ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠ. ΑΓΩΝΕΣ

Καμίλα Βαλίεβα: Το χρονικό της υπόθεσης ντόπινγκ της 15χρονης Ρωσίδας και τα επόμενα βήματα

Η Καμίλα Βαλίεβα
Η Καμίλα Βαλίεβα 2022 NATACHA PISARENKO / AP PHOTO

Η αρμόδια επιτροπή της ΔΟΕ έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση ντόπινγκ της 15χρονης Καμίλα Βαλίεβα.

Την περασμένη Δευτέρα (07/02) η Καμίλα Βαλίεβα έγραψε ιστορία αφού έγινε η πρώτη που κατάφερε να προσγειώσει άλμα με τετραπλή περιστροφή σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στο ξεκίνημα του προγράμματός της έκανε τετραπλό Σαλτσόβ, το οποίο ακολούθησε ένα τριπλό άξελ και ένας συνδυασμός τετραπλού και τριπλού τόλουπ.

Την Τρίτη (08/02) έγινε γνωστό ότι υπάρχει δείγμα αθλήτριας που έχει παραβεί τους κανόνες του αντιντόπινγκ και δεν άργησε το όνομα της 15χρονης να συνδεθεί με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Το χρονικό του θετικού δείγματος

Το αρμόδιο όργανο της ΔΟΕ για τις υποθέσεις ντόπινγκ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων προχώρησε στην ανακοίνωση περισσότερων λεπτομερειών.

Το δείγμα στο οποίο βρέθηκε θετική η Καμίλα Βαλίεβα πάρθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2021 και βρέθηκε θετικό στην ουσία τριμεταζιδίνη. Η δειγματοληψία έγινε στο πλαίσιο του πρωταθλήματος Ρωσίας και η υπόθεση εξετάστηκε από τον εθνικό οργανισμό αντιντόπινγκ της χώρας.

O RUSADA απέκλεισε προσωρινά και με άμεση ισχύ την Βαλίεβα μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα την περασμένη Τρίτη, όμως την Τετάρτη η 15χρονη προσέφυγε και έγινε ακρόαση την ίδια ημέρα. Το απόγευμα της 9ης Φεβρουαρίου, η Rusada αποφάσισε να άρει την προσωρινή αναστολή της αθλήτριας, επιτρέποντάς της να συνεχίσει να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η έφεση της ΔΟΕ και η άμεση εκδίκαση από το CAS

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έφερε την άμεση αντίδραση της ΔΟΕ η οποία άσκησε έφεση και η υπόθεση θα μεταφερθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος στο CAS.

Μάλιστα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν περίμενε να λάβει το σκεπτικό της απόφασης του RUSADA θέλοντας να τελειώσει η υπόθεση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Ο λόγος; Ότι η Βαλίεβα είναι δηλωμένη να αγωνιστεί και στο ατομικό των γυναικών το οποίο αρχίζει στις 15 Φεβρουαρίου.

Το μπέρδεμα με τον κανονισμό του WADA

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε και μία άλλη παράμετρο στο θέμα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του WADA η Βαλίεβα ανήκει στη λίστα των προστατευόμενων αθλητών.

Πρόκειται για μία λίστα στην οποία ανήκουν όλοι οι αθλητές οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους. Αυτό προβλέπει χαμηλότερες ή και καθόλου ποινές για τους αθλητές και τις αθλήτριες, αλλά και μεγαλύτερες καμπάνες στους προπονητές και τους ενήλικους εμπλεκόμενους.

Φυσικά, η υπόθεση αναμένεται να έχει κα άλλα επεισόδια τόσο στο Πεκίνο, όσο και μακριά από αυτό.

TAGS ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠ. ΑΓΩΝΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ