FITNESS

Γιατί είναι απαραίτητη η ημέρα ξεκούρασης ανάμεσα στις προπονήσεις

Young sports woman resting after a jogging
Young sports woman resting after a jogging ISTOCK

Η ημέρα ξεκούρασης είναι ένα σημαντικό στοιχείο της ανάκαμψης μετά από μια έντονη προπόνηση.

Τίποτα δεν ρίχνει την ικανοποίησή μας από μια καλή προπόνηση πιο πολύ από έναν τραυματισμό. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποφεύγουμε τους τραυματισμούς και η ανάπαυση είναι ένας από αυτούς.

  • Ανάκαμψη των μυών και του σώματος. Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, οι μύες επιβαρύνονται και υποστέλλονται. Το ρεπό τους τους επιτρέπει να ανακάμψουν, να επισκευαστούν τις μικροσκοπικές βλάβες και να αναπτυχθούν δυνατότεροι.
  • Αποφυγή του overtraining. Η συνεχής άσκηση χωρίς ανάπαυση μπορεί να οδηγήσει σε υπερκόπωση (overtraining), η οποία μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες επιπτώσεις στο σώμα, όπως κόπωση, τραυματισμούς και μειωμένη απόδοση.
  • Αποκατάσταση του νευρικού συστήματος. Η συνεχής άσκηση μπορεί να επιβαρύνει το νευρικό σύστημα. Ένα ρεπό έχει το πλεονέκτημα να αποκαταστήσει αυτό το σύστημα και να βοηθήσει στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της αντοχής.
  • Πρόληψη τραυματισμών. Η συνεχής άσκηση χωρίς ανάπαυση μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση σε συγκεκριμένους μύες και αρθρώσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών. Το ρεπό βοηθάει στην αποφυγή αυτού του κινδύνου και στην ανάκτηση της ισορροπίας μεταξύ άσκησης και ανάπαυσης.

Γενικά, η συνειδητοποίηση της σημασίας της ανάπαυσης είναι ουσιώδης για τη βελτίωση της απόδοσης, της υγείας και της ευεξίας στο γυμναστήριο και σε άλλες δραστηριότητες.

TAGS FITNESS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ