ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: Κόλαφος ο εισαγγελέας - "Θρασύτατες και απάνθρωπες πράξεις"

Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: Κόλαφος ο εισαγγελέας - "Θρασύτατες και απάνθρωπες πράξεις"
EUROKINISSI

Την καταδίκη του προπονητή ζήτησε ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, Χαρ. Μαστραντωνάκης. Σε έντονα φορτισμένο κλίμα ακούστηκε η εισαγγελική εισήγηση.

Την ενοχή του προπονητή της ιστιοπλοΐας για τα κακουργήματα του βιασμού κατ’εξακολούθηση και της κατάχρησης ανηλίκου, ζήτησε ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, Χαρ. Μαστραντωνάκη, όπως αναφέρει το News24/7. Από τη διαδικασία απουσίαζε η καταγγέλουσα.

Ο εισαγγελικός λειτουργός σε μία εκτενή αγόρευση, η οποία οδήγησε τόσο τους γονείς της καταγγέλλουσας όσο και την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου στο να ξεσπάσουν σε λυγμούς, έκανε λόγο για «θρασύτατες και απάνθρωπες πράξεις» από την πλευρά του κατηγορούμενου.

Ως προς την πράξη της προσβολής γενετήσιας πράξης σε βάρος ανηλίκου κάτω των 15 ετών, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο κατηγορούμενος θα πρέπει να απαλλαγεί. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με νόμο του 2021, λόγω ρήτρας επικουρικότητας, το κακούργημα «απορροφάται από το αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκου, ακόμα και αν πρόκειται για ομολογημένο έγκλημα όπως συμβαίνει στην παρούσα υπόθεση».

Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, τακτικοί και λαϊκοί δικαστές θα πρέπει να λάβουν υπόψη το νεαρό της ηλικίας του θύματος, για τον τρόπο που αντέδρασε ή χειρίστηκε τις καταστάσεις. «Να δείτε το πρόσωπο της καταγγέλλουσας, τις ενέργειες, τις πράξεις και τις παραλείψεις της όχι τώρα όπως την είδατε αλλά γυρνώντας τότε το χρόνο, όταν ήταν ένα παιδί» υποστήριξε, αναφερόμενος σε γεγονότα «που για τον κατηγορούμενο προσέφεραν χαρά, ήταν το καμάρι του, το στολίδι του, το άγαλμα του γιατί την θαύμαζε και την αγαπούσε χωρίς όμως τη συναίνεση της».

"Καταχράστηκε την ιδιότητα του"

Κατά την εισήγηση του, ο Χαρ. Μαστραντωνάκης τόνισε ότι τα περιστατικά διαδραματίζονται το 2009, όταν η καταγγέλουσα είναι 9 ετών, τελειώνει την Τετάρτη Δημοτικού. Όπως επεσήμανε, «το παραπάνω βάρος της καταγγέλλουσας δημιούργησε κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε ο κατηγορούμενος με το πρόσχημα να την «ξεκλειδώσει» να θέσει σε εφαρμογή το εγκληματικό του σχέδιο, καταχρώμενος την ιδιότητα του και την εμπιστοσύνη που είχαν στο πρόσωπο του οι γονείς, επιδιώκοντας να συνδεθεί μαζί της συναισθηματικά απευθύνοντάς της φράσεις όπως « τί ωραίο κορμάκι έχεις».».

Μάλιστα, όπως «επισημάνθηκε ο κατηγορούμενος επιμελώς φρόντισε να χτίσει γερές σχέσεις με όλους τους γονείς των παιδιών και να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και των παιδιών, ειδικά όμως έχτισε σχέσεις με τους γονείς της καταγγέλλουσας».

Στη συνέχεια, ο εισαγγελικός λειτουργός περιέγραψε πως από το 2010 ο κατηγορούμενος προπονητής ασκώντας σωματική βία ανάγκασε την καταγγέλλουσα σε σειρά πράξεων, τονίζοντας για τον προπονητή: «Δεν έδειξε καμία μεταμέλεια, συνέχισε να συναναστρέφεται μαζί της. Μέχρι το 2011 οι λεκτικές εκφράσεις που μετουσιώθηκαν σε φιλί, μετουσιώθηκαν σε γενετήσιες πράξεις, θωπείες και άλλα, παρόλο που ο κατηγορούμενος αντιλαμβανόταν το παράνομο των πράξεων του».

Η κατάρριψη των προβληματισμών

Ο Χαρ. Μαστραντωνάκης αναφέρθηκε και σε τέσσερις προβληματισμούς που δημιούργησε η ακροαματική διαδικασία, εξηγώντας γιατί δεν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

  • στα λογικά κενά μεταξύ των καταθέσεων που «με μια πρώτη ανάγνωση δεν έβρισκαν έρεισμα στην κοινή λογική», καθώς «ο πιο καλός σεναριογράφος δεν θα μπορούσε να φαντάζει το βιασμό αυτό…». Ωστόσο, σύμφωνα με τον Εισαγγελέα, η καταγγέλλουσα όσες φορες και να επανέλαβε μίλησε ακριβώς για ίδια πραγματικά περιστατικά χωρίς να πέσει σε καμία αντίφαση, γεγονός που αποδεικνύει ότι όσα βίωσε 10 έως 14 χρόνων, «δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας αλλά πραγματικά που προκάλεσαν τραύματα στην ψυχή της που κανείς δεν γνωρίζει αν θα ξεπεράσει».
  • γιατί η καταγγέλλουσα δεν αντέδρασε επί 2-3 χρόνια; «Δεν αντέδρασε γιατί ασκήθηκε σωματική βία. Κυρίως όμως δεν αντέδρασε λόγω της ψυχολογικής βίας που την έκανε να νιώθει πολύ άβολα», υποστήριξε και πρόσθεσε και συνέχισε: «Είχε μπει σε μια κατάσταση υπακοής και ο κατηγορούμενος άρχισε να απειλεί ότι θα με σκοτώσει, θα σκοτώσει τους δικούς μου ότι θα σκοτωθεί ο ίδιος».
  • Οι αντικρουόμενες καταθέσεις των παιδιών και των μητέρων αυτών: «Τις έλαβα υπόψη, προβληματίστηκα κι εγώ. Ουδεμία εκ των αθλητριών ή μητέρων τους, πέρα ότι ανέφεραν πως υπήρχε μια προσκόλληση του παιδιού στον προπονητή, δεν αναφέρθηκαν σε κάτι παραπάνω. Κανείς δεν αναφέρθηκε σε ερωτική περίπτυξη ή εναγκαλισμό. Οι μάρτυρες αυτοί κατέθεσαν αλήθεια. Δεν είπαν κάτι για βιασμό γιατί δεν είδαν ποτέ. Δεν είδαν ούτε το ελάσσων» είπε, τονίζοντας: «Μόνο ότι η Αμαλία ήταν κοντά στον προπονητή γιατί τη είχε χειραγωγήσει. Δεν μπορούσε να ξεφύγει από τη βία που της ασκούσε».
  • Οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου: «Ο κατηγορούμενος επιχείρησε να αποδώσει την παράνομη συμπεριφορά του στον παρορμητισμό της καταγγέλλουσας» ανέφερε ο εισαγγελέας, προσθέτοντας πως υπήρξαν σωρεία αντιφάσεων στην απολογία του σε σχέση με όσα ανέφερε στην ανάκριση.
TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ