SPECIAL OLYMPICS

Aπολογισμός της διοργάνωσης

Aπολογισμός της διοργάνωσης
CHARIS AKRIVIADIS [email protected] WWW.FOTOBOX.GR 2121/93.

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παρέθεσαν η Πρόεδρος κ. Γιάννα Δεσποτοπούλου και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics Αθήνα 2011.

Θέμα ο "Απολογισμός της Διοργάνωσης". Δίπλα τους ήταν η επικεφαλής της ελληνικής αποστολής και διευθύντρια των Special Olympics Eλλάς κ. Άρτεμις Βασιλικοπούλου, καθώς και αθλητές Special Olympics, οι οποίοι μετέφεραν τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις τους από τους Αγώνες.

Η κ. Δεσποτοπούλου ξεκίνησε την εισαγωγική ομιλία της κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία της Διοργάνωσης ΑΘΗΝΑ 2011.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο συνολικό κόστος της διεκδίκησης που έφθανε τα 57.000, το 2006. Ένα χρόνο αργότερα, το 2007 η Διεθνής Επιτροπή Special Olympics αποφάσισε ομόφωνα η διεξαγωγή των 13ων Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Το 2007 δόθηκε η εντολή από την τότε κυβέρνηση να κινητοποιηθούν όλες οι εθνικές δυνάμεις, έτσι για την επιτυχημένη διεξαγωγή των Αγώνων. Η εντολή αυτή ανανεώθηκε από την νέα κυβέρνηση το 2009, αλλά και το 2010, όταν ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού υπέγραψε το οριστικό συμβόλαιο με τη Διεθνή Επιτροπή των Special Olympics.

" Θα θυμίσω την ανταπόκριση του CNN από την Αθήνα: Μέσα στο σκοτάδι και τις φλόγες που καίνε την Αθήνα υπάρχει μόνο μια αχτίδα φωτός, τα Special Olympics" ανέφερε η Γιάννα Δεσποτοπούλου κάνοντας αναφορά στην θετική και ενθουσιώδη ανταπόκριση που είχαν οι Παγκόσμιοι Αγώνες, από τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.

"Τα οφέλη για την Ελλάδα ήταν πολλαπλά: περίπου 300.000 διανυκτερεύσεις σε όλη την Ελλάδα, χιλιάδες μετακινήσεις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές, αυξημένη τουριστική κίνηση. Οι Αθλητές, οι προπονητές είχαν μια θαυμάσια εμπειρία στη χώρα μας. Το κυριότερο είναι ότι άνοιξε η συζήτηση για τα δικαιώματα και τις αναξιοποίητες δυνατότητες των ανθρώπων με διανοητική αναπηρία.

Όταν η Πολιτεία ανέλαβε τους 13ους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 δεσμεύθηκε για την άρτια οργάνωση των Αγώνων, την προστασία και την ψυχαγωγία των αθλητών, τη δημιουργία μιας άυλης κληρονομιάς, που αφορά την κατανόηση και αποδοχή της διαφορετικότητας στην κοινωνία. Είμαστε σε θέση να πούμε ότι οι τρεις αυτοί βασικοί στόχοι επετεύχθησαν".

Ο κ. Δασκαλάκης και η κ. Πατελάρου εξήραν την παρακαταθήκη που άφησαν οι Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2011 στην ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, αλλά κυρίως στους μαθητές, που αποτελούν το μέλλον αυτής της χώρας.

Οι Αγώνες διεκπεραιώθηκαν με απόλυτη επιτυχία, συμπεριλαμβανομένων όλων των παράλληλων προγραμμάτων: Λαμπαδηδρομία, Πόλις – Αμφιτρύων, Υγιείς Αθλητές, Πρόγραμμα Εξάσκησης Κινητικών Δεξιοτήτων (MATP), Νεαροί Αθλητές, Παγκόσμια Σύνοδος Νεολαίας, Φεστιβάλ, και πάνω από όλα η άψογη διεξαγωγή και ανταπόκριση που έτυχε το πρόγραμμα Εθελοντισμού.

Οι Αγώνες σε αριθμούς: 7.000 Aθλητές, 2.500 προπονητές, 700 Συνοδοί, 2.600 Επίσημοι, από όλον τον κόσμο, 7.000 μέλη οικογενειών των αθλητών, 22 Αθλήματα Ολυμπιακού Τύπου, 30 εγκαταστάσεις, 146 Λαμπαδηδρόμοι που μετέφεραν τη Φλόγα της Ελπίδας σε 146 πόλεις, 35.000 διανυκτερεύσεις σε 215 ξενοδοχεία, 32 γεωγραφικών περιοχών, που φιλοξένησαν αθλητές για 4 ημέρες πριν τους Αγώνες στο πλαίσιο του προγράμματος Πόλις Αμφιτρύων, 3.751 Αθλητές εξετάστηκαν από γιατρούς 8 ειδικοτήτων στο πρόγραμμα Υγιείς Αθλητές, 25.000 εθελοντές, πάνω από 1000 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο.

Αξίζει μια ιδιαίτερη μνεία στις ιατρικές υπηρεσίες της Οργανωτικής Επιτροπής, που λειτούργησαν άψογα, παρέχοντας ασφάλεια σε όλους τους αθλητές. Σημειώθηκαν 3260 περιστατικά, 1000 διακομίστηκαν, έγιναν 256 εισαγωγές και 3 χειρουργεία".

Στις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων η κ. Δεσποτοπούλου απάντησε:

Για το Καλλιμάρμαρο: " Η ΕΟΕ μας παραχώρησε νομίμως το Καλλιμάρμαρο, υποβλήθηκαν σχέδια των Τελετών και συμμορφωθήκαμε απολύτως σε όλες τις υποδείξεις του ΚΑΣ".

Για τα ΑΜΕΑ: " Δεν έχουμε ανταγωνισμό, ούτε να μοιράσουμε τίποτα με κανένα άλλο σωματείο ή ευαίσθητη κοινωνική ομάδα".

Για το κόστος Τελετών: " Οι τελετές κόστισαν 7.600.000€. Οι Τελετές ήταν μια προσφορά στους αθλητές, τις οικογένειές τους, αλλά στους χορηγούς. Πάνω από 60% του κόστους των Αγώνων επέστρεψε στο ελληνικό κράτος μέσω επένδυσης της Οργανωτικής Επιτροπής στην Ελληνική αγορά ή κατατέθηκε υπό μορφή φόρων, ΦΠΑ, εισφορών κλπ στην Πολιτεία".

Οι προηγούμενες διοργανώσεις: " Η Τελετή έναρξης στη Σαγκάη το 2007 στοίχησε 22 εκατομμύρια δολάρια ενώ η Τελετή Λήξης 14 εκατομμύρια δολλάρια. Οι Αγώνες στο Δουβλίνο το 2003 στοίχησαν επισήμως 68 εκατομμύρια ευρώ, για τη φιλοξενία μόνο 5400 αθλητών έναντι των 7000 που συμμετείχαν στους Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2011".

Special Olympics Ελλάς: " Η πολιτεία δεν συμμετείχε ούτε με ένα ευρώ στην τριετή προετοιμασία της Ελληνικής Αποστολής. Οι πόροι των SO Hellas προέρχονται από δωρεές & χορηγίες, εταιριών αλλά και ιδιωτών. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας από άλλους φορείς, που αναλαμβάνουν μεγάλες διοργανώσεις. Εμείς προσπαθούμε να μην επιβαρύνουμε το κράτος σε τόσο δύσκολες εποχές".

TAGS SPECIAL OLYMPICS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ