ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Τι είναι το καρκίνωμα NUT με το οποίο πάλευε για δύο χρόνια

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης
Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης EUROKINISSI

Το SPORT24 εξηγεί τι είναι το καρκίνωμα NUT με το οποίο πάλευε για δύο χρόνια ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης μέχρι τελικά να χάσει την μάχη σε ηλικία 42 ετών.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης πέθανε σε ηλικία 42 ετών έπειτα από μάχη με τον καρκίνο και βύθισε στο πένθος τον ελληνικό αθλητισμό. Ένας αθλητής που - μαζί με τον Μιχάλη Μουρούτσο - σημάδεψαν το άθλημα του Τάε Κβον Ντο έφυγε τόσο νέος, από μία εξαιρετικά σπάνια ασθένεια: Το καρκίνωμα NUT . Τι είναι όμως το καρκίνωμα NUT με το οποίο πάλευε για δύο χρόνια ο δις αργυρός Ολυμπιονίκης;

Σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσε το "National Cancer Institute", το καρκίνωμα nut είναι ένας σπάνιος, επιθετικός τύπος καρκίνου που μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα. Συνήθως μπορεί να βρεθεί στο κεφάλι, τον λαιμό ή τους πνεύμονες, γενικά δηλαδή κατά μήκος της μέσης γραμμής του σώματος. Αναπτύσσεται στα πλακώθη κύτταρα του σώματος, που είναι κύτταρα που συνθέτουν το δέρμα αλλά και ορισμένα όργανα όπως οι πνεύμονες και το στομάχι, ενώ μπορούν να νοσήσουν άνθρωποι κάθε ηλικίας.

Προς το παρόν η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει τι προκαλεί το καρκίνωμα NUT, ενώ η διάγνωση μπορεί να γίνει είτε έπειτα από βιοψία (όπου αφαιρείται ένα μικρό δείγμα του ιστού) είτε έπειτα από εκτομή (όπου αφαιρείται ολόκληρος ο όγκος). Τα συμπτώματα είναι πόνος, ξαφνική απώλεια βάρους, κούραση, βήχας και δυσκολία στην αναπνοή. Σύμφωνα με το "MyPathologyReport", για να γίνει σωστή διάγνωση πρέπει να επιβεβαιωθεί γενετική αλλοίωση που περιλαμβάνει το γονίδιο NUTM1.

Προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για το καρκίνωμα NUT, αφού η περίπτωση κάθε ασθενή είναι διαφορετική, με τις λύσεις που δίνονται να είναι χειρουργείο, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Το γεγονός όμως ότι πρόκειται για πολύ επιθετικό καρκίνο κάνει δύσκολη την θεραπεία του. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα, δεν είναι γνωστό αν τίθεται θέμα κληρονομικότητας.

Με βάση τα - λίγα - δεδομένα που υπάρχουν, το "National Cancer Institute αναφέρει ότι σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει με καρκίνωμα NUT, τότε το προσδόκιμο όριο ζωής είναι κατά μέσο όρο οι 10 μήνες, με το 30% των περιπτώσεων πάντως να φτάνει τα δύο χρόνια, όπως δηλαδή και ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης.

TAGS ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ