Ζακ Ράιτ: Ο χαμογελαστός πιανίστας

Ο Ράιτ πριν τον Παναθηναϊκό είχε αγωνιστεί στο Ρέθυμνο. Το Euroleague Greece ρώτησε όσους συνεργάστηκαν μαζί του στη Κρήτη και μάθαμε τι άνθρωπος είναι
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ζακ Ράιτ έκανε το ντεμπούτο του στην Euroleague με την φανέλα του Παναθηναϊκού, δείχνοντας ότι μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό χαρτί στα χέρια του Πεδουλάκη.
Ο Αμερικανός με Βοσνιακό διαβατήριο μόνο άγνωστος δεν είναι στο ελληνικό κοινό, καθώς στον ένα χρόνο (2011-12) που αγωνίστηκε στο Ρέθυμνο πρόλαβε να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις ως άνθρωπος κι ως μπασκετμπολίστας. Το Euroleague Greece επικοινώνησε με τρεις ανθρώπους που τον ζούσαν καθημερινά όσο αγωνιζόταν στην Κρήτη προκειμένου να μας αποκαλύψουν ποιος είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τον παίκτη. Οι προπονητές Στέργιος Κουφός, Σταύρος Μυκονιάτης και ο φόργουορντ των κρητικών, Άκης Καλλινικίδης συμφώνησαν ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικό άνθρωπο και άψογο επαγγελματία.
Κουφός: “Χαμογελαστό παιδί και δουλευταράς”
Η σεζόν 2011-12 ήταν ονειρική για το Ρέθυμνο που στην επιστροφή του στην Α1 πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία. Εκείνη τη σεζόν ο Στέργιος Κουφός απέδειξε ότι το… μάτι του κόβει στους ξένους. Ο έμπειρος τεχνικός είχε αποκτήσει εκείνη τη σεζόν τον Μπρεντ Πέτγουεϊ που προερχόταν από τους Χάρλεμ Γκλομπτρότερς, τον Ντιόντε Κρίστμας ο οποίος δεν είχε ικανοποιήσει με την απόδοση του στον ΠΑΟΚ και τον Ζακ Ράιτ που προερχόταν από την Λιμόζ, η οποία είχε υποβιβαστεί από την 1η κατηγορία της Γαλλίας. Οι τρεις τους μπορεί να μην είχαν φτιάξει κάποιο εξαιρετικό βιογραφικό, όμως μετά το Ρέθυμνο αναδείχθηκαν και πλέον αγωνίζονται σε Ολυμπιακό (Πέτγουεϊ), Παναθηναϊκό (Ράιτ) και ΝΒΑ (Κρίστμας, στους Φοίνιξ Σανς).
Η συνεργασία με τον Ζακ Ράιτ που είχατε στο Ρέθυμνο τι γεύση σας άφησε;
“ Είναι ένας άνθρωπος που χαμογελάει συνέχεια. Αυτή είναι η πιο χαρακτηριστική εικόνα που έχω στο μυαλό μου. Όταν μας είπε ότι έχει πρόταση από την Τσιμπόνα, όλοι αισθανθήκαμε περήφανοι που θα έχει την ευκαιρία να παίξει σε μία ομάδα υψηλότερου επιπέδου. Θυμάμαι επίσης ότι κάθε εβδομάδα φλέρταρε με τον τίτλο του MVP της αγωνιστικής”.
Ποια θεωρείτε τα δυνατά σημεία στο παιχνίδι του και ποια είναι αυτά που θα πρέπει να βελτιώσει για να παραμείνει σε τόσο ψηλό επίπεδο;
“ Μπορεί ένας παίκτης να είναι στο υψηλότερο επίπεδο έχοντας κάποια σημεία κατατεθέν. Ο Ζακ δεν είναι ένας τυπικός μπασκετμπολίστας αυτού του επιπέδου. Αυτά που κάνει δεν αναγνωρίζονται συνήθως ακόμα και από τους ίδιους τους προπονητές. Για παράδειγμα δεν μπορεί να υποστηρίξει ιδιαίτερα το πικ εν ρολ παιχνίδι του Παναθηναϊκού.
Από την άλλη πλευρά, όμως είναι μέσα στους 3 καλύτερους παίκτες σε υψηλό επίπεδο στην επίθεση 7-10 δευτερολέπτων όπου ουσιαστικά είναι μία ενδιάμεση κατάσταση ανάμεσα σε πρωτεύοντα και δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Μπορεί να πάρει την μπάλα από την άμυνα, να τρέξει όλο το γήπεδο προσπερνώντας όποιο εμπόδιο του παρουσιαστεί και είτε να τελειώσει, είτε να δώσει ασίστ. Προσφέρει εξαιρετικά στοιχεία που δίνουν πλουραλισμό στο παιχνίδι, καθώς βοηθάει στα ριμπάουντ, είναι εξαιρετικός να κλέβει μπάλα μετά από ένας εναντίον ενός των ψηλών, ενώ μπορεί να κλέψει μπάλες όταν το παιχνίδι είναι στις γωνίες.
Η πόλη του Ρεθύμνου δεν άργησε να αγαπήσει τον Ζακ Ράιτ
Επιθετικά είναι πολύ καλός στο ένας εναντίον ενός, καθώς με τη βοήθεια των αθλητικών του προσόντων μεταφέρει τον αντίπαλο στα 3-4 μέτρα κι από εκεί είτε με ένα κοντινό σουτ είτε τελειώνοντας με λέι απ έπειτα από δυνατό άλμα μπορεί να σκοράρει. Μπορεί κάποιες φάσεις να τις παίξει στα ποστ απ, όμως δεν είναι τόσο καλός δημιουργός από εκεί.
Στα αρνητικά είναι ότι δεν αισθάνεται καλός σουτέρ ούτε spot up, ούτε μετά από ντρίμπλα. Θέλει καιρό σε μία ομάδα για να πιστέψει στο σουτ του και να το βελτιώσει. Προσωπικά θεωρώ εξαιρετική κίνηση του Παναθηναϊκού την απόκτησή του, καθώς είναι ένα σφουγγάρι σε ότι λέει ο προπονητής και είναι πάντα μία ώρα νωρίτερα στο γήπεδο . Του αρέσει η σκληρή δουλειά και είναι προσηλωμένος”.
Ως χαρακτήρα πως θα το περιγράφατε;
“ Πρόκειται για ένα χαμογελαστό παιδί που του αρέσει πάντα να είναι ευδιάθετος και να βοηθάει όποιον έχει πρόβλημα. Είναι ο ορισμός στον χαρακτηρισμό “παιδί του προπονητή”. Ακόμα κι έξω από το γήπεδο είναι ένα φοβερό παιδί. Το θετικό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι πήρε ένα παιδί που ξέρει την ελληνική πραγματικότητα κι είναι εξαιρετικός χαρακτήρας. Η ποιότητα του φάνηκε από την πρώτη μέρα που ήρθε όταν και είπε ότι “έρχομαι να μάθω από τον Διαμαντίδη”. Αποδεικνύει ότι έχει τρομερή διάθεση να δουλέψει και να μάθει.
Όσον αφορά την παρουσία του στο Ρέθυμνο πάντα είχε άριστες σχέσεις με όλους (προπονητές, συμπαίκτες) και ποτέ δεν δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα”.
Μυκονιάτης: “Εξαιρετικός χαρακτήρας με μεγάλο επαγγελματισμό”
Αν και Νικαιώτης ο Σταύρος Μυκονιάτης έχει μείνει τόσα χρόνια στο Ρέθυμνο που πλέον λογίζεται ως κρητικός. Ο 42χρονος τεχνικός, που στο παρελθόν είχε διατελέσει και δύο φορές head coach του ΑΓΟΡ, ήταν ο άμεσος συνεργάτης του Στέργιου Κουφού και είχε καθημερινή συνεργασία με τους παίκτες.
Τι θυμάστε από την συνεργασία σας με τον Ζακ;
” Αυτό που άφησε σε εμένα αλλά και σε όλους μας είναι ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικό άνθρωπο και έναν πολύ σωστό επαγγελματία“.
Ποια αγωνιστικά του στοιχεία είναι αυτά που τον ξεχωρίζουν;
” Τρία βασικά χαρακτηριστικά του είναι η δύναμη, η ταχύτητα και η αλτικότητα. Τα τρομερά αθλητικά προσόντα σε συνδυασμό με το δυνατό κορμί τον βοηθούν ώστε να είναι καλός στην άμυνα τόσο τόσο on ball όσο και off ball, ενώ είναι ένας παίκτης με έφεση στο αμυντικό ριμπάουντ. Επιθετικά είναι εξαιρετικός να ανοίξει τον αιφνιδιασμό και πολλές φορές να τον τελειώσει ο ίδιος με θεαματικό κάρφωμα, κάτι που μας άρεσε πολύ όταν ήταν στο Ρέθυμνο. Γνωρίζει καλά πως να χρησιμοποιεί τα δυνατά και αθλητικά του προσόντα ώστε να τελειώνει τις φάσεις κοντά στο καλάθι.
Από την άλλη πλευρά το σουτ είναι κάτι που πρέπει να βελτιώσει, ενώ πρέπει να αναπτύξει την δημιουργία μέσα από το pick n roll. Γενικά πιστεύω ότι όλα αυτά θα τα βελτιώσει, καθώς είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος ξέρει τις αδυναμίες του και με την εργατικότητα που τον χαρακτηρίζει δουλεύει πάνω σε αυτές“.
Πώς θα τον χαρακτηρίζατε ως άνθρωπο;
” Πρόκειται για έναν εξαιρετικό χαρακτήρα με μεγάλο επαγγελματισμό. Προσωπικά μου είχε προξενήσει μεγάλη εντύπωση πως έπειτα από ένα κακό παιχνίδι που έκανε, την επόμενη ημέρα αφιέρωνε πολύ χρόνο μόνος του προκειμένου να προπονηθεί στα λάθη του (βολές, σουτ κτλ)“.
Οι σχέσεις του μέσα στα αποδυτήρια πως ήταν;
” Πάντα είχε πολύ καλές σχέσεις με την ομάδα με προπονητές, παίκτες και σταφ. Ποτέ δεν έβαζε την δική του εικόνα πάνω από της ομάδας. Ήξερε ότι μέσα από την επιτυχία της ομάδας θα ερχόταν και η δική του. Αυτό είναι πολύ σπάνιο για ένα παίκτη“.
Καλλινικίδης: “Από τους καλύτερους συμπαίκτες που είχα”
Αν και ο ίδιος ήταν στην πρώτη του σεζόν στην ομάδα του Ρεθύμνου εντούτοις η μεγάλη εμπειρία που είχε στην Α1 αγωνιζόμενος είτε με το Αιγάλεω είτε με την ΑΕΚ βοήθησαν τον Άκη Καλλινικίδη να διακρίνει τα θετικά στοιχεία του Ζακ Ράιτ. Ο 36χρονος φόργουορντ ήρθε αρκετά κοντά με τον συμπαίκτη του και μόνο καλά λόγια έχει να πει για τον Αμερικανό με βοσνιακό διαβατήριο, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την μεγάλη πνευματική καλλιέργεια αλλά και τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα που δεν τον αφήνει να συμβιβαστεί με την ήττα.
Πώς έζησες τον άνθρωπο Ράιτ όσο συνεργαστήκατε στο Ρέθυμνο;
” Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο τύπο. Έξω από το γήπεδο είναι άνθρωπος που θα μπλεχτεί με τους συμπαίκτες του, με την κουλτούρα της χώρας στην οποία ζει και αυτό τον έκανε πολύ αγαπητό στην πόλη του Ρεθύμνου. Είναι ένας άνθρωπος με υπόσταση κι έξω από τις γραμμές του γηπέδου. Επίσης έχει μία καταπληκτική οικογένεια“.
Πώς θα τον χαρακτήριζες ως άνθρωπο;
” Είναι ένας άνθρωπος προσηλωμένος σε αυτό που κάνει, συγκροτημένος ως άνθρωπος και πολύ πολύ καλλιεργημένος. Θα σας πω χαρακτηριστικά ένα συμβάν που είχε γίνει όταν είχαμε πάει να παίξουμε ένα παιχνίδι στη Ρόδο. Στο ξενοδοχείο υπήρχε ένα πιάνο κι όπως ήμασταν μαζεμένοι λέει ο Ζακ να μας παίξει. Όλοι γελάσαμε γιατί νομίζαμε ότι θα πατήσει δύο-τρία πλήκτρα, όμως έκατσε κι έπαιξε φοβερά ένα μεγάλο κλασικό τραγούδι“.
Ως συμπαίκτη πώς θα τον περιέγραφες;
” Είναι από τους καλύτερους που είχα ποτέ. Μέσα στο γήπεδο σου κάνει την ζωή πολύ εύκολη και σε σπρώχνει να τον ακολουθήσεις. Είναι πολύ σημαντικό ότι πάντα παίζει για την ομάδα και ποτέ για τον εαυτό του ή τα στατιστικά του. Θυμάμαι ότι έχει τρομερά φυσικά κι αθλητικά προσόντα, τα οποία σε κάνουν να πιστεύεις ότι δεν κουράζεται ποτέ“.
Ποια πράγματα τον ενοχλούσαν στη σχέση του με τους συμπαίκτες του;
” Το μόνο που τον ενοχλούσε ήταν όταν δεν έδινε κάποιος το 100% των δυνατοτήτων του και της ενέργειας του. Είναι πολύ ανταγωνιστικός και θέλει πάντα να κερδίζει, οπότε απαιτούσε το ίδιο από τους συμπαίκτες του“.