ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ξανθόπουλος: "Ο Σπανούλης έχει τη φιλοσοφία του νικητή, ζητάει άμυνα, τρέξιμο και αιφνιδιασμό"

Ξανθόπουλος: "Ο Σπανούλης έχει τη φιλοσοφία του νικητή, ζητάει άμυνα, τρέξιμο και αιφνιδιασμό"
ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Ο Βασίλης Ξανθόπουλος ανέδειξε όσα αναμένεται να προσφέρει στην Εθνική ομάδα ο Βασίλης Σπανούλης και εξήγησε ποια είναι η φιλοσοφία του νέου ομοσπονδιακού τεχνικού, μιλώντας στο ΕΟΚ WebRadio.

Ο Βασίλης Ξανθόπουλος φιλοξενήθηκε στον "αέρα" του ΕΟΚ WebRadio και στάθηκε στην παρουσία του Βασίλη Σπανούλη στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής ομάδας, αποκάλυψε τι αναμένεται να προσφέρει ο ομοσπονδιακός προπονητής στην "επίσημη αγαπημένη" και αναφέρθηκε τόσο στο προολυμπιακό τουρνουά, όσο και στην φετινή πορεία του Περιστερίου bwin.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Βασίλης Ξανθόπουλος:

Για το μπορεί να περάσει στην Εθνική ο Βασίλης Σπανούλης: "Θεωρώ ότι αυτό που μπορεί να δώσει στην Εθνική είναι η φιλοσοφία του νικητή. Προσπαθεί να περάσει και σ’ εμάς το ίδιο στην αρχή της σεζόν, ότι όλα τα παιχνίδια, ανεξαρτήτως αντιπάλου, πάμε να τα κερδίσουμε. Νομίζω είναι απ’ τους προπονητές που μπορούν να στο μεταδώσουν πιο εύκολα, γιατί έχει περάσει απ’ το υψηλότερο επίπεδο σαν παίκτης έχοντας παίξει σε μεγάλες ομάδες όπου πάντα πήγαινε για τη νίκη. Είναι και στον χαρακτήρα του αυτό. Οπότε το πρώτο πράγμα που πιστεύω ότι θα δώσει στην Εθνική είναι τη νοοτροπία να κερδίσουμε τους πάντες. Σε κάθε παιχνίδι, δηλαδή, να δίνεις στο 100% και να μην κάνεις… εκπτώσεις. Η Εθνική δεν είναι απλά μια ομάδα, αλλά παίζεις για την πατρίδα σου. Είναι τεράστια η τιμή για κάθε παίκτη να φοράει το εθνόσημο και είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση απ’ ό,τι είναι να παίζεις για την ομάδα σου".

Για τη φιλοσοφία του Βασίλη Σπανούλη: "Γενικά τού αρέσει πολύ η ταχύτητα στο παιχνίδι και στηρίζεται πάρα πολύ στην άμυνα. Έτσι όπως έχουμε “χτιστεί” κι εμείς στο Περιστέρι, θέλει άμυνα, τρέξιμο και αιφνιδιασμό".

Για το τι ζητάει απ’ τους παίκτες: "Είναι πολύ σημαντικό το ότι έχει παίξει μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο, οπότε καταλαβαίνει σε υψηλό βαθμό το τι μπορεί και δεν μπορεί να κάνει ο κάθε παίκτης. Εμείς οι παίκτες επειδή είμαστε και λίγο… εγωιστές νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε παραπάνω πράγματα, οπότε πρέπει και ο ίδιος ο παίκτης να καταλαβαίνει τι μπορεί και τι δε μπορεί να κάνει. Γενικά μιλάω, όχι για τη Εθνική. Νομίζω ότι η κατεύθυνση του Βασίλη και αυτά που θα ζητήσει απ’ τον κάθε παίκτη και ομαδικά, θα είναι βάσει των χαρακτηριστικών και του ρόστερ που θα έχει. Έτσι πιστεύω θα κάνει και σήμερα με την Τσεχία".

Για το αν είναι δύσκολη η καθοδήγηση μιας εθνικής ομάδας: "Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Παρ’ όλα αυτά, στην Εθνική συνήθως έχεις τους καλύτερους παίκτες. Φέτος ευτυχώς βοηθάει και η Ευρωλίγκα στο να αφήσει ένα κενό για να μπορούν να παίξουν κάποιοι παίκτες της στα “παράθυρα”. Είναι πολύ σημαντικό ότι και τα προηγούμενα χρόνια η στελέχωση της Εθνικής γινόταν απ’ τις πιο κάτω ομάδες, που έπαιζαν BCL ή και καθόλου Ευρώπη, όπου έδειξαν χαρακτήρα και ένα πάρα πολύ καλό πρόσωπο, γι’ αυτό και προκρίθηκαν σε τελικές φάσεις. Όπως είπα και στην αρχή, δεν είναι εύκολο γιατί έχεις πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να προετοιμάσεις την ομάδα και ειδικά αν είσαι καινούργιος προπονητής και πρέπει να περάσεις τη φιλοσοφία του. Δεν προλαβαίνει φυσικά να περάσει όλα τα πράγματα που θέλει, αλλά θεωρώ ότι θα βάλει τα βασικά και με βάση το ταλέντο των παικτών και την άμυνα θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, αρχής γενομένης από το παιχνίδι με την Τσεχία".

Για το προ-ολυμπιακό στην Ελλάδα: "Σλοβενία και Κροατία είναι δύο ομάδες που είναι πάρα πολύ καλές. Πιστεύω ότι δε γίνεται να μην παίξουμε με αυτές τις δύο ομάδες, η μία θα είναι στον ημιτελικό και η άλλη στον τελικό. Μακάρι όλα τα παιδιά να έχουν την υγεία τους, θα παίξει τεράστιο ρόλο αυτό, να έχουμε το καλύτερο δυνατό ρόστερ. Μέχρι τότε θα έχει περάσει αρκετά πράγματα απ’ τη φιλοσοφία του ο κόουτς. Το ότι γίνεται στην Ελλάδα θεωρώ ότι θα βοηθήσει αρκετά. Θα έχουμε και τον κόσμο μαζί μας, οπότε αυτό θα είναι ένα επιπλέον κίνητρο και ένας έξτρα “παίκτης” για την ομάδα της Εθνικής στο προ-ολυμπιακό. Ωστόσο δεν πρέπει επ’ ουδενί να μπει έξτρα πίεση στα παιδιά επειδή παίζουμε εντός έδρας".

Για τη σεζόν που διανύει το Περιστέρι: "Το καλό είναι ότι η ομάδα έκανε ένα βήμα παραπάνω σε σχέση με πέρυσι, όπου δεν έφτασε στο top-16 ενώ φέτος το κατάφερε και με καλό μπάσκετ γενικότερα. Στην Ελλάδα είμαστε 3οι αυτήν τη στιγμή. Μετά το 0-3 που κάναμε στην αρχή της σεζόν, σε όλες τις υπόλοιπες αγωνιστικές κάναμε τρεις ήττες συνολικά. Είμαστε σε καλή βαθμολογική θέση και γενικότερα η εικόνα μας είναι πολύ καλή εντός των συνόρων και θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι. Τώρα έχουμε δύο βδομάδες off μετά το Κύπελλο, προσπαθούμε να δουλέψουμε όσο καλύτερα μπορούμε και να συνεχίσουμε χωρίς κάποιον τραυματισμό, ώστε να τελειώσουμε δυνατά τη σεζόν".

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ BWIN ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ