VTB LEAGUE

VTB League: Ο έβδομος τελικός, το τελευταίο ματς του Ιτούδη με την ΤΣΣΚΑ και ο απολαυστικός Μιλουτίνοβ

Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ κάνει μια καταπληκτική σειρά απέναντι στη Ζενίτ
Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ κάνει μια καταπληκτική σειρά απέναντι στη Ζενίτ CSKABASKET.COM

Οι Ρώσοι αποκλείστηκαν από την EuroLeague, προσφέρουν όμως μια ανεπανάληπτη σειρά τελικών στη VTB League. ΤΣΣΚΑ και Ζενίτ βρίσκονται στο 3-3 και όλα θα ξεκαθαρίσουν στον 7ο τελικό της Κυριακής, την ώρα που ο Νίκολα Μιλουτίνοβ κάνει τα παιχνίδια της ζωής του.

Μπορεί να μην έπαιξαν στο δεύτερο μισό της φετινής EuroLeague και να αποδεκατίστηκαν από τη φυγή των ξένων παικτών τους, παρόλα αυτά ΤΣΣΚΑ και Ζενίτ προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα στην τρελή σειρά των τελικών της VTB League, που βρίσκεται πλέον στο 3-3 και όλα θα ξεκαθαρίσουν την Κυριακή, στον 7ο τελικό της Μόσχας.

Η ΤΣΣΚΑ προηγήθηκε 2-0 και 3-1, αλλά η εφτάψυχη ομάδα του Πασκουάλ κατάφερε να γυρίσει από την κόλαση και ταξιδεύει στην πρωτεύουσα της Ρωσίας για τη μεγάλη ανατροπή.

Θυμίζουμε ότι την τελευταία δεκαετία η ΤΣΣΚΑ έχει χάσει τον τίτλο μόλις μια φορά (το 2010-11 από την Χίμκι) και παρότι της λείπει μια ολόκληρη πεντάδα δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει έτσι εύκολα τον θρόνο της. Στο κάτω - κάτω εξακολουθεί να διατηρεί το αβαντάζ έδρας, όσο μπορεί κανείς να μιλάει για έδρα στη Ρωσία.

Και τα δυο γήπεδα, πάντως, ήταν κατάμεστα στους έξι αγώνες που έχουν προηγηθεί, το θέαμα έφτασε σε πολύ υψηλό επίπεδο και παρότι οι μεταδόσεις κόπηκαν (και στην Ελλάδα) στο πλαίσιο του γενικού εμπάργκο, η ελεύθερη πρόσβαση μέσω του λογαριασμού της λίγκας στο youtube αποζημίωσε και με το παραπάνω.

Ο Τσάβι Πασκουάλ, αμέσως μετά το 82-63 της Πέμπτης, χάρη στο οποίο η Ζενίτ ισοφάρισε τη σειρά, έκανε λόγο για μια "καταπληκτική σειρά με απίστευτο μπάσκετ και από τις δυο ομάδες. Θα έλεγα ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα καλύτερα ματς της Euroleague και πολλοί φίλοι μου απ' όλη την Ευρώπη με παίρνουν τηλέφωνο για να εκδηλώσουν τον ενθουσιασμό τους. Όπως είπα και στη Μόσχα, μετά τον πέμπτο αγώνα, όσα μικρά παιδιά βλέπουν αυτούς τους αγώνες, δεν μπορούν παρά να αγαπήσουν το μπάσκετ"

Υπερβάλλει ο Τσάβι; Όχι και τόσο. Ειδικά ο τέταρτος και ο πέμπτος αγώνας που κρίθηκαν στις λεπτομέρειες ήταν δυο τρομερά ματς με συγκλονιστική εξέλιξη. Γενικά, οι Ρώσοι παρακολουθούν εντυπωσιακούς τελικούς με καρφώματα, τρίποντα στο τέλος των επιθέσεων, κοψίματα, ασίστ, σε ένα υπερθέαμα μπάσκετ, στο οποίο πρωταγωνιστεί και ένας ανεπανάληπτος Νίκολα Μιλουτίνοβ.

Ο πρώην σέντερ του Ολυμπιακού βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση, έχει κάνει πέντε νταμπλ - νταμπλ και μοιάζει ασταμάτητος με 16.1π (70.1% ποσοστό ευστοχίας) και 12.3 ριμπάουντ! Αλλά δεν είναι ο μόνος. Οι ρωσικοί τελικοί είναι ένα φεστιβάλ μπάσκετ όπου χωρούν άπαντες. Από τον Τάισον Κάρτερ, μέχρι πέρσι φέρελπις νεαρός Αμερικανός του Λαυρίου, μέχρι τον 39ρονο Σεργκέι Μόνια και τον 37χρονο Βιτάλι Φριτζόν, οι οποίοι μαζί με τον Αμερικανό Μπάκνερ (άλλοτε σέντερ του Άρη) αποκτήθηκαν όταν αποχώρησαν για άλλες πολιτείες οι Φράνκαπ, Νέιπιερ, Πονίτκα και Κουζμίνσκας.

Η "ανάσταση" ενός ξεχασμένου

Ο Πασκουάλ, γνωρίζοντας τη λειψανδρία της ΤΣΣΚΑ, έχει ανοίξει το ροτέισον και χρησιμοποιεί και τους 12 παίκτες που έχει στη διάθεση του, διότι πιστεύει ότι σε βάθος χρόνου, στα εφτά ματς δηλαδή, η Ζενίτ θα έχει περισσότερες επιλογές και λύσεις για να πάρει τη νίκη.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης είναι σε θέση να απαντάει σε όλα τα σερί που έχει κάνει σε όλα τα παιχνίδια της σειράς η ΤΣΣΚΑ. Η "ανάσταση" του Σεργκέι Καράσεφ (ή Καρασόφ, όπως προφέρεται πραγματικά το επίθετο του στα ρωσικά) είναι ένα μικρό θαύμα του Πασκουάλ, καθώς ο 29χρονος φόργουορντ θυμίζει τον προ δεκαετίας νεαρό, τρομερά ταλαντούχο σουτέρ, που όμως δεν έκανε ποτέ την καριέρα στην οποία πίστευε όταν πήγε στο ΝΒΑ.

Με τις καραμπόλες που έγιναν από τις αποχωρήσεις, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο Καράσεφ βρήκε ξανά θέση και ρόλο στη Ζενίτ, με την οποία στους τελικούς σκοράρει 14.3π με 60.6% τρίποντα (20/33), ανεβάζοντας κατά πέντε πόντους τον μ.ο του που, μέχρι να αρχίσει η σειρά, ήταν 9.3π. Γενικά παίζει πολύ το ρωσικό στοιχείο, αν και η αμερικάνικη βοήθεια για τον Πασκουάλ είναι πολύ σημαντική.

Ο Καταλανός κόουτς είδε τους κορυφαίους ξένους να μένουν στην Πετρούπολη και στους τελικούς να δίνουν τα ρέστα τους. Ο Τζόρνταν Λόιντ έχει 11.8π και 8.5 ασίστ, ο Μπίλι (ή Τρίλι, όπως τον λένε οι Ρώσοι σπίκερ όταν σουτάρει για τρεις από τα δέκα μέτρα) Μπάρον έχει 13.8π (με 51% τρίποντα), ο Άλεξ Πόιθρες ξεκίνησε μουδιασμένα αλλά στα δυο τελευταία ματς έχει συνεχείς υψηλές πτήσεις (10.3π - 5.6ρ) και ο Τζόρνταν Μίκι τα δίνει όλα απέναντι στον Μιλουτίνοβ (12.8π - 4.6ρ). Από κοντά κι ο Τάισον Κάρτερ, που έχει το δικό του ρόλο στη Ζενίτ, ειδικά στα δυο τελευταία ματς (πέτυχε 21π)

Οι ευκαιρίες της ΤΣΣΚΑ

Η ΤΣΣΚΑ έδειξε ότι θα καθαρίσει εύκολα τη σειρά, όταν προηγήθηκε με 2-0 κερδίζοντας μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση 83-59 και 82-73. Η κορυφαία ρωσική ομάδα είδε τους Σενγκέλια, Χάκετ, Λούντμπεργκ, Γκριγκόνις και Μπολομπόι να φεύγουν, ενισχύθηκε με τους Αμερικανούς Γουέαρ και Φρίμαν, ενώ τη φανέλα της φόρεσε και ο Σουηδός Γερέμπκο.

Ο μικροσκοπικός Γουέαρ (με καριέρα στην Αυστραλία) που η ΤΣΣΚΑ απέκτησε από την Ενισέι, πέτυχε 25 πόντους στο πρώτο ματς, ενώ έβαλε άλλους 14 στον δεύτερο αγώνα. Αυτός που δεν παιζόταν, ωστόσο, ήταν ο Μιλουτίνοβ. Στον πρώτο αγώνα είχε 18π και στον δεύτερο 16π, 17 (!) ριμπ και 6 ασίστ! Μόνο το τριπλ νταμπλ τού έλειψε.

Δείτε το ρεσιτάλ του "Νίκο":

Το 2-0 έδειχνε μια τελική επικράτηση της ΤΣΣΚΑ, έστω κι αν στον τρίτο αγώνα (στην Πετρούπολη) η Ζενίτ νίκησε 93-79, χάρη στα τρίποντα του Καράσεφ (5/9 και 19π) και το πολύ μεγάλο ματς του Μίκι (23π - 5ρ). Ειδικά όταν ο Ιτούδης και οι παίκτες του έφευγαν θριαμβευτές από τον τέταρτο αγώνα με 111-110 χάρη στο τελευταίο σουτ από τον Κάσπερ Γουέαρ κι ενώ μηδενιζόταν ο χρόνος της δεύτερης παράτασης (!) όλοι πίστεψαν ότι η σειρά, είτε έτσι, είτε αλλιώς θα τελείωνε υπέρ της ΤΣΣΚΑ.

Το τέταρτο ματς ήταν καταπληκτικό. Ο Λόιντ είχε 15π και 10 ασίστ, ο Καράσεφ σταμάτησε στους 25π (4/6τρ), ο Μπάρον ήταν αδίστακτος (28π με 6/8τρ), ο Πόιθρες είχε 20π και ο Μίκι άλλους 13. Από την άλλη, ο οίστρος του Κλάιμπερν (33π με 11/20 σουτ) και δυο τρομερά νταμπλ - νταμπλ (Μιλουτίνοβ 20π - 17ρ και Σβεντ 21π - 10ασ) συνόδεψαν τους 18π του Γουέαρ που είπε την τελευταία λέξη.

Νωρίτερα ο Μπάρον είχε ισοφαρίσει 86-86 στην κανονική διάρκεια (με τρίποντο από τα οκτώ μέτρα) και ο Καράσεφ με 3/3 βολές έγραψε το 102-102 στην δεύτερη παράταση, ενόσω 1:25 πριν από το τέλος η ΤΣΣΚΑ είχε περάσει 92-98 με τρίποντο του Σβεντ.

Δείτε τα στιγμιότυπα του καταπληκτικού ματς

Με το 3-1 σκορ της σειράς η ΤΣΣΚΑ είχε δυο... champioship ball για να στεφθεί πρωταθλήτρια. Ο πέμπτος τελικός όμως στη Megasport Arena ήταν ακόμη καλύτερος και εξίσου συναρπαστικός. Η ΤΣΣΚΑ πέρασε 29-19 στο πρώτο δεκάλεπτο, η Ζενίτ ισορρόπησε και μάλιστα προηγήθηκε στο 30' με 70-63, με την ομάδα του στρατού να κάνει ένα επί μέρους 32-27 στην τέταρτη περίοδο, αλλά να χάνει το ματς με 95-97!

Ο Λόιντ είχε 14π και 8ασ, ο Κάρτερ πέτυχε 11π, ο Μπάιρον είχε 21π (3/6τρ), κι ο Πόιθρες 16π μαζί με το αποφασιστικό λέι απ για το 89-93 κι ενώ λίγο νωρίτερα ο τρομερός Σβεντ (32π με 6/14τρ κι ακόμη 4ρ και 8ασ) είχε ισοφαρίσει 89-89. Ο γκαρντ της ΤΣΣΚΑ ευστόχησε και στο τελευταίο τρίποντο που επιχείρησε μειώνοντας σε 95-97, με το χρόνο όμω, να εκπνέει και το σκορ πλέον να γίνεται 3-2

Ιδού πως:

Με τη σειρά να επιστρέφει στην έδρα της Ζενίτ, οι "μπλε" αν και έχαναν 16-21 στο πρώτο δεκάλεπτο, ήταν εντυπωσιακοί στα τριάντα λεπτά που ακολούθησαν κερδίζοντας εν τέλει με 82-63. Η εκ νέου ισοφάριση (σε 3-3) από τη Ζενίτ φέρνει ένα 7ο τελικό, για πρώτη φορά στα χρονικά της VTB League. Από τη σεζόν 2012-13 όταν καθιερώθηκαν και τα πλέι οφ, η ΤΣΣΚΑ έχει χάσει μόλις δυο αγώνες, το 2013 από την Κουμπάν και το 2016 από τη Χίμκι. Συνολικά το σκορ είναι 21-2 υπέρ της.

"Αναλαμβάνω την ευθύνη και ελπίζω να είμαστε πολύ καλύτεροι και πιο σταθεροί στον έβδομο τελικό" σχολίασε ο Δημήτρης Ιτούδης εν όψει του 7ου τελικού, λίγες μέρες μόλις πριν έρθει στην Αθήνα για να αναλάβει και επίσημα τις τύχες της Εθνικής Ομάδας. Θα είναι και ο τελευταίος αγώνας του Έλληνα κόουτς στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ (μετά από οκτώ χρόνια), καθώς όπως έχει αποκαλύψει εδώ και ένα μήνα ο Σπύρος Καβαλιεράτος στο Show Must Go On είναι έτοιμος για τη Φενέρμπαχτσε.

Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να συναινέσει η ρωσική ομάδα, που στο συγκεκριμένο θέμα κρατάει στάση αναμονής. Αυτός που δεν μοιάζει να φεύγει είναι ο Τσάβι Πασκουάλ, για τον οποίο λέγεται ότι η Ζενίτ θα τον κρατήσει στην Πετρούπολη με αύξηση μάλιστα των αποδοχών του. Ο διευθυντής του κλαμπ Αλεξάντερ Τσέρκονβι απάντησε στη φημολογία για μετακόμιση του Ισπανού κόουτς στο Ισραήλ, ως εξής: "Από τότε που ήρθε ο Πασκουάλ στην Πετρούπολη όλο και κάπου πάει. Έχουν ενδιαφερθεί όλες οι ομάδες της Ευρώπης. Είναι διασκεδαστικό όλο αυτό. Και για μας και για εκείνον".

Προς το παρόν οι δυο σπουδαίοι προπονητές ετοιμάζονται για την τελευταία συναυλία του φεστιβάλ μπάσκετ των φετινών απολαυστικών τελικών της VTB!

TAGS VTB LEAGUE ΡΩΣΙΑ EUROLEAGUE ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ ΖΕΝΙΤ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ