ADIDAS NEXT GEN

Βίκτορ Σάδα για Σπανούλη στο SPORT24: "Να απολαύσει το μπάσκετ ως προπονητής, όπως όταν ήταν παίκτης"

Βίκτορ Σάδα για Σπανούλη στο SPORT24: "Να απολαύσει το μπάσκετ ως προπονητής, όπως όταν ήταν παίκτης"
SPORT24

Ο άλλοτε παίκτης της Μπαρτσελόνα και νυν ασίσταντ κόουτς της εφηβικής ομάδας, Βίκτορ Σαδα, μίλησε στο SPORT24 για το τι περιμένει από τον προπονητή Βασίλη Σπανούλη, θυμήθηκε την σεζόν που έφτασε μία ανάσα από τον Προμηθέα και αναφέρθηκε στον τελικό του 2010.

Ο Βίκτορ Σάδα αποτελεί ένα είδος συμβόλου στην Μπαρτσελόνα. Μπορεί να μην είχε ποτέ την αίγλη του Χουάν Κάρλος Ναβάρο ή του Πάου Γκασόλ, αλλά ήταν ένας παίκτης που αγαπήθηκε, με όλους να εκτιμούν το γεγονός πως πάντα έδινε ό,τι είχε για την ομάδα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ: Στέφανος Μακρής

Ρολίστας σε όλη την καριέρα του, ένας πόιντ γκαρντ με ύψος 1.93 μέτρα που έπαιζε καλή άμυνα και οργάνωνε με ηρεμία το παιχνίδι, πέρασε σχεδόν όλη την καριέρα του στους Καταλανούς, φορώντας την φανέλα της 1ης και της 2ης ομάδας για 12 χρόνια (2002-2006, 2008-2014 και 2016-2018), κατακτώντας μία EuroLeague (το 2010 κόντρα στον Ολυμπιακό), 5 πρωταθλήματα Ισπανίας, 3 Κύπελλα και 4 Super Cup. Πλέον, είναι ο άμεσος βοηθός του - άλλοτε συμπαίκτη του στους “μπλαουγκράνα” - Ρότζερ Γκριμάου, προσπαθώντας να βρει τους επόμενους σταρ της ομάδας.

Το SPORT24 τον βρήκε στο γήπεδο και είχε μια συνομιλία μαζί του, με τον Βίκτορ Σάδα να θυμάται τις εποχές που αγωνιζόταν, την πρόταση που είχε από τον Προμηθέα το 2016 και - φυσικά - τον Βασίλη Σπανούλη.

Πώς είναι η ζωή μετά το μπάσκετ, ως προπονητής;

"Σπουδαία. Όταν αποσύρθηκα από τα παρκέ πέρασα 2-3 χρόνια απολαμβάνοντας την ζωή με την γυναίκα μου, ταξιδεύοντας στον κόσμο. Ως προπονητής, τα τελευταία 2-3 χρόνια απολαμβάνω ξανά το μπάσκετ".

Είσαι στην Μπαρτσελόνα σχεδόν σε όλη την ζωή σου. Ήσουν παίκτης και τώρα προπονητής, όπως και ο Γκριμάου. Ποιο είναι το συναίσθημα που αισθάνεσαι βλέποντας την Μπαρτσελόνα να τιμάει τους παίκτες που φόρεσαν την φανέλα της;

"Νομίζω ότι είναι σημαντικό ότι η Μπαρτσελόνα δείχνει στους νεαρούς παίκτες μέσω της παρουσίας πρώην παικτών της ότι σέβεται την ιστορία της και υπάρχει συνέχεια και σεβασμός. Είναι σημαντικό για όλους στο κλαμπ, επειδή δείχνουμε στους παίκτες ότι αυτή είναι η Μπαρτσελόνα".

Στο φινάλε της καριέρας σου είχε προκαλέσει έκπληξη σε πολύ κόσμο τότε όταν αποφάσισες να αγωνιστείς στην 2η ομάδα της Μπαρτσελόνα ενώ είχες προτάσεις από ομάδες 1ης κατηγορίας, αλλά και από τον Προμηθέα στην Ελλάδα. Τι σε είχε οδηγήσει σε αυτή την απόφαση;

"Είχαν δύο προτάσεις από Ελλάδα και Γερμανία. Ήθελα όμως να μείνω κοντά στην σύζυγό μου που είχε πρόβλημα υγείας. Επίσης, παίζοντας πολλά χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο, μου ήταν δύσκολο να παίξω στο ίδιο επίπεδο πνευματικά και αποφάσισα τότε να πάω στην Μπαρτσελόνα Β".

Ενώ είχες πρόταση από τον Προμηθέα, η μοίρα τα έφερε τώρα έτσι και είσαι στην Πάτρα ως προπονητής της Μπαρτσελόνα

"Ναι, η ζωή είναι περίπλοκη τελικά! Το σκεφτόμουν πρόσφατα. Είναι υπέροχο. Δεν μετάνιωσα για την επιλογή μου, επειδή δεν ήθελα να φύγω από την Ισπανία. Επίσης από την στιγμή που πέρασα 2-3 χρόνια ταξιδεύοντας με την σύζυγό μου ξέρω ότι ήμουν τυχερός, γιατί την τελευταία διετία ήταν δύσκολα για όλο τον κόσμο με τον κορονοϊό".

Αρκετός κόσμος θυμάται ότι είχες πραγματοποιήσει εξαιρετική εμφάνιση στον τελικό της EuroLeague το 2010 κόντρα στην Ολυμπιακό, όταν η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το τρόπαιο

"Θυμάμαι εκείνο το παιχνίδι φυσικά. Δεν είχα παίξει στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ. Είχαμε μία απίθανη ομάδα. Αν κάποιος δει το ρόστερ του Ολυμπιακού, ήταν απίστευτο. Είχαν καλή ομάδα, αλλά είχαμε και εμείς καλό ρόστερ, ενώ ήμασταν ΟΜΑΔΑ. Όλα κεφαλαία. Θέλαμε να κερδίσουμε κι άλλα τρόπαια με εκείνη την ομάδα, αλλά έναν χρόνο αργότερα μας απέκλεισε ο Παναθηναϊκός και δεν πήγαμε στο Final Four της Βαρκελώνης".

Σε αυτό το τουρνουά θα έχεις την ευκαιρία να δεις και τον Βασίλη Σπανούλη, που θα είναι προπονητης μίας εκ των ομάδων, ενώ ίσως τον αντιμετωπίσετε στην επόμενη φάση. Τι περιμένεις;

"Έπαιξα αντίπαλος με τον Σπανούλη και ήταν πολύ δύσκολο να τον μαρκάρεις. Θυμάμαι ότι κάποτε σε ένα παιχνίδι τον μάρκαρα 20 λεπτά ενώ αυτός έπαιξε 40, αλλά ήμουν εξαντλημένος, επειδή έπαιζε πολύ Pick and Roll (γέλια)!

Τώρα ως προπονητής θα δούμε πώς θα διαχειριστεί την ομάδα. Και θα δούμε αν θα τον αντιμετωπίσουμε αν διασταυρωθούμε στην συνέχεια".

Ως πρώην παίκτης που έγινες προπονητής, θα του έδινες κάποια συμβουλή;

"Στον Σπανούλη; Είναι πολύ έμπειρος. Θα του πω απλώς πως πρέπει να απολαύσει το μπάσκετ ως προπονητής όπως όταν ήταν παίκτης. Να ξεχάσει τον παίκτη που ήταν και τι πέτυχε και να εξελιχθεί βήμα-βήμα".

TAGS ADIDAS NEXT GEN ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ