ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Βελιγράδι: Ο πλήρης οδηγός για να ακολουθήσεις τον Ολυμπιακό στο Final Four

Βελιγράδι: Ο πλήρης οδηγός για να ακολουθήσεις τον Ολυμπιακό στο Final Four
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Όλες οι επιμέρους λεπτομέρειες ενός ταξιδιού στο Βελιγράδι για το Final Four της EuroLeague. Ποιες είναι οι επιλογές των φιλάθλων του Ολυμπιακού (και μη), οι οποίοι θέλουν να βρεθούν στην πρωτεύουσα της Σερβίας.

Πώς, πού και, κυρίως, πόσο. Η πρόκριση του Ολυμπιακού στο Final Four της EuroLeague, μετά τη νίκη του επί της Μονακό στο Game 5 των playoffs, γεννά θεμελιώδη ερωτήματα για όσους επιθυμούν να κάνουν το ταξίδι στο Βελιγράδι και να ζήσουν από κοντά, εντός ή εκτός γηπέδου, την τελική φάση και ετήσια γιορτή της κορυφαίας διοργάνωσης συλλόγων που χρίζει πρωταθλητή Ευρώπης: πώς θα φτάσω και πώς θα μπω στο γήπεδο, πού θα μείνω και πόσο θα μου κοστίσει.

Πριν από οποιαδήποτε άλλη κίνηση, γυρίστε τα ρολόγια μία ώρα πίσω και τσεκάρετε ότι τα διαβατήρια είναι σε ισχύ.

Εισιτήρια για τους αγώνες του Final Four

Στη Stark Arena θα εισέλθουν περί τους 15.500 θεατές (80% πληρότητα), όπως είχε ανακοινώσει η λίγκα.

Προφανέστατα καθένας εξ όσων προγραμματίζουν να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα της Σερβίας (και όχι στο Βερολίνο όπου ήταν αρχικά προγραμματισμένο να φιλοξενηθεί το Final Four μια εβδομάδα αργότερα) θα θέλουν να απολαύσουν την ατμόσφαιρα μέσα από το γήπεδο.

Αν δεν ανήκουν σ' εκείνους που έχουν ήδη μεριμνήσει να προμηθευτούν κάποιο εισιτήριο από εκείνα που βγήκαν προς πώληση στα μέσα Μαρτίου από την EuroLeague, με αφετηρία τα 110 ευρώ και ταβάνι τα 552 και για τους τέσσερις αγώνες που θα διεξαχθούν στη Stark Arena, οι εναλλακτικές είναι οι εξής:

  • να απευθυνθούν στους διοργανωτές μέσω της σχετικής διεύθυνσης της επίσημης ιστοσελίδας ή κυρίως να προλάβουν κάποιο-α από τα 600 εισιτήρια που δικαιούνται οι τέσσερις ομάδες που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των οπαδών τους. Είναι εισιτήρια με εξασφαλισμένη παρουσία στον πυρήνα των οπαδών, αλλά χωροταξικά όχι στο καλύτερο σημείο του γηπέδου.
  • να δημιουργήσουν λογαριασμό στην υπηρεσία Fan to Fan Marketplace, μήπως και καταφέρουν να αγοράσουν εισιτήριο από ανθρώπους που έχουν ήδη προμηθευτεί, αλλά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε και θέλουν να λάβουν πίσω το ποσό που κατέβαλαν.
  • να απευθυνθούν σε (αξιόπιστες και μόνο) εταιρίες που πωλούν διαδικτυακά μεμονωμένα κομμάτια ή πακέτα εισιτηρίων. Οι τιμές κατ' άτομο (μέχρι τη στιγμή που γράφονταν οι γραμμές) κυμαίνονται πάνω από τα 240 ευρώ.
  • να πληρώσουν ένα αν μη τι άλλο υψηλό αντίτιμο στην EuroLeague και να «αγοράσουν» το αποκλειστικό VIP προϊόν (Bench Platinum Hospitality Package) πίσω από τους πάγκους των ομάδων. Το "πρώτο τραπέζι πίστα" κοστολογείται από τη λίγκα με 4.600 ευρώ και η δεύτερη σειρά πίσω από τους πάγκους με 3.000 ευρώ. Οι κάτοχοι τέτοιων θέσεων έχουν δικαίωμα παρουσίας στο παιχνίδι της 20ης Μαΐου μεταξύ των πρεσβευτών της διοργάνωσης - δημοφιλείς παλαίμαχους και πρόσβαση στους VIP χώρους διασκέδασης με φαγητό, ποτό, μουσική.
  • να κλείσουν ένα πακέτο διαμονής - εισιτηρίων - άλλες ταξιδιωτικές υπηρεσίες μέσα από το επίσημο πρακτορείο της EuroLeague (Tripoki by DETUR). Υπολογίστε ότι απαιτούνται σχεδόν 700 ευρώ για τρεις βραδιές σ' ένα από τα προσφερόμενα ξενοδοχεία (χωρίς φυσικά τα εισιτήρια).
  • να έχουν πρόσβαση σε κάποια από τις προσκλήσεις που προορίζονται για τις ανάγκες των χορηγών της διοργάνωσης ή άλλες Αρχές. Σ' αυτήν την περίπτωση οι γνωριμίες ευνοούν.

Πληροφοριακά, οι ορισθείσες τιμές από τη διοργανώτρια αρχή είναι οι υψηλότερες της σύγχρονης περιόδου, με προφανή στόχο να καλυφθούν ζημίες που προκλήθηκαν την τελευταία διετία.

Με αεροπλάνο ή αυτοκίνητο

Με το εισιτήριο ή όχι ανά χείρας, οι ταξιδιώτες καλούνται να επιλέξουν τον τρόπο άφιξης στο Βελιγράδι. Αν δηλαδή θα κανονίσουν να μεταβούν με μια από τις προγραμματισμένες πτήσεις ή θα προτιμήσουν ένα road trip με ιδιόκτητο ή ναυλωμένο όχημα.

  • Το αεροπλάνο

Η Αθήνα με το Βελιγράδι συνδέονται με καθημερινές πτήσεις, είτε απευθείας από το "Ελευθέριος Βενιζέλος" προς το "Νίκολα Τέσλα", διάρκειας 90-100 λεπτών, είτε με ενδιάμεσους σταθμούς σε διαφορετική κάθε φορά πόλη (Βιέννη, Βουκουρέστι, Φρανκφούρτη, Κωνσταντινούπολη κλπ) ανάλογα με την αεροπορική εταιρία.

Αν φερ’ ειπείν κάποιος ταξίδευε σήμερα Πέμπτη 5 Μαΐου για το Βελιγράδι το φθηνότερο εισιτήριο απλής μετάβασης που θα έβρισκε θα ήταν γύρω στα 120 - 130 ευρώ. Με τα τωρινά δεδομένα η πιο συμφέρουσα ημέρα μετάβασης στο Βελιγράδι κατά την εβδομάδα του Final Four και επιστροφή τη Δευτέρα 23 Μαΐου είναι η Τρίτη (17/5), δύο ημέρες πριν από τους αγώνες, καθώς μέσω Βιέννης, το εισιτήριο για Αθήνα-Βελιγράδι-Αθήνα κοστίζει γύρω στα 180 ευρώ.

Φυσικό είναι κάθε επόμενη ημέρα το κόστος ανεβαίνει ξεπερνώντας κατά περίπτωση τα 200 ευρώ κατ' άτομο. Μια σχετικά οικονομική επιλογή είναι το Τετάρτη-Κυριακή πάντα με ενδιάμεσο σταθμό. Λίγο καλύτερο το Πέμπτη-Δευτέρα, μόνο που σε αυτήν την περίπτωση ο διαθέσιμος χρόνος για τον πρώτο ημιτελικό, στον οποίο παίζει ο Ολυμπιακός με την Εφές, θα είναι οριακός και η ψυχή θα φτάσει στο στόμα!

Δεν συζητάμε για απευθείας πτήσεις, διότι εκεί πάμε σε άλλες τιμές, για λίγους.

  • Οδικώς στο Βελιγράδι με ΙΧ
Βελιγράδι: Ο πλήρης οδηγός για να ακολουθήσεις τον Ολυμπιακό στο Final Four

Εκείνοι που θα δοκιμάσουν να καλύψουν την απόσταση των 1.100 χιλιομέτρων και των σχεδόν 11 ωρών (με κανονική ταχύτητα) μέσω του οδικού άξονα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το κόστος καυσίμου (με την τιμή της βενζίνης στα 2.02€/lt) θα ξεπεράσει τα 160 ευρώ. Ποσό που συνδυαστικά με τα διόδια ως τα σύνορα θα αγγίξει τα 200 στο σύνολό του.

Η χρήση οχημάτων που κινούνται με πετρέλαιο (1.82€/lt) μειώνει σημαντικά το κόστος, βολεύοντας όσους έχουν οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο μπάτζετ ταξιδιού, την ώρα που οι κινητήρες υγραερίου (1.13€/lt) το κατεβάζουν σχεδόν στο μισό.

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι το συνολικό ποσό προβλέπεται να επιμεριστεί στους αντίστοιχους επιβαίνοντες (δύο, τρεις ή τέσσερις) κάνει την επιλογή πολύ πιο ελκυστική, αλλά συνάμα αρκετά κουραστική.

Ο υπολογισμός αφορά την απόσταση Αθήνα - Βελιγράδι μέσω του συνοριακού σταθμού των Ευζώνων και της διέλευσης έξω από τον περιφερειακό δρόμο των Σκοπίων. Υπάρχει και η επιλογή του Προμαχώνα, μέσω δηλαδή της Βουλγαρίας και όχι δυτικότερα της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά τα συνολικά χιλιόμετρα μέχρι τον τελικό προορισμό είναι περισσότερα και η διαδρομή πιο κοστοβόρα.

Επειδή στη Σερβία και στη Βόρεια Μακεδονία η τιμή της βενζίνης εκτιμάται στο 1,47 με 1,5 ευρώ, το "φουλάρισμα" του ντεπόζιτου για την επιστροφή την Ελλάδα θα στοιχίσει λιγότερα. Το ντίζελ είναι πιο ακριβό (από 1,5 ως 1,7 ευρώ.

Τα διόδια εντός χώρας για τον αυτοκινητόδρομο Α1 που οδηγεί στο Βελιγράδι είναι 6.5 ευρώ. Αρκετά φθηνότερη η διέλευση από τους αυτοκινητόδρομους της Β.Μακεδονίας.

Αν επιλέγει διανυκτέρευση κατά τη διαδρομή, οικονομικότερο είναι να γίνει αμέσως μετά τη διέλευση των συνόρων, με τη Γευγελή να είναι μια value go money σταθερά.

  • Οδικώς με πούλμαν

Το τουριστικό λεωφορείο θα ήταν, επίσης, μια λύση για όσους αντέχουν για ώρες σ' ένα στενό κάθισμα. Αρκεί πάντα ο ενδιαφερόμενος να έχει αρκετές ημέρες μπροστά του προκειμένου να ξεκινήσει το ταξίδι Τρίτη, να προλάβει τους αγώνες της Πέμπτης (ο πρώτος ημιτελικός στις 18:00) και να επιστρέψει καλή Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο ταξιδιωτικών πρακτορείων μια αλέ-ρετούρ διαδρομή κοστίζει γύρω στα 120 ευρώ.

  • Με τρένο

Η χρήση της σιδηροδρομικής γραμμής είναι κι αυτή μια εναλλακτική. Σε αυτό το ενδεχόμενο ο ταξιδιώτης προς το Βελιγράδι καλείται να κλείσει εισιτήριο για τη Θεσσαλονίκη κι από 'κει να αναχωρήσει για την πρωτεύουσα της Σερβίας με νέο συρμό. Το συνολικό κόστος των ναύλων ανέρχεται στα 160-170 ευρώ.

Από τη Θεσσαλονίκη στις 18/5 το τρένο αναχωρεί στις 21:00 και φτάνει το επόμενο πρωί στις 7:30, ανήμερα δηλαδή των ημιτελικών του Final Four. Την Κυριακή η επιστροφή είναι προγραμματισμένη στις 19:30, προτού αφιχθή στη Θεσσαλονίκη δέκα ώρες αργότερα (6:30 της Δευτέρας).

Είναι κατανοητό πως οι υπολογισμοί επηρεάζονται, εφόσον η αφετηρία είναι διαφορετική.

Διαμoνή στο Βελιγράδι

Ως μια μητρόπολη με πληθυσμό που (συνδυαστικά με τα προάστια) ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο, το Βελιγράδι προσφέρει ενοικιαζόμενα για κάθε "πορτοφόλι", ανάλογα με τον χώρο που βρίσκονται και όσα παρέχουν στους επισκέπτες.

Είναι δυνατόν να βρεθεί δωμάτιο με λιγότερα από 25 ευρώ για κάθε ημέρα διαμονής, αλλά ταυτόχρονα το δίκλινο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, σε κεντρικό σημείο και πλούσιες υπηρεσίες, δεν αποκλείεται να ξεπερνά τα 350-400 ευρώ για κάθε βράδυ. Ανάλογα με το τι ζητά ο καθένας για να νιώθει άνετα κατά τη διάρκεια της παραμονής του.

Το ότι η διαμονή σε καταλύματα που βρίσκονται στην περιοχή του γηπέδου του Final Four δεν είναι παράξενο πως είναι "τσιμπιμένη", αφού οι ιδιοκτήτες επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να κερδίσουν οικονομικά.

Ευκαιρίες πάντα παρουσιάζονται, αλλά απαιτείται τύχη, σ' ένα διαρκές χρηματιστήριο τιμών που εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση! Στην εκδοχή των γύρω από το γήπεδο λεωφόρων - δρόμων είναι πιο συμφέρον ένα ολόκληρο διαμέρισμα παρά ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο.

Όσο πάντως πιο περισσότερο απομακρύνεται ο ενδιαφερόμενος από το hotspot τόσο πέφτει το... ενοίκιο, ακόμη και για ολόκληρες κατοικίες - διαμερίσματα.

Το γήπεδο του Final Four

Η Stark Arena (ή Μπεογκράτσκα) είναι το πιο σύγχρονο κλειστό γήπεδο στο Βελιγράδι. Καταλαμβάνει χώρο 42 στρεμμάτων, εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2004 για να φιλοξενεί ποικίλες εκδηλώσεις (αθλητικές και μη), κόστισε 70 εκατομμύρια ευρώ και ανήκει στον Δήμο Βελιγραδίου.

Σε κεντρικό σημείο της πόλης, ανάμεσα στους ποταμούς Δούναβη και Σάβο, απέχει ένα τέταρτο οδικώς από τον διεθνή αερολιμένα και μόλις δέκα λεπτά με τα πόδια από τον κεντρικό σταθμό των τρένων. Άρα η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη και σχετικά γρήγορη απ' οποιοδήποτε σημείο της σερβικής πρωτεύουσας.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα μετακίνησης με το τραμ ή μια σειρά από γραμμές αστικών συγκοινωνιών που ενώνουν τα προάστια με το κέντρο.

Η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι μια βολική επιλογή που κάποιοι την προτιμούν. Η δαπάνη θα επιβαρύνει τον συνολικό προϋπολογισμό γύρω στα 30 ευρώ ημερησίως.

Οι τιμές για τις διαδρομές με ταξί κυμαίνονται σε αυτές της Αθήνας.

Το Final Four είχε φιλοξενηθεί στον ίδιο χώρο το 2018, με τη Ρεάλ να επικρατεί 85-80 της Φενέρμπαχτσε στον τελικό.

Ο καιρός

Τα μετεωρολογικά μοντέλα προβλέπουν ότι το Βελιγράδι θα ‘ναι άκρως ανοιξιάτικο την εβδομάδα του Final Four. Η χαμηλότερη θερμοκρασία θα κυμαίνεται μεταξύ 10-12 βαθμών Κελσίου (αργά το βράδυ της Πέμπτης) και η μέγιστη 21-22 βαθμούς. Βέβαια το υψηλό ποσοστό υγρασίας που επικρατεί στην πόλη είναι ένας μόνιμος κλιματολογικός βραχνάς για τους επισκέπτες της πόλης.

Πάντως η σχετική ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις θα δημιουργούν μια ωραία διάθεση για βόλτες. Ομπρέλα μάλλον δεν θα χρειαστεί να χωρίσετε στην αποσκευή, εξοικονομώντας χώρο για αναμνηστικά από τη μεγάλη μπασκετική γιορτή.

*Για τους αθεράπευτα ποδοσφαιρικούς, την ημέρα του τελικού (21/5) είναι προγραμματισμένος και ο ποδοσφαιρικός αγώνας του Ερυθρού Αστέρα με την Βόζντοβατς.

Παρακολουθήστε την Game Night για την τεράστια πρόκριση του Ολυμπιακού:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ FINAL FOUR ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ