ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Το αντίο του Σπανούλη στα παρκέ: "Στον Ολυμπιακό βρήκα την Ιθάκη μου, σαν παραμύθι όσα έζησα"

(KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
(KLODIAN LATO / EUROKINISSI) PHOTO CREDITS: EUROKINISSI

Ο Βασίλης Σπανούλης έκανε αναδρομή στην μπασκετική του ιστορία, μίλησε μέσα από την καρδιά του για όσα πέτυχε και έζησε στα παρκέ όλα αυτά τα χρόνια, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε προς τιμήν του η ΚΑΕ Ολυμπιακός.

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, ο Βασίλης Σπανούλης μίλησε για πρώτη φορά ενώπιον του Τύπου και των ανθρώπων του Ολυμπιακού για την απόφασή του να αποχωρήσει από την δράση και να πει "αντίο" στα παρκέ, πριν από περίπου τρεις μήνες.

Αναλυτικά όσα είπε στην εισαγωγική του ομιλία:

"Ευχαριστώ που ήρθατε να με τιμήσετε με την παρουσία σας. Έκανα ένα πολύ μεγάλο ταξίδι στο μπάσκετ, έμαθα πάρα πολλά πράγματα ως άνθρωπος. Έκανα μια πολύ όμορφη οικογένεια, έζησα στιγμές που δεν φανταζόμουν, αν και πάντα είχα υψηλούς στόχους. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα πετύχω με τους συμπαίκτες και τους προπονητές, όλα αυτά. Είναι σαν παραμύθι για εμένα. Υπήρξαν και καλές και άσχημες στιγμές. Οι άσχημες με σκληραγώγησαν, με έκαναν καλύτερο άνθρωπο και παίκτη και με έκαναν και να χάσω και τα μαλλιά μου.

Προσπάθησα να είμαι ένας σωστός άνθρωπος, να έχω αρχές μέσα και έξω από το γήπεδο και στο τέλος της ημέρας το σημαντικότερο είναι ότι ενέπνευσα πολλά παιδιά, αθλητές, κόσμο, μέσα από αυτή τη σταδιοδρομία για να είναι μαχητές και να μην τα παρατούν ποτέ. Αυτή ήταν η φιλοσοφία μου, δεν τα παρατούσα ποτέ, διεκδικούσα αυτό που είχα στο μυαλό μου.

Στον Ολυμπιακό βρήκα την Ιθάκη μου, αγαπήθηκα ίσως σε υπερβολικό βαθμό. Ο κόσμος δεν σε αγαπάει μόνο σαν παίκτη, αλλά και σαν άνθρωπο. Όλοι έχουμε θετικά και αρνητικά, όμως ήμουν πάντα ο εαυτός μου, πάντα ειλικρινής, πάντα δούλευα για το καλύτερο και για την ομάδα. Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τους προέδρους για τη συνεργασία μας, ήταν πάντα άψογη. Υπήρχαν και εντάσεις όπως σε όλες τις οικογένειες, οι πρόεδροι είναι δικοί μου άνθρωποι, πάντα προσπαθούσαμε για το καλύτερο δυνατό για την ομάδα μας. Ευχαριστώ όλους τους συμπαίκτες, τους προπονητές που είχα στην καριέρα μου. Προσπάθησα να έχω σεβασμό απέναντι σε όλους. Όταν ξέφευγαν τα πράγματα, πάντα είχα το θάρρος για να παραδεχθώ ένα λάθος μου για να προχωρήσουμε.

Ευχαριστώ την οικογένειά μου, τη γυναίκα μου που τα είχε πάντα όλα έτοιμα, ήταν πάντα δίπλα μου. Τα παιδιά μου που είχαν παράπονα και ερωτήσεις, τον αδελφό μου και τη μητέρα μου που καλλιέργησαν τον χαρακτήρα μου. Τον μάνατζέρ μου που είμαστε πάνω από 20 χρόνια μαζί, πάντα ήταν δίπλα μου και βοήθησε να γίνει η μεταγραφή στον Ολυμπιακό και άλλαξε την ιστορία και τη δική μου. Είμαι πολύ περήφανος, νιώθω πολύ γεμάτος. Όταν τελειώνουν οι αθλητές, έχω ακούσει για κατάθλιψη, εγώ νιώθω όμορφα, πολύ γεμάτος. Πιστεύω ότι το τερμάτισα, δεν είχα κάτι άλλο να κάνω. Έδωσα και την ψυχή μου. Ήμουν και υγιής, ήμουν και τραυματίας, τελείωσα όρθιος το μπάσκετ".

Για την σπουδαιότερη στιγμή της καριέρας του: "Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να επιλέξω μία στιγμή ως κορυφαία. Πιστεύω ότι το ευρωπαϊκό του 2012 και το πρωτάθλημα του 2016 μου έρχονται πρώτα στο μυαλό".

Για την απόφασή του να αποχωρήσει από την δράση: "Περνούσε από το μυαλό μου η αποχώρηση όλη τη σεζόν. Ταλαιπωρήθηκα 1-2 χρόνια από σοβαρούς τραυματισμούς που δεν είχε ποτέ στην καριέρα μου. Ήμουν πολύ τυχερός και ευχαριστώ τον Θεό γι' αυτό. Τελικά βγήκαν όλα μαζί, σαν να μου είπε ο Θεός ότι δεν μπορούσα να τα αντέξω όλα αυτά. Ήταν μια φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Πάντα ήθελα να μπορώ να βοηθάω την ομάδα, ήταν φυσιολογικό με το πέρασμα των χρόνων αυτό να μη μπορεί πια να γίνει. Ήθελα να έχω αξιοπρέπεια, να με θυμούνται και να με αγαπούν όπως ήμουν στα καλά μου χρόνια. Δεν ήθελα να πάρω τον ρόλο ενός άλλου παιδιού, δεν έχω μάθει να κλέβω ή να χάνω προπονήσεις, δεν έχω μάθει να λουφάρω. Από τη στιγμή που δεν μπορούσα να το κάνω αυτό, πήρα την καλύτερη απόφαση για εμένα και για την ομάδα".

Για το γεγονός ότι αποχώρησε από την δράση δίχως κόσμο στις εξέδρες, λόγω της πανδημίας: "Δεν μου έχει μείνει κάποιο κενό. Έζησα στον μέγιστο βαθμό την αγάπη του κόσμου, πραγματικά είμαι πολύ γεμάτος. Δυστυχώς έγινε όπως έγινε εξαιτίας του κορονοϊού. Συνολικά ένιωσα υπερβολική αγάπη από τον κόσμο, την έζησα τελευταία και στο σπίτι μου, ήταν σοκαριστικό. Νιώθω ευλογημένος, ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε να πάρω και να δώσω αγάπη".

Για το αν νιώθει ακόμη "ένα παιδί που ήθελε να παίξει μπάσκετ": "Και τώρα παιδί είμαι, δεν έχω μεγαλώσει. Έχω αρκετά πράγματα στο μυαλό μου για το μέλλον, το μπάσκετ κυλάει στο κορμί και στο μυαλό μου. Θα είμαι ανοιχτός σε διάφορα πράγματα".

Για τον ημιτελικό του Final Four της Μαδρίτης, όταν είχε 0/11 σουτ, πριν βάλει τέσσερα σερί μεγάλα σουτ: "Ενιωθα μεγάλη αυτοπεποίθηση, συγκεντρωνόμουν στην επόμενη φάση και στο επόμενο σουτ. Εκείνες τις στιγμές πρέπει να είσαι ο εαυτός σου, δεν έχεις πολλά να σκεφτείς. Είχα την ευλογία και την τύχη να έχω καταπληκτικούς συμπαίκτες. Χτίσαμε με μικρό μπάτζετ καταπληκτικές ομάδες. Χτίσαμε και καταπληκτικές σχέσεις και είμαι πολύ περήφανος γι' αυτό. Δεν ήταν όλα αγγελικά πλασμένα, υπήρξαν και εντάσεις και στιγμές που κάναμε μουτράκια, σαν ζευγαράκια που έχουν να μιλήσουν καμιά εβδομάδα. Μαλώναμε με σεβασμό για το καλό της ομάδας, με τις αρχές που μας διέπουν. Τους ευχαριστώ για τις καταπληκτικές στιγμές που ζήσαμε. Ήταν εξαιρετικοί μπασκετμπολίστες. Τους ευχαριστώ που με ανέχθηκαν γιατί δεν είμαι ο πιο εύκολος άνθρωπος που υπάρχει και που υπέμεναν να μιλάω όλη την ώρα για μπάσκετ. Οι σχέσεις ζωής είναι το πολυτιμότερο τρόπαιο".

Για το αν έφτασε κοντά στο να φύγει κάποια στιγμή από τον Ολυμπιακό: "Αν σκεφτώ πέντε συμβόλαια που κάναμε, από τέσσερις ώρες για το κάθε ένα, γύρω στις 20 ώρες καθίσαμε με τους προέδρους. Μιλήσαμε για μπάσκετ για πέντε-έξι λεπτά. Περισσότερο μιλούσαμε για θέματα πιο προσωπικά. Δεν υπήρξαν ιδιαίτερες δυσκολίες, πάντα υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός και εκτίμηση, μια χημεία που μας κάλυπτε ό,τι γινόταν για να βρεθεί η λύση γρήγορα. Ήταν πάντα θέμα χρόνου να ανανεώσω, ποτέ δεν πήγα στα γραφεία για να μην το κάνω. Ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου, αν και είχα προτάσεις, να φύγω από τον Ολυμπιακό. Πάντα πίστευα ότι θα τα βρούμε για να μείνω".

Για το αν έχει μετανιώσει για κάτι: "Δεν έχω να μετανιώσω για κάτι, τα λάθη πάντα τα συζητάω για να βρεθεί λύση. Είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει στον Θεό και θέλει να είναι ειλικρινής. Πάντα αυτό προσπαθούσα να κάνω. Πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να συζητάμε με τους ανθρώπους μας για να βρίσκεται λύση. Δεν υπάρχει κάποια σκιά, ουδείς αναντικατάστατος. Η ομάδα θα συνεχίσει και είμαι σίγουρος ότι θα έχει επιτυχίες. Την υποστηρίζω με θέρμη και με αγάπη για να πετύχει. Τα υπόλοιπα είναι για λαϊκή κατανάλωση. Ο Ολυμπιακός έχει φτιάξει μια εξαιρετική ομάδα".

Για τις σχέσεις του με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού: "Στον Ολυμπιακό είχαμε μια καταπληκτική σχέση, στα όρια της παρεξήγησης. Και για προσωπικά πράγματα, όχι μόνο για το μπάσκετ. Εμπιστευόμασταν ο ένας τον άλλο, είχαμε τεράστιο σεβασμό και στενοχωριόμασταν πάρα πολύ. Στα ξενοδοχεία οι ήττες μας πήγαιναν μέχρι το πρωί μέχρι να βρούμε τα λάθη μας. Αυτό δεν το βρίσκεις εύκολα. Το πρωτάθλημα του 2017 με πείραξε, γιατί είχαμε εξαιρετική ομάδα. Φτάσαμε μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκας, μετά προηγηθήκαμε 1-0 αλλά μετά αρρώστησα και πήγα με 40 πυρετό στον δεύτερο αγώνα. Ήμουν εξαντλημένος για δύο εβδομάδες. Ήταν κάτι που με πείραξε".

Για το αν υπήρξε κάποιος που προσπάθησε να τον μεταπείσει μετά την ανακοίνωση αποχώρησής του: "Δεν προσπάθησε κάποιος να με μεταπείσει. Δεν έγινε κάτι εν θερμώ. Ήμουν συνειδητοποιημένος, ξέρω τι λέω, ξέρω τι κάνω και έχω τη γνώση για να διακρίνω τον εαυτό μου. Ήξερα ποια ήταν η σωστή στιγμή για να πάρω αποφάσεις".

Για την απόφαση των ιδιοκτητών της ΚΑΕ Ολυμπιακός να υποβιβαστεί η ομάδα στην Α2 κατηγορία: "Η απόφαση για την Α2 ήταν απόφαση των προέδρων. Εγώ ως αρχηγός την σεβάστηκα και την ακολούθησα. Από εκεί και πέρα, συνήθως οι μεγάλες καριέρες ποτέ δεν τελειώνουν όπως επιθυμούν οι αθλητές. Σπάνια γίνεται με τον τρόπο που θέλουν εκείνοι. Πάντα κάτι γίνεται και το σύμπαν τα φέρνει διαφορετικά. Τις τελευταίες χρονιές δώσαμε τον αγώνα μας, δεν υπάρχει άλλη ομάδα που να πήγε με τον τρόπο του Ολυμπιακού την προηγούμενη δεκαετία. Ο κόσμος αγάπησε τον Ολυμπιακό, ο Ολυμπιακός έφτιαξε δεκάδες καριέρες. Εδώ κάναμε με τους προέδρους κάτι που δεν είχε ξαναγίνει. Παίρναμε παίκτες με όραμα και διάθεση για να διακριθούν ή πολύ μεγάλα ταλέντα 19-20 χρονών και με αυτούς κατακτούσαμε τίτλους. Ήταν πρωτοφανές, δεν έχει ξαναγίνει αυτό το πράγμα. Τώρα τα σκέφτομαι που σταμάτησα. Μπορεί να μην περάσαμε πέρυσι στα playoffs, αλλά εδώ μιλάμε για εκπληκτικές ομάδες που έχουν δέκα χρόνια χωρίς Final Four. Δεν μπορείς πάντα να βρίσκεσαι εκεί και να παίρνεις τίτλους. Δεν σημαίνει ότι δεν παλέψαμε, ότι δεν μοχθήσαμε. Είναι νομοτελειακό κάποια στιγμή να μην πετύχεις".

Για το μήνυμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο: "Ευχαριστώ τον Γιάννη, τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα στον κόσμο. Πραγματικά τα λόγια του είναι πολύ τιμητικά και είναι ωραίο να τα ακούν και τα παιδιά μου που έχουν αυτή την Αντετοκουνμπομάνια. Είναι πολύ όμορφο, τον ευχαριστώ. Για εμένα μεγαλύτερη παρακαταθήκη είναι η έμπνευση που έδωσα σε τεράστιες προσωπικότητες του τώρα, με την νοοτροπία και με τον χαρακτήρα μου για να ακολουθήσουν αυτά τα βήματα. Δεν θα πω ψέματα, η προπονητική έχει περάσει από το μυαλό μου. Ποιος δεν θα ήθελε τον Γιάννη παίκτη".

Για την επίσκεψη των οπαδών στο σπίτι του πριν από μερικές ημέρες: "Μοναδική στιγμή η επίσκεψη του κόσμου στο σπίτι μου. Δεν την περίμενα ποτέ. Με τις παντόφλες ήμουν και πήγαινα να κάνω μπάνιο τα παιδιά. Άκουσα κόσμο και νόμιζα ότι γινόταν κάποιος τσακωμός. Όταν είδα τον κόσμο ένιωσα συγκινημένος, ένιωσα δέος. Ο κόσμος του Ολυμπιακού αγαπάει παθολογικά την ομάδα, αλλά αν πραγματικά κερδίσεις τον σεβασμό του, σε αγαπούν παθολογικά. Γι' αυτό είμαι πολύ περήφανος, υπάρχει αμοιβαία αγάπη που δεν ήρθε εύκολα. Ήρθα από τον μεγάλο αντίπαλο, δεν πούλησα οπαδιλίκι. Πάντα προσπαθούσα με τη σκληρή δουλειά. Πονούσα την ομάδα και 24 ώρες το 24ωρο σκεφτόμουν το καλό του Ολυμπιακού, πως θα πετύχουμε. Αυτή η αγάπη είναι πολύ δυνατή και άφθαρτη στον χρόνο".

Για τους δυσκολότερους αντιπάλους που αντιμετώπισε: "Ο πιο δύσκολος αντίπαλος, ήταν οι συμπαίκτες μου. Ήξεραν τα πάντα για εμένα, τα γούρια μου. Η προπόνηση μου έδινε αυτοπεποίθηση. Όταν έκανα καλές προπονήσεις, ήξερα ότι θα έπαιζα καλά στους αγώνες".

Για το καλοκαίρι του 2011, που άλλαξαν όλα στον Ολυμπιακό: "Το 2011 ήταν μια περίοδος που άλλαξε ριζικά η φιλοσοφία της ομάδας με απόφαση των προέδρων. Η πρώτη μου σεζόν δεν ήταν επιτυχημένη. Θέλαμε κάτι παραπάνω από το κύπελλο. Όταν έγινε όλο αυτό με το μπάτζετ που άλλαξε, είπα μέσα μου ότι πρέπει να παλέψω με αυτόν τον τρόπο γιατί όλα για κάποιον λόγο γίνονται. Πάντα θα υπάρχει τρόπος για να πετύχεις, απλά πρέπει να το ψάξεις μέσα σου και να πιστέψεις στον εαυτό σου και στον συμπαίκτη σου. Ούτε εμείς περιμέναμε ότι θα πάρουμε το ευρωπαϊκό και το πρωτάθλημα. Με τις προσθήκες του Λο και του Ντόρσεϊ γίναμε μια καταπληκτική ομάδα. Δέσαμε τρομερά και έγιναν όλα αυτά που έγιναν".

Στην αποφώνησή του, ο Βασίλης Σπανούλης είπε: "Δεν τα έχω γραμμένα. Σας ευχαριστώ όσους ήρθατε εδώ πέρα. Ίσως τράβηξε λίγο παραπάνω. Θέλω να ευχαριστήσω όλο το σταφ της ομάδας και εσένα προσωπικά Χρήστο Μπαφέ. Ξέρεις πόσες φορές έχουμε τσακωθεί για να βρούμε μια λύση, πάντα για το καλό μου. Θέλω να ευχαριστήσω τους φυσιοθεραπευτές, τους γιατρούς, τον στρατιώτη τον Δημήτρη Πασχόπουλο, τον Αντώνη τον Κατσίκη που μου στέλνει συνέχεια βίντεο. Ευχαριστώ όλο τον οργανισμό του Ολυμπιακού, συμπαίκτες, προπονητές, σας ευχαριστώ πααάρα πολύ που με στηρίξατε και με ανεχθήκατε. Όλα ήταν για καλό στο τέλος".

Kill Bill Out - Ο Βασίλης Σπανούλης αποχαιρέτησε τα παρκέ

Το SPORT24 αποχαιρέτησε τον Βασίλη Σπανούλη με μια ζωντανή, τιμητική εκπομπή από το ειδικά διαμορφωμένο για την ημέρα studio με τον Παντελή Βλαχόπουλο που συντόνιζε τους δημοσιογράφους σε ΣΕΦ και Λάρισα. Σε ζωντανή σύνδεση με το ΣΕΦ, οι Παντελής Διαμαντόπουλος και Βασίλης Σκουντής μετέφεραν με κάθε λεπτομέρεια όλα όσα συνέβησαν στον αποχαιρετισμό του Ολυμπιακού στον αρχηγό του.

Ο απεσταλμένος του SPORT24 στη Λάρισα, Αλέξανδρος Ξενικάκης, βρέθηκε στην πατρίδα του Βασίλη Σπανούλη με καλεσμένους που μίλησαν για τον Βασίλη Σπανούλη.

Μη χάσετε το σπουδαίο αφιέρωμα στην καριέρα του σπουδαίου μπασκετμπολίστα. "Οι 7 ζωές του Βασίλη Σπανούλη" σε ένα μοναδικό longread για τα σημεία - σταθμούς στην καριέρα του Kill Bill.

TAGS ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ