BASKETBALL ANALYSIS

Βαλένθια - Παναθηναϊκός: Οι δύο όψεις του Μπέικον, το κακό βράδυ Γουόλτερς - Παπαγιάννη και η πεντάδα που δεν τόλμησε ν' αγγίξει ο Ράντονιτς για 8'46''

Ο Ντουέιν Μπέικον στο παιχνίδι με τη Βαλένθια
Ο Ντουέιν Μπέικον στο παιχνίδι με τη Βαλένθια EUROKINISSI

Με τη βοήθεια των στοιχείων του Instat Scout προσεγγίζουμε την ήττα του Παναθηναϊκού από τη Βαλένθια, η οποία έβαλε τέλος στο νικηφόρο σερί του στην EuroLeague. Μοιραίος ο Μπέικον, αλλά πιο μοιραίοι οι Παπαγιάννης - Γουόλτερς.

Η πρώτη από τις δύο απόπειρες του Παναθηναϊκού για διπλό επί ισπανικού εδάφους έμεινε ημιτελής. Ακολουθεί η δεύτερη που θα γίνει απέναντι στην Μπαρτσελόνα το βράδυ της Παρασκευής (16/12, 21:30).

Η ήττα στην παράταση από τη Βαλένθια άφησε μια έντονη πίκρα στο στόμα. Όχι απαραίτητα γιατί η συνολική εμφάνιση δικαιολογούσε το αναφαίρετο δικαίωμα μιας νέας εκτός έδρας επιτυχίας ύστερα απ' ό,τι είχε συμβεί στο Κάουνας. Η γεύση αυτή έμεινε δεδομένου ότι η τελευταία επίθεση στην κανονική περίοδο επαρκούσε για κάτι πιο ορθολογικό από ένα αργοπορημένο τρίποντο από τα 8 μέτρα.

Ο Ντουέιν Μπέικον έγινε Τζέι Αρ Σμιθ κι αυτό δεν αλλάζει. Θα το κουβαλά για κάμποσο - αν και δεν μοιάζει με τους παίκτες που δεν αφήνει πίσω το παρελθόν του. Όπως θα κουβαλά φυσικά και όσα σπουδαία είχε καταφέρει ως τότε γεννώντας αυτός τις συνθήκες για την απόδραση από τη Φοντέτα.

Επρόκειτο για πνευματικό μπλακ άουτ αυτό που υπέστη ο Αμερικάνος showman; Ίσως. Δεν είχε αποτυπωθεί στο μυαλό του το σκορ; Θεώρησε μήπως ότι είναι προτιμότερο να διασφαλιστεί το ισόπαλο αποτέλεσμα; Είναι κι αυτές εκδοχές, λιγοστών πιθανοτήτων επαλήθευσης.

Σίγουρα ο Μπέικον δεν πήρε την απόφαση που έπρεπε ανεξαρτήτως υπόβαθρου. Κόλλησε. Όπως ακριβώς μέχρι να πάρει μπρος, στο 28' του ματς. Τότε που με μια εκτέλεση μέσης απόστασης πέτυχε το πρώτο καλάθι του ύστερα από 0/9 σουτ (0/6 δίποντα, 0/3 τρίποντα).

Οι προσπάθειες που πήρε ανά θέση ο Ντουέιν Μπέικον στο παιχνίδι με τη Βαλένθια
Οι προσπάθειες που πήρε ανά θέση ο Ντουέιν Μπέικον στο παιχνίδι με τη Βαλένθια INSTAT SCOUT


Ο εγκλωβισμός αυτός σε ερωτήματα που θα μείνουν αναπάντητα κόστισε μια μεγάλη ευκαιρία στον Παναθηναϊκό για το 5/5. Κι ας έφτασε τους 22 πόντους ο 27χρονος Αμερικανός, επανακτώντας αυτή τη μοναδική σύνδεση που έχει με το αντίπαλο καλάθι.

Το -7 του Μπέικον και η δεύτερη χειρότερη επίδοσή του σε πόντους ανά κατοχή

Γενικώς ο Μπέικον ανήκε σ' αυτούς που έφυγαν από το παιχνίδι με αρνητικό συντελεστή. Ενόσω βρισκόταν στο παρκέ, σχεδόν δηλαδή σε όλο το ματς (43'25''), το Τριφύλλι έχασε με 3 πόντους - κατά διαολομένη σύμπτωση όσοι η τελική διαφορά.

Η αναγωγή σε 100 κατοχές (net rating) τον έφερε αυτομάτως στο -7 (97.7π - 104.7π). Άγγιξε το 31% στο Usage, αλλά έδωσε μόνο 0.8π ανά κατοχή κι ήταν υπεύθυνος για συνολικά 29 πόντους των Πρασίνων (22 πόντοι, 7 πόντοι από ασίστ), αλλά την ίδια ώρα η αποτελεσματικότητά του έμεινε πολύ χαμηλά.

Τέλειωσε το ματς με 0.8π ανά κατοχή, στη δεύτερη χαμηλότερη επίδοσή του σε ματς της EuroLeague αφότου ήρθε μετά το 0.75 απέναντι στη Βίρτους. Δεν του βγήκε το iso, ούτε τα catch and drives.

Δεδομένου ότι η άμυνα της Βαλένθια είχε προσαρμοστεί πάνω του, ευνοήθηκαν άλλοι παίκτες, κυρίως δε ο Ντέρικ Γουίλιαμς, αλλά στο τέλος της ημέρας αυτό δεν έφτανε.

Η τρύπα με Γουόλτερς και Παπαγιάννη

Γενικότερα ο Παναθηναϊκός έφυγε από το παιχνίδι με παίκτες αρνητικού πρόσημου. Το -15.9 στο net rating (διαφορά πόντων σε 100 κατοχές) του Γιώργου Παπαγιάννη ήταν η δεύτερη χειρότερη επίδοση των υπολοίπων, πίσω από το -20.6 του Γιώργου Καλαϊτζάκη, που όμως έπαιξε λιγότερα από 4'30'', τη στιγμή που ο διεθνής σέντερ άγγιξε τα 28 στο σύνολο!

Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Νέιτ Γουόλτερς με -13.6. Σε αυτό το παιχνίδι ο ξανθός πόιντ γκαρντ του Παναθηναϊκού αγωνίστηκε περισσότερο απ' όσο αναλογούσε στην απόδοσή του. Η αποβολή του Πάρις Λι με πέντε φάουλ μετά τα μέσα της τέταρτης περιόδου επηρέασε εμφανώς. Ο Γουόλτερς απειλούσε σχεδόν το ίδιο, αλλά τόσο δημιουργικά όσο και αμυντικά η διαφορά ήταν τεράστια.

Ο Λι "έδωσε" στον Παναθηναϊκό συνολικά 25 πόντους (12 και 13 από ασίστ), με κορυφαίο τον Γουίλιαμς στους 31, όταν ο Γουόλτερς έμεινε στους 6 πόντους από δικές του τελικές και αθροιστικά στους 16. Στο defensive rating δε (αμυντική απόδοση του Παναθηναϊκού σε 100 κατοχές όσο αυτός ήταν παρών) η μεταξύ τους διαφορά ήταν 16.4 πόντοι (95.4 έναντι 111.8).

Δίχως καθαρή εναλλακτική επιλογή ο Γουόλτερς χρειάστηκε να παίξει διαδοχικά για 8'46'' στο φινάλε του αγώνα. Όντας μέλος της πεντάδας που δεν πειράχτηκε ποτέ από τον Ντέγιαν Ράντονιτς ως τη λήξη της παράτασης και χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη. Αυτή που είχε επίσης τον Πονίτκα και τον Μπέικον στα φτερά, τον Γουίλιαμς στο '4' και τον Παπαγιάννη στη ρακέτα.

Ο Ράντονιτς δεν πήρε το ρίσκο του Γκουντάιτις

Ο κόουτς του Παναθηναϊκού, που είχε ως τότε χρησιμοποιήσει 15 διαφορετικά σχήματα, προτίμησε να μην δοκιμάσει οτιδήποτε άλλο. Πήγε μ' αυτούς τους πέντε ως το τέλος. Ένα σχήμα που ναι μεν τέλειωσε με +2 (18-16), αλλά στην παράταση το πρόσημο ήταν αρνητικό (7-10).

Κι αν για τον Γουόλτερς η παραμονή ήταν ουσιαστικά μονόδρομος, ούτε ο Παπαγιάννης έφυγε από το παρκέ, όταν δύο σχήματα με τον Γκουντάιτις ήταν τα πιο αποδοτικά (+5). Ο Λιθουανός σέντερ έχει συγκεκριμένο ρόλο στο ροτέισον του Τριφυλλιού, αλλά ίσως τα 17 λεπτά σε αυτόν τον αγώνα θα μπορούσαν να 'ναι περισσότερα. Όσο ήταν μέσα και όχι στον πάγκο ο Παναθηναϊκός κέρδιζε με 15.2 πόντους σε 100 κατοχές και ο ίδιος προσέφερε 1.04π ανά μία δική του.

Ενδεχομένως το αποτέλεσμα να 'ταν το ίδιο στο φινάλε, πιθανόν να μην μπορούσε ν' ακολουθήσει τους αντιπάλους του. Εκ των υστέρων όμως κρίνονται όλα.

Ούτως ή άλλως ο Παναθηναϊκός έχασε γιατί η Βαλένθια ήταν πιο αποτελεσματική σε πόντους ανά κατοχή (1.06 έναντι 0.98), είχε περισσότερες ασίστ (21 έναντι 17) και αποκόμισε πολλά πράγματα από Ντούμπλιεβιτς (1.45π ανά κατοχή), Τζόουνς (35 πόντοι από πόντους και πόντους από ασίστ) και Γουέμπ (20.4 στο net rating).

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΒΑΛΕΝΘΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ