BASKETBALL ANALYSIS

ΤΣΣΚΑ - Παναθηναϊκός: Ο Σβεντ έχει μπει στο καλούπι του Ιτούδη

ΤΣΣΚΑ - Παναθηναϊκός: Ο Σβεντ έχει μπει στο καλούπι του Ιτούδη

Ο Δημήτρης Ιτούδης έχει βάλει χαλινάρι στο παιχνίδι του Αλεξέι Σβεντ και η ΤΣΣΚΑ είναι κερδισμένη όσο ο Ρώσος γκαρντ βρίσκεται στο παρκέ, γιατί δέχεται να παίζει άμυνα. Το Instat Scout μάς προσφέρει τα απαραίτητα στοιχεία.

Γι' άλλες ομάδες θα 'ναι γούρικη και γι' άλλες γρουσούζικη η 13η αγωνιστική της Euroleague. Ο Παναθηναϊκός του 3-9, αλλά της βελτιωμένης ψυχολογίας μετά τις νίκες επί Ολυμπιακού (στο ελληνικό πρωτάθλημα) και Ζενίτ είναι η πρώτη, μαζί με την ΤΣΣΚΑ, που θα δοκιμάσει τη "δύναμη" του σημειολογικού αυτού αριθμού.

Βάσει προγράμματος ο αγώνας της Μόσχας προηγείται όλων των άλλων, καθώς θ' αρχίσει απόψε στις 19:00 (NOVASPORTS PRIME, LIVE από το SPORT24), 45 λεπτά πριν από το Φενέρμπαχτσε-Μονακό. Οι πράσινοι δεν έχουν τόσο κακή παράδοση στην έδρα της "αρκούδας". Κερδίζουν περί το ένα ανά τρία παιχνίδια που δίνουν εκεί (5/17). Νίκησαν μάλιστα τόσο τον Μάρτιο του 2019 όσο και τον Ιανουάριο του 2020, προτού τον Απρίλη του 2021 λυγίσουν παλεύοντας.

Η ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη βρίσκεται στο 7-5 και στην ένατη θέση της κατάταξης, αλλά μόλις μια νίκη μακριά από την πρώτη τετράδα. Διαθέτει μεν την έκτη καλύτερη επιθετική επίδοση στη διοργάνωση, ταυτόχρονα δε την τρίτη χειρότερη άμυνα.

Της λείπει, εμφανώς, η διάρκεια. Είχε αρχίσει με τέσσερις νίκες στους πρώτους πέντε αγώνες της σεζόν, υπέστη τρεις σερί ήττες χτυπημένη από τραυματισμούς (Μιλουτίνοβ, Γκριγκόνις, Σενγκέλια), αλλά πλέον προέχεται από το 3/4 του τελευταίου 20ημέρου. Άρα είναι εξίσου ανεβασμένη με τους πρωταθλητές Ελλάδας.

Ο Σβεντ που δεν βγήκε... Τζέιμς

Σ' αυτήν την πορεία των δύο μηνών ο Έλληνας κόουτς έχει βάλει στην εξίσωση 14 παίκτες, αλλά μόνο οι πέντε ήταν παρόντες σε όλους τους αγώνες. Περισσότερο των υπολοίπων έχει αγωνιστεί ο Αλεξέι Σβεντ.

Οι αμφιβολίες για τον 32χρονο Ρώσο γκαρντ ήταν αρκετές πριν από την έναρξη της σεζόν. Τα 6 χρόνια του στη Χίμκι, στην οποία ήταν one man show, είχαν δημιουργήσει την αίσθηση πως δεν είναι εύκολο ν' αλλάξει ρόλο και να προσαρμοστεί σε διαφορετικές καταστάσεις. Να κρατά μεν την μπάλα στα χέρια, αλλά να μην εκτελεί σωρηδόν. Να βλέπει περισσότερο το γήπεδο και να εκμεταλλεύεται τους συμπαίκτες του δίχως να σκορπά τον χρόνο τους, κάνοντάς τους ν' ανεβοκατεβαίνουν άσκοπα.

Στα πρώτα δώδεκα ματς της σεζόν ο Σβεντ δεν είναι ο Μάικ Τζέιμς, με τον οποίο τον παρομοίαζαν πολλοί. Πιο συνειδητοποιημένος για τον ρόλο του στην ΤΣΣΚΑ, ο έμπειρος περιφερειακός δείχνει να συμβιβάζεται με κάτι διαφορετικό απ' αυτό που πρέσβευε ως μπασκετική περσόνα τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα δεν χρειάζεται να κουβαλά μια ομάδα στην πλάτη του.

Στις κορυφαίες πεντάδες

Τα στοιχεία του Instat Scout συνεισφέρουν στην κατανόηση της νέας πραγματικότητας που, χωρίς ενστάσεις, ζει εφέτος ο Σβεντ στην ΤΣΣΚΑ. Τουλάχιστον στα ματς της Euroleague.

Το σημαντικότερο για την μοσχοβίτικη ομάδα είναι πως ενόσω ο ταλαντούχος γκαρντ είναι στο παρκέ, η ΤΣΣΚΑ "κερδίζει" τους αντιπάλους της. Με κορυφαίο το +20 απέναντι στην Εφές, αλλά μέσο όρο στο +1.3 (ανά 26'08''), ο 32χρονος είναι ο τρίτος καλύτερος στην κλίμακα του +/-, πίσω μόνο από τον Τορνίκε Σενγκέλια (του +3.6 σε 28'34'') και τον Ντάνιελ Χάκετ (+2.7 σε 20'24'').

Συνολικά ο Σβεντ είναι βασικό κομμάτι των τριών πιο παραγωγικών 5άδων της ομάδας του. Το +21 δίπλα σε Κλάιμπερν, Κουρμπάνοβ, Σενγκέλια και Φόγκτμαν είναι μια ομολογουμένως ζηλευτή επίδοση για ένα ψηλό σχήμα που έχει παίξει λιγότερα από 10 λεπτά (9'36''). Σ' αυτή τη συνθήκη η ΤΣΣΚΑ καταφέρνει να σκοράρει σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από την εκάστοτε αντίπαλό της σε ίσες κατοχές, με 63% στα σουτ (67% τρίποντο), να παίρνει διπλάσια ριμπάουντ και να μην σπαταλά επιθέσεις με λάθη.

Εξίσου αποτελεσματικό είναι το σχήμα που αντί του Κλάιμπερν φέρνει τον Λούντμπεργκ στην περιφέρεια. Το +17 αποτυπώνει τη δυναμική μιας 5άδας του Ιτούδη που έχει παίξει μαζί περισσότερα από 27 λεπτά (27'13'') και παράγει τρεις φορές περισσότερες ασίστ από την αντίπαλό της. Με τον Χάκετ αντί του Λούντμπεργκ από την άλλη, η ΤΣΣΚΑ βρίσκεται στο +13 (35-22) σε 9'52'' κι ένα εντυπωσιακό 82% στην επίθεση (14/17), εκ των οποίων τα μισά εύστοχα είναι τρίποντα (7/8).

Οι κορυφαίες σε απόδοση πεντάδες της ΤΣΣΚΑ
Οι κορυφαίες σε απόδοση πεντάδες της ΤΣΣΚΑ HTTPS://BASKETBALL.INSTATSCOUT.COM/


Αφήνει τους άλλους να εκτελούν

Σε καθεμιά απ' αυτές τις συνθήκες αποδεικνύεται ότι ο Σβεντ δεν είναι μόνος, έχει συνοδοιπόρους. Άρα δεν είναι ανάγκη να υπερβάλει. Οι αριθμοί του Instat Scout επαληθεύουν το γεγονός.

Επί παραδείγματι η ΤΣΣΚΑ επιτίθεται κατά 21.6% με καταστάσεις catch and shoots (15.8 κατοχές ανά ματς με 1.13 πόντων για καθεμιά). Ο Σβεντ είναι ο μόλις τρίτος σε τελειώματα, με το δικό του 13.2% ν' ακολουθεί το 14.7% του Κλάιμπερν και το 13.7% του Σενγκέλια.

Ούτε καν στις επιθέσεις από τον χειριστή στο πικ εν ρολ είναι πρώτος ο Σβεντ, μια και υπολείπεται του Κλάιμπερν. Από το συνολικό 14.3% των Μοσχοβιτών (10.5 κατοχές μ.ο σε κάθε ματς), ο Αμερικανός παίρνει το 28.6%, δίνοντας 0.83 πόντους ανά κατοχή, ενώ ο Ρώσος το 27% με 1.18 πόντους. Ή 0.3 πόντους περισσότερους από τον μέσο όρο (0.88).

Όσο για τις καταστάσεις catch and drives, που αποτελούν τον τρίτο πυλώνα επίθεσης της ΤΣΣΚΑ (11.3%), ο Σβεντ είναι μόλις πέμπτος στην ιεραρχία, όντας υπεύθυνος για περισσότερους πόντους από δύο εξ αυτών που προηγούνται.

Ο Σβεντ μπορεί να εμφανίζει χαμηλότερο ποσοστό ευστοχίας στο τρίποντο (31.9% έναντι του 33% πέρυσι), αλλά δεν χρειάζεται να εκβιάζει καταστάσεις πια. Γι' αυτό και το συνολικό ποσοστό στα σουτ είναι το υψηλότερο της τελευταίας 4ετίας και το δεύτερο ανώτερο απ' όταν καθιερώθηκε στο ευρωπαϊκό στερέωμα.

Παίρνει όσα του αναλογούν, τίποτ' άλλο, προτιμά τη σιγουριά και τελειώνει φάσεις από κοντά με μεγαλύτερη συνέπεια (21/36, 58%).

Τα σουτ που έχει πάρει ο Αλεξέι Σβεντ στα 12 παιχνίδια της Euroleague εφέτος
Τα σουτ που έχει πάρει ο Αλεξέι Σβεντ στα 12 παιχνίδια της Euroleague εφέτος INSTAT SCOUT


Ο Σβεντ παίζει και άμυνα

Το πιο ουσιώδες για τον Ρώσο είναι πως έχει μπει στην απαιτητική διαδικασία να βελτιώσει την αμυντική συμπεριφορά του. Αναμφίβολα παίζει σε μια ομάδα με καλύτερες μονάδες κι αυτό τον βοηθά να φαίνεται διαφορετικός, πιο ουσιαστικός και ωφέλιμος. Δεν αμφισβητείται πάντως, χάρη σε όσα στοιχεία αλιεύσαμε από τη βάση δεδομένων της πλατφόρμας, πως ο Σβεντ προσπαθεί περισσότερο στο πίσω μέρος του παρκέ.

Είναι πρώτα απ' όλα ο καλύτερος "κλέφτης" της ΤΣΣΚΑ (1.3 ανά συμμετοχή). Μαζί όμως έχει να παρουσιάσει ορισμένα εντυπωσιακά ατομικά στοιχεία στο man to man.

Οι προσωπικοί αντίπαλοί του σουτάρουν με ποσοστό 30% από το τρίποντο και με μόλις 25% ακριβώς μέσα από τη γραμμή. Σπανίως αφήνει αμαρκάριστη προσπάθεια. Βάζει μάλιστα πολύ κόπο προκειμένου ν' ακολουθήσει τον παίκτη που μαρκάρει και παρόλο που το αντίπαλο 62% (24/39) στη ζώνη των δύο μέτρων δείχνει ότι δεν το καταφέρνει με επάρκεια, αρκεί να σημειώσουμε πως τα 5/7 είναι στον αιφνιδιασμό, όταν δηλαδή ήταν εκτεθειμένος.

Οι προσπάθειες και τα ποσοστά των αντιπάλων του Αλεξέι Σβεντ στα παιχνίδια της Euroleague
Οι προσπάθειες και τα ποσοστά των αντιπάλων του Αλεξέι Σβεντ στα παιχνίδια της Euroleague HTTPS://BASKETBALL.INSTATSCOUT.COM/

Αντιθέτως σε καταστάσεις 5-5 η βελτίωσή-επίδρασή του Σβεντ είναι παραπάνω από εμφανής. Σε καταστάσεις catch and drives οι εις βάρος του πόντοι είναι μόνο 0.71, δεν τον ποστάρουν καθόλου εύκολα (0.75π. σε καταστάσεις post ups) και κυρίως δεν αφήνει τον χειριστή του πικ εν ρολ να βρει εύκολη δίοδο προς το καλάθι της ΤΣΣΚΑ (0.87π. ανά κατοχή), όταν πέρυσι η Χίμκι δεχόταν 1.29 πόντους από τον παίκτη που είχε στην ευθύνη του.

Ακόμη και στις καταστάσεις catch and shoots που ο αντίπαλός του βρίσκει 1.08 πόντους, πέρυσι ο Ρώσος τού επέτρεπε 1.11!

Καταλαβαίνει κανείς πως ο Δημήτρης Ιτούδης έχει καταφέρει να τον καλουπώσει.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ