ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Τρίκαλα-ΓΣ Ολύμπια: 87-80

Η τριάδα Γιανγκ, Ζούπαν και Τζιγκάνοβιτς "καθάρισε" για Τρίκαλα στη νίκη παραμονής με Ολύμπια (87-80)

Οι τρεις τους πέτυχαν συνολικά 66 πόντους! Ο Μαυροβούνιος σέντερ "μίλησε" στο πρώτο δεκάλεπτο (18 πόντοι και 14 ριμπάουντ), αλλά και στο φινάλε με κρίσιμο τρίποντο και κλέψιμο, ο Σλοβένος (23π) έκανε ένα καταπληκτικό πρώτο ημίχρονο, ενώ ο Γιανγκ (25π) "καθάρισε" στα δύσκολα για τα Τρίκαλα, που πλεόν έχουν το πάνω χέρι στην υπόθεση της παραμονής, καλύπτοντας και το -2 του πρώτου αγώνα.
Η Ολύμπια σε αυτό το παιχνίδι... ζωής ή θανάτου προδόθηκε από την άμυνα της στο πρώτο μέρος, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να κυνηγάει σε όλη τη διάρκεια του ματς. Με πιο "αμυντική" πεντάδα κατάφερε να ρίξει τη διαφορά στους 8, αλλά και στους 6 πόντους στο 38', χωρίς όμως αντίκρυσμα καθώς η "μαγική τριάδα" των Τρικάλων έκρινε την αναμέτρηση.

Η εξέλιξη του αγώνα

Το ξεκίνημα μετράει ιδιαίτερα σε παιχνίδια "ζωής ή θανάτου". Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα Τρίκαλα ήταν αυτά που κατάφεραν να στείλουν το μήνυμα τους και να ξεκινήσουν εμφατικά την αναμέτρηση. Ο Σάβο Τζιγκάνοβιτς τέλειωσε φάσεις κοντά στο καλάθι, αλλά και μακριά από αυτό, με αποτέλεσμα το αρχικό 11-8 υπέρ των Λαρισαίων (δια χειρός Γκριν) να γίνει 27-18 στο τέλος του δεκαλέπτου.

Ο οίστρος του Ντέιβιντ Γιανγκ έπαιξε καταλυτικό ρόλο για τους γηπεδούχους, που εκμεταλλεύτηκαν το 2ο φάουλ και την "εξουδετέρωση" του Μάσι (κάθισε από νωρίς στον πάγκο) με αποτέλεσμα ένα σερί 11-0 να μετατρέψουν το 10-11 σε 23-11. Την ίδια στιγμή ο Γιώργος Καλαφατάκης δοκίμασε άμυνα ζώνης, η οποία δεν είχε αποτέλεσμα.

Πάνω-κάτω η... διαφορά

Η ψαλίδα υπέρ της ομάδας του Θανάση Γιαπλέ άνοιξε ακόμη περισσότερο παρά τις προσπάθειες του Νέστορα Κόμματου. Με ένα προσωπικό 5-0 του κορυφαίου στο πρώτο ημίχρονο Μίχα Ζούπαν τα Τρικαλα προηγήθηκαν με 32-18, για να γίνει μετά από λίγη ώρα το 40-20.

Ο Κόμματος μείωσε προσωρινά σε 40-36 με τρίποντο από τη γωνία, πριν ξεφύγουν ξανά οι γηπεδούχοι χάρις στον Ζούπαν που εξελίχθηκε σε μεγάλη απειλή μέσα κι έξω από τη ρακέτα (15 πόντοι στο ημίχρονο). Η είσοδος στο παρκέ των Τζάκσον και Τζακόπουλου έδωσε ενέργεια στους Λαρισαίους, που κατάφεραν να ξαναμπούν στο παιχνίδι μετά τις "αναγκαστικές" αλλαγές του Γιαπλέ (για να πάρουν ανάσες οι βασικοί). Συγκεκριμένα η διαφορά έπεσε στους 11 με καλάθι του Τζάκσον (45-34), πριν "μιλήσει" με γκολ-φάουλ ο Ντέιβιντ Γιανγκ για το 48-34 της ανάπαυλας.

Με μια "αμυντική" πεντάδα επιχείρησε να "γυρίσει" το παιχνίδι η Ολύμπια, που εν μέρει πέτυχε τον σκοπό της. Μετά το 53-36 που σημείωσε ο Ζούπαν, οι παίκτες του Γιώργου Καλαφατάκη κατάφεραν να μειώσουν στους 11 πόντους (53-42) με ένα σερί 6-0 και πρωταγωνιστή τον Μάσι.

Το σόου του Μάσι και το φινάλε

Είτε παίζοντας με πλάτη, είτε τελειώνοντας φάσεις μετά από πικ-εν-ρολ ο Αμερικανός σέντερ έγινε η αιχμή του δόρατος για τους Λαρισαίους, που στη συνέχεια μείωσαν και στους 8 πόντους (57-49), πριν αναλάβει -και πάλι- δράση ο Ντέιβιντ Γιανγκ. Ο νέος Αμερικανός άσος των Τρικάλων πέτυχε ένα γκολ-φάουλ, δύο βολές και ένα προσωπικό καλάθι κάνοντας το 66-51, που στη συνέχεια έγινε 66-53 από τον Μάσι στην εκπνοή του δεκαλέπτου.

Όσο για τα τελευταία λεπτά; Αυτά εξελίχθηκαν σε προσωπικό... σόου του Κρις Μάσι. Η Ολύμπια (με τον Τζακόπουλο να δίνει ενέργεια) έψαχνε τον Αμερικανό σε κάθε (!) φάση, με αποτέλεσμα η διαφορά να "πέσει" στο 38' στους 6 πόντους (78-72), καθώς οι γηπεδούχοι είχαν αναλωθεί σε βιαστικές επιθέσεις.

Το τρίποντο του Τζιγκάνοβιτς, ωστόσο, αποτέλεσε "βαθιά" ανάσα για την ομάδα του Θανάση Γιακπλέ που κράτησε το προβάδισμα ως το φινάλε. Οι γηπεδούχοι αποδείχτηκαν εύστοχοι στις βολές και όχι μόνο πήραν τη νίκη, αλλά κάλυψαν και τη διαφορά του πρώτου γύρου (-2) με το τελικό 87-80.

Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 27-18, 48-34, 66-53, 87-80

Τρίκαλα (Θανάσης Γιαπλές): Μπάκιτς, Μπιγκς, Προδρόμου, Γκιζογιάννης, Κατσαρές 11 (2), Τσαϊρέλης 2, Αποστολίδης 3, Γιανγκ 25 (2), Τζιγκάνοβιτς 18 (2), Ζούπαν 23 (3), Σίμτσακ 4, Ντίκελ 1.

Ολύμπια Λάρισας (Γιώργος Καλαφατάκης): Τζακόπυλος 7, Αβράμοφ 2, Γκριν 7, Παπαχρήστος 2, Τζάκσον 13, Μπόγδανος 6, Κόμματος 13 (3), Καραβανάς, Αγγελακόπουλος, Μάσι 24, Μπάτλερ 6 (1).

Πατήστε εδώ για τα αναλυτικά στατιστικά του αγώνα.

Γιαπλές: "Τυχεροί για τον... χαρακτήρα μας"

Μετά το τέλος του ματς ο Θανάσης Γιαπλές τόνισε: "Συγχαρητήρια στον κ. Καλαφατάκη και την Λάρισα για την προσπάθεια που κάνουν που μοιάζει σαν την δική μας. Αισθάνομαι πολύ περήφανος που είμαι μέλος αυτής της ομάδας και για τα παιδιά, Έλληνες και ξένους. Η ομάδα είναι πάρα πολύ τυχερή όσον αφορά την ποιότητα και τον χαρακτήρα των παιδιών αυτών.

Με όλα τα προβλήματα που τρέχουν στην καθημερινότητα τα παιδιά αυτά συμπεριφέρονται υποδειγματικά στα αποδυτήρια και στην προπόνηση και δεν μου δημιουργούν κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν στην ομάδα δύο, τρεις άνθρωποι που τρέχουν για δεκατρείς αλλά δυστυχώς αυτό δεν φτάνει.

Συγχαρητήρια για την μεγάλη προσπάθεια και όσον αφορά το μπασκετικό κομμάτι θέλω να πω ότι αυτή η ομάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα αν είναι στοιχειωδώς υγιής εξωαγωνιστικά. Αγωνιστικά είναι τέτοια η ποιότητα των παικτών που είναι δεδομένη η παρουσία τους και η απόδοση τους σε κάθε παιχνίδι. Συνεχίζουμε, ένας τελικός για μας κερδήθηκε και συνεχίζουμε να παλεύουμε για την σωτηρία μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο. Δεν το συζητάω, τέτοια έδρα, δεν βρίσκεις εύκολα και χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια απ’ όσους μπορούν να βοηθήσουν. Ο Γιανγκ είναι ένας παίκτης που μας έλειπε και πιστεύω ότι η παρουσία του θα βοηθήσει και τα υπόλοιπα παιδιά"







Παράπονα του Καλαφατάκη

Από τη μεριά του ο Γιώργος Καλαφατάκης τόνισε: "Στους παίκτες μου έχω φέρει πολλές φορές ως παράδειγμα τα παιδιά των Τρικάλων. Τους έχω ζηλέψει και με τον Ηλυσιακό και με το Περιστέρι για τον τρόπο με τον οποίο έπαιξαν παρά τα προβλήματα. Δυστυχώς το μπάσκετ περνάει κρίση. Ήταν ένα παιχνίδι για τα Τρίκαλα όπως ήταν για μας αυτό με τον Ηλυσιακό την περασμένη εβδομάδα.

Το ματς αυτό ήταν καθαρά θέμα προετοιμασίας ψυχολογικής και πνευματικής. Κέρδισε αυτός που το ήθελε περισσότερο και αυτός το μάτι του οποίου γυάλιζε. Στο πρώτο ημίχρονο δεν ανταποκριθήκαμε όσον αφορά την άμυνα μας, χάσαμε και τον Μπάτλερ αλλά παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι στο δεύτερο ημίχρονο παλέψαμε, δείξαμε χαρακτήρα και φέραμε το παιχνίδι όσο μπορούσαμε πιο κοντά.

Σε κάποια όμως καθοριστικά σημεία δεχθήκαμε καλάθια και από τον Κατσαρέ αλλά και το τρίποντο του Τζιγκάνοβιτς. Ειδικά για τον Κατσαρέ τους είχα πει ότι ο παίκτης αυτός είναι κλειδί και αποδείχθηκε στο λίγο που έπαιξε.

Για τον Ζούπαν και τον Τζιγκάνοβιτς ξέραμε εξ’ αρχής τι θα αντιμετωπίσουμε. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά καθώς έχουμε παιχνίδι την Τετάρτη με τον Πανιώνιο. Συνεχίζουμε την δύσκολη πορεία».

Ο Καρακατσούνης είπε στον Παπαχρήστο ότι δεν σου έδωσα φάουλ γιατί σου φώναζε ο προπονητής σου να κάνεις φάουλ. Και μετά φάγαμε φάουλ και καλάθι. Δεν χάσαμε το παιχνίδι από την διαιτησία παρά το γεγονός ότι αυτός ειδικά (σημ. Καρακατσούνης) ήταν παραφωνία στα σφυρίγματα"







.

Ο κ. Καλαφατάκης χαρακτήρισε την προσπάθεια των Τρικάλων συγκινητική (έχω ζήσει παρόμοιες καταστάσεις και τις ξέρω) ενώ σε ερώτηση για το αν θα υποβιβαστούν οι ομάδες με τα λιγότερα οικονομικά προβλήματα ή αυτές με τα λιγότερα αγωνιστικά απάντησε: "Πολλές φορές όταν έχεις οικονομικά προβλήματα ξεκαθαρίζεις την κατάσταση και ξέρεις γιατί είσαι εδώ. Ζεις για το επόμενο συμβόλαιο, για την ζωή σου και αυτό είναι πολλές φορές καλύτερο από το να πληρώνεσαι και να έχεις γκρίνια.

Εμείς δεν είμαστε απλήρωτοι. Είμαστε πολύ καλά πληρωμένοι. Άντε να’ ναι ένα μήνα πίσω ορισμένοι και άλλοι μισό μήνα ή μία εβδομάδα. Κάνει μεγάλη προσπάθεια και ο Δήμαρχος και η διοίκηση. Και στον Μακεδονικό παλιότερα δεν πληρωνόμασταν αλλά σωθήκαμε και έπεσαν άλλοι που πληρώνονταν.

Μένει αυτός που έχει καρδιά και αυτός που συσπειρώνεται. Και πέρυσι στον ΠΑΟΚ ήμασταν απλήρωτοι και κάναμε καταπληκτικό δεύτερο γύρο. Τα αποδυτήρια και η ψυχολογία παίζουν ρόλο και άπαξ και μπεις στο γήπεδο να έχεις διάθεση"



.

Η υπομονή έχει και τα όρια της

Ο Βασίλης Σίμτσακ υπογράμμισε ότι: "Θέλουμε όλοι οι παίκτες να αφιερώσουμε την νίκη στα δύο παιδιά που έφυγαν χθες από την ομάδα, στους δύο φυσικοθεραπευτές, τον Αντώνη Τζερεμέ και τον Φάνη Σταμούλη. Πολλοί ίσως πουν ότι έφυγαν σε μία δύσκολη στιγμή αλλά εμείς τους θεωρούμε μάγκες γιατί παρά τα όσα έχουν τραβήξει κάθισαν μαζί μας και έκαναν υπομονή.

Ακόμη αφιερώνω την νίκη στους συμπαίκτες μου, στους προπονητές και στο σταφ που είναι μαζί μας κάθε μέρα και στους φιλάθλους. Αποκλειστικά σε αυτούς και σε κανέναν άλλο γιατί έχουμε φτάσει στο σημείο να παίζουμε μόνο για τον εαυτό μας και για τον κόσμο, για να κάνουμε υπερήφανους τους ανθρώπους που ζουν σε αυτήν την πόλη. Το παιχνίδι για μας ήταν τελικός. Δείξαμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε στο πρωτάθλημα με καλές συνθήκες και μας περιμένει μία σειρά με δύσκολα παιχνίδια.

Πολλοί ίσως πουν τώρα ότι αν γίνει μία στραβή θα βγουν τα προβλήματα στην επιφάνεια και πάλι θα λέγονται διάφορα πράγματα. Πρέπει να βρεθεί μία λύση, δεν ξέρω από ποιον. Από τους υπευθύνους που βρίσκονται εδώ. Δεν πάει άλλο η κατάσταση. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα αλλά η ομάδα είναι πάρα πολύ καλή. Ξεκινήσαμε καλά στην αρχή της σεζόν αλλά έχουμε φτάσει στο σημείο να γίνονται πράγματα και θάματα όχι μόνο στα παιχνίδια και στις προπονήσεις αλλά και στις αποστολές.

Πρέπει να βρεθεί μία λύση οπωδήποτε, όχι υποσχέσεις και ψέματα γιατί απ’ αυτά έχουμε χορτάσει, φτάνει. Οι Έλληνες παίκτες ούτε έχουμε πάρει λεφτά, ούτε έχουμε μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς και παλεύουμε κάθε μέρα για να κάνουμε κάτι στην ζωή μας. Η υπομονή όμως έχει τα όρια της"





.

Σε ερώτηση για το πόσο μπορούν να αντέξουν οι παίκτες την όλη κατάσταση ο Βασίλης Σύμτσακ απάντησε: "Όπως έχουμε δείξει, δεν έχουμε σπάσει ακόμη ούτε και πιστεύω ότι θα σπάσουμε γιατί έχουμε βάλει τον εγωισμό μας από πάνω. Παίζουμε για τους εαυτούς μας και για τον κόσμο που έρχεται στο γήπεδο. Δεν είναι πια στο δικό μας χέρι, το μπαλάκι πάει αλλού".

Τέλος ο Τριαντάφυλλος Τζακόπουλος δήλωσε ότι: <εμ> "Καταρχήν θα ήθελα να συγχαρώ τα παιδιά των Τρικάλων που μέσα από πολλά προβλήματα δηλώνουν παρών και παλεύουν για την νίκη. Εύχομαι στην συνέχεια να λύσουν τα προβλήματα τους και να βρουν τον δρόμο τους. Για εμάς ήταν ένα παιχνίδι πολύ σημαντικό αλλά δεν καταφέραμε να κερδίσουμε και είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Θεωρώ ότι δικαιολογίες μπορεί να υπάρχουν πάρα πολλές. Θεωρώ όμως τον εαυτό μου έναν από τους κύριους υπεύθυνους της ήττας καθώς δεν μπόρεσα να προφυλαχθώ απο φάουλ και να μείνω στο παιχνίδι.

Για εμάς από εδώ και πέρα είναι δύσκολα τα πράγματα και δεν υπάρχει περιθώριο για απώλεια σε κανένα παιχνίδι είτε παίζουμε με τον πρώτο είτε παίζουμε με τον τελευταίο. Πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε κάποιες νίκες ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας και να παραμείνουμε στην κατηγορία. Ελπίζω να το καταφέρουμε μέσα από πολύ δουλειά, να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να είμαστε καλύτεροι στην συνέχεια".




















































TAGS ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ