EUROBASKET

Τουρκία-Ελλάδα: 74-76

Τουρκία-Ελλάδα: 74-76
Ζήσης Εθνική

Η Ελλάδα άντεξε πίεση και... λάθη, έδειξε ψυχή και προσωπικότητα και στην παράταση νίκησε με 76-74 την Τουρκία και προκρίθηκε στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ!

Αν έχανε, θα είχε... αυτοκτονήσει! Γιατί, ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, είχε τον έλεγχο και παίκτες που ήθελαν να πάρουν την μπάλα στα δύσκολα και τα λάθη που έκανε η Εθνική στην παράταση με την Τουρκία παραλίγο να μας τρελάνουν εντελώς. Εκεί, που πιστεύαμε ότι οι Τούρκοι είχαν "τελειώσει", λάθη των Ελλήνων τους έδιναν κι άλλη ζωή.
Όμως, στο τέλος η Ελλάδα νίκησε. Και βρίσκεται για μια ακόμη φορά ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Μια καινούρια, ανανεωμένη Εθνική ομάδα, που όμως έχει παίκτες όπως ο Βασίλης Σπανούλης, ο Νίκος Ζήσης και ο Αντώνης Φώτσης που μπορούν και μιλάνε στα δύσκολα. Ο Χέντο Τούρκογλου έκανε ό,τι μπορούσε για να κλέψει τη νίκη από την Ελλάδα, αλλά ξύπνησε κάπως αργά.

Για τρίτη συνεχόμενη φορά η Ελλάδα προκρίνεται σε ημιτελική φάση Ευρωμπάσκετ και για μια ακόμη φορά, θα βρει μπροστά της την Ισπανία, που δείχνει ότι έχει ξυπνήσει για τα καλά, καθώς "καθάρισε" άνετα τη Γαλλία. Ωστόσο, ο Βασίλης Σπανούλης τοποθετήθηκε σωστά μετά το ματς με την Τουρκία: " Τώρα, πρέπει να χαρούμε λίγο και να προχωρήσουμε στον επόμενο στόχο μας, που είναι ένα μετάλλιο. Δεν φοβόμαστε κανέναν και είμαστε έτοιμοι".

Ο αγώνας


Από τη στιγμή που η Τουρκία είχε δείξει σε όλη τη διοργάνωση, ότι επιθετικά ακολουθεί πιστά τη φιλοσοφία και την τακτική της, αποδίδοντας ωραίο μπάσκετ, η Ελλάδα έπρεπε να μπει στο γήπεδο με σκοπό να της χαλάσει το παιχνίδι. Και παρά το 0-5 με το οποίο ξεκίνησαν οι "γείτονες", στη συνέχεια οι παίκτες του Γιόνας Καζλάουσκας έκαναν αυτά όσα έπρεπε για να αποκτήσουν τον έλεγχο του ματς ως το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Το σημαντικότερο στοιχείο ήταν τα ριμπάουντ! Η Ελλάδα μάζεψε 25 ριμπάουντ (!) εκ των οποίων 11 επιθετικά, την ώρα που η Τουρκία είχε 11 στο σύνολο! Αυτές οι παραπάνω επιθέσεις, χάλασαν το ρυθμό των Τούρκων, έδωσαν στην Εθνική μας περισσότερες ευκαιρίες για σκοράρισμα και αν δεν υπήρχε αυτή η αστοχία -και η επιμονή- από τη γραμμή του τριπόντου (3/14), το 24-16 με το οποίο προηγήθηκε η Ελλάδα, θα μπορούσε να ήταν ακόμη πιο ασφαλές.

Άλλωστε, το γεγονός ότι ο Χέντο Τούρκογλου έμεινε άποντος σε όλο το πρώτο ημίχρονο, αλλά και ο απρόσμενος τραυματισμός του Ιλιασόβα (δέχθηκε κατά λάθος μια αγκωνιά από τον Γιώργο Πρίντεζη, που έπαιξε αρκετά στη θέση "3"), ελαχιστοποίησαν τις λύσεις του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς στο επιθετικό κομμάτι και αν δεν ήταν και Ονάν, Αρσλάν και Ασίκ, οι Τούρκοι θα είχαν κολλήσει για τα καλά. Ωστόσο το σκορ του πρώτου μέρους ήταν τελικά 29-26 υπέρ της Ελλάδας, με τον Νίκο Ζήση να έχει 7 πόντους με εξαιρετική εμφάνιση ως εκείνο το σημείο και τους Βασίλη Σπανούλη και Γιάννη Μπουρούση να έχουν από έξι πόντους.

Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν καλύτερης... ποιότητας. Και μεγαλύτερης έντασης. Ο Σαβάς έβαλε ύστερα από ώρα την Τουρκία στη θέση του οδηγού με 32-21, αλλά σε εκείνο το σημείο ξύπνησε ο αρχηγός της Εθνικής, Αντώνης Φώτσης και με πέντε συνεχόμενους πόντους έδωσε στην Ελλάδα διαφορά τεσσάρων πόντων. Στο μεταξύ, ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης ήταν πολύ καλός. Εκτός του ότι σκόραρε όποτε είχε τη δυνατότητα, διάβαζε εξαιρετικά το παιχνίδι και σε άμυνα, αλλά και στην επίθεση όπου μοίραζε σωστά την μπάλα. Ωστόσο, ήταν φανερό πως οι Τούρκοι ήταν σκληρά καρύδια. Ο Ονάν είχε κέφια και οι Έλληνες παίκτες του έδιναν χώρο και το πλήρωναν με σουτ από την περιφέρεια. Τέλος τρίτου δεκαλέπτου 46-47 και το ματς σε λεπτή κλωστή.

Και σε αυτή την κλωστή τα πράγματα έγιναν χειρότερα στην αρχή του τελευταίου δεκαλέπτου, όταν ο Χέντο Τούρκογλου ξύπνησε από το λήθαργο που βρισκόταν επί 34 λεπτά, πήρε την Τουρκία στις πλάτες του και της έδωσε προβάδισμα με 56-52, ενώ ακόμη και όταν απαντούσε ο εκπληκτικός Βασίλης Σπανούλης, ο Τούρκος φώναζε και πάλι παρών. Μάλιστα, με δικό του τρίποντο ο Τούρκογλου έκανε το σκορ 63-57 και για λίγο... φοβηθήκαμε.

Όμως, ένα ψυχωμένο τρίποντο από τον Νίκο Ζήση, ύστερα από δημιουργία του Σπανούλη, έκανε το σκορ 63-61. Λίγο αργότερα, ο Γιώργος Πρίντεζης δέχθηκε τάπα σε μια πολύ κρίσιμη φάση, αλλά στη συνέχεια ευστόχησε σε τρίποντο από τη γωνία και έβαλε μπροστά την Ελλάδα με 64-63 και με μια βολή ο Ζήσης έκανε το σκορ 65-63. Η μπάλα στην τελευταία επίθεση ήταν στα χέρια των Τούρκων και ο Αρσλάν πήρε την κατάσταση στα χέρια του και με καλάθι στην εκπνοή έστειλε το ματς στην παράταση.

Στο έξτρα πεντάλεπτο της παράτασης η Ελλάδα έδειξε δύο πρόσωπα. Αυτό όπου ο Βασίλης Σπανούλης δεν αντιμετωπιζόταν και έκανε το σκορ 69-75, προσθέτοντας αυτοπεποίθηση στους συμπαίκτες του, αλλά και εκείνο με τα λάθη που άφηναν τους Τούρκους ζωντανούς στο ματς. Το 72-75 με το τρίποντο του Ιλιασόβα, το λάθος του Ζήση που πάτησε τη γραμμή και ένα καλάθι του Τούρκογλου έφεραν την Τουρκία σε απόσταση αναπνοής, την ώρα που σε εμάς είχε κοπεί η ανάσα! Στη συνέχεια ο Φώτσης έκανε ένα ακόμη λάθος, αλλά στην πιο κρίσιμη επίθεση της Τουρκίας, ο Τούρκογλου το παράκανε με την επιλογή του που ήταν τραβηγμένη (ενώ υπήρχαν ελεύθεροι συμπαίκτες του) και αστόχησε.

Το φάουλ που κέρδισε ο Ζήσης, οδήγησε τον Έλληνα γκαρντ στη γραμμή για βολές, όπου ευστόχησε στη μία από τις δύο, μόλις 10 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του ματς. Πλέον το σκορ ήταν 74-76 και έμενε να δούμε, αν θα πάμε πάλι σε παράταση ή όχι. Τελικά, ο Αρσλάν πήγε για τη νίκη και τίποτα λιγότερο. Κατέβασε την μπάλα και μόλις βρέθηκε στην κορυφή του τριπόντου, εκτέλεσε, αλλά η μπάλα κατέληξε στο σίδερο και η πρόκριση στα χέρια της ελληνικής Εθνικής ομάδας!

Τα δεκάλεπτα: 14-17, 26-29, 46-47, 65-65 (κ.α.), 74-76 (παρ.)

Τουρκία (Μπόγκνταν Τάνιεβιτς): Γκιουλέρ 3 (1), Ονάν 13 (3), Ιλιασόβα 9 (1), Ερντέν 2, Τουντσερί 9 (1), Σαβάς 8, Ασίκ 9, Αρσλάν 8, Ερσέκ, Τούρκογλου 13 (2).

Ελλάδα (Γιόνας Καζλάουσκας): Καλαμπόκης, Μπουρούσης 11, Ζήσης 13 (2), Σπανούλης 23 (6), Καλάθης, Φώτσης 10 (1), Πρίντεζης 5 (1), Περπέρογλου 2, Σχορτσιανίτης 9.

Για τα αναλυτικά στατιστικά της Τουρκίας πατήστε εδώ και για της Ελλάδας εδώ .






























TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ