Τουρκία-Σλοβενία: 95-68

Για λίγα μόνο λεπτά κατάφερε να "αντισταθεί" η Σλοβενία στην "ορμητική" Τουρκία που επικράτησε με 95-68 και πήρε την πανάξια πρόκριση στους "4" του Μουντομπάσκετ, όπου θα συναντήσει τη Σερβία των Ίβκοβιτς και Τεόντοσιτς.
Η ομάδα του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς για ένα ακόμη παιχνίδι έπαιξε ολοκληρωτικό μπάσκετ, φτάνοντας σε μια άνετη επικράτηση, η οποία “σφραγίστηκε” ουσιαστικά από το δεύτερο δεκάλεπτο.
Πρώτος σκόρερ για τους νικητές αναδείχτηκε ο Ιλιασόβα με 19 πόντους (3/4 τρίποντα), ενώ διψήφιο νούμερο είχαν ακόμη οι Γκιουλέρ, Τουντσερί, Τούρκογλου και Ονάν. Από τους Σλοβένους ξεχώρισε ο Νάχμπαρ, ενώ ο Ντράγκιτς έμεινε στους 5 πόντους με 1/7 σουτ.
Όπως το 2001
Είναι η πρώτη φορά μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια που οι Τούρκοι παίρνουν μέρος στα ημιτελικά μιας διοργάνωσης. Η τελευταία ήταν το 2001 -και πάλι στην Κωνσταντινούπολη- όταν είχαν παίξει τελικό κόντρα στη Σερβία, όπου γνώρισαν την ήττα μετά το εκπληκτικό παιχνίδι των Στογιάκοβιτς και Σκεπάνοβιτς.
Τώρα θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν την εκδίκηση τους. Στη φετινή διοργάνωση, εξάλλου, φαίνονται πιο πλήρεις και πιο πεισμωμένοι για να κάνουν την υπέρβαση.
Εκπλητική ατμόσφαιρα
Στο γήπεδο επικρατούσε το αδιαχώρητο κι από νωρίς στήθηκε ένα… πάρτι. Την παράσταση έκλεψαν οι εντυπωσιακές Τουρκάλες στις κερκίδες, που καλύψαν το κενό των τσιρλίντερς. Βλέπετε το παρών στο γήπεδο έδωσε ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, παρουσία του οποίου… απαγορεύονται τέτοια θεάματα.
Η δικαίωση του Τάνιεβιτς
Ο Μπόγκνταν Τάνιεβιτς, γνωστός για τον παρορμητικό του χαρακτήρα, είχε προκαλέσει με μια δήλωση του, η οποία βγήκε πέρα ως πέρα αληθινή. Είχε πει ότι δεν θα στοιχημάτιζε ούτε πέντε ευρώ υπέρ της Ισπανίας, λόγια τα οποία… έφτασαν ως την Ισπανία, προκαλώντας σάλο.
Ο έμπειρος τεχνικός, ωστόσο, ήταν αυτός που δικαιώθηκε και πλέον όχι μόνο δεν μπορεί να του πει κανείς τίποτα, αλλά βρήκε το πάτημα να λέει και να κάνει τα δικά του!
Η εξέλιξη του αγώνα
Σε παράσταση για ένα ρόλο εξελίχθηκε ο δεύτερος προημιτελικός του Μουντομπάσκετ. Η “οικοδέσποινα” μετά το αρχικό 14-11 πάτησαν το… γκάζι και εξαφανίστηκαν. Το δεκάλεπτο έκλεισε με διψήφια διαφορά (27-14), που έφτασε νωρίς-νωρίς και τους 20 πόντους (41-21), για να κλείσει το ημίχρονο με το ευρύ 50-31.
Ο Ερσάν Ιλιασόβα κι ο Χινταγιέτ Τούρκογλου “έσυραν” το χορό για την Τουρκία, που εκμεταλλεύτηκε τα φυσικά προ
σόντα των παικτών της για να “σκεπάσει” το καλάθι. Όσο για την επίθεση; Ήταν φανερή η πολύ καλή ψυχολογία των παικτών του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς, που είχαν πολύ καλά ποσοστά ευστοχίας, τα οποία… βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο χάρις στη δύναμη της έδρας.
Το ίδιο έργο συνεχίστηκε και στην επανάληψη. Οι Τουντσερί και Ονάν απέκτησαν ρόλο “εκτελεστή” κι η διαφορά έμεινε σε σταθερά υψηλά επίπεδα, παρά τις προσπάθειες των Σλοβένων και κυρίως του Μπόστιαν Νάχμπαρ, που προσπαθούσε να “καλύψει” την απουσία του Γκόραν Ντράνιτς (σ.σ ήταν για ακόμη ένα παιχνίδι αρκετά άστοχος και… βιαστικός).
Με το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου η διαφορά είχε φτάσει στους 28 πόντους (71-43). Το μόνο που κατάφεραν οι παίκτες του Μέμι Μπετσίροβιτς ήταν να αλλάξουν το ρυθμό του αγώνα με την άμυνα ζώνης που χρησιμοποίησαν και την οποία οι Τούρκοι κατάφεραν να “σπάσουν” από μέσα. Ωστόσο, η ροή της… αναμέτρησης δεν άλλαξε κι έτσι οι γηπεδούχοι πήραν μια πολύ άνετη νίκη (95-68) και μαζί την πρόκριση στους “4” της διοργάνωσης.
Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 27-14, 50-31, 71-43, 95-68
Τουρκία (Μπόγκνταν Τάνιεβιτς): Γκιουλέρ 12 (2), Τουντσερί 10 (2), Τούρκογλου 10, Ερντέν 6, Ακιόλ 2, Σαβάς 8, Αρσλάν 5 (1), Ερμίς, Γκονλούμ 4, Ασίκ 9, Ιλιασόβα 19 (3), Ονάν 10 (2).
Σλοβενία (Μέμι Μπετσίροβιτς): Μπρέζετς 10, Μπετσίροβιτς 16 (2), Ούντριχ, Σλόκαρ 10, Ντράγκιτς 5 (1), Ρίζβιτς, Γιαγκόντνικ, Ζούπαν 3 (1), Βίντμαρ, Νάχμπαρ 16 (2), Λάκοβιτς 8 (2).