NBA

Το ρεκόρ του Σκοτ Σκάιλς είναι ακόμη ζωντανό, 33 χρόνια μετά

Orlando Magic guard Scott Skiles (4) takes advantage of a pick from teammate Jeff Turner (right) to drive by Golden State?s Avery Johnson (center) during their game on Tuesday, Nov. 23, 1993 at the Orlando Arena. The Magic beat Golden State, 120-107. (AP Photo/Chris O?Meara)
Orlando Magic guard Scott Skiles (4) takes advantage of a pick from teammate Jeff Turner (right) to drive by Golden State?s Avery Johnson (center) during their game on Tuesday, Nov. 23, 1993 at the Orlando Arena. The Magic beat Golden State, 120-107. (AP Photo/Chris O?Meara) AP PHOTO/CHRIS O'MEARA

Σαν σήμερα, πριν από 34 χρόνια, ο Σκοτ Σκάιλς μοίρασε 30 ασίστ σε αγώνα των Ορλάντο Μάτζικ με τους Ντένβερ Νάγκετς.

Δεν ήταν σταρ, δεν ήταν ο παίκτης που κάθε προπονητής ονειρευόταν να έχει στην ομάδα του. Δεν ήταν ψηλός (1μ.85), δεν ήταν αθλητικός, δεν ήταν γρήγορος, ήταν όμως ιδιοφυής.

Ο Σκοτ Σκάιλς υπήρξε ένας πραγματικός στρατηγός των παρκέ, με το ρεκόρ των περισσότερων ασίστ να παραμένει όρθιο, ακόμη και σήμερα, 32 χρόνια μετά από το βράδυ της 30ης Δεκεμβρίου του 1990 όταν μοίρασε 30 τελικές πάσες στην εντός έδρας νίκη των Ορλάντο Μάτζικ επί των Ντένβερ Νάγκετς (155-116).

Ο Σκάιλς, ο οποίος θα γίνει 60ετών στις 5 Μαρτίου, έχει μείνει στο περιθώριο μετά από το πέρασμά του από τον πάγκο των Μπακς (2008-2013) και των Μάτζικ (2015/16). Από την Ελλάδα ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα, στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό προσπάθησε να πατήσει το restart το 2019, ακόμη όμως δεν έχει βρει το κίνητρο για να γυρίσει στα γήπεδα και δεν έχει πείσει κάποιον μεγάλο οργανισμό να τον εμπιστευθεί.

Το σίγουρο είναι ότι ως παίκτης έκανε καλή καριέρα από το 1986, όταν οι Μιλγουόκι Μπακς τον επέλεξαν στο 22 του Draft έως το 1997 που κρέμασε τα παπούτσια του στον ΠΑΟΚ.

Στη rookie σεζόν του έπαιξε σε 13 αγώνες και είχε 3.5 ασίστ ανά 15.8 λεπτά. Στη δεύτερη σεζόν του βρέθηκε στους Ιντιάνα Πέισερς, είχε επίσης 3.5 ασίστ ανά 14.9 λεπτά. Στην τρίτη σεζόν του έκανε βήματα προς τα εμπρός, όμως στην πέμπτη ήρθε για εκείνον η εκτόξευση.

Παίκτης των Μάτζικπια, έγινε ο βασικός πόιντ γκαρντ σε μία μέτρια ομάδα που έκλεισε την κανονική περίοδο με ρεκόρ 31-51, όμως βρέθηκε στο κατάλληλο περιβάλλον για να γράψει ιστορία. Με τα πιο χρυσά γράμματα, τα οποία παραμένουν μέχρι και σήμερα ανεξίτηλα.

Το βράδυ της 30ης Δεκεμβρίου του 1990, λοιπόν, οι Μάτζικ υποδέχθηκαν τους Νάγκετς . Στο 6-23 το Ορλάντο, στο 6-22 το Ντένβερ, ελάχιστο το ενδιαφέρον γι’ αυτή την αναμέτρηση καθώς η βραδιά είχε επίσης Λέικερς - Σίξερς και Μπακς - Μπλέιζερς. Και όμως, στο τέλος του προγράμματος, ο Σκοτ Σκάιλς ήταν ο ήρωας, ο απόλυτος πρωταγωνιστής.

Παίζοντας 44 λεπτά, σε αγώνα χωρίς παράταση, ο 26χρονος τότε κουμανταδόρος των Μάτζικ έγραψε 22 πόντους από 5/10 δίποντα, 2/3 τρίποντα και 6/7 βολές. Μάζεψε και έξι ριμπάουντ, έκλεψε και δύο μπάλες και έκανε καλή δουλειά στην άμυνα καθώς ο Μαχμούντ Αμπντούλ-Ραούφ έκλεισε τον αγώνα με 21 πόντους από 9/29 σουτ.

Ουδείς ασχολήθηκε με τους πόντους, ουδείς ασχολήθηκε με τις άμυνές του, όλοι κοιτούσαν με ανοιχτό το στόμα την επίδοσή του στη δημιουργία. 30 ασίστ, all-time record για το NBA, για μόλις τέσσερα λάθη.

Πως είπατε;

Τον Σκάιλς οι Μάτζικ τον είχαν επιλέξει το 1989 στο expansion draft, όταν δηλαδή μπήκαν στο NBA και είχαν το δικαίωμα να επιλέξουν από μία δεξαμενή παικτών που οι άλλοι οργανισμοί αποφάσισαν να προσφέρουν. Και τελικά στη δεύτερη σεζόν πήγε από τους 7.7 στους 17.2 πόντους, από τα 2.3 στα 3.4 ριμπάουντ, από τις 4.8 στις 8.4 ασίστ από το μισό στο ένα κλέψιμο και από τα 20.9 στα 34.4 λεπτά. Πήρε το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη, το οποίο αποτέλεσε το κορυφαίο παράσημο στην μπασκετική του καριέρα.

Εκείνο το βράδυ ο Σκάιλς έδωσε τις 30 από τις 44 ασίστ της ομάδας του, την ώρα που οι Νάγκετς είχαν μόλις 14 για 18 λάθη. Η προηγούμενη καλύτερη επίδοση ήταν οι 29 του Κέβιν Πόρτερ. Τα τελευταία χρόνια αυτοί που πλησίασαν περισσότερο το στοιχειωμένο ρεκόρ ήταν ο Ραζόν Ρόντο σε αγώνα των Πέλικανς με τους Νετς το 2017 (25 ασίστ) και ο Ράσελ Γουέστμπρουκ σε αγώνα των Θάντερ με τους Σπερς το 2019 (24 ασίστ) και σε αγώνα των Γουτίζαρντς με τους Πέισερς το 2021 (επίσης 24 ασίστ).

Στην Ελλάδα ο Σκάιλς ήρθε το καλοκαίρι του 1996, καθώς αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα τραυματισμού που αποθάρρυνε τις ομάδες του ΝΒΑ.

"Ενα μεσημέρι, ενώ ξεκουραζόμαστε, μπαίνει στο δωμάτιο ο Ρεντζιάς τρελαμένος και μου λέει "κλείσαμε τον Scott Skiles, αυτόν τον άσπρο που δίνει ασίστ". Ο Πέτζα του έριξε μπινελίκια, του στιλ "σιγά μην έρθει αυτός στην Ευρώπη, αυτός παίζει με τον Σακ, θα έρθει σε εμάς;". Ο Ρεντζιάς απάντησε ότι είχαν τον ίδιο μάνατζερ και ότι σε δύο μέρες έρχεται" είχε γράψει ο Γιάννης Γιαννούλης πριν από μερικά χρόνια στην ιστοσελίδα του.

Η σεζόν δεν ξεκίνησε καλά, ο ίδιος δεν μπορούσε να ξεπεράσει τα προβλήματα που τον ταλαιπωρούσαν, ζήτησε να αποδεσμευθεί όταν κατάλαβε ότι δεν ήταν ικανός να παίξει μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο και τότε, ως εκ θαύματος, ο πρόεδρος Απόστολος Αλεξόπουλος του ζήτησε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία, απολύοντας ταυτόχρονα τον Μισέλ Γκομέζ!

Ο Σκάιλς ήθελε ούτως ή άλλως να ακολουθήσει την προπονητική και ενώ στην αρχή ήταν σκεπτικός, αποδέχθηκε την πρόταση παρά το γεγονός ότι οι Θεσσαλονικείς είχαν πολλά και σοβαρά προβλήματα τραυματισμών, με βασικότερο όλων εκείνο του Πέτζα Στογιάκοβιτς.

Με τον Σκάιλς στο τιμόνι ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην τρίτη θέση και εξασφάλισε τη συμμετοχή του στη EuroLeague της σεζόν 1997/98. Ο νεαρός τότε τεχνικός αποφάσισε να γυρίσει στις ΗΠΑ, έγινε assistant στους Φοίνιξ Σανς, τους ανέλαβε ως πρώτος το 1999, έμεινε εκεί έως το 2002 και στη συνέχεια βρέθηκε στον πάγκο των Σικάγο Μπουλς από το 2003 έως το 2007 για να ακολουθήσουν οι θητείες του στους Μπακς και τους Μάτζικ.

Ως προπονητής, ο Σκάιλς είχε τη φήμη του εκκεντρικού, του λάτρη της πειθαρχίας και της άμυνας. Υπήρξαν πολλές στιγμές που τα έβαλε με αθλητές του, ακόμη και δημόσια και ίσως αυτό να τον κρατάει εκτός NBA.

Το σίγουρο είναι ότι το ρεκόρ των 30 ασίστ είναι δύσκολο να σπάσει, γι' αυτό παραμένει άθικτο εδώ και 32 χρόνια. Κάποιος θα το καταρρίψει, κάποιος που θα παίξει σε μία, δύο, τρεις παρατάσεις, ίσως στο κοντινό, ίσως στο μακρινό μέλλον. Μέχρι τότε όμως, το όνομα του Σκάιλς θα παραμένει ψηλά στο βιβλίο των ρεκόρ της Λίγκας.

Για την ιστορία, ο Σκάιλς έκλεισε την καριέρα του στο NBA με 11.1 πόντους (45.5% στο δίποντο, 37.9% στο τρίποντο, 88.9% στις βολές), 2.5 ριμπάουντ, 6.5 ασίστ, ένα κλέψιμο, 2.5 λάθη και 2.2 φάουλ ανά 28 λεπτά σε 600 αγώνες κανονικών περιόδων (371 φορές starter).

TAGS NBA ΟΡΛΑΝΤΟ ΜΑΤΖΙΚ ΝΤΕΝΒΕΡ ΝΑΓΚΕΤΣ ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ