FINAL FOUR 2024

Το προφίλ της Ρεάλ: Τα Pick and Roll με τους πολλούς δημιουργούς, η μαγική τριάδα και το σκιάχτρο Ταβάρες

Το προφίλ της Ρεάλ: Τα Pick and Roll με τους πολλούς δημιουργούς, η μαγική τριάδα και το σκιάχτρο Ταβάρες
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο Στέφανος Μακρής παρουσιάζει με την βοήθεια του Hudl Instat το προφίλ της Ρεάλ, την οποία αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός στον δεύτερο ημιτελικό του Final Four. Τα πολλά Pick and Roll λόγω της παρουσίας πολλών χειριστών, η άμυνα που προκαλεί ασφυξία με επίκεντρο τους Καμπάσο-Ταβάρες και το απίστευτο +165 της τριάδας-φωτιά των Μαδριλένων. 

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει απόψε (26/5) την Ρεάλ (22:00, Novasports Prime και LIVE από το SPORT24) στον δεύτερο ημιτελικό του Final Four της EuroLeague, ψάχνοντας την 2η συνεχόμενη παρουσία του στον τελικό της διοργάνωσης.

Οι “ερυθρόλευκοι” έχουν μπροστά τους μία τεράστια πρόκληση κόντρα στην ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ, από την οποία ηττήθηκαν μάλιστα δύο φορές στην κανονική περίοδο.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat το προφίλ της αντιπάλου του Ολυμπιακού.

Η σύγκριση των δύο ομάδων

Ρεάλ και Ολυμπιακός έχουν ελάχιστα κοινά στοιχεία στο παιχνίδι τους. Αμφότερες στηρίζονται στην καλή κυκλοφορία της μπάλας, την κίνηση μακριά από αυτή και την ανάγκη να βρεθεί το καλύτερο δυνατό σουτ σε καταστάσεις σετ γηπέδου. Αυτό όμως είναι κάτι που το επιδιώκουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο και - κυρίως - παίζοντας σε εντελώς διαφορετικό τέμπο.

Το προφίλ της Ρεάλ: Τα Pick and Roll με τους πολλούς δημιουργούς, η μαγική τριάδα και το σκιάχτρο Ταβάρες

“ΚΑΤ σημαίνει “κατοχές” και “Π” σημαίνει πόντοι ανά αγώνα σε τέτοια κατάσταση

Σύμφωνα με το Hudl Instat, η Ρεάλ είναι η ομάδα που παίζει τους αγώνες της στο υψηλότερο τέμπο από κάθε άλλη ομάδα, έχοντας 84.9 κατοχές ανά αγώνα. Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του είναι η ομάδα που πάει το παιχνίδι στις λιγότερες κατοχές από κάθε άλλη ομάδα, με 79.2 ανά αγώνα. Είναι σαφές ότι πρόκειται για την σύγκρουση δύο φιλοσοφιών στο παρκέ.

Η Ρεάλ είναι μία ομάδα που στηρίζεται στην γρήγορη μετάβαση (transition) της μπάλας - ακόμα και μετά από καλάθι - στην επίθεση, ούσα δεύτερη στην διοργάνωση σε πόντους στον αιφνιδιασμό. Ο Ολυμπιακός συχνά κάνει… 7.5 δευτερόλεπτα να περάσει το κέντρο. Η Ρεάλ παίζει Pick and Roll για να δώσει τον πρώτο λόγο στους χειριστές της μπάλας. Ο Ολυμπιακός παίζει Pick and Roll για να ανοίξει τις επιλογές του και να μοιράσει το παιχνίδι σε όλους τους παίκτες, κυκλοφορώντας την μπάλα μέχρι να βρει το καλύτερο δυνατό σουτ. Υπάρχει ξεκάθαρη διαφορά στο πώς οι δύο ομάδες προσεγγίζουν το παιχνίδι επιθετικά.

Την ίδια στιγμή, η Ρεάλ έχει την πιο παραγωγική επίθεση στην EuroLeague (1.05 πόντοι ανά κατοχή), ενώ ο Ολυμπιακός την 10η (1 πόντος ανά κατοχή). Οι δύο ομάδες έχουν πράγματι πάντως ένα κοινό στοιχείο: Όλα ξεκινούν από την άμυνά τους. Στο παρκέ εξάλλου θα βρεθούν οι δύο καλύτερες άμυνες της EuroLeague, αφού τόσο ο Ολυμπιακός όσο και η Ρεάλ δέχονται μόλις 0.94 πόντους ανά κατοχή φέτος.

Μία… Λερναία Ύδρα στο Pick and Roll

Σύμφωνα με το Hudl Instat, η Ρεάλ είναι η ομάδα που παίρνει φέτος περισσότερους πόντους από κάθε άλλη στην EuroLeague σε κατάσταση Pick and Roll (είτε με εκτελεστή τον χειριστή, είτε τον ψηλό), με 23.46 πόντους ανά αγώνα, με την Μακάμπι να ακολουθεί με 23.12 πόντους ανά αγώνα. Ενώ όμως η Μακάμπι στήριζε τα πάντα στο δίδυμο των Μπάλντουιν-Μπράουν, η Ρεάλ είναι μία πραγματική… Λερναία Ύδρα όταν κάποιος απαριθμεί τους παίκτες που στήνουν τα Pick and Roll της ομάδας και μπορούν να αποτελέσουν απειλή.

Σύμφωνα με το Hudl Instat, υπάρχουν έξι (!) περιφερειακοί της Ρεάλ που στήνουν κατά μέσο όρο έστω ένα Pick and Roll ανά αγώνα παίρνοντας οι ίδιοι το σουτ. Ο Καμπάσο (4.3 προσπάθειες ανά αγώνα σε κατάσταση Pick and Roll) σαφώς και έχει τον πρώτο λόγο, με τον Μούσα (3.1 ανά αγώνα) να ακολουθεί. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν ακόμα ο Γιουλ, ο Ροντρίγκεθ, ο Χεζόνια και ο Κοζέρ. Και όλα αυτά χωρίς να μπαίνουν στην εξίσωση παίκτες με μικρότερο χρόνο συμμετοχής (Αμπάλντε, Αλοθέν) που επίσης έχουν δείξει καλά στοιχεία σε τέτοια κατάσταση.

Είναι σαφές ότι σε αυτή την δημιουργία της Ρεάλ παίζει σημαίνοντα ρόλο ότι έχει στο ρόστερ της δύο σέντερ που μπορούν να κάνουν καλά σκριν και να ρολάρουν δυναμικά στο καλάθι (Ταβάρες, Πουαριέ). Παράλληλα όμως, το γεγονός ότι δίπλα σε αυτούς τους δημιουργούς υπάρχουν καλοί σουτέρ (η Ρεάλ είναι 1η σε πόντους που σημειώνει σε κατάσταση Catch and Shoot στην EuroLeague, έχοντας 9 παίκτες με τουλάχιστον 34.3% στο τρίποντο, ενώ ο 10ος είναι ο Καμπάσο με 32.2%!) - είναι που κάνει τόσο ξεχωριστή την Ρεάλ.

Ο μυθικός αριθμός της τριάδας-κλειδί και η κομβική απουσία του Ντεκ

Κοιτάζοντας κάποιος τις καλύτερες πεντάδες της Ρεάλ, καταλαβαίνει πόσο σημαντική είναι η απουσία του Γκάμπριελ Ντεκ. Ο Αργεντινός φόργουορντ ήταν μέλος της πιο παραγωγικής πεντάδας της Ρεάλ με βάση το σύστημα +/-. Μία πεντάδα που είχε βγάλει συνολικά +45 σε 37 λεπτά συμμετοχής, όπου ο Ντεκ είχε στο πλευρό του τους Καμπάσο, Κοζέρ, Μούσα και Ταβάρες. Η αμέσως επόμενη καλύτερη πεντάδα των Μαδριλένων ωστόσο είναι σχεδόν εξίσου καλή, έχει παίξει περισσότερο και έχει μόνο μία αλλαγή: Αυτή όπου ο Χεζόνια εισέρχεται αντί του Ντεκ.

Το προφίλ της Ρεάλ: Τα Pick and Roll με τους πολλούς δημιουργούς, η μαγική τριάδα και το σκιάχτρο Ταβάρες

Οι αριθμοί αυτοί είναι εντυπωσιακοί. Εκεί όμως που η κατάσταση ξεφεύγει είναι όταν κάποιος απομονώνει τριάδες παικτών. Μία συγκεκριμένη τριάδα για την ακρίβεια, αυτή των Καμπάσο, Μούσα και Ταβάρες, που αποδεικνύεται ότι είναι η ραχοκοκαλιά της ομάδας:

Το προφίλ της Ρεάλ: Τα Pick and Roll με τους πολλούς δημιουργούς, η μαγική τριάδα και το σκιάχτρο Ταβάρες

Δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος: Η τριάδα των Καμπάσο, Μούσα και Ταβάρες έβγαλε πράγματι +162 σε 362 λεπτά φέτος στην EuroLeague! Πρόκειται για ένα μυθικό νούμερο, που δείχνει πόσο σημαντικοί είναι οι τρεις αυτοί παίκτες για την Ρεάλ. Και είναι κάτι που δείχνει πολλά ακόμα και για μία ομάδα που έχει τόσο βάθος όσο οι Μαδριλένοι. Η Ρεάλ είναι μία ομάδα αστέρων. Αλλά με αυτή την τριάδα στο παρκέ παίζει σε… άλλο επίπεδο.

Μία άμυνα που ωθεί τον αντίπαλο στο Pick and Roll

Είναι γνωστό ότι η παρουσία του Ταβάρες έχει αλλάξει την άμυνα της Ρεάλ. Η δε καλοκαιρινή προσθήκη του Καμπάσο έκανε την άμυνα των Μαδριλένων να μοιάζει σχεδόν απροσπέλαστη, αφού οι Μαδριλένοι συνδύασαν τον καλύτερο rim protector στην Ευρώπη (Ταβάρες), με τον καλύτερο αμυντικό πάνω στην μπάλα (Καμπάσο). Ανάμεσα στους δύο κορυφαίους αμυντικούς υπάρχουν παίκτες με μέγεθος, που κάνουν δύσκολη την ζωή του αντιπάλου.

Η Ρεάλ μοιάζει με πολεμική μηχανή. Ο τρόπος που πιέζει και βάζει χέρια στην μπάλα αλλάζει τις κατοχές του αντιπάλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αντίπαλοι των Μαδριλένων να βγαίνουν από την φιλοσοφία τους. Να πηγαίνουν περισσότερο στο Pick and Roll από ότι θέλουν. Σύμφωνα με το Hudl Instat, η Ρεάλ υποχρεώνει τους αντιπάλους τους να παίζουν 17.46 Pick and Roll ανά αγώνα όπου σουτάρει ο χειριστής (1η στην EuroLeague), αλλά να σημειώνουν μόλις 0.91 πόντους ανά αγώνα (3η καλύτερη επίδοση - ο Ολυμπιακός έχει την πρώτη με 0.79). Παράλληλα, οι Μαδριλένοι υποχρεώνουν τους αντιπάλους τους σε μόλις 9.41 σουτ σε κατάσταση Catch and Shoot ανά αγωνα (σουτ από στάση - 2η καλύτερη επίδοση), όπου δέχονται μόλις 1.05 πόντους ανά κατοχή (2η καλύτερη επίδοση). Τι σημαίνει όμως αυτό σε απλά ελληνικά;

Ο τρόπος που αμύνεται η Ρεάλ στο Pick and Roll (με τον Ταβάρες να παίζει Flat ή Drop δίνοντας δηλαδή το σουτ) κλείνει χώρους. Αυτό υποχρεώνει τον αντίπαλο γκαρντ να πάρει σουτ μετά από ντρίμπλα. Παράλληλα όμως, αυτό δίνει την δυνατότητα στους άλλους τρεις παίκτες που μαρκάρουν μακριά από την μπάλα να μείνουν στους παίκτες τους. Αυτό περιορίζει την κυκλοφορία της μπάλας και δεν δίνει ευκαιρία για μακρινά σουτ (Catch and Shoot). Ιδού ένα παράδειγμα:

Ο ΜακΙντάιρ παίζει Pick and Roll με τον Κότσαρ, με τον Ταβάρες να μένει πίσω παίζοντας Drop. Ο Χεζόνια που βρίσκεται στην αδύνατη πλευρά - μαρκάροντας τον Ρογκαβόπουλο - δεν μετακινείται καθόλου.

Το προφίλ της Ρεάλ: Τα Pick and Roll με τους πολλούς δημιουργούς, η μαγική τριάδα και το σκιάχτρο Ταβάρες
PRINTSCREEN

Ο ΜακΙντάιρ αλλάζει γωνία στο σκριν, πηγαίνοντας από την άλλη πλευρά. Ο Ταβάρες μένει πίσω. Όλοι οι παίκτες της Ρεάλ μένουν στους παίκτες τους. Ο Καμπάσο ακολουθεί τον ΜακΙντάιρ.

Το προφίλ της Ρεάλ: Τα Pick and Roll με τους πολλούς δημιουργούς, η μαγική τριάδα και το σκιάχτρο Ταβάρες
PRINTSCREEN

Ο ΜακΙντάιρ παίρνει ένα μαρκαρισμένο σουτ και αστοχεί.

Το προφίλ της Ρεάλ: Τα Pick and Roll με τους πολλούς δημιουργούς, η μαγική τριάδα και το σκιάχτρο Ταβάρες
PRINTSCREEN

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτεθεί κάποιος στην άμυνα της Ρεάλ. Οι χώροι που κλείνει ο Ταβάρες και ο τρόπος που σπάει τα σκριν ο Καμπάσο δίνει την ευκαιρία στους υπόλοιπους παίκτες να μείνουν στα μαρκαρίσματά τους. Δεδομένου ότι στις θέσεις 2-4 η Ρεάλ παίζει συχνά με πολλούς ισοϋψείς παίκτες δίνει την ευκαιρία - αν χρειαστεί - να γίνουν αλλαγές στα σκριν μακριά από την μπάλα. Ο συνδυασμός όλων αυτών των γεγονότων είναι που κάνει δύσκολο για μία ομάδα να βγάλει ελεύθερα σουτ.

Αυτή η τακτική της Ρεάλ σαφώς και έχει ρίσκα. Αν μία ομάδα έχει περιφερειακούς με ικανότητα στο σουτ μετά από ντρίμπλα μπορεί να την πληγώσει στο Pick and Roll. Αν έχει ψηλούς με καλό σουτ μπορεί να κάνει ζημιά σε κατάσταση Pick and Pop στον Ταβάρες (όπου ο ψηλός βγαίνει στην περιφέρεια και σουτάρει) Αν αυτά τα σουτ μπουν, οι Μαδριλένοι αλλάζουν (λίγο) την τακτική τους. Γενικά όμως μένουν πιστοί στο πλάνο τους, στηρίζονται στην δύναμη των αριθμών που λέει ότι αν προστατέψει μία ομάδα το καλάθι της έχει περισσότερες πιθανότητες να νικήσει.

Ένα ματς-πρόκληση

Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του έναν πολύ δύσκολο ημιτελικό. Η Ρεάλ είναι μία ομάδα που παίζει κυριαρχικό μπάσκετ. Στους δύο αγώνες των ομάδων στην κανονική περίοδο η Ρεάλ πήρε ισάριθμες - δύσκολες - νίκες, με τον Ολυμπιακό πάντως να παρατάσσεται… μισός στην Μαδρίτη (όπου ηττήθηκε με 90-85), αφού δεν είχε τους Φαλ, Μιλουτίνοβ και Γουίλιαμς-Γκος. Υπήρχε ωστόσο κάτι που δείχνει ότι η Ρεάλ έβγαλε εκτός ρυθμού τους “ερυθρόλευκους”: Σε αυτά τα δύο ματς ο Ολυμπιακός πήρε 20.5 επιθέσεις μέσω όρο σε Pick and Roll με σουτ του χειριστή, σχεδόν διπλάσιες από τον μέσο όρο του.

Ο Ολυμπιακός ξέρει τι πρέπει να κάνει βέβαια. Θέλει να χαμηλώσει το τέμπο ώστε να μην τρέξουν οι Μαδριλένοι. Έχει ανάγκη να μείνει πιστός στην δική του φιλοσοφία, με την γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, ώστε να βγάλει τα σουτ που χρειάζεται. Να βρει τρόπο να περάσει μπάλες στο post, είτε στους Φαλ, Μιλουτίνοβ για να φθείρει τον Ταβάρες, είτε στον Πετρούσεβ σε θέση πάουερ φόργουορντ. Πρόδηλο είναι ότι οι Γουίλιαμς-Γκος και Γουόκαπ καλούνται να παρουσιαστούν συγκεντρωμένοι, σε εκτέλεση και δημιουργία σε κατάσταση Pick and Roll.

Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του μία πρόκληση. Θεωρείται - και είναι - το αουτσάιντερ σε αυτό τον αγώνα. Οι “ερυθρόλευκοι” όμως έχουν το βάθος και την ποιότητα για να πάρουν την νίκη. Πρέπει όμως και να το δείξουν στο παρκέ.

Ο δρόμος για το Βερολίνο είχε πάθος, όνειρα και μοναδικές συγκινήσεις για τον Παναθηναϊκό AKTOR. Και τώρα είναι ανοικτός και γράφει το όνομά του. Καλή επιτυχία στο Final-4! Πάμε στοίχημα. Μέγας χορηγός ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ AKTOR.

18+ 21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα |

TAGS FINAL FOUR 2024 BASKETBALL ANALYSIS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ FINAL FOUR EUROLEAGUE FINAL FOUR
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ