ΑΠΟΣΤΟΛΗ MUNDOBASKET

Το MundoBasket των αισθήσεων και των παραισθήσεων

2023 /  /  /  -
2023 / / / - EUROKINISSI SPORTS

Ο Χάρης Σταύρου κλείνει το ταξίδι σε ΗΑΕ και Φιλιππίνες βγάζοντας το καπέλο στα προγράμματα που δίνουν το παράδειγμα στο σύγχρονο μπάσκετ και εξηγεί οτι στην Ελλάδα δεν θα δημιουργήσουμε "Σρούντερ", αλλά πρέπει να παράξουμε "Αβράμοβιτς".

Τέσσερις εβδομάδες στο δρόμο... Απο το πρωί της 16ης Αυγούστου, με πρώτο σταθμό το Άμπου Ντάμπι, μέχρι τα μεσάνυχτα της 11ης Σεπτεμβρίου που θα μπούμε στην πρώτη από τις δύο πτήσεις για την επιστροφή μας στην Αθήνα, έγιναν πολλά. Όνειρα γκρεμίστηκαν, στόχοι επιτεύχθηκαν, είδαμε δάκρυα χαράς κι απογοήτευσης, είδαμε ομάδες να απογοητεύουν και άλλες να διαλύουν το ταβάνι τους.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 τα είχε όλα. Είχε όλα αυτά που θέλουμε να βλέπουμε στο σύγχρονο μπάσκετ, στο μπασκετ του 2023. Φώτισε πολλές σκιερές γωνίες, έβγαλε στην επιφάνεια αυτούς που σέβονται το άθλημα, άφησε εκατοντάδες θέματα για συζήτηση, αμέτρητα συμπεράσματα, όμορφες εικόνες, ήρωες, νέους αστέρες.

Η αποστολή του SPORT24 ξεκίνησε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για το τουρνουά στο οποίο η Εθνική ηττήθηκε από τις ΗΠΑ και από τη Γερμανία και εγκαταστάθηκε στη Μανίλα το βράδυ της 21ης Αυγούστου. Δεν υπήρξε ημέρα που να μην νιώσαμε σαν στο σπίτι μας. Οι Φιλιππινέζοι είναι ένας υπέροχος λαός, μιλούν αγγλικά, είναι πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, είναι ευγενικοί, σέβονται και με την καλοσύνη τους μας έκαναν τη ζωή εύκολη. Ο καιρός, τελικά, δεν ήταν τόσο κακός όσο εκτιμούσαν οι μετεωρολόγοι, δυστυχώς όμως το μυαλό μας βρισκόταν συνεχώς σε όσα γίνονταν πίσω στην Ελλάδα.

Εδώ, στη Μανίλα, λειτουργούσαν καθημερινά όλες μας οι αισθήσεις στον υπερθετικό βαθμό. Αρρωστήσαμε, είχαμε τις "στιγμές" μας, όμως απολαύσαμε μπάσκετ πολύ υψηλού επιπέδου. Ακόμη και στην πρώτη και στη δεύτερη φάση. Και από τα προημιτελικά κι έπειτα, είδαμε τις οκτώ κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης, για να πεισθούμε ότι όχι, η δική μας εθνική ομάδα, δεν άξιζε να βρεθεί ανάμεσά τους. Τους λόγους τους έχουμε αναλύσει και σε προηγούμενα κείμενα και στα καθημερινά LIVE στο SPORT24 και πλέομν οι αρμόδιοι οφείλουν, μέσα από τον απολογισμό τους, να βρουν πώς η ομάδα θα κάνει βήματα προς τα εμπρός.

Από τις ομάδες της οκτάδας, η Ιταλία και η Σλοβενία έδειξαν οι πιο αδύναμες. Από τις υπόλοιπες έξι, όλες μπορούν να πουν ότι μπορούσαν να πάρουν το τρόπαιο.

Οι ΗΠΑ ηττήθηκαν στα σημεία από τη Γερμανία στον ημιτελικό.

Ο Καναδάς είχε ένα κακό βράδυ απεναντι στη Σερβία, έκλεισε όμως το τουρνουά με 127 πόντους απέναντι στους Αμερικανούς.

Οι Σέρβοι έφτασαν στο ματς για το τρόπαιο και είχαν την ευκαιρία στο τέλος να τρέξουν ένα σερί 9-0 που θα ισοφάριζε το ματς. Ο Γκούντουριτς αστόχησε από τη γωνία και οι Γερμανοί αναδείχθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές.

Η Λετονία είχε σουτ νίκης απέναντι στους Γερμανούς, το βράδυ που ο MVP του τουρνουά Ντένις Σρούντερ είχε 4/26 σουτ, όμως ο Ντάβις Μπέρτανς βρήκε σίδερο.

Η Λιθουανία έριξε τους Αμερικανούς στο καναβάτσο, όμως αυτό το ματς την άδειασε ψυχολογικά. Τρύπησε το ταβάνι της, μπορούσε και κάτι περισσότερο.

Προσέξτε τώρα δύο λεπτομέρειες. Η Γερμανία, η καλύτερη ομάδα της τελευταίας διετίας, άνοιξε την προκριματική διαδικασία με εντός έδρας ηττα από την Εσθονία. Ακολούθησε ένα 10-2 και ένα 8-0 στο MundoBasket. Η Σερβία θα είχε αποκλειστεί από το Παγκόσμιο Κύπελλο, αν δεν είχε λυγίσει την Ελλάδα σε εκείνη την αξέχαστη μονομαχία Γιόκιτς - Αντετοκούνμπο πέρυσι τον Αύγουστο στο Βελιγράδι. Νίκησε, όπως νίκησε και έφτασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης.

Λεπτομέρειες γράφουν την ιστορία, στο τέλος της ημέρας όμως, το μπάσκετ είναι δίκαιο άθλημα και επιβραβεύει αυτούς που το αντιμετωπίζουν με σεβασμό. Αυτόν τον σεβασμό που έχουν οι Γερμανοί και οι Σέρβοι, οι Λετονοί και οι Λιθουανοί, οι ομοσπονδίες των χωρών που δουλεύουν μεθοδικά, βρίσκουν τους δικούς τους "Λούκα Μπάνκι" και βελτιώνουν τα προγράμματά τους.

Εδώ, λοιπόν, στη Μανίλα στην οποία οι αισθήσεις μας λειτουργούσαν στα... κόκκινα για τρεις εβδομάδες, καταλάβαμε ότι είχαμε και παραισθήσεις. Μιλούσαμε για οκτάδα, ονειρευόμασταν την τετράδα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κάναμε λάθος γι' αυτή την Εθνική που παρακολουθήσαμε το καλοκαίρι του 2023. Και το κατανοήσαμε αυτό το λάθος με το μπάσκετ που παρακολουθήσαμε σε αυτό το τουρνουά. Φυσικά υπήρχαν προβλήματα, φυσικά υπήρχαν απουσίες, από την άλλη εξυπακούεται πως όσοι μπήκαν στη δωδεκάδα πάλεψαν και αξίζουν το χειροκρότημά μας. Σίγουρα όμως υποχωρήσαμε σημαντικά.

OK, με τον Σλούκα και τον Καλάθη, με τον Γιάννη και τον Κώστα Αντετοκούνμπο, με τον Μήτογλου στο ρόστερ, η Εθνική μπορεί το καλοκαίρι του 2024 να είναι άλλη ομάδα και να στοχεύει με καλές πιθανότητες την πρόκρισή της στο ολυμπιακό τουρνουά. Ωστόσο χωρίς αυτούς, η Ελλάδα δεν ήταν μία από τις ομάδες που μπορούσε να φτάσει πιο μακριά. Ήταν τελευταία στις κατοχές και στο ρυθμό, πίσω από ομάδες όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος, το Ιράκ, το Πράσινο Ακρωτήρι, το Νότιο Σουδάν. Αυτό το μπάσκετ μπορούσε να παίξει, αυτό το μπάσκετ έπαιξε. Η ιστορία γράφτηκε, το ερώτημα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα.

Έξι από τις οκτώ κορυφαίες ομάδες ήταν ευρωπαϊκές. Η Ισπανία και η Γαλλία έμειναν εκτός. Ομάδες σαν την Τσεχία και την Πολωνία, την Τουρκία και την Φινλανδία, είτε είναι εκεί, είτε έρχονται για να διεκδικήσουν κι εκείνες επιτυχίες, οκτάδες και καλές πορείες τα επόμενα χρόνια. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Ας δούμε τι έκαναν οι γύρω μας, ας είμαστε ρεαλιστές κι ας "χάσουμε" και ένα-δύο καλοκαίρια. Ας δουλέψουμε με περισσότερη μεθοδικότητα και όχι με ορίζοντα "το φετινό τουρνουά".

Και όχι, δεν θα βγάλουμε Σρούντερ ή Βάγκνερ, Μπογκντάνοβιτς ή Ντόντσιτς, Βαλαντσιούνας ή Πορζίνγκις. Δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε ρεαλιστικό να παράξουμε τέτοιους παίκτες. Ας βγάλουμε όμως Αβράμοβιτς και Ομπστ. Ας βγάλουμε Ζάγκαρς και Φοντέκιο. Προφανώς και δεν είναι εύκολο να γίνεις "Αβράμοβιτς", αλλά άντε να εξηγήσεις ότι πάνω απ' όλα μετράει η δουλειά, η πνευματική ισορροπία κι αυτό το μικρόβιο του ανταγωνισμού που δυστυχώς δεν μπορείς να το διδάξεις. Ή το έχεις ή δεν το έχεις.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ ξεκίνησε και το SPORT24 με την υποστήριξη της Stoiximan, ακολουθεί την Εθνική μας στην πορεία της στη διοργάνωση.

Tο SPORT24 στις Φιλιππίνες

Το SPORT24 βρίσκεται στις Φιλιππίνες για το Mundobasket 2023. Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων του Mundobasket 2023, παρακολούθησε το Mundobasket live στο Matchcenter και κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.

TAGS ΑΠΟΣΤΟΛΗ MUNDOBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ