ΑΠΟΣΤΟΛΗ MUNDOBASKET

Το μπάσκετ που είναι δίκαιο άθλημα και η επόμενη ημέρα της Εθνικής

Ο Δημήτρης Ιτούδης
Ο Δημήτρης Ιτούδης IMAGE BANK

Η Λιθουανία απέκλεισε δίκαια και καθαρά την Ελλάδα, που για ακόμη ένα καλοκαίρι έφτασε στο σημείο να κάνει τις ίδιες ερωτήσεις στον εαυτό της. Γράφει ο Χάρης Σταύρου από τη Μανίλα.

Η πίκρα για το ματς με τη Γερμανία στο EuroBasket 2022 παραμένει ακόμη και σήμερα, έναν χρόνο μετά, στο στόμα μας. Δεν μπορεί να ξεχαστεί εκείνη η ήττα και φαίνεται πως έχει αφήσει το στίγμα της σε πολλούς ανθρώπους, ενδεχομένως και σε όλη την Εθνική. Το βράδυ (ώρα Μανίλας) της Παρασκευής (1/9) είναι άλλο ένα δύσκολο βράδυ μετά από εκείνα που ζήσαμε το 2019 στην Κίνα και πέρυσι στο Βερολίνο. Και μας αφήνει και πάλι με τα ίδια ερωτηματικά.

Μετά από τόσες εβδομάδες, δεν χρειάζεται πλέον να πούμε πολλά για τους παρόντες. Ο Τόμας Γουόκαπ έκανε κατάθεση ψυχής. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης το ίδιο. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο Κώστας Παπανικολάου, ο Γιώργος Παπαγιάννης. Ο Λούντζης κι ο Μωραΐτης. Ο Θανάσης κι ο Χατζηδάκης. Ο Μποχωρίδης κι ο Ρογκαβόπουλος. Κι ο Μήτογλου. Και όσοι κλήθηκαν, πάλεψαν και ήλπιζαν ότι θα βρεθούν στη δωδεκάδα που ταξίδεψε στο Άμπου Ντάμπι και στη Μανίλα. Σε όλους αυτούς, ένα "ευχαριστώ" από καρδιάς. Ήταν όλοι μαχητές, προσπάθησαν όλοι σε μία κατάσταση που έμοιαζε φέτος άβολη από νωρίς.

Η αποφαση για έξι φιλικά απέναντι σε πολύ δυνατούς αντιπάλους, βοήθησε την Εθνική να προετοιμαστεί για τα ματς με την Ιορδανία και την Νέα Ζηλανδία. Κι εκεί που αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι οι συγκυρίες (εύκολη κλήρωση στην α' φάση και καλή διασταύρωση στη β' φάση), ήρθε το πρώτο εικοσάλεπτο απέναντι στη Λιθουανία. Δεν ήταν σπουδαίο, ήταν όμως πολύ καλό. Η ομάδα έδειξε χαρακτήρα μετά από το κακό ξεκίνημα, ο Γουόκαπ κι ο Λαρεντζάκης μας έπεισαν ότι η Ελλάδα είχε όσα χρειαζόταν για να ρίξει τους Λιθουανούς στο καναβάτσο.

Στο ημίχρονο λέγαμε ότι οι πρώτες φάσεις της τρίτης περιόδου μπορούν να κρίνουν όλο το ματς. Δεν το έκριναν ακριβώς, σίγουρα όμως το φινάλε του δεκαλέπτου ήταν εφιαλτικό. Ένα άστοχο δικό μας σουτ, μία κακή αντίδραση στην άμυνα, ένα τρίποντο του Μοτιεγιούνας για το +6 και... κατάρρευση.

Η ανάλυση του αγώνα θα προσφέρει πολλά θέματα για συζήτηση. Για κάποια λάθη που εύκολα μπορούσαν να αποφευχθούν, για την κυκλοφορία της μπάλας που δεν ήταν καλή, για τη δημιουργία που ήταν ελάχιστη, για το μπάσκετ απομόνωσης που αναγκάστηκαν να παίξουν αρκετοί παίκτες, για την κακή επιοινωνία στην άμυνα, για τα πολλά αμαρκάριστα τρίποντα που βρήκαν οι Λιθουανοί (όπως πέρυσι οι Γερμανοί). Στο τέλος της ημέρας, η πραγματικότητα είναι μία. Απλώς πέρασε η καλύτερη ομάδα.

Όπου "καλύτερη ομάδα", μπορείτε να βάλετε ό,τι θέλετε. Καλύτεροι παίκτες; Πιο ταιριαστοί μεταξύ τους; Καλύτερη παρέα; Καλύτεροι σουτέρ; Καλύτεροι δημιουργοί, ριμπαουντερ, αμυντικοί, καλύτεροι αθλητές; Η συζήτηση είναι μεγάλη και ναι, από μία τέτοια συζήτηση μπορούν να προκύψουν διαφωνίες. Σίγουρα όμως όλοι συμφωνούμε στο ότι πέρασε αυτός που το άξιζε περισσότερο. Και πέρασε στα προημιτελικά δίκαια, καθαρά, με ωραίο μπάσκετ, με ισορροπία στην περιφέρεια και τη ρακέτα.

Και τώρα; Τι; Κάπως έτσι καταλήγουν όλα τα ταξίδια για την Εθνική τα τελευταία χρόνια. Και πάντα έχουμε τις απαντήσεις. Και κάθε επόμενο καλοκαίρι φτάνουμε στο ίδιο σημείο. Πάντα με σεβασμό απέναντι σε όλα τα παιδιά που παλεύουν γι' αυτή την ομάδα και πάντα με σεβασμό σε αυτά τα παιδιά που στηρίζουμε και υποστηρίζουμε όσο μπορούμε.

Η ατάκα "αυτή τη στάνη έχουμε, αυτό το γάλα βγάζει", βαρεθήκαμε να την ακούμε. Το μπάσκετ προχωράει, χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Φινλανδία, φυσικά η Γερμανία, κάνουν συνεχώς βήματα προς τα εμπρός κι εμείς μάλλον κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Δεν έχουμε σουτέρ. Δεν έχουμε πολλά στοιχεία από αυτά που χρειάζεσαι για να κυριαρχήσεις στο σύγχρονο μπάσκετ. Και δεν θα τα βρούμε όλα μαζί, ούτε θα τα "αγοράσουμε". Κάποια στιγμή όμως πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους εαυτούς μας.

Δεν είναι εύκολη η αυτοκριτική. Και χρειάζεται ένας συνδυασμός χαρακτηριστικών για να εντοπίσεις αυτά που έκανες λάθος. Δεν είμαστε λαός που συνηθίζει να λέει "έκανα λάθος", είμαστε περισσότερο άνθρωποι που μεταφέρουμε την ευθύνη. Στον αθλητισμό όμως, αν δεν καταλάβεις πού αστόχησες για να δουλέψεις την αδυναμία σου, θα αστοχήσεις και την επόμενη φορά.

Το 2024 ακολουθεί το προολυμπιακό τουρνουά. Η Εθνική θα πατήσει παρκέ για ακόμη ένα καλοκαίρι. Ποια θα είναι η σύνθεσή της, ποιος θα είναι ο προπονητής της, που θα γίνει αυτό το τουρνουά, θα τα μάθουμε σύντομα. Ο Δημήτρης Ιτούδης ζήτησε υπομονή για να πει περισσότερα μετά από την κυριακάτικη αναμέτρηση με το Μαυροβούνιο, ματς το οποίο θέλει να χτυπήσει για να "πέσει" αυτή η Εθνική, μία τίμια Εθνική που έκανε όσα μπορούσε, με το κεφάλι ψηλά. Θα περιμένουμε λοιπόν το μεσημέρι της Κυριακής (1/9).

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ ξεκίνησε και το SPORT24 με την υποστήριξη της Stoiximan, ακολουθεί την Εθνική μας στην πορεία της στη διοργάνωση.

Tο SPORT24 στις Φιλιππίνες

Το SPORT24 βρίσκεται στις Φιλιππίνες για το Mundobasket 2023. Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων του Mundobasket 2023, παρακολούθησε το Mundobasket live στο Matchcenter και κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.

TAGS ΑΠΟΣΤΟΛΗ MUNDOBASKET ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ