EUROLEAGUE

Το "μαύρο" σερί της Σιένα

Το "μαύρο" σερί της Σιένα

Η προσεχής αντίπαλος του Ολυμπιακού στη Euroleague, προέρχεται από ένα 0-8 στη διοργάνωση, με τη φετινή της εικόνα ουδεμία σχέση να έχει με τις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος. Μην πάτε πολύ μακριά. Στο 2007 αναφερόμαστε...

Από το καλοκαίρι του 2012 η Σιένα ξεπουλά. Προπονητές, παίκτες, ό,τι έχει και δεν έχει. Μετά την οικονομική ευρωστία που όσο να 'ναι βοήθησε στην απόλυτη κυριαρχία της στην Ιταλία, όπου πήρε τα πάντα επί εποχής Σιμόνε Πιανιτζάνι (από το 2007 έως το 2012), όπως εντασσόταν στις υπολογίσιμες δυνάμεις της Ευρώπης, έχασε τα πάντα. Με πρώτο τα λεφτά, που όπως πιθανόν να έχετε ακούσει "κάνουν τον κόσμο να γυρίζει".

Το αγωνιστικό μπάτζετ της ομάδας έφτασε, δεν έφτασε φέτος τα 2 εκάτ. ευρώ. Δηλαδή, στα μισά λεφτά από το περυσινό και στο 1/6 από το προ διετίας. Αλλά οι της Τοσκάνης κάνουν το σταυρό τους και λένε "ευχαριστώ", γιατί από το καλοκαίρι που θα φύγει η Monte dei Paschi di Siena τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα.

Η παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο (το καταστατικό της εγκρίθηκε το 1472 και από τότε λειτουργεί, χωρίς διακοπή) και παρεμπιπτόντως, τρίτη -από πλευράς ενεργητικού- στην Ιταλία, ειδοποίησε από πέρυσι πως είναι καθαρή πρόκληση να συνεχίσει να συντηρεί τη Mens Sana. Και θα σταματήσει να το κάνει, από το καλοκαίρι του 2013. Όχι μόνο για το λόγο που φαντάζεστε, αλλά και γιατί η διοίκηση είχε ζητήσει τη βοήθεια του κράτους, ώστε να (δια)σωθεί. Και για να τη λάβει (θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 2.5 δισεκατομμυρίων ευρώ, εντός δωδεκαμήνου), πρέπει έως το 2015 να κόψει 8000 θέσεις εργασίας, να κλείσει 400 καταστήματα και να μειώσει αισθητά τους μισθούς των μεγάλων στελεχών.

Υπάρχει και χειρότερο

Ο κύριος που ήταν υπεύθυνος για το ζην και το ευ ζην της Σιένα, ο Φερντινάντο Μινούτσι έχει την τελευταία διετία κάτι θέματα, με τους "ράμπο" της εφορίας, στη γείτονα. Γιατί πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε ένας απρόσμενος έλεγχος στο σπίτι του και οι εφοριακοί ανακάλυψαν κάτι εκατομμύρια ευρώ, εντός της οικίας του (όχι κάτω από στρώμα), τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει. Κάπως έτσι, του απήγγειλαν κατηγορίες για φοροδιαφυγή -και "πάγωσαν" τους τραπεζικούς λογαριασμούς του, για να δημιουργηθεί ένα γενικότερο θέμα με τις πληρωμές.

Έως το τέλος του χρόνου θα έχει προκύψει και η... λυπητερή (η ποινή για το αδίκημα). Για να προετοιμάσει λοιπόν, το έδαφος (για ενδεχόμενη... απουσία του από την Τοσκάνη), αποσύρθηκε τον Γενάρη από το πόστο του προέδρου και έγινε τζένεραλ μάνατζερ. Ως τέτοιος προσπαθεί να βρει σπόνσορες, μπας και καταφέρει φέτος ο Μάρκο Κρέσπι (ο χεντ κόουτς που είχε διατελέσει πέρυσι χρέη ασίσταντ του Λούκα Μπάνκι, στον ίδιο πάγκο) να προσθέσει άλλους δυο παίκτες στο ρόστερ. Γιατί αλλιώς, δύσκολα θα μπει η Σιένα στα πλέι οφ της SerieA. Αν δεν μπει εκεί, θα χάσει την άδεια τύπου Α που έχει από τη Euroleague. Και αυτό θα είναι το τέλος της (γενικότερα από τον μπασκετικό χάρτη).

Έως τότε, έχετε πρόχειρη και την πληροφορία ότι ο Μινούτσι έχει υποσχεθεί βοήθεια από την πόλη της Φλωρεντίας, ενώ έχει αφήσει να εννοηθεί πως ήδη έχει βρει τον χορηγό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Αλήθεια ή ψέματα, ο χρόνος θα δείξει. Ας γυρίσουμε στο σήμερα και τα υπάρχοντα δεδομένα που θέλουν τη Σιένα να μέτρησε στην 3η αγωνιστική της Euroleague την 8η διαδοχική ήττα της, στη διοργάνωση. Η καταμέτρηση ξεκίνησε στη 10η αγωνιστική του περυσινού ΤΟΡ16 και συνεχίζεται...

Το "μαύρο" σερί

(Ή αλλιώς τα αποτελέσματα της Σιένα στη Euroleague, μετά το 87-69 επί της Φενέρμπαχτσε Ουλκέρ, στις 28/2, για την 9η αγωνιστική του περυσινού ΤΟΡ16)

ΤΟΡ16 (2012-2013)

08/03 10η αγωνιστική Χίμκι-Σιένα 78-71

14/03 11η αγωνιστική Σιένα-Ολυμπιακός 67-68

22/03 12η αγωνιστική Μπεσίκτας-Σιένα 72-70

29/03 13η αγωνιστική Σιένα-Μπατσελόνα 69-77

04/04 14η αγωνιστική Λαμποράλ Κούτσα-Σιένα 76-64

ΡΕΓΚΙΟΥΛΑΡ ΣΙΖΟΝ (2013-2014)

16/10 1η αγωνιστική Σιένα-Γαλατασαράι 75-84

25/10 2η αγωνιστική Μπάγερν-Σιένα 89-79

01/11 3η αγωνιστική Ζιελόνα Γκόρα-Σιένα 73-65

TAGS EUROLEAGUE ΣΙΕΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ