ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το ασημένιο μετάλλιο του 1989 στο Ζάγκρεμπ

Το ασημένιο μετάλλιο του 1989 στο Ζάγκρεμπ

Αν το 1987 η Εθνική έκανε το μεγάλο μπαμ με την κατάκτηση της κορυφής, στο Ζάγκρεμπ δύο χρόνια αργότερα απέδειξε πως τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Το Sport24.gr σας θυμίζει το ασημένιο μετάλλιο του 1989 (video)

Σαν σήμερα πριν από 23 χρόνια χρόνια, ήρθε το επιστέγασμα μίας φοβερής προσπάθειας για την Εθνική ομάδα Ανδρών, καθώς δύο χρόνια μετά το θρίαμβο της Αθήνας, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ζάγκρεμπ.

Ήταν αν μη τι άλλο, η απόδειξη ότι η Εθνική ομάδα του 1987 δεν ήταν μία φωτοβολίδα και ότι το μπάσκετ στην Ελλάδα είχε ανέβει επίπεδο και οι επιτυχίες θα διαδέχονταν η μία την άλλη.

Το 26ο Ευρωμπάσκετ διεξήχθη στο Ζάγκρεμπ με τη συμμετοχή μόλις 8 ομάδων, καθώς η FIBA είχε αλλάξει το σύστημα διεξαγωγής.

Η διοργανώτρια Γιουγκοσλαβία ήταν το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης και δικαίως καθώς ήταν για πολλούς η κορυφαία ομάδα όλων των εποχών στην Ευρώπη.

Η Εθνική Ελλάδας είχε προκριθεί ως η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1987 στην Αθήνα και είχε διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τον κορμό της. Η παρέα του Νίκου Γκάλη ήταν έτοιμη για... νέες περιπέτειες στα παρκέ της Γιουγκοσλαβίας.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ελλάδας, ρίχτηκε στη μάχη του Ευρωμπάσκετ με πολλά όνειρα και φιλοδοξίες... Βρέθηκε στο Β' όμιλο της α' φάσης της διοργάνωσης, μαζί με τις Γιουγκοσλαβία, Γαλλία και Βουλγαρία.

Αν κι έχασε στο πρώτο ματς από τη Γιουγκοσλαβία με το ευρύ 103-68, στη συνέχεια επιβλήθηκε της Γαλλίας (80-74) και της Βουλγαρίας (103-73), φτάνοντας στους τέσσερις της διοργάνωσης.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έφτασε στα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου αντιμετώπισε την πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση και πολλοί βιάστηκαν να το ξεγράψουν...

Οι δύο ομάδες σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι συμβάδιζαν στο σκορ, με την Εθνική μας να βρίσκεται μερικά δευτερόλεπτα πριν το τέλος πίσω στο σκορ με 80-78. Σε εκείνο, όμως το σημείο η μπάλα έφτασε στα χέρια του Φάνη Χριστοδούλου, ο οποίος ευστόχησε σε τρίποντο και έστειλε την Ελλάδα στον τελικό και τους αντιπάλους στο καναβάτσο!

Στον τελικό του Ζάγκρεμπ το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να στεφθεί για δεύτερη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης, γνωρίζοντας την ήττα από την Γιουγκοσλαβία με 98-77.

Ωστόσο, η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου αποτέλεσε τη δεύτερη μεγαλύτερη επιτυχία για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μέχρι το 2005 και το έπος του Βελιγραδίου!

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ