ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Το άγαλμα του Ντιρκ και ο πόνος του ΛεΜπρόν

Το άγαλμα του Ντιρκ Νοβίτσκι έξω από το γήπεδο των Μάβερικς
Το άγαλμα του Ντιρκ Νοβίτσκι έξω από το γήπεδο των Μάβερικς AP PHOTO/EMIL T. LIPPE

Οι Μάβερικς έκαναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Νοβίτσκι πριν από τον Χριστουγεννιάτικο αγώνα με τους Λέικερς και ο Βασίλης Σκουντής ανασκαλεύει τον πόνο και τον καημό του ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Έχουν το χάζι τους οι ιστορίες που αναφύονται από το σεντούκι της μνήμης ή και γεννώνται αυτούσιες κάθε φορά που μια ομάδα του NBA στήνει ένα άγαλμα για να τιμήσει και να χαρίσει την αιωνιότητα σε μια επιφανή προσωπικότητα.

Έχουν το χάζι τους διότι -όπως συνέβη σε μια αντίστοιχη περίπτωση έξω από το Delta Center στο Σολτ Λέικ Σίτι- μπορεί να βγει κάποιος κακεντρεχής και να πει "ωραίο το άγαλμα που αποτυπώνει το pick n' roll του Στόκτον με τον Μαλόουν, αλλά γιατί δεν βάλατε στη μέση και τον Τζόρνταν να τους κλέβει την μπάλα και να τους παίρνει το πρωτάθλημα;"

Χθες λίγη ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα Μάβερικς - Λέικερς είχε την τιμητική του ο Ντιρκ Nοβίτσκι, ο οποίος είδε έμπλεος συγκίνησης τον ιδιοκτήτη της ομάδας του Τέξας, Μαρκ Κιούμπαν, να κάνει τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος που κοσμεί τον περιβάλλοντα χώρο του American Airlines Center.

Το μόνο που έλειπε από αυτή την τρυφερή και συγκινητική σκηνή ήταν να παίζει από τα μεγάφωνα το τραγούδι που έγραψε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, μελοποίησε ο Μίμης Πλέσσας και ερμήνευσε ο Γιάννης Πουλόπουλος.

"Κάποιο άγαλμα που μ' είδε με θυμήθηκε και τον πόνο μου να ακούσει δεν αρνήθηκε"! Για την ακρίβεια, ο Νοβίτσκι είχε την τιμητική του διά μίαν εισέτι φοράν, σε ένα sequel των συγκινητικών σκηνών, που εκτυλίχθηκαν στα ενδότερα του γηπέδου, στις 5 Ιανουαρίου του 2022, όταν οι Μάβερικς απέσυραν τη φανέλα με το Νο 41.

Η καραμπόλα των Μπακς και ο οδυρμός στο ΟΑΚΑ

Έγραψα τότε δυο σχετικές ιστορίες, μία για το πώς έτυχε ο Νοβίτσκι να βρεθεί από... καραμπόλα μέσω Μιλγουόκι στο Ντάλας και άλλη μία για την περιρρέουσα δακρύβρεκτη σκηνή στα έγκατα του ΟΑΚΑ, που όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν θα φύγει ποτέ από το μυαλό μου.

Σημαδιακά, το δίχως άλλο, ματς διάλεξαν οι Μάβερικς για να τιμήσουν τον απόμαχο Γερμανό σούπερ σταρ που έμεινε αιώνιος πιστός και δεν το κούνησε ρούπι από τις Θερμοπύλες του Ντάλας. Τη μεν φανέλα του την απέσυραν με την ευκαιρία του αγώνα κόντρα στους μέλλοντες πρωταθλητές Γουόριορς, το δε άγαλμα του το αποκάλυψαν προτού σκάσει μύτη στα πέριξ ο μη πρωταθλητής ΛεΜπρόν Τζέιμς!

Το fade way με το σηκωμένο πόδι

Θα τον λύσω αμέσως τον γρίφο, χώρια που και τώρα θα μπορούσε να βγει άλλος ένας κακεντρεχής (απέναντι στον φόργουορντ των Λέικερς) και να πει "ωραίο το άγαλμα που αποτυπώνει το fade away σουτ με το σηκωμένο πόδι του Νοβίτσκι, αλλά γιατί δεν βάλατε στην άκρη και τον ΛεΜπρόν να τρώει την κλοτσιά"!

Παρεμπιπτόντως προϊούσης της χθεσινής αναμέτρησης ο "King James" έβαλε τρία τέσσερα καλάθια α λα Νοβίτσκι, μόνο που όλα αυτά πήγαν στράφι και στο τέλος της ημέρας πλήρωσε ακριβά τον λογαριασμό!

Μια τέτοια λυπητερή ο ΛεΜπρόν την είχε πληρώσει πολύ πιο ακριβά στις 2 Ιουνίου του 2011, στη σειρά των τελικών του ΝΒΑ ανάμεσα στους Χιτ και στους Μάβερικς.

Έναν χρόνο μετά την περιβόητη "Decision", στην παρθενική σεζόν του στο South Beach ο λεγάμενος διεκδίκησε (με περισσότερες αξιώσεις απ’ ό,τι το 2007 με τους Καβαλίερς) τον πρώτο τίτλο της καριέρας του, αλλά ας όψεται αυτή η signature move του Νοβίτσκι.

Το κρεσέντο του Γουέιντ και η μπουκιά από το στόμα

Στο remake των τελικών του 2006 (Χιτ - Μάβερικς 4-2, με τα όργια του Ντουειν Γουέιντ), οι πρωταθλητές της Ανατολής άνοιξαν λογαριασμό στο Game 1 και ήταν έτοιμοι να γραπώσουν τη νίκη και στον δεύτερο τελικό.

Ο Γουέιντ έκανε όργια και τελείωσε το ματς με 36 πόντους (συν πέντε ριμπάουντ, έξι ασίστ, τρία κλεψίματα και μια τάπα), αλλά οι Χιτ είδαν in extremis τον Γερμαναρά να τους παίρνει την μπουκιά από το στόμα με το καλάθι, χάρη στο οποίο οι Μάβερικς επιβλήθηκαν με 95-93, έφεραν τη σειρά στα ίσια και έβαλαν στις ράγες τον τίτλο.

"Με στοιχειώνει αυτό το ματς και θα με στοιχειώνει πάντοτε» παραδέχθηκε ο Τζέιμς, πριν από τρία χρόνια, μετά από ένα ματς της κανονικής περιόδου στο Ντάλας, νιώθοντας πως έχει ακόμη λερωμένη τη φωλιά του.

Χθες ο ΛεΜπρόν εξύμνησε και αποθέωσε τον Νοβίτσκι, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι και ο Ντιρκ τρέφει τα ίδια συναισθήματα!

Το μίσος και η σιχαμάρα του Νοβίτσκι

Το γράφω αυτό, διότι στις 30 Δεκεμβρίου του 2020, ένας από τους τότε συμπαίκτες του στους Μάβερικς, ο Πορτορικανός Τζέι Τζέι Μπαρέα τον έδωσε στεγνά, σε μια συνέντευξη του. "Ο Νοβίτσκι μισούσε τους Χιτ και σιχαινόταν τον ΛεΜπρόν"!

Εν πάση περιπτώσει, μπορεί ο πανδαμάτωρ χρόνος να έχει θεραπεύσει το μίσος και τη σιχαμάρα του Νοβίτσκι προς τους Χιτ και κυρίως προς τον "King James", ο οποίος υπήρξε πολύ τζέντλεμαν στα σχόλια του.

Δεν μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ο πρώτος σκόρερ στα χρονικά του ΝΒΑ (σε σύνολο πόντων στην κανονική περίοδο και στα playoffs) έβγαλε το καπέλο του στον Ντοβίτσκι, τον χαρακτήρισε "θρύλο και είδωλο" και συμπλήρωσε ότι τον θεωρεί ως "τον κορυφαίο μη Αμερικανό παίκτη στην ιστορία του ΝΒΑ, μαζί με τον Τζινόμπιλι".

Μεγάλο κομπλιμέντο αυτό (και) για τον Μανού, αλλά φαίνεται πως, ελέω και του Λιονέλ Μέσι, γενικώς το παγκόσμιο timing ευνοεί τους Αργεντινούς!

Κορυφαίος είναι ο Ντράζεν Πέτροβιτς

Πριν από εννέα χρόνια πάντως, άλλα έλεγε ο ΛεΜπρόν! Θυμάμαι σαν να βλέπω τώρα τη σκηνή μπροστά μου, μια συνέντευξη του στις 17 Φεβρουαρίου του 2013 στο Χιούστον, παραμονή του All Star Game.

Τον ρώτησαν τότε ποιον θεωρεί ως τον καλύτερο μη Αμερικανό παίκτη στην ιστορία του ΝΒΑ και χωρίς πολλή σκέψη έδωσε την ετυμηγορία του. "Ο Ντράζεν Πέτροβιτς"!

Δεδομένου ότι ο ΛεΜπρόν είναι καλός γνώστης και μελετητής της Ιστορίας, φρόντισε κιόλας τα τεκμηριώσει την επιλογή του, μολονότι ο "Μότσαρτ" έφυγε από ρτη ζωή το 1993, όταν ελόγου του ήταν μόλις εννέα χρονών.

"Τον έχω δει σε βίντεο και ξέρω ότι εκείνη την εποχή ήταν πολύ δύσκολο για έναν Ευρωπαίο παίκτη να σταθεί στο ΝΒΑ. Μου έκανε εντύπωση για το φοβερό σουτ, την ηγετική προσωπικότητα, την αφοβία και το θράσος του, γι αυτό του δίνω τα εύσημα". Τάδε έφη ΛεΜπρόν το 2013.

Ο Κόμπε, ο Χολιντέι και μια βραδιά στη Νίκαια

Ευκαιρίας δοθείσης, μιας και το 'φερε η κουβέντα στο ΝΒΑ, θα προσθέσω άλλη μια ιστοριούλα.

Όντως το α λα Κόμπε Μπράιαντ καλάθι που έβαλε ο Τζου Χολιντέι, την περασμένη Παρασκευή, στο ματς των Μπακς με τους Νετς είναι και δύσκολο και πολύ εντυπωσιακό. Αλλά πάλι, αναλογίζομαι πως τέτοια καλάθια κάποτε τα είχαν για πρωινό ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Κώστας Πετρόπουλος!

Δυστυχώς στο YouTube ή στο αρχείο της ΕΡΤ δεν διασώζεται ένα ματς ανάμεσα που διεξήχθη πριν από καμιά σαρανταριά χρόνια στον "Πλάτωνα" ανάμεσα στον Ιωνικό Νικαίας και στον Απόλλωνα Πατρών και στο οποίο ο "Δράκος" και ο "Νουρέγιεφ" πήραν αυτή τη δουλειά σχοινί κορδόνι!

Ήμουν αυτόπτης μάρτυς και δεν υπερβάλλω ούτε κατά μία κεραία ότι ο καθένας τους έβαλε τουλάχιστον δυο τέτοια καλάθια, από τη γωνία, με τζαμπ σουτ προτού προσγειωθούν έξω από τη γραμμή!

Η διεστραμμένη φαντασία του Σκάρι

Δυστυχώς δεν υπάρχει πουθενά αποθηκευμένη άλλη μια παρεμφερής φάση βγαλμένη από τη διεστραμμένη φαντασία του Κάρι Σκάρι για την οποία επίσης έμειναν άλαλα τα χείλη των ασεβών...

Οι... ασεβείς ήταν οι Ισπανοί φίλαθλοι οι οποίοι το καλοκαίρι του 1988 παρακολουθούσαν ένα φιλικό ματς του Ολυμπιακού και είδαν ξαφνικά τον πρώην παίκτη των Γιούτα Τζαζ, τον οποίο στρατολόγησε στον Πειραιά ο Στιβ Γιατζόγλου να δίνει τα ρέστα του σε απανωτές τέτοιες αδιανόητες φάσεις εντός και εκτός παιδιάς!

Ο Σκάρι πήδαγε στον Θεό, έβαλε 19 πόντους με εννέα καρφώματα και μία ελεύθερη βολή στο ντέρμπι του πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό στη Γλυφάδα και σε μια προπόνηση, όταν ο τότε πλέι μέικερ του Ολυμπιακού τον ρώτησε πού θέλει να του δίνει τις πάσες, τού είχε δώσει μια αφηρημένη, αλλά επική απάντηση.

"Κοίτα Βαγγέλη. Πέτα μου εσύ την μπάλα κάπου κοντά στο καλάθι και μην ανησυχείς. Το πώς θα την πιάσω και πώς θα την καρφώσω είναι δική μου δουλειά"!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ NBA ΜΑΒΕΡΙΚΣ ΛΕΙΚΕΡΣ ΛΕΜΠΡΟΝ ΤΖΕΙΜΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ