ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Τι σημαίνει η ρήξη έξω μηνίσκου και πόσος χρόνος χρειάζεται για να επιστρέψει ένας αθλητής στη δράση

Τι σημαίνει η ρήξη έξω μηνίσκου και πόσος χρόνος χρειάζεται για να επιστρέψει ένας αθλητής στη δράση
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ/EUROKINISSI

Ρήξη έξω μηνίσκου αριστερού γόνατος υπέστη ο Λούκα Βιλντόσα. Τι σημαίνει αυτό; Ποιες είναι οι δύο διαφορετικές χειρουργικές επεμβάσεις που υπάρχουν για τον εν λόγω τραυματισμό και πόσος χρόνος απαιτείται για να επιστρέψει ο αθλητής στη δράση; Ο φυσιοθεραπευτής Μανώλης Παπαμανώλης απάντησε στο SPORT24.

Ρήξη έξω μηνίσκου αριστερού γόνατος υπέστη ο Λούκα Βιλντόσα στη διάρκεια του αγώνα του Παναθηναϊκού AKTOR με το Περιστέρι bwin για τη 13η αγωνιστική της Stoiximan Basket League, για αυτό και θα χειρουργηθεί την Τρίτη (9/1).

Τι σημαίνει όμως αυτός ο τραυματισμός και πόσος καιρός χρειάζεται να περάσει για να επιστρέψει ένας αθλητής στη δράση; Ο φυσιοθεραπευτής Μανώλης Παπαμανώλης εξήγησε στο SPORT24.

Ανατομία ρήξης μηνίσκου

Σύμφωνα με το orthopedia.gr: "Η άρθρωση του γόνατος αποτελείται από τρία οστά: Το μηριαίο, τη κνήμη και την επιγονατίδα. Η τελευταία, βρισκόμενη μπροστά από την άρθρωση παρέχει, μεταξύ των άλλων, προστασία.

Μεταξύ του μηριαίου και της κνήμης βρίσκονται οι μηνίσκοι, δύο ημισεληνοειδείς δομές από χόνδρο που δρούν ως 'αμορτισέρ'. Με το σχήμα και τη σύστασή τους, οι δύο μηνίσκοι (έσω και έξω) συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του γόνατος, εξομαλύνοντας τις επιφάνειες της άρθρωσης και κατανέμοντας καλύτερα τα φορτία, ενώ η ρήξη μηνίσκου αποτελεί μια από τις συνηθέστερες κακώσεις του γόνατος".

Χειρουργική αντιμετώπιση ρήξης μηνίσκου

Σε περίπτωση που δεν επαρκεί η συντηρητική αγωγή, τότε συνιστάται χειρουργική επέμβαση. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν δύο εκδοχές, η μερική μηνισκεκτομή και η συρραφή μηνίσκου. Με τη δεύτερη μέθοδο απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος αποκατάστασης, από όσον χρειάζεται μετά από την αφαίρασή του.

Χρόνος αποκατάστασης

Το SPORT24 επικοινώνησε με τον έμπειρο φυσιοθεραπευτή Μανώλη Παπαμανώλη - έχει εργαστεί επί σειρά ετών σε ομάδες της Basket και της Elite League και ειδικεύεται στην αποθεραπεία και την ενδυνάμωση αθλητών - προκειμένου να πάρει μια εμπεριστατωμένη γνώμη αναφορικά με τον χρόνο αποκατάστασης.

Ο κ. Παπαμανώλης ανέφερε χαρακτηριστικά: "Ο τραυματισμός στον έξω μηνίσκο είναι πιο δύσκολος σε σχέση με τον έσω. Εάν ο γιατρός αποφασίσει να κάνει χειρουργείο, γιατί δεν είναι πάντα αυτή η ενδεδειγμένη λύση, τότε σημαίνει ότι είναι τέτοια η ρήξη, που χρειάζεται επέμβαση.

Εφόσον πετύχει το χειρουργείο, γιατί είναι ένα δύσκολο χειρουργείο στην έξω πλευρά του γόνατος, θέλει δύο με δυό μισή μήνες η αποκατάσταση. Αν γίνει φυσικά συρραφή. Ακόμα και αφαίρεση να γίνει -επειδή είναι ένας τραυματισμός που έχω αντιμετωπίσει πολλές φορές- πάλι εκεί μπορεί να φτάσει.

Επειδή δεν υπάρχει ιδιαίτερα καλό μυϊκό σύστημα απ'έξω και χαλάει τη γωνία, συνήθως θέλει λίγο παραπάνω χρόνο από τον έσω μηνίσκο. Δηλαδή, με αφαίρεση, ο έξω μηνίσκος θέλει περίπου 45 μέρες, ενώ με συρραφή πάει στους δύο μισή μήνες. Εκτός εάν μιλάμε για αφαίρεση ενός πολύ μικρού κομματιού, τότε μπορεί να πάει στον ένα μήνα, αλλά εμένα δεν μου έχει τύχει κάτι τέτοιο".

Να σημειώσουμε πως ο στην περίπτωση του Βιλντόσα θα γίνει μερική μηνισκεκτομή και όχι συρραφή, οπότε θα μείνει στα πιτς για τουλάχιστον έναν μήνα. Πιο καθαρή εικόνα θα υπάρχει σίγουρα μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN BASKET LEAGUE EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ