ΑΠΟΣΤΟΛΗ MUNDOBASKET

Τι μπορεί να πάρει η Ελλάδα από το ματς με τις ΗΠΑ

Τι μπορεί να πάρει η Ελλάδα από το ματς με τις ΗΠΑ
INTIME SPORTS

Η Εθνική θα διεκδικήσει όσα περισσότερα μπορεί στην αναμέτρηση με τις ΗΠΑ, με τον Χάρη Σταύρου να εξηγεί ότι το σημαντικότερο είναι οι 11 που θα πατήσουν παρκέ, να μπουν σε αυτό και να βγουν από αυτό υγιείς εν όψει Νέας Ζηλανδίας.

Η Κυριακή (27/8) ήταν μία σχετικά ήσυχη ημέρα στη Mall of Asia Arena της Μανίλα. Το Μαυροβούνιο επικράτησε εύκολα της Αιγύπτου, ενώ η Λιθουανία είχε εντυπωσιακά διαστήματα απέναντι στο Μεξικό, με τον κόσμο της να δίνει χρώμα στις εξέδρες.

Η Ελλάδα, από την άλλη, είχε ημέρα δουλειάς. Προπόνησης και προετοιμασίας. Ο αγώνας με τις ΗΠΑ πλησιάζει (28/8 στις 15:40), χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει και όσο κι αν η αναμέτρηση με την Νέα Ζηλανδία είναι αυτή που βρίσκεται στο μυαλό όλων, η Εθνική θα πρέπει να διεκδικήσει τις πιθανότητές της στον αγώνα με τους Αμερικανούς. Γνωρίζοντας φυσικά την πραγματικότητα και το ότι θα συνιστά ένα μικρό θαύμα πιθανή νίκη απέναντι στους 12 NBAers του Στιβ Κερ.

Ο Δημήτρης Ιτούδης είδε την εθνική ομάδα των ΗΠΑ στο Άμπου Ντάμπι. Εμείς παρακολουθήσαμε όλα τα φιλικά της προετοιμασίας τους, μιλήσαμε στα ΗΑΕ με τους Γκραντ Χιλ, Τζέιλεν Μπράνσον, Άντονι Έντουαρντς αλλά και με κορυφαίους Αμερικανούς δημοσιογράφους που ακολουθούν την αποστολή, καταλάβαμε πόσο σοβαρό είναι αυτό το γκρουπ και πόσο θα πιεστεί για να πετύχει τον στόχο της επιστροφής στην κορυφή.

Υπήρχαν μεγάλα διαστήματα και στα φιλικά, αλλά και στην αναμέτρηση με την Νέα Ζηλανδία, στα οποία η Team USA δεν έπαιξε καλό μπάσκετ. Αμυντικό ριμπάουντ, γρήγορη μακρινή πάσα και προσπάθεια για αιφνιδιασμό, αρκετές φορές με κακή επιλογή σε καταστάσεις δύο εναντίον ενός και με λάθη. Οι Tall Blacks πίεσαν τους Αμερικανούς στο πρώτο εικοσάλεπτο, μέχρι που όμως μας εξήγησε ο Ρούμπεν Τε Ράνγκι να μείνουν οι Νεοζηλανδοί από δυνάμεις και να ηττηθούν με μεγάλη διαφορά.

Ο Ιτούδης δήλωσε ότι θέλει να δει την Ελλάδα ανταγωνιστική απέναντι στις ΗΠΑ, σίγουρα όμως αντιλαμβάνεται ότι αυτό θα είναι πολύ δύσκολο να συμβεί με το ρόστερ που έχει φέτος η Εθνική.

Η Εθνική είχε κρατήσει τους Αμερικανούς στους 69 πόντους στη δεύτερη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019 στην Κίνα, διοργάνωση στην οποία με προπονητή τον Στιβ Κερ οι NBAers είχαν αναδειχθεί... έβδομοι! Τώρα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι, είναι περισσότερο ισορροπημένοι και έχουν αυτό που δεν έχει η δική μας ομάδα. Κορμιά. Και ακραία αθλητικότητα.

Για παράδειγμα, η Εθνική έχει πλέον τους Θανάση Αντετοκούνμπο, Ιωάννη Παπαπέτρου, Γιώργο Παπαγιάννη, Μάνο Χατζηδάκη στις θέσεις 4-5. Οι Αμερικανοί έχουν τους Μπράντον Ίνγκραμ, Πάολο Μπανκέρο, Μπόμπι Πόρτις, Τζάρεν Τζάκσον, Γουόκερ Κέσλερ. Είναι δεδομένο ότι στη ρακέτα η Ελλάδα δεν θα βρει χώρους, δεν θα βρει σκορ και πιθανότατα θα την αποφύγει κιόλας στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης.

Ρεαλιστικά, η Εθνική προφανώς δεν έχει την ποιότητα των αντιπάλων της, αλλά δεν έχει και την ποσότητα ώστε να μπει στο ματς για να διαχειριστεί καταστάσεις, να κυνηγήσει στόχους και να κλείσει το βράδυ της με χαμόγελα.

Κερ, Σπόλστρα, Λου είδαν στο φιλικό του Άμπου Ντάμπι ποιος είναι ο Τόμας Γουόκαπ και τι μπορεί να κάνει, ξέρουν ότι με τον Ντίνο Μήτογλου εκτός η φροντ λάιν της Ελλάδας είναι πολύ περιορισμένη, ενώ η Εθνική δεν είναι σύνολο σαν την Νέα Ζηλανδία που θα πιέσει τη μπάλα σε όλο το γήπεδο.

Που καταλήγουμε; Ότι το σημαντικό είναι οι διεθνείς να απολαύσουν την εμπειρία, να δουν τι μπορούν να κάνουν απέναντι σε παίκτες από το υψηλότερο επίπεδο του αθλήματος, την ώρα που το προπονητικό τιμ θα προσπαθεί να κάνει ένα καλό ροτέισον, να μοιράσει τον χρόνο συμμετοχής και να κρατήσει τους σημαντικότερους της ομάδας όσο το δυνατόν πιο φρέσκους για τον τελικό με την Νέα Ζηλανδία. Και φυσικά, να μπει η ομάδα με 11 υγιείς στον αγώνα και να βγει από αυτόν επίσης με 11 υγιείς.

Μικάλ Μπρίτζες και Ταϊρίς Χαλιμπάρτον δήλωσαν στο SPORT24 ότι δύσκολα κερδίζεις μία ομάδα δύο φορές, πράγματι οι Αμερικανοί είναι σοβαροί κι ας μην έχουν βρει ακόμη τα πατήματά τους με συνέπεια και με διάρκεια, όμως το ματς της Δευτέρας (28/8) είναι το πιο εύκολο που θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα. Ας είμαστε ρεαλιστές, μία καλή εμφάνιση θα βοηθήσει στο κομμάτι της ψυχολογίας. Αλλά όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, δεν θα αλλάξει κάτι στον στόχο της Εθνικής.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ ξεκίνησε και το SPORT24 με την υποστήριξη της Stoiximan, ακολουθεί την Εθνική μας στην πορεία της στη διοργάνωση.

Tο SPORT24 στις Φιλιππίνες

Το SPORT24 βρίσκεται στις Φιλιππίνες για το Mundobasket 2023. Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων του Mundobasket 2023, παρακολούθησε το Mundobasket live στο Matchcenter και κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.

TAGS ΑΠΟΣΤΟΛΗ MUNDOBASKET TEAM USA ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ MUNDOBASKET 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ