ΛΑΥΡΙΟ

Ο Τάισον Κάρτερ που εκτέλεσε την ΑΕΚ είναι ο "κύριος 50%" στα τρίποντα

Ο Τάισον Κάρτερ του Λαυρίου
Ο Τάισον Κάρτερ του Λαυρίου EUROKINISSI

Ο Ταϊσόν Κάρτερ ήταν ο βασικός υπεύθυνος της νίκης του Λαυρίου στο ΟΑΚΑ επί της ΑΕΚ με 24 πόντους. Το SPORT 24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout τον εκτελεστή της “Ένωσης”, που σουτάρει με 50% στα τρίποντα.

Το Λαύριο το έκανε ξανά. Δεν φοβήθηκε την ΑΕΚ, την νίκησε με 97-94 στην παράταση μέσα στο ΟΑΚΑ και συνεχίζει να κάνει πορεία πρωταθλητισμού. Κόντρα στην “Ενωση”, ήταν το άστρο του Τάισον Κάρτερ (23 χρονών, 1.93 μέτρα) που έλαμψε ξανά.

Ο απόφοιτος του Κολεγίο του Μισισιπί Στέιτ πρόσθεσε ακόμα μία εξαιρετική εμφάνιση σπουδαία ρούκι χρονιά σε επαγγελματικό επίπεδο, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 24 πόντους με 6/7 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 3/4 βολές, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα σε 31 λεπτά συμμετοχής, βάζοντας μεγάλα σουτ στην τέταρτη περίοδο και την παράταση. Τι είναι όμως αυτό που τον κάνει τόσο ξεχωριστό;

ΤΟ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ 50% ΣΤΑ ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ

Την περσινή – τελευταία του – σεζόν στο Κολέγιο του Μισισιπί, ο Κάρτερ είχε 13.9 πόντους , 2.6 ριμπάουντ, 3.1 ασίστ και 1.1 κλεψίματα μέσο όρο 32.1% στα τρίποντα. Φέτος, την ρούκι χρονιά του στην Ευρώπή, αριθμεί με το Λαύριο 14.1 πόντους, 3.8 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ και 1.4 κλεψίματα μέσο όρο σε 27 λεπτά συμμετοχής και το αδιανόητο 50% στα τρίποντα, έχοντας συνολικά 35/70 τρίποντα!

Το Shot Chart του Τάισον Κάρτερ με την φανέλα του Λαυρίου την σεζόν 2020/21
Το Shot Chart του Τάισον Κάρτερ με την φανέλα του Λαυρίου την σεζόν 2020/21 INSTAT SCOUT

Το Shot Chart του Τάισον Κάρτερ την σεζόν 2020/21 (Πηγή: InStat Scout)

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Κάρτερ έχει ευστοχήσει φέτος σε 21 σουτ σε καταστάσεις Catch and Shoot (Σουτ από στάση), όντας 3ος σε εύστοχα σουτ σε τέτοια κατάσταση στο πρωτάθλημα μαζί με τον συμπαίκτη του Ντέβιν Ντέιβις και Τρε ΜακΛίνν του Περιστερίου και πίσω μόνο από τους Γιόνας Ματσιούλις (27) και Ολιβιέρ Χάνλαν (24). Αυτό που κάνει πραγματικά εντυπωσιακό αυτό το νούμερο ωστόσο είναι ότι σουτάρει με 56.76% σε καταστάσεις Catch and Shoot, που είναι το υψηλότερο ποσοστό σε τέτοιες καταστάσεις την φετινή σεζόν στην Stoiximan Basket League σε παίκτες που έχουν επιχειρήσει τουλάχιστον 30 σουτ από στάση, με τον ίδιο να έχει συνολικά 21/37 τρίποντα σε τέτοια κατάσταση.

Όσο εντυπωσιακό και αν είναι αυτό το νούμερο όμως, υπάρχει άλλο ένα στατιστικό του InStat Scout που δείχνει ότι ο Κάρτερ δεν είναι απλώς ένας σουτέρ: Έχει ευστοχήσει σε 11 προσπάθειες (είτε σουτ, είτε λέι-απ) σε καταστάσεις Catch and Drive, όπου πιάνει την μπάλα και επιτίθεται στο καλάθι δηλαδή, όντας δεύτερος στην σχετική λίστα πίσω μόνο από τον Έλστον Τέρνερ του ΠΑΟΚ (13 τέτοια σουτ). Αυτό ωστόσο που κάνει ξεχωριστό αυτό το νούμερο είναι ότι ο Κάρτερ είναι ο μοναδικός παίκτης της Stoiximan Basket League την φετινή σεζόν που βρίσκεται στο Top-5 αυτών των δύο κατηγοριών, με τον συμπαίκτη του, Ντέβιν Ντέιβις, να είναι ο μοναδικός άλλος που βρίσκεται στο Top-10 και των δύο κατηγοριών, όντας για την ακρίβεια 10ος σε καταστάσεις Catch and Drive.

ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ ΕΠΙΠΕΔΟ

Σε μία ομάδα με ξεκάθαρους ρόλους, που παίζει σε γρήγορο τέμπο (το 4ο πιο γρήγορο τέμπο στην Stoiximan Basket League για την ακρίβεια), ο Κάρτερ είναι ίσως ο παίκτης του οποίου η αξία έχει μεγαλώσει περισσότερο από κάθε άλλου, κυρίως λόγω της επαφής του με το καλαθι.

Ο Κάρτερ είναι το ιδανικό συμπλήρωμα του εξαιρετικού Βασίλη Μουράτου στην περιφέρεια. Είναι ένας σύγχρονος combo γκαρντ, ο οποίος απειλεί από την περιφέρεια αλλά δεν φοβάται να ορμήσει προς το καλάθι (αν και χρειάζεται δουλειά στο σουτ μετά από ντρίμπλα), είναι ο παίκτης που ταιριάζει ιδανικά στο πλευρό των Γκλεν Κοζί και Άλφα Ντιαλό στην περιφέρεια, αυτός που θα δώσει τις λύσεις σε καταστάσεις μισού γηπέδου. Το Λαύριο έχει βρει ακόμα ένα λαβράκι. Και ο Κάρτερ μοιάζει ήδη έτοιμος για το επόμενο επίπεδο.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΛΑΥΡΙΟ STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ