ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τα "θέλω" του Ολυμπιακού μετά τις ήττες Εφές και Ρεάλ

Οι Σλούκας και Βεζένκοφ πανηγυρίζουν μέσα στο ΟΑΚΑ
Οι Σλούκας και Βεζένκοφ πανηγυρίζουν μέσα στο ΟΑΚΑ EUROKINISSI SPORTS

Οι ήττες Ρεάλ και Εφές εξυπηρετούν πολύ τον Ολυμπιακό, ειδικά αν νικήσει στο Βερολίνο την Άλμπα. Πώς διαμορφώνεται η βαθμολογία, το πρόγραμμα των τριών μνηστήρων για τις θέσεις 2-4 το χαμένο έδαφος για την πρωταθλήτρια Ευρώπης και η μάχη των playoffs.

Οι ήττες της Ρεάλ στο Βελιγράδι από τον Ερυθρό Αστέρα και της Εφές στη Βιτόρια από την Μπασκόνια, επιβεβαιώνει ότι η κορυφαία διοργάνωση δεν προσφέρεται για ασφαλή προγνωστικά. Δεν νικάνε πάντα τα "μεγάλα" ονόματα, όλοι έχουν δικαίωμα να ονειρεύονται και να ... κερδίζουν. Κι αν ο Αστέρας χτύπησε τους Μαδριλένιους στο ψαχνό, κρατώντας ζωντανές τις όποιες (μικρές) ελπίδες τους για τα playoffs, η Μπασκόνια δεν πάει για τίποτε. Από τις 30 Δεκεμβρίου είχαν να νικήσουν οι Βάσκοι, που μετρούσαν οκτώ ήττες σερί, αλλά της πρωταθλήτριας Ευρώπης της άλλαξαν τα φώτα!

Τι σκηνικό διαμόρφωσαν αυτά τα δυο αποτελέσματα, σε σχέση με τη βαθμολογία και τον Ολυμπιακό, που την Πέμπτη αντιμετωπίζει στο Βερολίνο την Άλμπα. Οι Γερμανοί μοιάζουν αλλά δεν είναι αδιάφοροι (δείτε στο τέλος για ποιο λόγο). Διαβάζοντας τη βαθμολογία χωρίς τα ματς των ρωσικών ομάδων (όπως αποφασίστηκε από την ολομέλεια των μετόχων) ο Ολυμπιακός έχει ρεκόρ 15-7 και βρίσκεται μια νίκη πίσω από την Αρμάνι Μιλάνου και από χθες τη Ρεάλ.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι την Παρασκευή παίζουν Ρεάλ-Αρμάνι στη Μαδρίτη, αν ο Ολυμπιακός νικήσει στο Βερολίνο θα ισοβαθμεί με κάποιον από τους δυο. Με τη Ρεάλ είναι χειρότερος για ένα πόντο (νίκησε με 6 στο ΣΕΦ, έχασε με 7 στη Μαδρίτη), με το Μιλάνο καλύτερος, αφού έχει νικήσει δυο φορές. Γιατί όλα αυτά;

Διότι ο Ολυμπιακός, φλερτάρει με την 3η θέση της τελικής κατάταξης ενώ υπό προϋποθέσεις, μπορεί να τερματίσει και στη 2η κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε αδύνατο. Η Ρεάλ Μαδρίτης, όμως, μετράει 4 σερί ήττες, οι "ερυθρόλευκοι" ξανακέρδισαν το Μιλάνο, μένουν έξι ματς και για τους τρεις, όλα παίζονται. Και θέσεις της βαθμολογίας, επίσης.

Τι θέλει η ομάδα του Μπαρτζώκα; Το ιδανικό είναι αν στο τέλος της κανονικής περιόδου κάνει μια νίκη παραπάνω από το Μιλάνο και δυο από την Ρεάλ. Δεν είναι τόσο εύκολο, γιατί το πρόγραμμα του Ολυμπιακού περιλαμβάνει μόλις δυο ματς στο ΣΕΦ και τέσσερα μακριά απ' αυτό. Κάτι ανάλογο περιμένει και την Αρμάνι, ενώ η Ρεάλ έχει μεγαλύτερη ισορροπία (τρία εντός και τρια εκτός έδρας).

Αναλυτικότερα:

Ρεάλ Μαδρίτης (16-6). Εντός έδρας: Μιλάνο (10/3), Βιλερμπάν (17/3), Μπάγερν (7/4) Εκτός έδρας: Εφές (22/3), Μακάμπι (24/3), Παναθηναϊκός (31/3).

Δεν φανταζόταν κανείς ότι η βασίλισσα θα έχανε έδαφος, αντιμετωπίζει όμως μια κρίση, που προήλθε από τις διαδοχικές ήττες κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Ειδικά αυτή του τελικού του Copa Del Ray όταν έχασε τον τίτλο μέσα από τα χέρια της. Μοιάζει πολύ "σφιγμένη" η Ρεάλ. Πολλά θα εξαρτηθούν από το ματς της Παρασκευής, κόντρα στους Ιταλούς. Η λογική λέει ότι δεν θα χάσει τα άλλα δυο ματς στο γήπεδο της με Βιλερμπάν και Μπάγερν, έχει όμως δυο πολύ δύσκολες αποστολές σε Κωνσταντινούπολη με Εφές και Τελ Αβίβ εναντίον της Μακάμπι, ενώ κανείς δεν γνωρίζει πόση αντίσταση θα προβάλλει ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ. Πάλι η λογική λέει ότι μπορεί να κάνει 4 νίκες και να μην έχει πρόβλημα για την 2η θέση. Και με 3 πάντως, αν φτάσει δηλαδή στο 19-9, είναι δύσκολο να απειληθεί, ειδικά αν νικήσει το Μιλάνο.

Αρμάνι Μιλάνου (16-6): Εντός έδρας: Μπάγερν (18/3), Μονακό (31/3) Εκτός έδρας: Ρεάλ (10/3), Μακάμπι (22/3), Εφές (24/3), Βιλερμπάν (2/4)

Το Μιλάνο έχει τέσσερα ματς εκτός έδρας, τρια εκ των οποίων απέναντι σε ομάδες πρώτης γραμμής, με ξεκίνημα αυτό κόντρα στη Ρεάλ. Είναι κομβικό αυτό το παιχνίδι και για τις ισοβαθμίες, μια ήττα θα αρχίσει να την αγχώνει πολύ, έστω κι αν λογικά δεν πρόκειται να χάσει τα ματς εντός έδρας. Η Αρμάνι θα κυνηγήσει μεγάλα διπλά, για να είναι τρίτη (ή στην καλύτερη περίπτωση, δεύτερη). Θα χρειαστεί περισσότερες από 3 νίκες πάντως.

Ολυμπιακός (15-7) Εντός έδρας: Παναθηναϊκός (17/3), Μπαρτσελόνα (1/4), Εκτός έδρας: Άλμπα (10/3), Ζάλγκιρις (15/3), Μονακό (23/3), Βιλερμπάν (25/3)

Πρώτα απ' όλα ο Ολυμπιακός έχει κάνει αποφασιστικά βήματα για τα πλέι-οφ με αβαντάζ έδρας, μετά τις τέσσερις σερί νίκες που μετράει και τον κρατάνε γερά στο κόλπο και μέσα στην πρώτη τετράδα. Κάθε ματς έχει τη δική του σημασία, αλλά αν οι "ερυθρόλευκοι" επικρατήσουν της 'Αλμπα στο Βερολίνο, τότε θα ισοβαθμήσουν με τον χαμένο του Ρεάλ-Αρμάνι (αν είναι οι Ιταλοί, έχουν πλεονέκτημα) αλλά και θα αυξήσουν τη διαφορά τους από την Εφές κατά τρεις νίκες.

Με 4-2 μέχρι το τέλος, ο Ολυμπιακός φτάνει σε ρεκόρ 19-9. Εκεί Αρμάνι και Ρεάλ φτάνουν με τρεις νίκες στα έξι ματς που έχουν να δώσουν μέχρι το τέλος. Με 5-1 (20-8, τελικό απολογισμό, δηλαδή) σίγουρα θα είναι καλύτερος των Ιταλών. Τουλάχιστον τρίτος, δηλαδή. Σε αντίθεση πάντως με την ομάδα του Μιλάνου, ο Ολυμπιακός έχει μεν τέσσερα εκτός έδρας ματς, όλα ωστόσο εναντίον ομάδων που δεν θα διεκδικούν κάτι, πλην ίσως της Μονακό. Ακόμη κι έτσι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, κάτι που αποδεικνύεται σε κάθε αγωνιστική της EuroLeague.

Η απομάκρυνση της Εφες

Με την Εφές να χάνει στην Βιτόρια, ο Ολυμπιακός είδε τους Τούρκους να μένουν στις 12 νίκες και να χάνουν έδαφος για διεκδίκηση κάτι καλύτερο από την 5η θέση. Όχι ότι δεν μπορεί να σκαρφαλώσει πιο πάνω η πρωταθλήτρια Ευρώπης, της μένουν τέσσερα παιχνίδια εντός (22/3 Ρεάλ, 24/3 Μιλάνο, 29/3 Μπάγερν, 1/4 Άλμπα) και τρία εκτός (11/3 Μονακό, 17/3 Ζάλγκιρις, 7/4 Ευθρός Αστέρας)

Θα πρέπει να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες της. Με 7 νίκες σε ισάριθμους αγώνες φτάνει στο 19-9, αλλά και πάλι δεν θα είναι σίγουρη. Αφήστε που μακριά από το γήπεδο της φέτος είναι αρκετά ευάλωτη. Θα ξεκαθαρίσουν πολλά στις επόμενες δυο εξορμήσεις της σε Μονακό και Κάουνας. Αν πάρει αυτά τα δυο ματς και επειδή ακολουθούν τέσσερα παιχνίδια στην Κωνσταντινούπολη, είναι για όλα ικανή.

Μένοντας πάντως στο 12-9, νιώθει και την ανάσα των ομάδων που έρχονται από πίσω της. Η Μπάγερν (12-10), η Μακάμπι (11-10), η Μονακό (10-13, έχασε έδαφος από τη μη κατακύρωση των αποτελεσμάτων των ρωσικών ομάδων, έχει όμως τέσσερα ματς στο γήπεδό της και μόλε ένα εκτός) και Αστέρας (10-12) ίσως και η Φενέρ (9-13) θα δώσουν μια μεγάλη μάχη για την συμπλήρωση της οκτάδας. Μεταξύ μας, ελπίδες μοιάζει να έχει και η Άλμπα με δεδομένο ότι της μένουν ακόμη οκτώ ματς. Αν νικήσει απόψε τον Ολυμπιακό φτάνει στο 9-12 και εν συνεχεία θα ψάχνει 3-4 νίκες σε 7 αγώνες, για να διεκδικήσει το εισιτήριο. Δεν θα της είναι τόσο εύκολο, θεωρητικά, όμως, έχει τύχη.

Η Εφές ακόμη και μετά την ήττα της στη Βιτόρια δύσκολα θα χάσει την 5η θέση, έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα καλυφθούν οι υπόλοιπες τρεις...

Η βαθμολογία μετά από 28 αγώνες

  1. Μπαρτσελόνα 18-4
  2. Ρεάλ Μαδρίτης 16-6
  3. Αρμάνι Μιλάνο 16-6
  4. Ολυμπιακός 15-7
  5. Αναντολού Εφές 12-9
  6. Μπάγερν 12-10
  7. Μακάμπι Τελ Αβίβ 11-10
  8. Μονακό 10-13
  9. Ερυθρός Αστέρας 10-12
  10. Φενέρμπαχτσε 9-13
  11. Άλμπα Βερολίνου 8-12
  12. Μπασκόνια 8-15
  13. Βιλερμπάν 7-15
  14. Ζάλγκιρις 6-16
  15. Παναθηναϊκός 6-16

Δείτε την επίσημη κατάταξη, με τις ρωσικές ομάδες εντός διοργάνωσης

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ