ΕΛΛΑΔΑ

Συμεωνίδης, ο... Πουαρό της διαιτησίας

Ο Στέλιος Συμεωνίδης
Ο Στέλιος Συμεωνίδης EUROKINISSI

Ο Στέλιος Συμεωνίδης ρίχνει τεχνικές ποινές στα επουράνια ντέρμπι και ο Βασίλης Σκουντής τον αποχαιρετά σκιαγραφώντας το προφίλ ενός διαιτητή που γούσταρε τις κόντρες.

Πάει κι ο Στέλιος Συμεωνίδης, εκδήμησε εις Κύριον και με το που ανέβηκε εκεί πάνω, θα ξαναπήρε τη σφυρίχτρα του και αλίμονο στους αντιφρονούντες με τις αποφάσεις του.

Μαύρο φίδι θα τους φάει κι αυτούς!

Γεννημένος στις 12 Δεκεμβρίου του 1953 στη Θεσσαλονίκη, ο «Στελάρας» υπήρξε μια καλτ φυσιογνωμία στη διαιτησία και γενικότερα στο ελληνικό μπάσκετ και μάλιστα εξ απαλών ονύχων.

Το εννοώ αυτό διότι όταν ήταν πέντε χρονών ο πατέρας του τον σήκωνε στους ώμους του για να καρφώνει την μπάλα στο καλάθι του ανοικτού γηπέδου της ΧΑΝΘ!

Στα δέκα του στο ίδιο γήπεδο, γύριζε τα καρούλια που έδειχναν το σκορ στους αγώνες της Α’ Εθνικής, καθώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ακόμη ηλεκτρονικοί πίνακες και κατόπιν όλων αυτών η εμπλοκή του με το μπάσκετ υπήρξε αναπόδραστη.

Παίκτης, προπονητής και διαιτητής

Αναπόδραστη και μάλιστα τρισδιάστατη: ως παίκτης στον Ηρακλή και στο Δελασάλ, ως προπονητής σε αυτές τις δυο ομάδες και επίσης στον ΠΑΟΔ και στον Μακεδονικό και ως διαιτητής επί 27 συναπτά έτη, εκ των οποίων τα είκοσι στην Α’ Εθνική.

Και επειδή αυτό το μικρόβιο είναι αθεράπευτο, στις 16 Οκτωβρίου του 2000, προτού καλά καλά ακουστεί το τελευταίο σφύριγμα του -και ενώ επί σειρά ετών διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Θεσσαλονίκης- ανέλαβε την προεδρία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΟΚ.

Του ταίριαζε αυτός ο ρόλος διότι ήταν από τη φύση του συγκρουσιακός τύπος και τρεφόταν με τις κόντρες, τις διαμάχες, τις διενέξεις με τους παίκτες, τους προπονητές και τους παράγοντες.

Ο Συμεωνίδης άφησε ένα πολύ έντονο αποτύπωμα στο πέρασμα του και όχι μονάχα από τα γήπεδα...

Πολυπράγμων επιχειρηματίας και Δήμαρχος

Όσο πολυπράγμων υπήρξε στο μπάσκετ, άλλο τόσο πολυτεχνίτης (αλλά όχι ερημοσπίτης) ήταν και στον βίο του...

Μπλέχτηκε με μια ευρεία κλίμακα επαγγελματικών δραστηριοτήτων- από παρκινγκ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μέχρι οικοδομικές επισιτιστικές (Δωδώνη) και αυτοκινητιστικές (SEAT) επιχειρήσεις - και σαν να μην τού έφταναν όλα αυτά, υπήρξε επίσης μέλος της διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του κολεγίου Δελασάλ και Δήμαρχος Πεύκων!

Δεν ξέρω τι έλεγε στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ως υποψήφιος Δήμαρχος, ωστόσο εκείνες που εκφωνούσε διεκδικώντας την προεδρία του Συνδέσμου Διαιτητών Θεσσαλονίκης έμειναν στην ιστορία...

Ο Καζαντζάκης, ο... Σομόζης και η Ηρακλάρα

Ο λόγος;

Τις διάνθιζε με αποφθεγματικές ρήσεις του Νίκου Καζαντζάκη και του Αμερικανού συγγραφέα και motivator Λέο Μπρουσκάλια και έπειθε το ακροατήριο, με αποτέλεσμα λόγω της μακράς θητείας του να αποκληθεί «Σομόζης»!

Του κόλλησαν αυτό το παρατσούκλι για να τον προσομοιάσουν με την οικογένεια Σομόζα που κυβερνούσε τη Νικαράγουα επί 42 χρόνια!

Παρεμπιπτόντως ένα από τα λίγα πράγματα που δεν έκανε στη ζωή του ήταν να δεχθεί την πρόταση του Ηρακλή για να αναλάβει τη θέση του γενικού διευθυντή, καθόσον δεν έκρυβε τα αισθήματα του.

«Μια ζωή Ηρακλάρα»!

Παρεμπιπτόντως ο Συμεωνίδης παινευόταν διότι «με εμένα διαιτητή δεν ηττήθηκε ποτέ καμιά ομάδα της Θεσσαλονίκης στην έδρα της», αλλά βρήκε κάμποσες φορές τον μπελά του, επειδή συχνά αυτό συνέβαινε και στον Πειραιά ή στην Αθήνα.

Το μπουκάλι του Πρετεντέρη

Στις 25 Ιανουαρίου του 1997 ο Άρης νίκησε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ με 79-77 και ο Συμεωνίδης έφυγε και κυνηγημένος, αλλά και... λουσμένος σε ένα ματς στο οποίο ο Κώστας Ρήγας ως παρατηρητής κατέγραψε στον Στέλιο και στον Νίκο Καρούση 62 λάθη!

Για να φρεσκάρω περισσότερο τη μνήμη των παλαιότερων, πρόκειται για το ματς στο οποίο ο δημοσιογράφος (και φίλαθλος του Παναθηναϊκού) Γιάννης Πρετεντέρης πέταξε στον Συμεωνίδη ένα μπουκάλι με νερό!

Οι Πράσινοι εξέδωσαν μια δριμεία ανακοίνωση, ενώ ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς δήλωνε «δεν έχω δεχθεί ούτε μια τεχνική ποινή στα 24 χρόνια της καριέρας μου και την “έφαγα” από τον Συμεωνίδη»!

Η βεντέτα του με τον Παναθηναϊκό

Αυτός ο αγώνας υπήρξε ο τέταρτος στον οποίο ο Συμεωνίδης βρέθηκε στη δίνη του πράσινου κυκλώνα, καθώς η μεταξύ τους βεντέτα είχε ανοίξει πριν από έντεκα χρόνια...

  • Την περίοδο 1986-87 στον αγώνα ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός (90-85) απέβαλε τον Μέμο Ιωάννου με το αιτιολογικό της έργω εξύβρισης και ο διεθνής γκαρντ τιμωρήθηκε με αποκλεισμό εννέα αγωνιστικών.

  • Την περίοδο 1988-89 οι Πράσινοι παραιτήθηκαν από τον επαναληπτικό ημιτελικό Κυπέλλου με τον Άρη, ενώ είχαν νικήσει στον «Τάφο του Ινδού» με 92-89, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ορισμό του Συμεωνίδη, στον οποίο δεν συγχωρούσαν την αποβολή του Ιωάννου. Ο Στέλιος παραιτήθηκε από τον ορισμό του για να «σώσει» το ματς, αλλά ο Παναθηναϊκός επέμεινε στην απόφαση του, με αποτέλεσμα ο Άρης να προκριθεί άνευ αγώνος.

  • Την περίοδο 1995-96 στην εκπνοή του αγώνα Ηρακλής-Παναθηναϊκός (69-68) στο Ιβανώφειο ο Συμεωνίδης δεν καταλόγισε το φάουλ του Βαγγέλη Αγγέλου στον Αϊβαρ Κούουσμα με αποτέλεσμα οι Πράσινοι να βγάλουν ανακοίνωση στην οποία έκαναν λόγο για «διαιτητικές αλητείες». Η ειρωνεία της τύχης ήταν ότι ο Συμεωνίδης κληρώθηκε να παίξει και στον αγώνα του Β’ γύρου στο ΟΑΚΑ!

  • Στις 28 Μαρτίου του 1999 πάλι στο ΟΑΚΑ (Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 59-56) έφαγε ένα κέρμα στο κεφάλι, με τον Παύλο Γιαννακόπουλο να κατεβαίνει στον αγωνιστικό ρόλο για να επιβάλει την ηρεμία!

Το τρίποντο του Πέτζα στο ΣΕΦ και "ο θάνατος του εμποράκου"

Δέκα μήνες νωρίτερα (6 Μαΐου 1998), στον τρίτο ημιτελικό των playoffs ο ΠΑΟΚ άλωσε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με 58-55, χάρη στο εκπάγλου καλλονής του Πέτζα Στογιάκοβιτς και ήταν η σειρά του Ολυμπιακού να καταφερθεί εναντίον του.

Οι Πειραιώτες τον αποκάλεσαν «Μακεδονομάχο» και στην ανακοίνωση τους τόνιζαν ότι επρόκειτο για μια παράσταση του έργου “Ο θάνατος του εμποράκου” που έπρεπε να ανέβει στη σκηνή του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος και όχι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας»!

Βεβαίως η κορυφαία στιγμή των παρτίδων του με τον Ολυμπιακό δεν είναι άλλη από εκείνη που εκτυλίχθηκε στις 19 Οκτωβρίου του 1991 στο ΣΕΦ, όπου ως γηπεδούχος ο Πανιώνιος νίκησε τον αναγεννημένο Ολυμπιακό με 78-74....

Τα βήματα του Ζάρκο, ο "Ξανθός" και ο "Πουαρό"

Εν πολλοίς το ματς κρίθηκε (και) από ένα σφύριγμα του Συμεωνίδη, ο οποίος καταλόγισε βήματα στον Ζάρκο Πάσπαλι με αποτέλεσμα να βγει από τα ρούχα του ο Γιάννης Ιωαννίδης.

«Ορίστε τι έγινε. Τα βήματα τα ανακάλυψε ο διάσημος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό» είπε ο «Ξανθός» και αυτή η ατάκα έμεινε στην Ιστορία!

Παρεμπιπτόντως ο Συμεωνίδης βγήκε από τα ρούχα του στην κυριολεξία σε μια άλλη περίπτωση, όταν από... ατύχημα του έπεσε το παντελόνι!

«Ο Ιωαννίδης πούλαγε μαγκιά, αλλά είχε υπόβαθρο γνώσεων των κανονισμών. Βεβαίως δεν δεχόταν εύκολα τις τεχνικές ποινές και έλεγε “ποιος τη χάρη σου θα πάς αύριο στο καφενείο και θα κάνεις τον καμπόσο στους φίλους σου, επειδή μου την έριξες”» είχε πει σε μια συνέντευξη του στο «ΤΡΙΠΟΝΤΟ» ο εκλιπών...

Το κόκκινο πανί και το "Μέχρι Τέλους"

Με τον Ολυμπιακό έμελλε να έλθει σε κόντρα πολλές φορές και ως πρόεδρος της ΚΕΔ, καθώς αποτελούσε το «κόκκινο πανί» στις αιτιάσεις των Πειραιωτών και σε αυτή την αντιπαράθεση υπήρξαν μπόλικα επεισόδια...

Μετά τον τρίτο τελικό των playoffs του 2010 με τον Παναθηναϊκό ο Ολυμπιακός απείλησε να μη συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν, κάτι που εντέλει συνέβη στις 13 Φεβρουαρίου 2019, στην ανάπαυλα του ημιτελικού Κυπέλλου με τους Πράσινους και σηματοδότησε την απόσυρση τους από την Α1 με το σύνθημα του «Μέχρι Τέλους».

Τα φάουλ υπέρ του Γκάλη και ο διαιτητής δυο χιλιετιών

Σε μια από τις συνεντεύξεις του ο Συμεωνίδης είχε παραδεχθεί ότι «ναι, έδινα μερικά φάουλ παραπάνω υπέρ του Γκάλη, αλλά πάντοτε οι δάσκαλοι πρέπει να προσέχουν τους καλύτερους μαθητές», ενώ ξεχώριζε ως πιο ευγενείς και δεκτικούς στα σφυρίγματα του παίκτες τον Δημήτρη Καρατζουλίδη, τον Φάνη Χριστοδούλου, τον Κώστα Παταβούκα και τον Νίκο Οικονόμου.

Ο Συμεωνίδης εγκατέλειψε τη διαιτησία στον αγώνα ΠΑΟΚ-Δάφνη στις 15 Ιανουαρίου του 2000, προτού συμπληρώσει το όριο ηλικίας.

Ξένισε το γεγονός ότι σταμάτησε μήνα Ιανουάριο και όχι προτού αρχίσει η σεζόν 1999-2000, αλλά είχε τους λόγους του...

«Σταμάτησα επίτηδες ενώ είχε μπει ο καινούργιος χρόνος, διότι ‘ήθελα να καμαρώνω ότι υπήρξα διαιτητής δυο αιώνων και δυο χιλιετιών»!!!

Οι φυσούνες και το σύνθημα

Γενικώς διέθετε μεγάλη αίσθηση του χιούμορ και μάλιστα κάποτε είπε ότι «η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι οι φυσούνες στα γήπεδα του μπάσκετ γιατί σώζουν τις ζωές των διαιτητών»!

Ο Συμεωνίδης όσο μπόι του έλειπε τόσο αψύς ήταν στις αντιδράσεις του και συχνά σφύριζε με το ζωνάρι λυμένο για καυγάδες!

Ήταν το στιλ του τέτοιο που ακόμη κι αν δεν υπήρχε σοβαρός λόγος να τσακωθεί το έκανε με προθυμία, χώρια που επειδή το επώνυμο του κάνει ρίμα με μια... κακιά λέξη, γινόταν εύκολα βορά των οπαδών!

Το απολάμβανε όμως, μάλιστα σε ένα ματς Έσπερος-Σπόρτιγκ έκανε νεύμα στον κόσμο να το φωνάζει πιο δυνατά!

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ