ΕΛΛΑΔΑ

Στο Μουσείο Μπάσκετ της ΧΑΝΘ ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Στο Μουσείο Μπάσκετ της ΧΑΝΘ ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΣΙΣΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Σπουδαία επίσκεψη στο Μουσείο Μπάσκετ της ΧΑΝΘ, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να ξεναγείται και να παίρνει φανέλα και μπάλα μπάσκετ ως ενθύμια.

Μια επίσκεψη με ιστορικό χαρακτήρα για την ΧΑΝΘ στο Αθλητικό Κέντρο Μίμης Τσικίνας πραγματοποίησε στο Μουσείο του Μπάσκετ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την ιστορία του Μπάσκετ από τα πρώτα χρόνια της άφιξης και διδαχής του αθλήματος της καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα ενώ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα ιστορικά τεκμήρια του Μουσείου.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αρχικά ξεναγήθηκε από την μουσειολόγο Ελευθερία Θεοδωρούδη η οποία αναφέρθηκε στην ίδρυση του Μουσείου, στους σκοπούς που εξυπηρετεί και στις δράσεις του.

Στο Μουσείο Μπάσκετ της ΧΑΝΘ ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΣΙΣΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Στη συνέχεια ο Γιώργος Χαλβατζάκης, μέλος του Δ.Σ. της ΧΑΝΘ, μίλησε για την ιδρυτική διακήρυξη της διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (FIBA) που κοσμεί το Μουσείο και ειδικά για τον Συμεών Μαυροσκούφη, επίλεκτο στέλεχος της Αδελφότητας, που συνυπογράφει την σχετική διακήρυξη το 1932.

«Ο Συμεών Μαυροσκούφης κατάγονταν από την Καππαδοκία, ο πατέρας του εργάσθηκε ως καθηγητής στη Κωνσταντινούπολη και τη Χάλκη. Ήρθε στη Θεσσαλονίκη με την Μικρασιατική καταστροφή και εργάστηκε επί σειρά ετών στη ΧΑΝΘ. Υπάρχει λοιπόν μια σύνδεση… Μικρά Ασία, Κωνσταντινούπολη , ΧΑΝΘ, Πατριαρχείο, Χάλκη, Θεσσαλονίκη, FIBA» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαλβατζάκης που μαζί με την Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΧΑΝΘ Ελένη Αθανασιάδου, προσέφεραν στον Οικουμενικό Πατριάρχη μια μπάλα μπάσκετ.

Ακολούθως, ο πρόεδρος της επιτροπής του Μουσείου Διονύσης Ανανιάδης, μίλησε για την σύνδεση του Μουσείου με το παλιό, ιστορικό, ανοικτό γήπεδο της Αδελφότητας ενώ προχώρησε σε κάποιες ενδιαφέρουσες επισημάνεις σχετικά με μια μεγάλη φωτογραφία ενός αγώνα μπάσκετ (του 1961) στο ανοικτό γήπεδο της ΧΑΝΘ μεταξύ των ομάδων του Άρη και του ΠΑΟΚ.

«Σκάλωσα σε κάτι που είπατε… Πως ο αγώνας έγινε πρωί της Κυριακής. Φαντάζομαι μετά τη Θεία Λειτουργία», είπε κάποια στιγμή ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τον κ. Ανανιάδη να προσθέτει: «Ασφαλώς και για αυτό οι άνθρωποι έρχονταν ήρεμοι και καθαγιασμένοι»!

Ο Διευθυντής Αθλητισμού Δημήτρης Καραΐσκος τέλος μίλησε για τα δεκάδες αθλήματα που η ΧΑΝΘ καλλιεργεί, για τον ρόλο της, την σύνδεσή της με την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και για την αταλάντευτη προσήλωσή της στις αρχές και στις αξίες του αθλητικού ιδεώδους.

«Προτεραιότητα μας δεν είναι ο πρωταθλητισμός αλλά να δώσουμε στα παιδιά κίνητρο να ανακαλύψουν τις δεξιότητες τους , να κοινωνικοποιηθούν. Στόχος μας είναι όχι μόνο να διαπλάσουμε καλούς αθλητές αλλά και ανθρώπους χρήσιμους στη κοινωνία».

Ο κ. Καραϊσκος μαζί με την πρόεδρο της Χ.Α.Ν.Θ. Ελένη Αθανασιάδου, παρέδωσαν τιμητικά στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο μια επετειακή φανέλα της ΧΑΝΘ για τα 100 χρόνια του μπάσκετ και αναμνηστικά της Αδελφότητας ενώ στη συνέχεια ο Παναγιώτατος κατέγραψε τις εντυπώσεις του στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ