ADIDAS NEXT GEN

Στελατσούρα: Μία σύγχρονη Βαβέλ, ένα εργοστάσιο παραγωγής παικτών

Στελατσούρα: Μία σύγχρονη Βαβέλ, ένα εργοστάσιο παραγωγής παικτών
INTIME

Οι σκάουτ σε πολλά σημεία του κόσμου, οι υποτροφίες και η λογική της ομάδας. Το SPORT24 παρουσιάζει την Στελατσούρα που εντυπωσίασε στο Adidas Next Generation Tournament της Πάτρας, μία από τις πρώτες ομάδες στην Ευρώπη που αποφάσισε να επενδύσει στην ανάπτυξη παικτών. 

Η Στελατσούρα είναι η ομάδα που παρέσυρε τα πάντα στο διάβα της στις δύο πρώτες ημέρες του Adidas Next Generation Tournament. Η ιταλική ομάδα έπαιξε σπουδαίο μπάσκετ, έκανε… bullying στους αντιπάλους της στην άμυνα και προκρίθηκε στον τελικό. Αυτό όμως δεν συνέβη τυχαία.

Το όνομα της Στελατσούρα δεν είναι άγνωστο σε αυτούς που ασχολούνται με τις μικρές ηλικίες. Η ιταλική ομάδα αποτελεί σταθερό μέλος των Adidas Next Generation Tournaments εδώ και χρόνια, έχει κάνει πορείες, έχει συστήσει παίκτες από όλο τον κόσμο, σε... όλο τον κόσμο. Και από εκεί ξεκινάει η βάση της.

Ο ορισμός της παγκοσμιοποίησης

Στην Πάτρα η Στελατσούρα ήταν μία… παγκόσμια ομάδα, έχοντας στο ρόστερ παίκτες από Βενεζουέλα, Κονγκό, Αργεντινή, Ουκρανία, Μάλι και Εσθονία. Παρά το γεγονός ωστόσο ότι έμοιαζε με πύργο της Βαβέλ, εντούτοις είχε μία θαυμαστή συνοχή και χημεία. Οι παίκτες κινούνταν σαν ένα, κάλυπταν χώρους με ρυθμούς ρολογιού στην άμυνα, είχαν σωστές συνεργασίες στην επίθεση. Και αυτό δεν ήρθε καθόλου τυχαία.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους παίκτες είναι παρέα χρόνια. Ζουν μαζί, προπονούνται καθημερινά μαζί, πηγαίνουν σχολείο μαζί. Στην Στελασούρα δεν ενδιαφέρονται για το διαβατήριο ενός παίκτη. Έχουν μόνο δύο κριτήρια: Το ταλέντο και τον χαρακτήρα. Αυτή τουλάχιστον είναι η φιλοσοφία της ομάδας.

Η Στελασούρα έχει ως βάση την Ρώμη. Είναι ένας σύλλογος που συμμετέχει στην Α2 Ιταλίας, αλλά έχει ομάδα και στην Β’ Ιταλίας, ενώ παράλληλα έχει 13 διαφορετικές ηλικιακές ομάδες στα τμήματα υποδομής, ξεκινώντας από 6 χρονών (για παιδιά της πόλης) και φτάνοντας μέχρι 21 χρονών.

Ψάχνοντας παίκτες σε όλο τον κόσμο και η ιταλικη νομοθεσία

Η Στελατσούρα μπορεί να έχει ως βάση την Ιταλία, ωστόσο στην πραγματικότητα έχει δίχτυα παντού. Έχει σκάουτ στην Βόρειο Αμερική, στην Αφρική και στην Ανατολική Ευρώπη. Έχει ένα μεγάλο δίκτυο, ψάχνοντας συνεχώς για παίκτες που θα ταιριάξουν στην φιλοσοφία και τα θέλω της.

Ο ιταλικός σύλλογος δέχεται ξένους παίκτες από την ηλικία των 14-15 ετών, ανάλογα με την βίζα που χρειάζεται κάποιος, κάτι που σχετίζεται με την καταγωγή του. Η ηλικία των 14-15 ετών δεν είναι τυχαία, αφού η Στελασούρα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ιταλική νομοθεσία. Μία νομοθεσία που αναφέρει πως αν ένας παίκτης αγωνιστεί τέσσερις σεζόν σε τμήματα υποδομής ή μικρές κατηγορίες, τότε λογίζεται ως Ιταλός. Ο λόγος που το κάνει αυτό λοιπόν ο ιταλικός σύλλογος είναι σαφής, αφού σε περίπτωση που δεν μπορέσει να αξιοποιήσει η ίδια έναν παίκτη, τότε ενδεχομένως να μπορεί να τον παραχωρήσει και να πάρει κάποιο buy out.

Η Στελασούρα προσφέρει ένα συγκεκριμένο πακέτο, που περιλαμβάνει εκπαίδευση, προπόνηση και πιθανότητα για έναν παίκτη να μπορέσει να δείξει τι αξίζει σε υψηλό επίπεδο σε νεαρές ηλικίες. Αν κάποιος παίκτης εξελιχθεί, τότε σε βάθος χρόνου ενδεχομένως να έχει την ευκαιρία να κερδίσει μία καλή μεταγραφή σε μία ομάδα ή - ιδανικά - να φτάσει μέχρι το NBA.

Οι υποτροφίες και οι συνδρομές

Όταν ο ιταλικός σύλλογος βρει έναν παίκτη που θεωρεί ότι ταιριάζει στην φιλοσοφία του, τότε θα τον παρατηρεί για καιρό και στην συνέχεια θα τον προσεγγίσει και θα του προσφέρει υποτροφία, αναφέροντας το πακέτο που θα του δώσει. Παρόλα αυτά, οι υποτροφίες… δεν είναι για όλους. Τουναντίον.

Η Στελασούρα δεν είναι απλώς ένα εργοστάσιο παραγωγής παικτών. Είναι ένας σύλλογος που πρέπει με κάποιο τρόπο να μπορέσει να έχει κέρδος. Στο πλαίσιο αυτό, έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που δίνει την δυνατότητα σε παίκτες από όλο τον κόσμο να φοιτήσουν σε αυτό. Όχι με υποτροφία, αλλά καταβάλλοντας ένα συγκεκριμένο - αρκετά υψηλό - ποσό, με το οποίο ένας παίκτης θα εξασφαλίσει ότι θα εκπαιδευτεί και θα προπονηθεί ακριβώς με τις ίδιες συνθήκες με τους παίκτες που έχουν λάβει υποτροφία. Αν μάλιστα δείξει θετικά δείγματα, τότε ίσως σε βάθος χρόνου κερδίσει υποτροφία.

Ο τρόπος λειτουργίας της Στελασούρα μοιάζει και είναι αμερικάνικος. Βασικά θυμίζει περισσότερο τα ιδιωτικά αμερικανικά γυμνάσια που υπάρχουν στις ΗΠΑ (College Prep High School). Και αυτό είναι σε έναν βαθμό, με τον ιταλικό σύλλογο να προετοιμάζει τους παίκτες για το επόμενο επίπεδο. Είτε αυτό είναι το πρωτάθλημα του NCAA, έχοντας αναπτύξει σχετική συνεργασία με αρκετά κολέγια, είτε ένας επαγγελματικός σύλλογος.

Τα πράγματα βέβαια δεν είναι ιδανικά. Η Στελασούρα δεν τα κάνει όλα τέλεια, ενώ ο τρόπος που κινείται ενίοτε μοιάζει κυνικός, αφού όταν έχει στα χέρια της έναν παίκτη που πραγματικά ξεχωρίζει προσπαθεί να τον προβάλλει με κάθε τρόπο. Ο λόγος, ξεκάθαρος: Η ελπίδα ότι κάποια στιγμή κάποιο από αυτά τα παιδιά θα επιλεγεί στο NBA Draft και ο ιταλικός σύλλογος θα λάβει το σχετικό buy out.

Ένας σύλλογος που ξέρει τι κάνει

Η Στελασούρα έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας. Ψάχνει νεαρούς παίκτες σε όλο τον κόσμο, δουλεύει μαζί τους, επενδύει σε αυτούς και ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα μπορέσει να δρέψει τους καρπούς των κόπων της. Μπορεί να μην έχει το μέγεθος της Μπαρτσελόνα, της Ρεάλ ή της Μέγκα Σοκερμπέτ του Μίσκο Ραζνάντοβιτς, αλλά στις μικρές ηλικίες έχει πάντα τον τρόπο να είναι κάτι παραπάνω από ανταγωνιστική στο υψηλότερο επίπεδο και αυτο λέει πολλά.

Υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι η Στελασούρα είναι πρότυπο. Υπάρχουν αρκετοί ανά την Ευρώπη που διαφωνούν. Όπως και να έχει, ένα πράγμα είναι σίγουρο για την Στελασούρα. Είναι ένας σύλλογος που ξέρει τι κάνει και δουλεύει με βάση ένα συγκεκριμένο σκεπτικό. Και, όπως φάνηκε στην Πάτρα, αυτό ενίοτε μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα.

TAGS ADIDAS NEXT GEN
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ