EUROLEAGUE

Ρεάλ - Ολυμπιακός, ο τελικός του 1995

Ρεάλ - Ολυμπιακός, ο τελικός του 1995

Ρεάλ Μαδρίτης και Ολυμπιακός θα βρεθούν σε έναν ευρωπαϊκό τελικό για δεύτερη φορά στην ιστορία τους. Το Sport24.gr επιστρέφει στο Final-4 του 1995 και την τελευταία μεγάλη παράσταση του Σαμπόνις πριν φύγει για το ΝΒΑ. Ο Χοσέ Μιγκέλ Αντούνεθ, μέλος της τότε πρωταθλήτριας Ευρώπης Ρεάλ, θυμάται τον τελικό της Σαραγόσα και αναλύει την αποψινή σύγκρουση στο «O2» του Λονδίνου (φωτογραφίες & video)

Ολυμπιακός και Ρεάλ έχουν βρεθεί αντιμέτωποι σε τελικό Final-4 πριν 18 χρόνια, στη Σαραγόσα, με τους «μερένγκες» να παίρνουν το τρόπαιο.

Ο Χοχέ Μιγκέλ Αντούνεθ μίλησε στο Sport24.gr για εκείνο το ματς και ανέλυσε τον αποψινό τελικό, δίνοντας 50% πιθανότητες σε κάθε μια ομάδα.

Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης θα συναντηθούν το βράδυ της Κυριακής στο «O2» του Λονδίνου, διεκδικώντας το ευρωπαϊκό «στέμμα» στον τελικό της φετινής Ευρωλίγκας. Οι «ερυθρόλευκοι» ψάχνουν το τρίτο τους τρόπαιο και ένα από τα σπάνια «repeat» στην ιστορία του θεσμού (από τότε που έχουμε τη διεξαγωγή των Final-4), ενώ οι Ισπανοί θέλουν να κάνουν εννιά τις δικές τους κούπες, 18 ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία τους νίκη σε έναν τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Ήταν το μακρινό 1995, όταν η Ρεάλ του φοβερού και τρομερού Σαμπόνις είχε κερδίσει τον… Ολυμπιακό στη Σαραγόσα, στη δεύτερη τότε παρουσία των Πειραιωτών σε έναν τελικό. Οι συμπτώσεις είναι πολλές, αλλά όλοι ελπίζουν ότι αυτή τη φορά θα είναι η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα αυτή που θα φύγει από το Λονδίνο έχοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Κύπελλο στις αποσκευές της.

Οι «μερένγκες», πολυνίκης σύλλογος στη διοργάνωση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με οκτώ κατακτήσεις, έχουν 18 ολόκληρα χρόνια να γευτούν τη χαρά της νίκης, ενώ από το 1995, η σημερινή θα είναι η πρώτη συμμετοχή τους σε τελικό και μόλις η δεύτερη σε Final-4 (μετά από εκείνη του 2011, όταν γνώρισαν ισάριθμες ήττες πρώτα στον ημιτελικό από την Μακάμπι και στη συνέχεια στον μικρό τελικό από τη Σιένα).

Ρεάλ - Ολυμπιακός, ο τελικός του 1995

Σαμπόνις και Τζόνσον υπό το βλέμμα των Αντούνεθ και Μπακατσιά (14/4/1995)

Το Sport24.gr γυρίζει σήμερα πίσω στον χρόνο, στο Final-4 του 1995, για να θυμηθεί εκείνο το τριήμερο, στο οποίο ο Ολυμπιακός κέρδισε μεν στον ημιτελικό τον «αιώνιο» αντίπαλο Παναθηναϊκό, όμως στη συνέχεια υποκλίθηκε στην ανωτερότητα των Ισπανών που με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Σαμπόνις και Αρλάουκας, νίκησαν 73-61 και κατέκτησαν τον τίτλο. Μιλήσαμε με τον Χοσέ Μιγκέλ Αντούνεθ, μέλος εκείνης της ομάδας, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας τις αναμνήσεις του, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει και μια μίνι ανάλυση για τον αποψινό τελικό.

ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Οι 4 ομάδες που πήραν την πρόκριση για το Final-4 της περιόδου 1994/95, ήταν η ισπανική Ρεάλ Μαδρίτης, η γαλλική Λιμόζ και οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Τη διοργάνωση φιλοξένησε η πόλη της Σαραγόσα και οι αγώνες διεξήχθησαν στο «Pabellón Príncipe Felipe», χωρητικότητας 11.500 θεατών. Στον πρώτο ημιτελικό η Ρεάλ κέρδισε τη Λιμόζ των Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και Ρισάρ Ντακουρί με 62-49, ενώ στον ελληνικό «εμφύλιο», οι «ερυθρόλευκοι» επιβλήθηκαν των «πράσινων» με 58-52.

Ρεάλ - Ολυμπιακός, ο τελικός του 1995

Φάση από τον ελληνικό ημιτελικό του 1995. Διακρίνονται οι Τάρλατς, Πάσπαλιε, Τζόνσον και Βράνκοβιτς.

Έτσι λοιπόν, Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης πήραν τα δυο εισιτήρια για τον μεγάλο τελικό της 14ης Απριλίου του 1995. Η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη έφτανε για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε έναν ευρωπαϊκό τελικό (το 1994 είχε χάσει από την Μπανταλόνα), ενώ η Ρεάλ ήταν έτοιμη να διεκδικήσει τον όγδοο τίτλο της, 15 χρόνια μετά την τελευταία της επιτυχία (απέναντι στη Μακάμπι το 1980) και 10 χρόνια μετά την ήττα της στον τελικό του 1985 στην Αθήνα, από την Τσιμπόνα.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 73-61 (14/4/1995)

Αμέσως μετά τον μικρό τελικό και τη νίκη του Παναθηναϊκού με 91-77 επί της Λιμόζ, στο παρκέ του «Pabellón Príncipe Felipe» παρατάχθηκαν οι δυο φιναλίστ. Ο Ολυμπιακός με μεγάλα αστέρια τους Έντι Τζόνσον και Σάσα Βολκόφ, η Ρεάλ Μαδρίτης με πρωταγωνιστές τους Άρβιντας Σαμπόνις και Τζο Αρλάουκας. Διαιτητές ήταν ο Πολωνός Ζιχ και ο Φινλανδός Γιούγκεμπραντ. Το γήπεδο ήταν κατάμεστο με περισσότερους από 11.000 φίλαθλους στις κερκίδες.

Ρεάλ - Ολυμπιακός, ο τελικός του 1995

Η Ρεάλ Μαδρίτης, πρωταθλήτρια Ευρώπης για τη σεζόν 1994/95. Από αριστερά, όρθιοι: Μαρτίν Φερέρ, Αντόνιο Μαρτίν, Σαμπόνις, Αντούνεθ και Αρλάουκας. Καθιστοί: Λάσα, Μπιριουκόφ, Ομπράντοβιτς, Σάντος, Γκαρθία Κολ και Καργκόλ.

Οι δυο προπονητές (Ομπράντοβιτς και Ιωαννίδης) βρίσκονταν αντιμέτωποι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Την προηγούμενη σεζόν, ο Ζοτς, ως κόουτς τότε της Μπανταλόνα, είχε κερδίσει το τρόπαιο, νικώντας τον Ολυμπιακό με εκείνο το αλησμόνητο τρίποντο του Κορνίλιους Τόμσον, ύστερα από το μπλακ άουτ των «ερυθρόλευκων» στα τελευταία λεπτά. Ο Σέρβος τεχνικός μετρούσε ήδη δυο τρόπαια μέσα σε τρία χρόνια.

Η υπεροχή της Ρεάλ φάνηκε από το ξεκίνημα του παιχνιδιού. Ο Ζέλικο «έριξε» στον Έντι Τζόνσον τον Ισμαέλ Σάντος, ο οποίος έπαιξε καταπληκτική άμυνα πάνω στον Αμερικάνο του Ολυμπιακού. Ο Eddie τελείωσε τον αγώνα με μόλις 9 πόντους και 3 στα 14 σουτ εντός παιδιάς. Από την άλλη μεριά, ο Σαμπόνις, στην τελευταία μεγάλη του παράσταση, πριν αφήσει την Ευρώπη για τον ΝΒΑ και τους Μπλέιζερς, είχε εκπληκτική απόδοση (23 πόντους, 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 τάπα).

Ρεάλ - Ολυμπιακός, ο τελικός του 1995

Το πρωτοσέλιδο της As την επόμενη του τελικού. "Το όγδοο! Η Ρεάλ έκανε πραγματικότητα επιτέλους ένα όνειρο που διαρκούσε 15 χρόνια".

Άξιος συμπαραστάτης του ο Αρλάουκας (16 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 τάπα), ενώ συνολικά οι παίκτες της Ρεάλ έπαιξαν φοβερή άμυνα, καταστρέφοντας τα περισσότερα επιθετικά σχέδια του «Ξανθού». Οι «μερένγκες» είχαν συνεχώς το προβάδισμα στον αγώνα, τελείωσαν το ημίχρονο προηγούμενοι 38-28 και στην επανάληψη συντήρησαν τη διαφορά τους για να φτάσουν άνετα στο τελικό 73-61 και να πανηγυρίσουν το όγδοο Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας τους.

Ο Ομπράντοβιτς έκανε τρία τα δικά του Πρωταθλητριών μέσα σε μόλις 4 χρόνια προπονητικής καριέρας και έγινε ο πρώτος τεχνικός στην ιστορία του θεσμού που κατέκτησε το τρόπαιο με τρεις διαφορετικές ομάδες (Παρτίζαν, Μπανταλόνα & Ρεάλ)! Από τον Ολυμπιακό ξεχώρισαν οι Νάκιτς (15 π.), Βολκόφ (15 π. & 7 ρ.) και Σιγάλας (10 π. & 9 ρ.), ενώ από τη Ρεάλ, εκτός από τους Σαμπόνις και Αρλάουκας, εξαιρετική απόδοση είχαν οι Αντούνεθ και Σάντος.

Ρεάλ - Ολυμπιακός, ο τελικός του 1995

Η αναλυτική στατιστική του τελικού από την "Mundo Deportivo" (15/4/1995)

Ρεάλ Μαδρίτης (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Αντούνεθ 12, Σάντος 7 (1), Γκαρθία Κολ 2, Αρλάουκας 16, Σαμπόνις 23 (2), Λάσα 1, Καργκόλ 6, Μαρτίν 6.

Ολυμπιακός (Γιάννης Ιωαννίδης): Τόμιτς 3 (1), Τζόνσον 9 (1), Σιγάλας 10, Φασούλας, Μπακατσιάς 2, Νάκιτς 15 (1), Τάρλατς 7, Βολκόφ 15 (1).

Ο ΧΟΣΕ ΜΙΓΚΕΛ ΑΝΤΟΥΝΕΘ ΣΤΟ SPORT24.GR

Ο Χοσέ Μιγκέλ Αντούνεθ, βασικός πλέι μέικερ της Ρεάλ στον τελικό του 1995, μίλησε στο Sport24.gr για εκείνο το παιχνίδι, αλλά και για την αποψινή συνάντηση, δίνοντας 50% πιθανότητες σε κάθε μια από τις δυο ομάδες για να κατακτήσουν τον τίτλο. Ας δούμε τα όσα ενδιαφέροντα μας είπε:

Sport24.gr: Ας ξεκινήσουμε από το παρελθόν. Τι αναμνήσεις έχεις από τον τελικό του 1995;

J. M. Antúnez: Ο τελικός της Σαραγόσα είναι η καλύτερη αθλητική ανάμνηση της ζωής μου. Ήταν για εμάς μια πραγματική φιέστα. Πρώτα η νίκη επί της Λιμόζ μας απελευθέρωσε όλους, αφού μας είχαν αποκλείσει 2 χρόνια πριν. Και μετά ο Ολυμπιακός με τους 2 πρώην NBAers, Βολκόφ και Τζόνσον και βέβαια τον Τάρλατς, τον Τόμιτς, τον Φασούλα και τον Σιγάλα. Πολύ μεγάλη ομάδα, σίγουρα πιο ομάδα τότε από εμάς που στην ουσία πλαισιώναμε 2 σούπερ σταρς, τον Σαμπόνις και τον Αρλάουσκας.

Όμως εμείς κάναμε το τέλειο παιχνίδι και πήραμε τον τίτλο μέσα στην πατρίδα μας. Είχαμε παίξει πολύ δυνατή και αποτελεσματική άμυνα, ενώ μέσα στην αντίπαλη ρακέτα ο Σαμπόνις και ο Αρλάουκας ήταν ασυναγώνιστοι. Πήραμε διαφορά, ελέγξαμε τον ρυθμό, τρέξαμε όταν έπρεπε, παίξαμε έξυπνα όταν χρειάστηκε και κερδίσαμε μια μεγάλη ομάδα. Έχοντας παρακολουθήσει τον Ολυμπιακό τα τελευταία 20 χρόνια, νομίζω ότι εκείνο το ρόστερ του 1995 ήταν το καλύτερο της ιστορίας του.

Ρεάλ - Ολυμπιακός, ο τελικός του 1995

Ο Έντι Τζόνσον προσπαθεί να σκοράρει μπροστά στον Σαμπόνις.

Sport24.gr: Παρακολούθησες τους δυο ημιτελικούς της Παρασκευής;

J. M. Antúnez: Ναι, είδα και τα δυο παιχνίδια. Για μένα δεν ήταν έκπληξη η νίκη του Ολυμπιακού απέναντι στην ΤΣΣΚΑ. Όσοι έχουν παρακολουθήσει την πορεία του μέσα στη χρονιά, ξέρουν ότι ο χαρακτήρας, η δυναμική και η αποφασιστικότητα που διαθέτει αυτή η ομάδα, την κάνει να μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Οι Ρώσοι σε καμία στιγμή του ματς δεν έδειξαν έστω και στο ελάχιστο κάτι από τις αρετές που παρουσίασε στο παρκέ ο Ολυμπιακός.

Sport24.gr: Υπάρχει φαβορί για τον τελικό;

J. M. Antúnez: Όχι, αν έπρεπε να μοιράσω τις πιθανότητες, θα έδινα από 50% στην κάθε ομάδα. Έχουν και οι δυο τα δικά τους πλεονεκτήματα και διαθέτουν μεγάλους παίκτες που μπορούν να καθορίσουν την εξέλιξη του τελικού ανάλογα με την κατάσταση στην οποία θα βρεθούν. Ο Ολυμπιακός «καθάρισε» το θεωρητικό φαβορί, ενώ η Ρεάλ έβαλε τέλος στο σερί επιτυχιών της Μπαρτσελόνα, δείχνοντας ότι είναι εκείνη που πλέον διαθέτει το μομέντουμ στις μεταξύ τους συναντήσεις. Αμφότερες λοιπόν δείχνουν προς τα έξω αξιοπιστία και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους.

Ρεάλ - Ολυμπιακός, ο τελικός του 1995

Ο Σαμπόνις πάει για το κάρφωμα, ενώ ο Φασούλας προσπαθεί να τον κόψει.

Sport24.gr: Ποια είναι τα όπλα του Ολυμπιακού;

J. M. Antúnez: Ξεχωρίζω ένα δίδυμο που κατά τη γνώμη μου κάνει τη διαφορά. Πρώτα φυσικά ο Σπανούλης, ένας φοβερά ανταγωνιστικός παίκτης, με ένα αστείρευτο ταλέντο και μοναδική τεχνική κατάρτιση που μπορεί να δημιουργήσει ή να εκτελέσει ανά πάσα στιγμή και με όποιον τρόπο θέλει. Και μετά ο Πρίντεζης, ένα πραγματικό 4Χ4, ένας παίκτης για όλες τις δουλειές, από τα πιο χρήσιμα «εργαλεία» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο Γιώργος παίρνει ριμπάουντ, βάζει πόντους, παίζει άμυνα, τρέχει, μαρκάρει, σκρινάρει, μοιράζει, βρίσκεται παντού. Και αμέσως μετά θα τοποθετήσω την «αποκάλυψη» Χάινς και τον Άντιτς που δείχνει πάντοτε χαρακτήρα στα κρίσιμα ματς.

Sport24.gr: Και από τη μεριά της Ρεάλ;

J. M. Antúnez: Η Ρεάλ έχει ένα πολύ συμπαγές σύνολο, νομίζω ακόμα πιο δεμένο και από αυτό του Ολυμπιακού. Διαθέτει πολλούς παίκτες που μπορούν να σκοράρουν, όπως ο Ρούντι, ο Κάρολ και ο Γιούλ. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι τα πολλά επιθετικά ριμπάουντ που μαζεύουν οι ψηλοί. Πάντως για μένα, το «βαρόμετρο» αυτής της ομάδας είναι ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ. Αν αυτός βρεθεί σε καλή μέρα, τότε τραβάει και όλους τους υπόλοιπους μαζί.

Ρεάλ - Ολυμπιακός, ο τελικός του 1995

Αρλάουκας και Σιγάλας σε μια φάση του τελικού.

Sport24.gr: Ποια από τις δυο ομάδες πιστεύεις ότι έχει ισχυρότερο κίνητρο;

J. M. Antúnez: Και εδώ υπάρχει ισορροπία. Ο Ολυμπιακός θέλει να κάνει το repeat, κάτι που μόνο δυο ομάδες έχουν καταφέρει στην εποχή των Final-4 (σ.σ. Γιουγκοπλάστικα & Μακάμπι) και να αποδείξει ότι έχει ξεκινήσει η δική του δυναστεία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Από την άλλη, η Ρεάλ κυνηγάει μετά από 18 χρόνια το ένατο τρόπαιο. Ίσως εδώ βρίσκεται και η μόνη διαφορά ανάμεσα στις δυο φιναλίστ.

Ο Ολυμπιακός κέρδισε τον τίτλο πέρυσι, οπότε το κίνητρο της Ρεάλ ίσως είναι λίγο πιο μεγάλο, αφού κοντεύουν σχεδόν δυο δεκαετίες από την τελευταία φορά που το πέτυχε. Αλλά έτσι κι αλλιώς, το κίνητρο φαίνεται στη διάρκεια του αγώνα. Και νομίζω πως όταν οι παίκτες μπουν στο γήπεδο, όλα τα υπόλοιπα σταματούν να υπάρχουν. Όλοι θέλουν να γίνουν πρωταθλητές Ευρώπης. Αυτό από μόνο του είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για κάθε μπασκετμπολίστα.

Βίντεο: Highlights από τον τελικό του Final-4 στη Σαραγόσα, ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τον Ολυμπιακό (14/4/1995)

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ