Preview: Μακάμπι-Παναθηναϊκός

Στο φινάλε του α' γύρου ο Παναθηναϊκός καλείται να πάρει ένα "διπλό" που δεν θα του χαρίσει μόνο βαθιά βαθμολογική ανάσα αλλά και ψυχολογική ανάταση, σε ένα παραδοσιακό ντέρμπι με τη Μακάμπι (14/11, 21.05) στο Ισραήλ
Ένα παιχνίδι δύσκολο και συνάμα τόσο πολύ σημαντικό έχει μπροστά του ο Παναθηναϊκός αυτή την εβδομάδα κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.
Η παραδοσιακή του αντίπαλος (βλέπετε αυτή θα είναι η 31η μεταξύ τους αναμέτρηση) περιμένει με… ανοικτές αγκάλες τους “πράσινους” την Πέμπτη το βράδυ στο Ισραήλ (14/11, 21.05).
Η κατάμεστη “NOKIA Arena” δεν θα είναι φιλόξενη για τους παίκτες του Παναθηναϊκού που δεν θέλουν να χάσουν άλλο έδαφος σχετικά με την πρόκριση στο TOP-16. Από την άλλη, η Μακάμπι δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία να πάρει μία νίκη κόντρα στον κακό της δαίμονα, καταφέρνοντας του ένα χτύπημα τώρα που δεν βρίσκεται στην καλύτερη του δυνατή κατάσταση.
Συνεπώς, ο Παναθηναϊκός καλείται να ξεπεράσει πρώτα τον δικό του κακό εαυτό και στη συνέχεια το εμπόδιο της Μακάμπι Τελ Αβίβ που βρίσκεται σε θέση ισχύος στον Δ’ όμιλο με απολογισμό 3 νίκες και 1 ήττα. Οι παίκτες του Πεδουλάκη έμειναν στο 2-2 μετά την απρόσμενη ήττα από την Λοκομοτίβ Κουμπάν την περασμένη εβδομάδα και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να σκέφτονται το 2-3.
Παναθηναϊκός
Αργύρης Πεδουλάκης: “Η Μακάμπι είναι μια καλή ομάδα. Παίζει πολύ με κοντό σχήμα, το οποίο δεν την επηρεάζει στο θέμα των ριμπάουντ, καθώς όλοι οι παίκτες της βοηθούν σε αυτόν τον τομέα. Παίζει γρήγορο μπάσκετ και έχει τον Σόφο για να ποστάρει. Όταν αγωνίζεται στη Nokia Arena παίρνει περισσότερη ενέργεια από τον κόσμο της. Αλλάζει στοιχεία στο παιχνίδι της για να “πειράξει” λίγο το μυαλό του αντιπάλου της. Πρέπει να παίξουμε καλύτερα και να είμαστε πραγματικά συγκεντρωμένοι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, για να ελέγξουμε το ρυθμό”.
Στεφάν Λασμέ: “Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Εχω παίξει στη Μακάμπι (σ.σ. τη σεζόν 2009-10) και γνωρίζω πώς είναι να αγωνίζεσαι σε αυτή την έδρα, απέναντι σε αυτή την ομάδα. Εχουν πολλούς σουτέρ, μπορούν να σουτάρουν πολύ καλά, ενώ έχουν και καλούς γκαρντ οι οποίοι μεταφέρουν γρήγορα την μπάλα και προσπαθούν να δώσουν γρήγορο ρυθμό. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να ελέγξουμε. Γνωρίζουμε ότι ακόμα δεν έχουν παίξει όπως θα θέλαμε, αλλά επίσης γνωρίζουμε ότι μέρα με τη μέρα γινόμαστε καλύτεροι. Ακόμα “δενόμαστε” ως ομάδα, μετά από τα προβλήματα που είχαμε από την αρχή της προετοιμασίας”
Eνδιαφέροντα στοιχεία
*Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης έπαιξε την περασμένη σεζόν στον Παναθηναϊκό με τον οποίο κατέκτησε το νταμπλ υπό τις οδηγίες του Αργύρη Πεδουλάκη. Ήταν συμπαίκτης με τους Διαμαντίδη και Φώτση στο Παγκόσμιο του 2006 όταν η Εθνική Ελλάδας κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο και με τον Φώτση στο Ευρωμπάσκετ του 2009 (χάλκινο μετάλλιο).
*Ο Γιογκέβ Οχαγιόν έλαμψε στη σειρά των πλέι οφ του 2012 κόντρα στον Παναθηναϊκό. Είχε κατά μέσο όρο 9,8 πόντους με 46,2% στα τρίποντα, συν 3,8 ριμπάουντ, 2,8 ασίστ και 1,6 κλεψίματα σε εκείνους τους αγώνες.
*Ο Ρίκι Χίκμαν έχει τελειώσει τα 6 τελευταία του παιχνίδια στη διοργάνωση με νταμπλ νταμπλ και συνολικά τα 12 από τα 13.
*Τουλάχιστον ένα τρίποντο στους τελευταίους 8 συνεχόμενους αγώνες του στη Euroleague έχει πετύχει ο Τζο Ίνγκλις.
*Ο Ντέβιν Σμιθ έχει κλέψει τουλάχιστον μία φορά την μπάλα στους πέντε τελευταίους του σερί αγώνες.
*Την τελευταία φορά που Παναθηναϊκός και Μακάμπι τέθηκαν αντιμέτωποι ήταν στα πλέι οφ του 2012, όταν στον τελευταίο αγώνα οι “πράσινοι” επικράτησαν με 86-85 και έφτασαν μέχρι το Final-4 όπου τους οδήγησε ο Διαμαντίδης με 25 πόντους.
*Σε εκείνο το παιχνίδι ο Διαμαντίδης έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του στην Euroleague. Τελείωσε το παιχνίδι με 25 πόντους (έναν λιγότερο από το ρεκόρ του), έχοντας 15/18 βολές, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα και 1 κόψιμο, σε μία εμφάνιση που συγκέντρωσε 34 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης (καλύτερη συγκομιδή για τον Έλληνα άσο).
*Επίσης αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του Final-4 του 2011 με 16 πόντους και 9 ασίστ, στον τελικό που ο Παναθηναϊκός στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης νικώντας με 78-70 την Μακάμπι στη Βαρκελώνη.
*Αυτή τη σεζόν έχει κάνει τα περισσότερα τρίποντα στη διοργάνωση με 30 προσπάθειες, ενώ έχει κατά μέσο όρο 8,3 ασίστ σε κάθε του παιχνίδι.
*Ο Στεφάν Λάσμε αγωνίστηκε με τη Μακάμπι τη σεζόν 2009-10 και ήταν συμπαίκτης με τους Γκάι Πνίνι και Ντέιβιντ Μπλου.
*Ο Μάικ Μπατίστ είναι ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, καθώς έχει 30,9 πόντους σε 40 λεπτά συμμετοχής. Τρίτος είναι ο Νίκος Παππάς με 28,7 πόντους.
*Στον τελικό του 2011 ο Μπατίστ πέτυχε 18 πόντους και μάζεψε 6 ριμπάουντ σε 23 λεπτά συμμετοχής κόντρα στη Μακάμπι, οδηγώντας εκ του ασφαλούς την ομάδα του στον τίτλο. Παράλληλα στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς του 2012 έκανε ρεκόρ καριέρας με 6 ασίστ, ενώ χρειάζεται 11 πόντους για να πιάσει τον Νίκολα Βούισιτς, νυν μάνατζερ της Μακάμπι, στην 4η θέση των σκόρερ. Αυτή τη στιγμή έχει 2.433 πόντους.
*Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης έκανε ρεκόρ καριέρας στα ριμπάουντ με 11 “σκουπίδια” στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Μακάμπι τον Φεβρουάριο του 2008.