EUROLEAGUE

Πρέλτζιτς, ο ορισμός του πόιντ φόργουορντ

Στα 26 του ο Εμίρ Πρέλτζιτς έχει γίνει το δεξί χέρι του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και θεωρείται το απόλυτο παράδειγμα πόιντ φόργουορντ. Το Euroleague Greece αναλύει.

Γεννήθηκε στην Ζένιτσα, έχει καταγωγή από την Σλοβενία, ρίζες από την Βοσνία (τον τόπο στον οποίο είδε το πρώτο φως στις 6 Σεπτεμβρίου του 1987), όμως υπηρετεί την Τουρκία και παίζει με την φανέλα της εθνικής της ομάδας.

Μπερδευτήκατε; Μα και ο ίδιος ο Εμίρ Πρέλτζιτς έχει δηλώσει στο παρελθόν μπερδεμένος. Φέτος, βέβαια, έχει συγκεντρωθεί περισσότερο από ποτέ στο μπάσκετ και διανύει την κορυφαία σεζόν της καριέρας του στην Euroleague.

Ο 26χρονος ύψους 2μ.06 φόργουορντ έκανε τα πρώτα του “σοβαρά” μπασκετικά βήματα στην ομάδα ΚΚ Τσέλικ, μετακόμισε το 2004 στην Τρίγλαβ Κράνι και την επόμενη σεζόν έπαιξε στην Σλόβαν Λουμπλιάνα. Εκεί έμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2007, όταν η Φενερμπαχτσέ επένδυσε στο “άγουρο”, αλλά πληθωρικό του ταλέντο.

Λίγο πριν γιορτάσει τα 20α του γενέθλια, ο Πρέλτζιτς βρέθηκε στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης και μάλιστα βρήκε πολύ γρήγορα θέση στο ροτέισον και αρκετά λεπτά. Στην πρώτη φάση και σε σύνολο 14 αγώνων, έπαιζε κάτι περισσότερο από 15 λεπτά. Οι μέσοι όροι του, βέβαια, δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο, μιας και είχε μόλις 3.5 πόντους με 57% στα δίποντα, 18% στα τρίποντα και 37.5% στις βολές, μαζί με 1.3 ριμπάουντ, 0.7 ασίστ και 1 λάθος. Όσο περνούσε ο καιρός, τόσο περισσότερο “ξεψάρωνε” ο πιτσιρικάς -τότε- της Φενέρ, με αποτέλεσμα να βελτιώνονται και οι αριθμοί του.

Την περίοδο 2008-2009 είχε 7.3 πόντους, 3.8 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ και 1.1 κλέψιμο ανά 22:35 σε σύνολο 16 αγώνων. Την περίοδο 2009-2010 είχε 6.8 πόντους, 4.1 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ και 1 κλέψιμο ανά 25:10, σε μόλις 10 αγώνες, μιας και η ομάδα του αποκλείστηκε νωρίς από την διοργάνωση. Τη σεζόν 2010-2011 έμεινε στους 7.3 πόντους, τα 2.4 ριμπάουντ και τις 2.3 ασίστ ανά μόλις 16 λεπτά συμμετοχής. Εκείνη τη χρονιά έκανε βήματα προς τα πίσω, για να κάνει αρκετά ακόμη την περίοδο 2011-2012, όταν σε 16 αγώνες και 21 λεπτά ανά παιχνίδι, είχε 6.7 πόντους με 34% στα δίποντα, 25% στα τρίποντα, 3.3 ριμπαουντ, 3.1 ασίστ και περίπου δυο λάθη.

Πέρυσι, στην πιο γεμάτη σεζόν της καριέρας του, μιας και η Φενερμπαχτσέ έδωσε συνολικά 22 ματς πριν αποκλειστεί στο Top-16 της διοργάνωσης, ο Πρέλτζιτς “έγραψε” 8.1 πόντους με 58% στα δίποντα, 33% στα τρίποντα και 70% στις βολές. Τα 2.1 ριμπάουντ και οι 3.5 ασίστ που έδινε σε κάτι περισσότερο από 22 λεπτά συμμετοχής, μάλλον δεν εντυπωσίαζαν ιδιαίτερα, ενώ το ίδιο συνέβαινε και με τις 10 μονάδες που συγκέντρωνε στο σύστημα αξιολόγησης.

Όταν το περασμένο καλοκαίρι οι παράγοντες της ομάδας έδωσαν το τιμόνι στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ήξεραν ότι μαζί του ο Πρέλτζιτς θα έχει μια “χρυσή” ευκαιρία να περάσει σε άλλο επίπεδο. Μέχρι στιγμής οι προσδοκίες τους δικαιώνονται, μιας και ο 26χρονος φόργουορντ κάνει σπουδαία σεζόν. Παίζει 30 λεπτά κάθε βράδυ (ένατος στην Euroleague), σκοράρει 11.3 πόντους, κατεβάζει 4.8 ριμπάουντ, μοιράζει 5.5 ασίστ (είναι έκτος σε όλη την διοργάνωση), κλέβει μια μπάλα και συγκεντρώνει 18.3 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης, σχεδόν τις διπλάσιες δηλαδή σε σχέση με την περσινή σεζόν! Είναι τέταρτος σε βολές και πέμπτος σε εύστοχες, ένατος σε λεπτά συμμετοχής και στο Index Rating.

Οι αριθμοί του δεν είναι τυχαίοι. Οπως δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι ο έμπειρος πλέον φόργουορντ κάνει πράγματα και θαύματα από τη μέρα που ανέλαβε την Φενερμπαχτσέ ο Ομπράντοβιτς. Ουσιαστικά, ο Πρέλτζιτς είναι ο δεύτερος πόιντ γκαρντ της ομάδας, καθώς η μπάλα περνάει πολλές φορές από τα χέρια του όταν ο Μπο ΜακΚάλεμπ είτε βρίσκεται στον πάγκο, είτε “μπλοκάρει” απέναντι σε κλειστές άμυνες. Έχει βελτιώσει το μακρινό του σουτ (κι ας μη φαίνεται ιδιαίτερα εξαιτίας του 27% με το οποίο σουτάρει από τα 7μ.25) και είναι το δεξί χέρι του προπονητή του στο παρκέ.

Ο Πρέλτζιτς είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα πόιντ φόργουορντ. Αυτή η -ανεπίσημη- θέση δείχνει ιδιαίτερα σημαντική στο σύγχρονο μπάσκετ, καθώς ο παίκτης που “δένει” την περιφέρεια με την ρακέτα, πρέπει να κάνει αρκετές δουλειές πέρα από το σκοράρισμα. Ο σταρ της Φενέρ βοηθάει στην επίθεση (έχει διψήφιο αριθμό πόντων στα πέντε από τα οκτώ φετινά ματς), διεκδικεί όλα τα ριμπάουντ, πασάρει εξαιρετικά, βλέπει γήπεδο σαν πόιντ γκαρντ, μπορεί να παίξει άμυνα τον αντίπαλο “κοντό”, μπορεί να ποστάρει, να ακόμη και να πάει στο ένας εναντίον ενός για να κερδίσει το φάουλ.

Δεν είναι ούτε ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ούτε ο Σκότι Πίπεν, δεν θα φτάσει καν τον Ραμούνας Σισκάουσκας (και οι τρεις από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα πόιντ φόργουορντ), όμως ο Πρέλτζιτς εξελίσσεται σε μια σπουδαία μορφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Είναι μέχρι στιγμής ο κορυφαίος παίκτης της Φενέρ, μιας ομάδας που θέλει να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου και ξέρει πως να “καλύπτει” τις κακές επιθετικά βραδιές του βοηθώντας σε άλλους τομείς, κυρίως στην δημιουργία για τους συμπαίκτες του.

Για την ιστορία, οι Φοίνιξ Σανς τον επέλεξαν στο νούμερο 57 του Draft το 2009, με τα δικαιώματά του να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ουάσινγκτον, καθώς οι Ουίζαρντς τα απέκτησαν τον Φεβρουάριο του 2010 σε ένα trade που έστειλε τον Άντον Τζέιμισον στους Καβαλίερς.

* Βρείτε μας στο Twitter @harris_stavrou

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ