ΑΠΟΣΤΟΛΗ MUNDOBASKET

Πώς είναι να ξυπνάς στο μέρος που έχει αποκλειστεί η Ελλάδα

Πώς είναι να ξυπνάς στο μέρος που έχει αποκλειστεί η Ελλάδα
FIBA.BASKETBALL

Μία ημέρα μετά από τον αποκλεισμό της Ελλάδας και μία ημέρα πριν από το φινάλε της στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023, ο Χάρης Σταύρου γράφει από τη Μανίλα για συναισθήματα. Έντονα, αρνητικά, διογκωμένα.

Το βράδυ της Παρασκευής (1/9) ήταν δύσκολο για το ελληνικό μπάσκετ. Η βαριά ήττα της Εθνικής από τη Λιθουανία και κατ' επέκταση ο αποκλεισμός της από τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου προκάλεσαν αρνητικά συναισθήματα, ξεκίνησαν συζητήσεις και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον της ομάδας. Κάτι για το οποίο, βέβαια, θα πρέπει να αφήσουμε τους ίδιους τους πρωταγωνιστές να μιλήσουν, ενδεχομένως και μετά από τον αγώνα με το Μαυροβούνιο.

Δεν υπάρχουν άνθρωποι που σήμερα "πονούν" περισσότερο από τους ίδιους τους παίκτες, τους προπονητές, τους παράγοντες της ΕΟΚ και όσους δουλεύουν για την εθνική ομάδα. Η προπόνηση στη Ninoy Aquino Arena θα γίνει περισσότερο για να ξεκολλήσει το μυαλό απ' όσα έγιναν χθες το βράδυ στη Mall of Asia Arena και λιγότερο για να προετοιμαστεί η ομάδα για το παντελώς αδιάφορο παιχνίδι με το Μαυροβούνιο. Ένα παιχνίδι στο οποίο ελπίζουμε ότι θα παίξουν περισσότερο οι παγκίτες και λιγότερο οι πενταδάτοι, με στόχο την καλύτερη δυνατή εικόνα στο κλείσιμο αυτού του ταξιδιού που ξεκίνησε στις 24 Ιουλίου.

Και πιστέψτε μας, δεν είναι εύκολο να σταθείς στα πόδια σου μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Είτε είσαι προπονητής, γιατί στριφογυρίζουν στο μυαλό σου αμέτρητα ερωτήματα, είτε είσαι παίκτης που αναρωτιέται αν έκανε όσα μπορούσε, είτε είσαι παράγοντας, δημοσιογράφος, οπαδός της ομάδας. Και στο εξωτερικό, αυτά τα συναισθήματα διογκώνονται, σε σημείο που σου προκαλούν άρνηση για οποιαδήποτε δραστηριότητα, ακόμη κι αν έχεις να κάνεις πέντε βήματα για να πάρεις το πρωινό σου.

Κι αν η νύχτα ήταν σχετικά ήρεμη, το ξημέρωμα ήταν... εκρηκτικό. Ακραίες ριπές ανέμου, ακραία ποσότητα βροχής, μία πολύ έντονη καταιγίδα που ξύπνησε ακόμη κι αυτούς που δεν ακούν ούτε κανόνια. Η ημέρα συνεχίστηκε με βαριά συννεφιά, μέχρι τη μετάβαση από το μεσημέρι στο απόγευμα που σκοτείνιασε ξανά ο τόπος. Έντονη βροχόπτωση, κεραυνοί ανά πεντε δευτερόλεπτα, μποτιλιάρισμα παντού και αδιάφοροι (για εμάς) αγώνες κατάταξης που δεν ήταν ικανοί να μας παρηγορήσουν.

Το 2019, σε έναν πολύ πιο δύσκολο τόπο από τη Μανίλα, στη Ναντσίνγκ και στη Σεντζέν της Κίνας, ήταν δύο τα βράδια που έμοιαζαν με αιώνες. Το πρώτο ήταν μετά από την ήττα από τη Βραζιλία στην πρώτη φάση. Το δεύτερο ήταν μετά από την νίκη επί της Τσεχίας, ματς στο οποίο δεν η Εθνική δεν πήρε τη διαφορά που χρειαζόταν ώστε να προχωρήσει στη διοργάνωση.

Το 2022 ήταν φυσικά μία εντελώς διαφορετική συζήτηση. Με ένα εξαιρετικό ρόστερ του οποίου ηγήθηκε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ονειρευόμασταν μετάλλια και κορυφές. Με το VAN του SPORT24 είχαμε γυρίσει τη μισή Ευρώπη, είχαμε περάσει από 10 χώρες, είχαμε κάνει ένα ταξίδι 30 ημερών. Λίγο η κούραση, λίγο η κατάρρευση της Εθνικής στο δεύτερο μέρος του αγώνα με τη Γερμανία, πολύ περισσότερο τα δάκρυα των παικτών στο φινάλε, μας διέλυσαν. Θα θυμάμαι για πάντα ότι μείναμε μέχρι το τέλος του τουρνουά με κατεβασμένα μούτρα και θα θυμάμαι επίσης ότι... δεν θυμάμαι τίποτα από αυτά που ακολούθησαν.

Λέει συχνά ο κόσμος ότι οι δημοσιογράφοι ανεβάζουμε ψηλά τον πήχη, ότι είμαστε υπερβολικοί. Συμβαίνει και αυτό. Στην πραγματικότητα όμως, είμαστε αισιόδοξοι και διψάμε κι εμείς για μία επιτυχία. Για να μεταφέρουμε εικόνες σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Κίνα, στη Γερμανία, στις Φιλιππίνες, όπου παίζει η Εθνική. Πράγματι, συχνά παρασυρόμαστε από το συναίσθημα, από την ανυπομονησία, από τη λαχτάρα μας να υπάρξει κάτι θετικό, κάτι όμορφο, μέσα σε αυτή τη μαυρίλα που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Κάνουμε κι εμείς λάθη.

Όπως κι αν έχει, το SPORT24 ξεκίνησε αυτό το ταξίδι από τις 16 Αυγούστου για το τουρνουά στο Άμπου Ντάμπι και θα μείνει, σύσσωμο, εδώ στη Μανίλα μέχρι το τέλος του τουρνουά. Το πόσο θέλαμε να δούμε την Εθνική να φτάνει μέχρι το τέλος, δεν μπορούμε να το περιγράψουμε με λέξεις. Πλέον, η ζωή συνεχίζεται χωρίς την Ελλάδα. Θα δούμε σπουδαίες ομάδες, θα δούμε σπουδαίους παίκτες, θα τους "ζηλέψουμε", θα προσπαθήσουμε να απολαύσουμε τα ματς και θα ξεκινήσουμε να μετράμε αντίστροφα για το προολυμπιακό τουρνουά του 2024. Καλοκαίρι χωρίς Ελλάδα, δεν γίνεται.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ ξεκίνησε και το SPORT24 με την υποστήριξη της Stoiximan, ακολουθεί την Εθνική μας στην πορεία της στη διοργάνωση.

Tο SPORT24 στις Φιλιππίνες

Το SPORT24 βρίσκεται στις Φιλιππίνες για το Mundobasket 2023. Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων του Mundobasket 2023, παρακολούθησε το Mundobasket live στο Matchcenter και κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.

TAGS ΑΠΟΣΤΟΛΗ MUNDOBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ