BASKETBALL ANALYSIS

Περιστέρι: Ο Μίρο Μπίλαν μοίρασε 18 πόντους κόντρα στην Τενερίφη και είναι ο Δούρειος Ίππος του Σπανούλη

Ο Μίρο Μπίλαν
Ο Μίρο Μπίλαν INTIME

Το Περιστέρι ήταν εντυπωσιακό κόντρα στην Τενερίφη για το Basketball Champions League. Ενώ όμως τα φώτα πήγαν στους Φρανσίσκο-Ραντάνοβ, ήταν ο Μίρο Μπίλαν που έκανε πάλι την διαφορά, προσφέροντας στους συμπαίκτες του 18 πόντους. Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout.

Το Περιστέρι πραγματοποίησε ακόμα μία εντυπωσιακή εμφάνιση στο ξεκίνημα της σεζόν, επικρατώντας με 88-81 της Τενερίφης για την δεύτερη αγωνιστική του Basketball Champions League. Έπαιξε όμορφο μπάσκετ, απλό μπάσκετ. Και έχει έναν αφανή ήρωα.

Σε μία βραδιά που οι Αλέκσα Ραντάνοβ (21 πόντοι), Σίλβεν Φρανσίσκο (16 πόντοι, 5 ασίστ) και Μάρκους Ντένμον (16 πόντοι) τράβηξαν τα βλέμματα, υπήρχε ένας άλλος παίκτης που έδειξε ότι είναι κομβικός.

Ο Μίρο Μπίλαν, που τελείωσε τον αγώνα με 9 πόντους, 8 ριμπάουντ και 5 ασίστ. Και είναι ο παίκτης πάνω στον οποίο έχει στηθεί το πλάνο του Περιστερίου του Βασίλη Σπανούλη.

Ο Μπίλαν πρόσφερε συνολικά 27 πόντους στο Περιστέρι

Σύμφωνα με το InStat Scout, το Περιστέρι πήρε 12 πόντους από τις ασίστ του έμπειρου σέντερ, αλλά και άλλους 9 από τα σκριν του. Στην πραγματικότητα πήρε πάντως 18 πόντους με αυτόν ως δημιουργό και όχι 21, αφού 3 εξ αυτών των πόντων συνδύασαν την ασίστ και το σκριν (ένα handoff play με τον Φρανσίσκο, όπου του έδωσε την μπάλα και κατόπιν το σκριν για να τον ελευθερώσει).

Όπως και να έχει, αυτό δεν αλλάζει βέβαια ότι πρακτικά ο Μπίλαν πρόσφερε 18 πόντους στους συμπαίκτες του, άρα συνολικά ήταν υπεύθυνος (άμεσα ή έμμεσα) για 27 πόντους του Περιστερίου. Μόνο ο Φρανσίσκο πρόσφερε περισσότερους πόντους, με τον Γάλλο γκαρντ να είναι συνολικά υπεύθυνος για 28 πόντους του Περιστερίου κόντρα στην Τενερίφη (16 πόντοι+12 πόντοι από τις ασίστ του).

Ένας δημιουργός από την θέση του σέντερ

Ο Μπίλαν ήταν η πρώτη μεταγραφή που ανακοίνωσε το Περιστέρι μπαίνοντας στην εποχή του Βασίλη Σπανούλη. Όσοι είχαν παρακολουθήσει τον Κροάτη σέντερ στο παρελθόν κατάλαβαν την λογική πίσω από αυτή την κίνηση. Όσοι δεν τον ήξερα, το αντιλήφθηκαν όταν ξεκίνησαν οι αγώνες.

Ο 33χρονος σέντερ είναι το άρμα μάχης του Σπανούλη, ή μάλλον ο Δούρειος Ίππος του. Η ικανότητα του Κροάτη στο παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι και η πίεση στα επιθετικά ριμπάουντ είναι μέρος του παιχνιδιού του.

Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει όμως είναι πως πρόκειται για έναν εξαιρετικό δημιουργό από την θέση του σέντερ. Έναν παίκτη που βλέπει γήπεδο, διαβάζει τα double-team και πασάρει στους συμπαίκτες του.

Στους πρώτους 4 αγώνες του Περιστερίου σε όλες τις διοργανώσεις ο Μπίλαν έχει μέχρι στιγμής 12.3 πόντους, 6.5 ριμπάουντ και 3.5 ασίστ μέσο όρο.

Σύμφωνα όμως με το InStat Scout, το Περιστέρι παίρνει 8 πόντους από τις ασίστ του (δεύτερο καλύτερο νούμερο μετά τους 10 πόντους από ασίστ του Φρανσίσκο) και 7 πόντους από τα σκριν που κάνει σε συμπαίκτες που σουτάρουν αμέσως. Κοινώς, είναι υπεύθυνος - άμεσα ή έμμεσα - για 27 πόντους ανά αγώνα.

Ο Μπίλαν δεν είναι σταρ. Δεν έχει την λάμψη άλλων παικτών. Είναι όμως ένας εξαιρετικά μπασκετικός ψηλός, ένας παίκτης με υψηλό μπασκετικό I.Q και ένστικτο. Και είναι το άρμα μάχης του Βασίλη Σπανούλη μέχρι στιγμής στην επίθεση.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ BWIN BASKETBALL CH. LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ