EUROCUP

Παρτίζαν - Βίρτους Μπολόνια: Δύο ονειρικά roster στο EuroCup του τεράστιου ανταγωνισμού με φόντο το expansion της EuroLeague

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε φάση από φιλικό της Φενέρμπαχτσε
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε φάση από φιλικό της Φενέρμπαχτσε EUROKINISSI

Βελιγράδι και Μπολόνια ζουν και αναπνέουν για την αναγέννηση της Παρτίζαν και της Βίρτους Μπολόνια, που έφτιαξαν σπουδαία roster αλλά θα έχουν σημαντικό ανταγωνισμό στο EuroCup με φόντο την επέκταση της EuroLeague και την επιστροφή στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Η σεζόν 2021/22 δεν θα είναι "ακόμα μία χρονιά" για την Παρτίζαν και για την Βίρτους. Η ομάδα του Βελιγραδίου και εκείνη της Μπολόνια έκαναν τεράστιες επενδύσεις σε προπονητές και ρόστερ, θέλουν να κατακτήσουν το EuroCup και να γυρίσουν το συντομότερο δυνατό, αν όχι άμεσα, στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, στη EuroLeague που ούτως ή άλλως θα επεκταθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια όπως είχε αποκαλύψει ο Ζόρντι Μπερτομέου τον Σεπτέμβριο του 2019.

Η επιστροφή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην Παρτίζαν και η αντικατάσταση του Αλεξάνταρ Τζόρτζεβιτς από τον Σέρτζιο Σκαριόλο ήταν δύο από τις σημαντικότερες κινήσεις που έγιναν το φετινό καλοκαίρι, με τον πρώτο να έχει ξεκουραστεί μετά από έναν χρόνο εκτός γηπέδων και τον δεύτερο να αποχωρεί από τους Τορόντο Ράπτορς στους οποίους είχε τον ρόλο του άμεσου συνεργάτη του Νικ Νερς. Με τους Καναδούς κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2019, τώρα όμως το κίνητρό του είναι διαφορετικό, είναι η επαναφορά της Βίρτους Μπολόνια στο κορυφαίο επίπεδο της ηπείρου.

Οι αστέρες που δεν "χωράνε" στο EuroCup

Οι κινήσεις που έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδες από τις δύο ομάδες ήταν από σημαντικές, έως εντυπωσιακές και κάποιες ήταν και απίστευτες. Η Παρτίζαν, για παράδειγμα, πήρε τον Κέβιν Πάντερ και τον Ζακ ΛεΝτέι, δύο Αμερικανούς σούπερ σκόρερ που έπαιξαν στο Final Four της EuroLeague με την Αρμάνι Μιλάνο και ήταν συνολικά στη σεζόν 2020/21 από τους κορυφαίους της ιταλικής ομάδας. Η Βίρτους, από την άλλη, κράτησε τους θρύλους Μίλος Τεόντοσιτς - Μάρκο Μπελινέλι, έπεισε τον Νίκο Μάνιον να γυρίσει από το ΝΒΑ και τον Έκπε Γιούντο να μην ψάξει θέση στη EuroLeague.

Δεν είναι, όμως, τόσο ρηχά τα δύο ρόστερ. Ας δούμε τι έχει κάθε ομάδα σε κάθε θέση.

Η Παρτίζαν έχει στα γκαρντ τους Αμερικανούς Ντάλας Μούρ - Μάρκους Πέιτζ, τον Αλέκσα Αβάμοβιτς, τον Κέβιν Πάντερ και τον νεαρό Λούκα Τάρλατς. Στα φόργουορντ έχει τον Ρόντιονς Κούρουτς που γύρισε από το ΝΒΑ, τον Νέμανια Ντάνγκουμπιτς, τον Νίκολα Ραντοβάνοβιτς, τον Ράντε Ζάγκορατς και τον Ούρος Τριφούνοβιτς, ενώ στη ρακέτα υπάρχουν ο Ζαν ΛεΝτέι, ο Αλέκσα Στεπάνοβιτς, ο Άλεν Σμάιλαγκιτς που έπαιξε τα προηγούμενα δύο χρόνια στους Γουόριορς και ο Γουίλιαμ Μόσλι. Δεν αποκλείεται να γίνει και μια τελευταία προσθήκη, χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχει, πάντως, πραγματική ανάγκη για κάτι τέτοιο.

Η Βίρτους έχει στα γκαρντ τον Μίλος Τεόντοσιτς, τον Νίκο Μάνιον, τον Αλεσάντρο Παγιόλα, τον Μικέλε Ρουτσιέρ, τον Μάρκο Τσερόν και τον Μάρκο Μπελινέλι, στα φόργουορντ τον, Κάιλ Γουίμς, τον Κέβιν Χέρβι που ήθελε ο Παναθηναϊκός, τον Αβούντου Αμπάς, τον Αμάρ Αλιμπέγκοβιτς και στη φροντ λάιν τον Έκπε Γιούντο, τον Μαμ Τζαϊτέ και τον Αμεντέο Τεσιτόρι. Η ομάδα της Μπολόνια ανακοίνωσε πως έκλεισε το ρόστερ της, έχει 13 παίκτες και προς το παρόν τουλάχιστον δεν θα κάνει άλλη κίνηση.

Οι αρχικές πεντάδες και οι όμιλοι των δύο ομάδων

Πέιτζ, Πάντερ, Κούρουτς, ΛεΝτέι, Μόσλι από τη μία, Τεόντοσιτς, Μπελινέλι, Γουίμς, Χέρβι, Γιούντο από την άλλη, δύο πεντάδες που θα στέκονταν άνετα στη EuroLeague, δύο πεντάδες που θα βρίσκονται σε διαφορετικούς ομίλους και μακάρι να συναντηθούν στο φινάλε της σεζόν για να παλέψουν για το τρόπαιο.

Η μεν Παρτίζαν θα συμμετάσχει στον Α' Όμιλο του EuroCup, θα αντιμετωπίσει τη γαλλική Μετροπολιτάν, την ιταλική Τρέντο, το Αμβούργο από τη Γερμανία, την ισπανική Μπανταλόνα, τη Λιετκαμπέλις από τη Λιθουανία, τη ρωσική Λοκομοτίβ Κουμπάν, την Ανδόρα, την πολωνική Σλαρκ Βρότσλαβ και την Τουρκ Τέλεκομ από την Άγκυρα.

Η δε Βίρτους Μπολόνια θα συμμετάσχει στον Β' Όμιλο, θα αντιμετωπίσει τη Μπουντούτσνοστ από το Μαυροβούνιο, την Τσεντεβίτα από τη Σλοβενία, τη Μπούρσασπορ από την Τουρκία, την ισπανική Γκραν Κανάρια, τη γαλλική Μπουργκ, τον Προμηθέα, τη γερμανική Ουλμ, την ιταλική Βενέτσια και τη Βαλένθια που "υποβιβάσθηκε" από τη EuroLeague.

Ποιοι μπορούν να τις απειλήσουν;

Παρτίζαν και Βίρτους προφανώς ξεχωρίζουν, ωστόσο το EuroCup της σεζόν 2021/22 θα έχει έντονο ανταγωνισμό και πολλές καλές ομάδες που μπορούν να μπουν σφήνα.

Η Μπανταλόνα έχει τους Πάου Ρίμπας, Μπράντον Πολ, Άντε Τόμιτς, η Λοκομοτίβ Κουμπάν έχει τους Στάντον Κιντ, Τζόναθαν Μότλι, Γκρεγκ Γουίτινγκτον, Ντάριους Τόμπσον, Άλαν Γουίλιαμς, η Τουρκ Τέλεκομ τους Τζουάν Τζόνσον, Άαρον Χάρισον, Άλεξ Πέρεζ, Οκτάβιους Έλις, η Μπουντούτσνοστ επένδυσε στους Ντι Τζέι Σίλι, Βλάντιμιρ Μίτσοβ, Τζέικομπ Γουάιλι, Μάρκο Γιάγκοντιτς-Κουρίτζα, Έντιν Άτιτς, η Τσεντεβίτα πηγαίνει με τους Μέλβιν Έτζιμ, Έντο Μούριτς, Γιάκα Μπλάζιτς, Τζάκι Καρμάικλ και με αξιόλογους νεαρούς Σλοβένους, η Γκραν Κανάρια με τους Ντίλαν Ένις, Ιλμάνε Ντιοπ, Μικέλ Σάλβο, Αρτέμ Πουστόβι, Νίκολας Μπρουσίνο, Άντριου Αλμπισί, Έι Τζέι Σλότερ, ενώ η Βαλένθια θα έχει τους Βίκτορ Κλαβέρ, Κλέμεν Πρέπελιτς, Σαμ Βαν Ρόσομ, Μάικ Τόμπι, Μάρτιν Χέρμανσον, Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς, Χασιέλ Ριβέρο.

Το EuroCup δεν ήταν ποτέ διοργάνωση ελκυστική, μια διοργάνωση που οι φίλοι του μπάσκετ παρακολουθούσαν στενά, τώρα όμως το επίπεδο έχει ανέβει και εκτός από τις Παρτίζαν - Βίρτους Μπολόνια υπάρχουν τουλάχιστον δύο ακόμη ομάδες που ονειρεύονται πως θα συμμετάσχουν στο επερχόμενο expansion της EuroLeague. Όλοι θα δίνουν εξετάσεις σε καθημερινή βάση, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τον Προμηθέα που θα έχει τους Γκίκα, Ρέι, Γκάντι, Σβαρτς, Γιαννόπουλο, Ρογκαβόπουλο, Αγραβάνη, Χαντ, Γκραντ και ψάχνει ένα πρωτοκλασάτο πάουερ φόργουορντ.

TAGS EUROCUP ΒΙΡΤΟΥΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ ΠΑΡΤΙΖΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ