BASKETBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός - Ζάλγκιρις: Το τρομερό +27 του Λι, το +18 της πεντάδας της ανατροπής και ο ρόλος των Πονίτκα - Καλαϊτζάκη

Ο Πάρις Λι με την φανέλα του Παναθηναϊκού
Ο Πάρις Λι με την φανέλα του Παναθηναϊκού PHOTO BY: GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη με ανατροπή του Παναθηναϊκού επί της Ζάλγκιρις. Ο ρόλος του διαστημικού σε άμυνα και επίθεση Πάρις Λι που έβγαλε +27 στο +/- και η σημασία της συνύπαρξης των Πονίτκα, Καλαϊτζάκη στην 5αδα που έφερε τούμπα το ματς, με τον Πολωνό να δίνει αμυντικό ρεσιτάλ. 

Ο Παναθηναϊκός έδειξε χαρακτήρα κόντρα στην Ζάλγκιρις. Στηριζόμενος στην τρομερή άμυνά του επέστρεψε από το -15 και διέλυσε με 89-65 τους Λιθουανούς στην βραδιά καριέρας του Πάρις Λι, με τα χαμόγελα να επιστρέφουν ξανά στο ΟΑΚΑ.

Οι “πράσινοι” είχαν δύο πρόσωπα στο ματς. Ένα απογοητευτικό στο πρώτο μέρος και ένα… διαστημικό στο δεύτερο, παίρνοντας μία σημαντική νίκη για την ψυχολογία τους.

To SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη του Παναθηναϊκού.

Ένα πρώτο μέρος που πήγαν όλα στραβά, πριν την έκρηξη

Παίζοντας κόντρα σε μία ομάδα με περιορισμένο επιθετικό ταλέντο στον τομέα της δημιουργίας (ειδικά μετά τον τραυματισμό του - αντικαταστάτη του τραυματία Έβανς - Τέιλορ) ο Παναθηναϊκός έμοιαζε υπνωτισμένος στο πρώτο μέρος. Το “τριφύλλι” άφησε την Ζάλγκιρις να νιώσει άνετα και να κάνει το παιχνίδι της και το πλήρωσε σε κάθε φάση.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι Λιθουανοί εκμεταλλεύτηκαν κάθε ψεγάδι των “πράσινων”, ειδικά στην κάλυψη των Off ball plays (συστημάτων που απαιτούν κίνηση μακριά από την μπάλα), που είναι ένα από τα αδύνατα σημεία του Παναθηναϊκού.

Η Ζάλγκιρις πήρε ό,τι ήθελε στο πρώτο μέρος: Όποτε ήθελε πόσταρε τους Ουλάνοβας, Σμιτς ή Γκιεντράιτις, έβγαζε ελεύθερα σουτ στον Ντίμσα, συνεργασίες με τον Χέιζ. Κυρίως όμως χτυπούσε την αδυναμία συγκεκριμένων παικτών του Παναθηναϊκού (κυρίως Γουίλιαμς και λιγότερο Μπείκον) στην άμυνα μακριά από την μπάλα.

Η Ζάλγκιρις πήρε 11 επιθετικά ριμπάουντ στο πρώτο μέρος. Συχνά, οι δύο Αμερικανοί ήταν εκτός θέσης, είτε επειδή είχε υπάρξει αλλαγή σε μαρκάρισμα μακριά από την μπάλα, είτε επειδή έχαναν τον παίκτη τους. Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν οι Λιθουανοί και πήραν πόντους από δεύτερες ευκαιρίες, καλύπτοντας το επιθετικό τους πρόβλημα να εκτελούν σε πρώτο χρόνο.

Η πεντάδα που γύρισε το ματς και ο ρόλος των Πονίτκα, Καλαϊτζάκη

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς πήρε μία σημαντική απόφαση στην τρίτη περίοδο, ρίχνοντας στο παρκέ μία ενδιαφέρουσα πεντάδα: Λι, Πονίτκα, Μπέικον, Καλαϊτζάκης και Γκουντάιτις βρέθηκαν μαζί στο παρκέ, με τον Γουίλιαμς να μένει στον πάγκο. Αυτή η πεντάδα έμελλε να βγάλει πρόσημο +18 στο +/-, παίζοντας κομβικό ρόλο στην ανατροπή.

Η πίεση του Λι πάνω στην μπάλα στον μοναδικό καθαρό χειριστή της Ζάλγκιρις (Λεκαβίτσιους) - τον οποίο ο Αμερικανός έστειλε δεξιά - ήταν αυτή που ξεχώρισε. Υπήρχαν όμως κάποιες συγκεκριμένες σταθερές που ίσχυαν για αυτή την πεντάδα που έφεραν τα πάνω-κάτω στο ματς.

Με τον Παναθηναϊκό να αλλάζει άμυνα στο Pick and Roll (από ICE σε Hedge Out), οι “πράσινοι” έπρεπε να έχουν στο παρκέ παίκτες που θα έκλειναν χώρους όταν ο - αργός στα πόδια - Γκουντάιτις έβγαινε δυναμικά στο σκριν ή έστω έμενε στο ύψος του σκρινέρ (το λεγόμενο “level”, όπου ο ψηλός έχει υπόψη και τον χειριστή της μπάλας και τον ψηλό). Αυτοί οι δύο παίκτες ήταν ο Πονίτκα και ο Γιώργος Καλαϊτζάκης.

Οι δύο φόργουορντ είναι οι πιο ενεργοί weakside αμυντικοί των “πράσινων”. Έχουν το μέγεθος, την ταχύτητα και το μπασκετικό I.Q για να δώσουν δηλαδή την βοήθεια στον σωστό χρόνο από την αδύνατη πλευρά και να κλείσουν χώρο. Η ταυτόχρονη παρουσία τους στο παρκέ έκλεισε χώρους στην Ζάλγκιρις. Ο δε Πονίτκα έδωσε ένα πραγματικό αμυντικό ρεσιτάλ.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Πολωνός ήταν ο κύριος αμυντικός σε 12 επιθέσεις της Ζάλγκιρις. Όταν συνέβη αυτό οι Λιθουανοί είχαν μόλις 3/10 σουτ και υπέπεσαν σε δύο λάθη, κάτι που σημαίνει ότι ο Πονίτκα δεχόταν 0.58 πόντους ανά κατοχή, σε ένα τρομερό νούμερο. Ιδού και το Shot Chart των σουτ που μάρκαρε:

Το Shot Chart των σουτ που μάρκαρε ο Πονίτκα κόντρα στην Ζάλγκιρις
Το Shot Chart των σουτ που μάρκαρε ο Πονίτκα κόντρα στην Ζάλγκιρις INSTAT SCOUT

Το +27 του Λι λέει όλη την αλήθεια

Κακά τα ψέματα βέβαια. Όσο καλή και αν ήταν αυτή η πεντάδα του Παναθηναϊκού, όλα ξεκίνησαν από τον Πάρις Λι, που έδωσε ένα μοναδικό ρεσιτάλ με 24 πόντους με 5/6 τρίποντα, 4/6 δίποντα, 1/2 βολές και 4 ασίστ, από τις οποίες οι “πράσινοι” πήραν άλλους 9 πόντους.

Ο Αμερικανός έβγαλε τα συκώτια στους Λεκαβίτσιους, Γκιεντράιτις και Ντίμσα (τους τρεις παίκτες που κλήθηκαν να αγωνιστούν στον άσο) στέλνοντάς τους και τους τρεις στο αδύνατο χέρι τους (στο δεξί τον Λεκαβίτσιους, στο αριστερό τους άλλους δύο). Την ίδια στιγμή, στην επίθεση πήρε προσωπικές φάσεις, αφού κανείς γκαρντ των Λιθουανών δεν μπορούσε να ακολουθήσει.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Λι σκόραρε με τους εξής τρόπους:
Pick and Roll όπου ήταν ο χειριστής της μπάλας: 9 πόντοι σε 6 κατοχές
Isolation (ένας εναντίον ενός): 7 πόντοι σε 3 κατοχές
Transition (αιφνιδιασμός): 5 πόντοι σε 2 κατοχές
Catch and Drive (υποδοχή της μπάλας, ντρίμπλα και προσπάθεια): 3 πόντοι σε 2 κατοχές
Ιδού και το Shot Chart του:

Το Shot Chart του Πάρις Λι κόντρα στην Ζάλγκιρις
Το Shot Chart του Πάρις Λι κόντρα στην Ζάλγκιρις INSTAT SCOUT

Ο Λι έδωσε κάθετο παιχνίδι στον Παναθηναϊκό στην επίθεση, ήταν ο μόνος που μπορούσε να σπάσει την άμυνα Hedge Out των Λιθουανών στο Pick and Roll είτε πασάροντας είτε δημιουργώντας, πήρε σουτ μετά από ντρίμπλα. Έκανε τα πάντα και το τελικό +27 που έβγαλε στο σύστημα +/- τα λέει λίγο-πολύ όλα.

Μία νίκη που είχε ανάγκη

Ο Παναθηναϊκός νίκησε όταν αποφάσισε να γυρίσει το τσιπάκι στην άμυνα. Νίκησε επειδή η τριάδα των Λι, Πονίτκα και Καλαϊτζάκη είχε αρκετή ενέργεια για να καλύψει δύο κακούς αμυντικούς στο πίσω μέρος του παρκέ (Μπέικον, Λι) και παράλληλα να δώσει ταχύτητα στο μπροστινό μέρος του παρκέ. Νίκησε βέβαια και επειδή ο Λι την ίδια στιγμή που στην άμυνα έκανε τα… γνωστά, έμοιαζε με τον… Στεφ Κάρι στην επίθεση.

Στο τέλος της ημέρας, ο Παναθηναϊκός πήρε μία νίκη που είχε ανάγκη για πολλούς λόγους. Ψυχολογικούς και αγωνιστικούς. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα θα φανεί αρκετά χρήσιμο αν το “τριφύλλι” συνειδητοποιήσει πώς έφτασε στο θετικό αποτέλεσμα, προκειμένου να χτίσει πάνω σε αυτό. Η συνέχεια θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ