BASKETBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός - Βιλερμπάν: Αυτό που έχει να κάνει το τριφύλλι κόντρα στην ομάδα του Ντε Κολό που δεν απειλεί

Ο Νάντο ντε Κολό με τη φανέλα της Βιλερμπάν στον αγώνα με τη Βαλένθια
Ο Νάντο ντε Κολό με τη φανέλα της Βιλερμπάν στον αγώνα με τη Βαλένθια MIGUEL ANGEL POLO/VALENCIA BASKET

Με τη βοήθεια του Instat Scout εξηγούμε γιατί ο Παναθηναϊκός έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ντουμπλάρει τις εντός έδρας επιτυχίες του στην EuroLeague και ν' ανέβει βαθμολογικά, πλησιάζοντας τις ομάδες της πρώτης οκτάδας, πριν ψάξει το πώς θα βελτιώσει την εντός έδρας εικόνα του.

Πριν από 13 μήνες ο Παναθηναϊκός έχανε με διαφορά 14 πόντων από τη Βιλερμπάν στο ΟΑΚΑ. Είχε και τότε έρθει από μια μεγάλη εντός έδρας νίκη (Αναντολού Εφές) και έψαχνε να ντουμπλάρει τις επιτυχίες του στην EuroLeague για ν' ανέβει βαθμολογικά.

Το 70-84 της 29ης Οκτωβρίου του 2021 τού έφρασε την πορεία και φώτιζε τα εμφανή προβλήματα στον "άσο", αφού οι Πέρι και Φέρελ δεν είχαν ταιριάξει, δείχνοντας ανεπαρκείς να ηγηθούν του υπόλοιπου συνόλου. Ή έστω ν' ανταποκριθούν αμυντικά, αφού οι Οκόμπο και Τζόουνς εξέθεταν κάθε απόπειρα αφοπλισμού τους.

Απόψε (25/11, 21:00 Novasports Prime, LIVE από το SPORT24) το Τριφύλλι συναντά την ASVEL σε μια διαφορετική συγκυρία. Όχι απαραίτητα γιατί ο ίδιος δείχνει μια πολύ διαφορετική εικόνα. Το 3-6, άλλωστε, δεν κολακεύει. Τουλάχιστον όμως οι δύο βασικοί πόιντ γκαρντ (Γουόλτερς, Λι) είναι παίκτες με εμπειρία να διαχειριστούν ψυχραιμότερα την ευθύνη της καθοδήγησης.

Η βασική διαφορά αφορά την αντίπαλο του Παναθηναϊκού. Ως εδώ η Βιλερμπάν του 3-6 επίσης (ρεκόρ που μοιράζονται συνολικά έξι ομάδες) δείχνει ένα πιο προβλεπόμενο σύνολο και πιο εύκολα αντιμετωπίσιμο. Έχει μεν πανηγυρίσει δύο σπουδαία διπλά (Βαλένθια, Μπολόνια), αλλά την ίδια στιγμή έχει χάσει σε τρία ματς με τουλάχιστον 15 πόντους. Μοιάζει ν' αφήνει όσα παιχνίδι δεν τις πηγαίνουν καλά.

Οι αλλαγές στο ρόστερ έχουν πειράξει χημεία και συνεργασίες, η έλλειψη περιφερειακών που θα κουβαλήσουν με συνέπεια έχει κοστίσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ντε Κολό, που επέστρεψε στα πάτρια εδάφη, αλλά η έως τώρα συνεισφορά του έχει περιοριστεί σε ξεσπάσματα. Ούτε ο Ομπασόχαν έχει καταφέρει ν' ανταποκριθεί στον απαιτούμενο βαθμό, ενώ ο Μάθιους τώρα κάνει μια οργανωμένη απόπειρα να αναλάβει πιο ηγετικό ρόλο.

Δεν σκοράρει καθόλου εύκολα η Βιλερμπάν

Η Βιλερμπάν κάνει λίγα πράγματα πολύ καλά μέχρι εδώ. Φερ' ειπείν η παραγωγικότητα από τον παίκτη που στήνει το εκάστοτε pick 'n roll, σε ποσοστό 18.1% εκ των συνολικών επιθέσεων της ομάδας, ζορίζεται να φτάσει στο 0.85π. ανά κατοχή. Πρόκειται για τη πέμπτη χειρότερη επίδοση ομάδας στη διοργάνωση την ώρα που αυτή η κατάσταση αποτελεί τη βασικότερη στις περισσότερες ομάδες.

Γενικά η Βιλερμπάν είναι μια ομάδα που, μολονότι κινείται πάνω από τις 83 κατοχές ανά αγώνα (83.2), πάνω δηλαδή από τον μέσο όρο, δυσκολεύεται να βρει τον δρόμο για το αντίπαλο καλάθι μέσα από οποιαδήποτε συνθήκη κι αν το προσπαθήσει. Με 0.9π. ανά κατοχή ισοβαθμεί με τον Ερυθρό Αστέρα στην προτελευταία θέση και αφήνει πίσω μόνο την απογοητευτική ως τώρα Μιλάνο.

Την ανεβάζει για την ώρα και δείχνει -σε κάποιες περιπτώσεις- πιο επικίνδυνη απ' όσο είναι στην πραγματικότητα η αποδοτικότητα σε συνθήκες catch and shoot. Η Βιλερμπάν παίρνει 1.24π. ανά κατοχή ως η πέμπτη πιο παραγωγική ομάδα στη λίγκα, όχι μακριά από τη Βαλένθια και την Μπάγερν του 1.33π., τη Φενέρμπαχτσε του 1.31π. και του Παναθηναϊκού που βρίσκεται στο 1.26π.

Τα ποσοστά της Βιλερμπάν μέσα από καταστάσεις catch and shoots
Τα ποσοστά της Βιλερμπάν μέσα από καταστάσεις catch and shoots INSTAT SCOUT


Παραδόξως, βέβαια, είναι μια επιλογή που έρχεται πάντα σε δεύτερη μοίρα, με το 12% (το ποσοστό των επιθέσεων που τελειώνει με τέτοιο τρόπο) να την αφήνει τελευταία, όταν ο πρώτος Ολυμπιακός είναι στο 22.4%, 10+ ποσοστιαίες μονάδες πάνω.

Όσο μάλιστα προχωρά η σεζόν τόσο η εν λόγω επιλογή χάνει έδαφος, αφού στα τελευταία δύο ματς ήταν τέταρτη στη σειρά, προκρίνοντας αρκετά το παιχνίδι από απομόνωση, χωρίς σε αρχικό στάδιο να έχει κερδίσει κάτι συνταρακτικό, και βάζοντας στο κάδρο το παιχνίδι πίσω από τα σκριν. Τούτο δοκιμάστηκε από τον Πάρκερ πολύ κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, όταν έλειπαν οι Ντε Κολό και Μάθιους.

Τα ποσοστά της Βιλερμπάν από επιθέσεις απομόνωσης και πίσω από το σκριν στα τελευταία δύο παιχνίδια
Τα ποσοστά της Βιλερμπάν από επιθέσεις απομόνωσης και πίσω από το σκριν στα τελευταία δύο παιχνίδια INSTAT SCOUT

Πάνω το όριο του 1π. ανά κατοχή στο σύνολο των αγώνων κινούνται οι επιθέσεις από κοψίματα (cuts), αλλά είναι πολύ χαμηλά ως επιλογή (8.3%). Όπως επίσης οι επιθέσεις από hands off παιχνίδι παρά την αντιστρόφως ανάλογη παραγωγικότητα που προσφέρουν (1.55π σε 3.1% των επιθέσεων).

Ομολογουμένως το τι θα δώσει κάθε άμυνα επηρεάζει την τελική απόφαση επίθεσης. Όπως και να 'χει πάντως ο Παναθηναϊκός θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση, εφόσον δεν επιτρέψει στη Βιλερμπάν ν' ανέβει πάνω από τον εφετινό πήχη της, φροντίζοντας να εκμεταλλευτεί τις αμυντικές αδυναμίες σε βασικές καταστάσεις. Η γαλλική ομάδα δέχεται 0.97π ανά κατοχή από τον χειριστή τον pick n roll και 1.33π. ανά κατοχή από catch and shoot, χωρίς να έχει πάντα καλές επιστροφές.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ