BASKETBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός: Πόσο κινδυνεύει από την τελευταία Ζάλγκιρις

Ο Εντγκάτας Ουλανόβας στη διάρκεια του αγώνα της Ζάλγκιρις με τη Ζενίτ
Ο Εντγκάτας Ουλανόβας στη διάρκεια του αγώνα της Ζάλγκιρις με τη Ζενίτ @ZENITBASKET

Η -ουραγός της Euroleague- Ζαλγκίρις με ρεκόρ 0-9 διαθέτει τη δεύτερη χειρότερη επίθεση και τη δεύτερη χειρότερη άμυνα ταυτόχρονα. Υπάρχει κάτι που να τρομάζει τον Παναθηναϊκό πριν από τη μάχη στο Κάουνας;

Πολύ πριν η Μπασκόνια μπει στη διαδικασία αντικατάστασης του Ντούσκο Ιβάνοβιτς με τον Νέβεν Σπάχια ήταν η Ζάλγκιρις που έσερνε τον χορό της αλλαγής προπονητή στο ξεκίνημα της νέας σεζόν. Ύστερα από μόλις δύο αγώνες ο -επιτυχημένος πέρυσι- Μάρτιν Σίλερ κρινόταν ανεπαρκής από τους προϊσταμένους του και τον έριχναν στον Καιάδα ως υπεύθυνο για το 0/2 απέναντι σε Βιλερμπάν και Ζενίτ.

Από την πρόσληψη του Γιούρε Ζντοβτς κύλησε πολύ νερό στον μύλο της εσωστρέφειας, αφού ούτε η πρόσληψή του είχε θετική επίδραση. Ο Σλοβένος κόουτς ανέλαβε στα μέσα Οκτωβρίου κι έκτοτε η Ζάλγκιρις έχει υποστεί επτά ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια και σέρνεται στον πάτο της κατάταξης.

Ο Παναθηναϊκός την βρίσκει (16/11, 20:00 Novasports Prime, LIVE από το SPORT24) μετά το 95-82 στη Μαδρίτη. Ήταν η πιο παραγωγική βραδιά της στη διοργάνωση και έγινε θέμα.

Μόνο μια φορά, άλλωστε, είχε υπερβεί τους 75 πόντους και αυτήν στην πρεμιέρα (88-76 από την ASVEL). Έκτοτε είχε βρει μάξιμουμ 71 (στην εντός έδρας ήττα από την Άλμπα), ενόσω η άμυνά της δεχόταν πολλούς περισσότερους πόντους απ' όσους μπορούσε ν' αντέξει.

Μοιραία η Ζάλγκιρις εμφανίζεται να διαθέτει ταυτόχρονα τη δεύτερη χειρότερη επίθεση (68.5) και τη δεύτερη χειρότερη άμυνα (81.4). Ο μέσος όρος της διαφορά των ηττών της ξεπερνά το διψήφιο φράγμα.

Την ίδια ώρα οι πρωταθλητές Ελλάδας είναι 13οι στην επίθεση (72.9) και 15οι στην άμυνα (79.6). Άρα το timing για την τρίτη εφετινή νίκη τους και πρώτη μακριά από το ΟΑΚΑ, σ' ένα οριακά παιχνίδι, μοιάζει ευνοϊκό. Είναι η αλληλουχία των αποτελεσμάτων που στέλνει θετικά vibes, διότι η προηγούμενη νίκη των πρασίνων της Αθήνας (η σαρωτική επί της Εφές στο ΟΑΚΑ) ήρθε μετά από τρία ανεπιτυχή αποτελέσματα.

Έχουν να φοβούνται κάτι ο Δημήτρης Πρίφτης και οι παίκτες του από την ουραγό της κατάταξης; Κάθε ομάδα διαθέτει τα όπλα της και αυτά πασχίζει να ενεργοποιήσει σε κάθε νέα φορά.

  • Η Ζαλγκίρις είναι (και) "θύμα" του προγράμματος, καθώς οι έξι από τις εννέα ήττες της ήρθαν μακριά από το Κάουνας. Στη Zalgirio Arena οι πρωταθλητές Λιθουανίας έχουν μεν 0-3, χάνοντας από Ζενίτ, Μπάγερν και Άλμπα, αλλά ο μέσος όρος της εις βάρος τους διαφοράς είναι μόνο 5.3 πόντους. Δεν έχουν δηλαδή παρατήσει κάποιο ματς, ούτε έχουν διασυρθεί.


  • Η Ζαλγκίρις σουτάρει τρίποντο με το όγδοο καλύτερο ποσοστό στη διοργάνωση (33.9%). Όπως προκύπτει από το ομαδικό Shot Chart του Instat Scout, οι ελάχιστα περισσότερες προσπάθειες εκδηλώνονται από το δεξί φτερό (36/96) με το ποσοστό σ' αυτές τις περιπτώσεις ν' αγγίζει το 38%! Από τ' αριστερά πέφτει μεν στο 34.4% (με... 53% από τη γωνία), αλλά επί της ουσίας το συνολικό γκρεμίζεται επειδή οι πρωταθλητές Λιθουανίας έχουν βρει σίδερο στις 30 από τις 38 προσπάθειες που εκτελέστηκαν από το ύψος της κορυφής.
Το shot chart της Ζαλγκίρις Κάουνας στα εννέα εφετινά παιχνίδια της στην Euroleague
Το shot chart της Ζαλγκίρις Κάουνας στα εννέα εφετινά παιχνίδια της στην Euroleague INSTATSCOUT
  • Η Ζαλγκίρις μειώνει όσο είναι εφικτό τις επιθέσεις που χαραμίζει από λάθη. Με 12.7 ανά αγώνα βρίσκεται πάνω από τη μέση της λίστας, μιας και κατέχει την όγδοη θέση.


  • Από τα data του Instat Scout προκύπτει ακόμη πως οι πεντάδες που μένουν λιγότερο στο παρκέ είναι οι πιο επικίνδυνες. Ιδίως πειραματικά σχήματα του Ζντοβτς με τρεις "κοντούς" που δεν ξεπερνούν το 1.96μ μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα και να "τρέξουν" καλά διαστήματα. Φερ' ειπείν η 5άδα με Λεκαβίτσιους, Γουέμπστερ (που έχει πάρει τη θέση του Μουντιέι), Μιλάκνις, Γκιφάι και τον Κάβανο στο "5" βρίσκονται στο +6 (σε 1'10''). Στο ίδιο επίπεδο και η 5άδα με Λεκαβίτσιους, Στρέλνιεκς, Ντράγκιτς (που προστέθηκε εκ των υστέρων) Ουλάνοβας και Κάβανο με τη διαφορά ότι έχει συμπληρώσει σχεδόν 6 λεπτά στο παρκέ.


  • Η Ζαλγκίρις επιτίθεται ισομερώς με δύο τρόπους, καθώς η μία από τις συνολικά πέντε επιθέσεις εκτελείται είτε μετά από πικ εν ρολ του χειριστή είτε με σουτ από πάσα. Η δεύτερη κατάσταση είναι σαφώς πιο επικίνδυνη, μια και η ομάδα του Ζντοβτς παίρνει 0.26π παραπάνω από την πρώτη (1.01 έναντι 0.75 ανά κατοχή). Η πιο παραγωγική συνθήκη (1.16π ανά κατοχή), πάντως, είναι του παίκτη που θα βγει από το σκριν για να εκτελέσει, με δεδομένο ότι υπάρχουν στο ρόστερ Μιλάκνις και Στρέλνιεκς. Παραδόξως όμως χρησιμοποιείται ελάχιστα σε κάθε αγώνα (6.7% των επιθέσεων).
Ο τρόπος, με ποσοστά, που επιτίθεται η Ζαλγκίρις στα 9 ματς της Euroleague
Ο τρόπος, με ποσοστά, που επιτίθεται η Ζαλγκίρις στα 9 ματς της Euroleague INSTATSCOUT
  • Η Ζαλγκίρις είναι άκρως αποτελεσματική στην άμυνα του ποστ. Παρόλο που οι αντίπαλοί της επιλέγουν να εκδηλώσουν επιθέσεις χαμηλά (10.1% των συνολικών αμυνών της ομάδας), ελάχιστα την "πληγώνουν". Κατά μέσο όρο η λιθουανική ομάδα δέχεται μόλις 0.7π ανά κατοχή, αναγκάζοντας σε 1 λάθος ανά ματς τον επιτιθέμενο.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα τα παραπάνω ο Παναθηναϊκός θ' αντιμετωπίσει μια ομάδα που ναι μεν είναι σε παρατεταμένη κρίση κι αυτό δεν αμφισβητείται, αλλά ιδίως εντός έδρας παραμένει ένα σύνολο με συγκεκριμένες αρετές που δεν προσπαθεί να βρει ξανά την αγωνιστική ταυτότητά του. Οι δρόμοι τους είναι παράλληλοι.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ