EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Θέση-θέση, ρόλο-ρόλο, τα ρόστερ των αιωνίων

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Θέση-θέση, ρόλο-ρόλο, τα ρόστερ των αιωνίων
EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός που έγινε πιο ορθολογικός και ισορροπημένος, χτίζοντας το ρόστερ του για τον αιώνιο αντίπαλο κι ο Ολυμπιακός που μπορεί να αισθάνεται ότι βελτίωσε το δυναμικό του λίγες εβδομάδες μετά από τη χαμένη ευκαιρία να παίξει στον τελικό της EuroLeague. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Ο Ιούλιος έφυγε, ο Αύγουστος ήρθε, η Εθνική Ελλάδας ξεκίνησε την προετοιμασία της για το EuroBasket και οι δύο μεγαλύτερες ομάδες της χώρας έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τα ρόστερ τους για την περίοδο 2022/23.

Ο Παναθηναϊκός ψάχνει έναν παίκτη για τις θέσεις 4-5, ο Ολυμπιακός έκλεισε με τον Ταρίκ Μπλακ και το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως και οι δύο ομάδες βελτίωσαν το δυναμικό τους, γέμισαν τους πάγκους τους και κάλυψαν τις ανάγκες τους, με τους πράσινους να κινούνται προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση: να ματσάρουν με τον αιώνιο αντίπαλο, από τον οποίο μετρούν επτά σερί ήττες.

Όπως ακούσατε στο 22ο επεισόδιο του Bald Brothers Podcast, Παναθηναϊκός κι Ολυμπιακός, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, χτίστηκαν φέτος το καλοκαίρι με το βλέμμα στον Ντίνο Μήτογλου που περιμένει να μάθει για πόσο καιρό θα μείνει εκτός δράσης μετά από το θετικό δείγμα που έδωσε τον περασμένο Μάρτιο.

Στο πράσινο στρατόπεδο επικρατεί μία σιγουριά πως ο Έλληνας ψηλός θα γυρίσει στην ομάδα σε περίπτωση που η Αρμάνι Μιλάνο τον αποδεσμεύσει. Στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο παρακολουθούν την περίπτωση του Μήτογλου και θα είναι έτοιμοι να κάνουν την κίνησή τους, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει καλύτερος διαθέσιμος Έλληνας, τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον, ειδικά από τη στιγμή που ο Σάσα Βεζένκοβ θέλει να παίξει στο NBA και θα προσπαθήσει να πάρει το καλοκαίρι του 2023 ένα καλό συμβόλαιο από τους Σακραμέντο Κινγκς.

Πριν αναλύσουμε τους ρόλους στα δύο ρόστερ, ας δούμε πως διαμορφώνονται τα Depth Charts Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού αυτή τη στιγμή.

Το Depth Chart του Παναθηναϊκού

PG: Νέιτ Γουόλτερς, Πάρις Λι, Λευτέρης Μποχωρίδης
SG: Άντριου Άντριους, Γιώργος Καλαϊτζάκης, Νεοκλής Αβδάλας
SF: Μάριους Γκριγκόνις, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, Λευτέρης Μαντζούκας
PF: Ντέρικ Γουίλιαμς, Αλέξανδρος Σαμοντούροβ, Νίκος Χουγκάζ
C: Γιώργος Παπαγιάννης, Αρτούρας Γκουντάιτις

Το Depth Chart του Ολυμπιακού

PG: Τόμας Γουόκαπ, Κώστας Σλούκας, Μιχάλης Λούντζης, Ιωσήφ Κολοβέρος
SG: Αϊζάια Κάνααν, Σακίλ ΜακΚίσικ, Γιαννούλης Λαρεντζάκης
SF: Κώστας Παπανικολάου, Μιχάλης Σπρίντζιος
PF: Σάσα Βεζένκοβ, Άλεκ Πίτερς, Παναγιώτης Τσάμης,
C: Μουστάφα Φαλ, Τζόελ Μπόλομποϊ, Ταρίκ Μπλακ

Υποσημείωση: Κάποιοι εκ των νεαρών ίσως παραχωρηθούν δανεικοί, τόσο στον Παναθηναϊκό, όσο και στον Ολυμπιακό που πάντως φαίνεται να έχει καταλήξει στους μικρούς που θα συμπληρώσουν το ρόστερ, με τους Αλέξανδρο Νικολαΐδη, Σωτήρη Οικονομόπουλο, Ζαΐντ Μουόσα να μένουν τη σεζόν 2023/24 εκτός ΣΕΦ.

Οι χειριστές

Τα περσινά "πειράματα" του Παναθηναϊκού, δεν ήταν επιτυχημένα. Από τον Κέντρικ Πέρι και τον Γιόγκι Φέρελ, μέχρι τον Στέφαν Γιόβιτς και τον Πέιτον Σίβα, οι Πρίφτης - Βόβορας δεν βρήκαν τον πόιντ γκαρντ που είχαν ανάγκη. Έτσι, ο Ντέγιαν Ράντονιτς κι ο Αργύρης Πεδουλάκης πήγαν σε μία πιο safe επιλογή με τον Νέιτ Γουόλτερς, έναν ψηλό άσο με οργανωτικές αρετές, με εμπειρία από τη EuroLeague, αλλά και με συγκεκριμένο "ταβάνι" σύμφωνα με όσα έχει δείξει έως σήμερα.

Πίσω από τον Αμερικανό θα υπάρχει ένας συμπατριώτης του, ο Πάρις Λι, ο οποίος άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στον ρόλο του backup άσου στη Μονακό. Εξαιρετικός στην πίεση πάνω στη μπάλα, βοήθησε τους Μονεγάσκους να διεκδικήσουν σε πέμπτο ματς την πρόκριση στο Final Four της EuroLeague και είναι έτοιμος για να κάνει το βήμα προς τα εμπρός, ακόμη και να διεκδικήσει τη θέση του βασικού στον Παναθηναϊκό στον οποίο θα έχει χώρο και χρόνο.

Ο Άντριου Άντριους θα δώσει λύσεις στο οργανωτικό κομμάτι, το ίδιο και ο Λευτέρης Μποχωρίδης, ενώ σε αυτόν τον ρόλο μπορούν να παίξουν και ο Μάριους Γκριγκόνις, όσο και ο Γιώργος Καλαϊτζάκης.

Ο Ολυμπιακός, από την άλλη, θα συνεχίσει με τον Τόμας Γουόκαπ πενταδάτο και με τον Κώστα Σλούκα στον ρόλο του έκτου παίκτη. Ομάδα που κερδίζει, λένε πως δεν αλλάζει, οπότε οι Πειραιώτες δεν είχαν λόγο για να "πειράξουν" αυτό το δίδυμο που λειτούργησε άψογα την περασμένη σεζόν από τη στιγμή που ο Αμερικανός επέλεξε την προοπτική της Ελλάδας για να παίξει στο πλευρό του Έλληνα διεθνή.

Ως χειριστής μπορεί να λειτουργήσει και ο Αϊζάια Κάνααν, που ήταν πόιντ γκαρντ στο NBA και στην Ούνικς, στην οποία έπαιζε και στις δύο θέσεις. Ως χειριστής μπορεί να λειτουργήσει και ο Μιχάλης Λούντζης, αλλά και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να συμπληρώνει τη θέση ένα με τον Ιωσήφ Κολοβέρο που πέρυσι είχε ρόλο πενταδάτου στον Ιωνικό Νικαίας.

Οι σουτέρ

Αν υπάρχει ένα στοιχείο που θεωρείται υπεραπαραίτητο στο σύγχρονο μπάσκετ, αυτό είναι το περιφερειακό σουτ. Το τρίποντο. Δεν υπάρχει ομάδα πρωταθλητισμού χωρίς σουτέρ, γι' αυτό και οι Ράντονιτς - Μπαρτζώκας προσπάθησαν να βάλουν στα ρόστερ τους παίκτες ικανούς να απειλούν με συνέπεια πίσω από τα 6μ.75, είτε δημιουργώντας οι ίδιοι τις προϋποθέσεις για να εκτελέσουν, είτε για να "μιλήσουν" βγαίνοντας από τα σκριν των συμπαικτών τους.

Ράντονιτς - Πεδουλάκης πήγαν στους Γουόλτερς - Λι που δεν είναι κλασικοί, αλλά αξιόλογοι σουτέρ, στο δύο πήραν τον Άντριους που μπορεί στην καλή βραδιά του να διαλύσει κάθε αντίπαλο, σε κάθε γήπεδο και επένδυσαν ακόμη περισσότερα στον Μάριους Γκριγκόνις που έχει αποδείξει το ταλέντο του επί σειρά ετών στο επίπεδο της EuroLeague. Γιώργος και Παναγιώτης Καλαϊτζάκης δεν είναι περιφερειακοί που η αντίπαλη άμυνα θα αφήσει ελεύθερους, απειλητικός από την περιφέρεια θα είναι και ο Ντέρικ Γουίλιαμς, ενώ περιμένουμε να δούμε ποιος παίκτης θα προστεθεί στο 4-5 ή στο 4-3.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, από την άλλη, έπρεπε να αντικαταστήσει τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, τον πιο ικανό σκόρερ του σε καταστάσεις 1-on-1 την περσινή σεζόν και τον αντικατέστησε με τον Αϊζάια Κάνααν, έναν βραχύσωμο γκαρντ που μπορεί να εκτελέσει από κάθε σημείο στο παρκέ, από τα οκτώ μέτρα, φτιάχνοντας ο ίδιος το σουτ ντριμπλάροντας.

Ο Ολυμπιακός έκανε ακόμα μία εντυπωσιακή κίνηση με την απόκτηση του Άλεκ Πίτερς, ενός stretch-four που μπορεί να σουτάρει με 45% στη σεζόν, ενώ έχει τον Τόμας Γουόκαπ και το σπουδαίο corner-three του, τον Κώστα Σλούκα που μπορεί να φτιάξει το τρίποντό του, τους Γιαννούλη Λαρεντζάκη - Κώστα Παπανικολάου που είναι επίσης αξιόπιστοι, τον Σάσα Βεζένκοβ που θεωρείται πια σουτέρ ολκής, αλλά και τον Τζόελ Μπόλομποϊ που αν μείνει μόνος, θα εκτελέσει.

Οι ψηλοί: Τα σκιάχτρα και τα διαφορετικά στιλ

Από τη στιγμή που ακολούθησε διαφορετική κατεύθυνση στη θέση του άσου, ο Παναθηναϊκός έπρεπε να κάνει κάτι διαφορετικό και στη θέση του σέντερ.

Εκεί που ο Γιώργος Παπαγιάννης είχε πίσω του τον Τζεχάιβα Φλόιντ, τον Τζέρεμι Έβανς και τον Βασίλη Καββαδά, οι πράσινοι έβαλαν τον Αρτούρας Γκουντάιτις, έναν δεινόσαυρο, όχι λόγω ύψους, αλλά λόγω στιλ παιχνιδιού. Στον Παναθηναϊκό ήθελαν έναν παίκτη που θα μπορεί να σπρώξει και να "δείρει" τον Μουστάφα Φαλ, πήραν έναν ψηλό με σημαντική εμπειρία στη EuroLeague που αν είναι υγιής, μπορεί να προσφέρει σπουδαία 15λεπτά σε σκορ και ριμπάουντ.

Στον Ολυμπιακό, από την άλλη, άφησαν τον Χασάν Μάρτιν που ήταν εξαιρετικός στο τελείωμα των φάσεων, αλλά δεν μπορούσε να προσφέρει πολλά περισσότερα πέρα από τις πικ-εν-ρολ συνεργασίες με τον Κώστα Σλούκα, για να επενδύσουν έστω και με μονοετές συμβόλαιο στον υπεραθλητικό, αλτικό και σκληροτράχηλο Τζόελ Μπόλομποϊ που θα "πετάει" για να τελειώνει ψηλά τις πάσες του Έλληνα ηγέτη της ομάδας του Πειραιά.

Ο Ταρίκ Μπλακ προστέθηκε με μη εγγυημένο συμβόλαιο για όλη τη σεζόν 2022/23, καθώς όπως ακούσατε στο 22ο επεισόδιο του Bald Brothers Podcast οι Πειραιώτες παρακολουθούν την περίπτωση του Ντίνου Μήτογλου, είναι υγιής και αν διατηρεί την αθλητικότητα και την εκρηκτικότητά του, μπορεί να διεκδικήσει την θέση του δεύτερου σέντερ στο ροτέισον του Μπαρτζώκα.

Αντί επιλόγου

Ο Παναθηναϊκός ήταν πέρυσι ουραγός στη EuroLeague, δεν έγινε contender, σίγουρα όμως έχτισε ένα καλό ρόστερ με κύριο στόχο να "χτυπήσει" τον Ολυμπιακό από τον οποίο έχασε επτά σερί φορές και με 3-0 στους τελικούς της Basket League. Υπάρχει λογική εξήγηση για κάθε μεταγραφή, άπαντες θα κριθούν στο παρκέ, σίγουρα όμως εάν η τελευταία κίνηση αφορά έναν παίκτη πραγματικά καλού επιπέδου, οι πράσινοι θα μπουν στη σεζόν με καλές πιθανότητες να ανακτήσουν τα σκήπτρα εντός συνόρων.

Ο Ολυμπιακός, από την άλλη, είχε δύσκολο έργο από την άποψη πως έπρεπε να κάνει βήματα προς τα εμπρός μετά από μία σεζόν στην οποία άγγιξε την συμμετοχή του στον τελικό της EuroLeague. Με τον Ντόρσεϊ να γίνεται Κάαναν, με τους Πρίντεζη και Ζαν-Σαρλ να γίνονται Πίτερς και Μπλακ και με τον Μάρτιν να γίνεται Μπόλομποϊ, χωρίς να αποχωρήσει παίκτης του βασικού κορμού, οι Πειραιώτες μπορούν να αισθάνονται ότι βελτίωσαν το δυναμικό τους για μία σεζόν στην οποία ο ανταγωνισμός στη EuroLeague θα εκτοξευθεί σε ιστορικά επίπεδα.

Τι χρειάζονται οι δύο αιώνιοι;

Υποστήριξη από το κοινό τους.

Εμπιστοσύνη και χειροκρότημα.

Χρειάζονται τον κόσμο τους στο γήπεδο, στα εύκολα και στα δύσκολα, κυρίως επειδή ουδείς πρέπει να θεωρεί τις νίκες και τα τρόπαια δεδομένα.

Ο Παναθηναϊκός βγήκε από τη δυσκολότερη χρονιά της σύγχρονης ιστορίας του, ο Ολυμπιακός γύρισε στην ελίτ της Ευρώπης και ο μεταξύ τους ανταγωνισμός πάντα θα τους βοηθάει για να πηγαίνουν μόνο προς τα εμπρός.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ