BASKETBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός: Οι 16 πεντάδες του Ράντονιτς και η τιμωρία από Μπράουν - Μπόλντουιν

Ο απογοητευμένος Νέιτ Γουόλτερς
Ο απογοητευμένος Νέιτ Γουόλτερς EUROKINISSI

Μέσα από 16 διαφορετικές πεντάδες επιχείρησε να βρει ο Ντέγιαν Ράντονιτς το ιδανικό σχήμα για τον Παναθηναϊκό. Μόνο που η αμυντικές αδυναμίες δεν κρύφτηκαν, οι Μπράουν - Μπόλντουιν έστησαν και πάρτι, και το ματς στο Τελ Αβίβ χάθηκε φυσιολογικά. Τα στοιχεία του Instat Scout δίνουν απαντήσεις για την τέταρτη ήττα του Τριφυλλιού.

Το καλοκαιρινό σχέδιο αναδόμησης του Παναθηναϊκού, όπως παρουσιαζόταν από τους εμπνευστές του, προοικονομούσε, αν όχι ευαγγελιζόταν, τη δημιουργία ενός συνόλου που πρώτα θα προσπαθεί σκληρά στην άμυνα και μετά θα ψάχνει με σταθερές το σκορ στην άλλη πλευρά του παρκέ.

Ύστερα από την τέταρτη ήττα στα πρώτα πέντε παιχνίδια της EuroLeague το Τριφύλλι πασχίζει να επιβεβαιώσει πως πρόκειται για μια ομάδα της οποίας ο ιδρώτας ποτίζει το παρκέ. Κάτι που δεν έχει συμβεί, με αποτέλεσμα να μοιάζει συμπτωματικό το γεγονός πως στην πρεμιέρα της νέας σεζόν, πριν από 20 ημέρες, κράτησε τη Ρεάλ Μαδρίτης στους 70 πόντους κι ας έχασε στο τέλος.

Έκτοτε ο Παναθηναϊκός δεν έχει δεχθεί λιγότερους από 75 πόντους. Στα τελευταία τρία παιχνίδια μάλιστα έχει "φύγει" από το γήπεδο με 262 στην καμπούρα του, επιτρέποντας στον εκάστοτε αντίπαλό του να ξεπερνά σχετικά εύκολα το φράγμα των 80, μ' έναν μέσο όρο που ορίζεται πλέον στους 87.3 ανά αγώνα!

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σε αυτό ακριβώς το επίπεδο κινήθηκε και η Μακάμπι Τελ Αβίβ στο παιχνίδι της Πέμπτης (27/10), επικρατώντας εν τέλει με 85-74. Ένα παιχνίδι στο οποίο η ομάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς, ακόμη και στο διάστημα που σούταρε πολύ καλά από την περιφέρεια (7/13 ως το 20') έχοντας φτάσει να χτίσει ένα μικρό προβάδισμα (30-34), έδειχνε -με ελάχιστες εξαιρέσεις- ασυντόνιστη αμυντικά. Κυρίως διότι ήταν ολοφάνερη η αδυναμία στον τρόπο αντιμετώπισης των σκριν στην μπάλα και των επιλογών που πρέπει να γίνουν έκτοτε για να προστατευτεί το καλάθι, είτε από τον χειριστή είτε από τον ρόλερ.

Οι 2+1 πόλοι της Μακάμπι

Παίκτες με έφεση στο αμυντικό σκέλος απέτυχαν. Δεν είναι τόσο οι συνολικά 44 προσωπικοί πόντοι που έδωσαν μαζί ο Λορέντζο Μπράουν (22), ο Γουέιντ Μπόλντουιν (14) και Μπόνζι Κόλσον (8), ο οποίος έκανε επίσης ζημιά σε συγκεκριμένα σημεία του ματς. Είναι ο τρόπος που αφέθηκαν να βρουν τον στόχο και να πληγώσουν. Συνολικά πήραν 31 σουτ και ευστόχησαν στα 18, αφού έλειψε η ατομική προσπάθεια, η συνεννόηση και στο τέλος η αλληλοκάλυψη. Μόνο τον Τζέιλεν Άνταμς αντιμετώπισαν επαρκώς οι πράσινοι.

Το Instat Scout παρέχει με ακρίβεια τον χώρο δράσης των δύο βασικών πόλων και του ενός συμπληρωματικού στην επίθεση της Μακάμπι. Μόνο από ένα σημείο δεν βρήκαν έστω μια φορά στόχο οι τρεις τους, φροντίζοντας να υπερκαλύψουν αυτό το κενό με τα υψηλά ποσοστά που εμφάνισαν από τις υπόλοιπες θέσεις, μέσα ή έξω από τη γραμμή.

Τα σουτ που επιχείρησαν οι Μπράουν, Μπόλντουιν και Κόλσον κόντρα στον Παναθηναϊκό
Τα σουτ που επιχείρησαν οι Μπράουν, Μπόλντουιν και Κόλσον κόντρα στον Παναθηναϊκό ΙNSTAT SCOUT

Ο Μπράουν βελτιώνει τον Μπόλντουιν

Ξεκάθαρα ο (πιο κοντρολαρισμένος) Λορέντζο Μπράουν, που συνεχίζει με ορμή από το EuroBasket 2022, ήταν αυτός που έσφιξε τη θηλειά στον λαιμό του Παναθηναϊκού και τον έπνιξε, έχοντας την ευθύνη για τους 41 πόντους της Μακάμπι (22π - 19π από ασίστ). Ήταν παρών στο παρκέ δε στους 82 από τους 85 συνολικά της Μακάμπι, που με αυτόν παρόντα βρέθηκε στο +14!

Από την άλλη ο (πιο ενστικτώδης) Μπόλντουιν, που ωφελείται και γίνεται πιο αποδοτικός δίπλα στον συμπαίκτη του (στο +10 η Μακάμπι), προσέφερε αθροιστικά 28 (14π - 14π από ασίστ), παρότι οι δυο τους συνεργάστηκαν μόλις δυο φορές σε όλο το ματς. Άρα συνολικά έδωσαν το 76.5% του σκοραρίσματος της ομάδας του λαού!

Αν δεν πήγαν σε προσωπική εκτέλεση οι Μπράουν και Μπόλντουιν, φρόντισαν να εκμεταλλευτούν -στον μέγιστο βαθμό- τα βυθίσματα των ψηλών Τζος Νίμπο και Άλεξ Πόιθρες που έδωσαν παρέα 21 πόντους.

Τα pick and rolls που έστησαν οι Μπράουν και Μπόλντουιν για τους ίδιους ή τους συμπαίκτες τους
Τα pick and rolls που έστησαν οι Μπράουν και Μπόλντουιν για τους ίδιους ή τους συμπαίκτες τους ΙNSTATSCOUT


Οι 16 διαφορετικές πεντάδες του Ράντονιτς

Από τη στιγμή που δεν ήταν δυνατόν να ανταπεξέλθουν αμυντικά αντίπαλοι οίστρο, προκειμένου ν' αντέξουν μέχρι τέλους οι Πράσινοι θα έπρεπε ν' ανέβουν για πρώτη φορά πάνω από το όριο των 80 πόντων. Σε αυτήν την προσπάθεια ο Ράντονιτς αναζήτησε το ιδανικό σχήμα μέσα από 16 διαφορετικές πεντάδες που δοκίμασε (όσες πάντως και ο Κάτας), χωρίς μάλιστα να παίξουν οι Άντριους και Γιώργος Καλαϊτζάκης. Απόδειξη της ανάγκης να αποκτηθεί επειγόντως χημεία και συντονισμός, όταν δεν υπάρχει χρόνος.

Ωστόσο όταν καμία εξ αυτών έχει παραμείνει στο παρκέ περισσότερα από 4'20'' (ούτε καν αυτή του +6), τα λάθη έχουν φτάσει στα 16 (πάνω από τον εφετινό μέσο όρο) και παράλληλα έχουν χαθεί 9 βολές (11/20 - κάτω από το 68% που ούτως ή άλλως ήταν χειρότερη επίδοση στη διοργάνωση), η ήττα τους ήταν αναπόφευκτη. Ενδεχομένως δε και τιμωρητική για ό,τι δεν φρόντισαν να βελτιώσουν οι Πράσινοι πηγαίνοντας στο Ισραήλ.

Τουλάχιστον ο Ντουέιν Μπέικον ευστοχεί από τη γραμμή και δεν ξοδεύει μπάλες.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ