ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Ο Σενγκέλια και τα δεδομένα για το τελευταίο κομμάτι της front line

Παναθηναϊκός: Ο Σενγκέλια και τα δεδομένα για το τελευταίο κομμάτι της front line
VIRTUS BASKETBALL BOLOGNA

Μετά την επικείμενη απόκτηση του Τόρνικε Σενγκέλια, ο Παναθηναϊκός θα εστιάσει στο "2" και το "5" για να ολοκληρώσει τον μεταγραφικό σχεδιασμό του φετινού καλοκαιριού. Η προσοχή στο ΝΒΑ για το τελευταίο κομμάτι της front line και το plan b με τον Αλεκσάνταρ Μπαλτσερόφσκι (22, 2μ15).

Η συμφωνία με τον Τόρνικε Σενγκέλια για διετές συμβόλαιο (αντί περίπου 4.000.000€) καθιστά ως μοναδική εκκρεμότητα την αποδέσμευση του 31χρονου πάουερ φόργουορντ από τη Βίρτους Μπολόνια. Κάτι που, αργά ή γρήγορα, θα γίνει προκειμένου ο "Τόκο" να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού και να τεθεί στη διάθεση του Εργκίν Αταμάν.

Μόλις ολοκληρωθεί κι αυτή η μεταγραφή (η δέκατη για το φετινό καλοκαίρι), ο Παναθηναϊκός θα έχει μόλις δύο εκκρεμότητες για να κλείσει το ρόστερ του: έναν περιφερειακό, που θα "πατάει" κατά βάση στο "2", και έναν ψηλό που θα πλαισιώσει τον Ματιάς Λεσόρ και τον Κώστα Αντετοκούνμπο στο "5".

Η προτεραιότητα και το plan b

Οι πόρτες που έχει χτυπήσει ο Παναθηναϊκός από την αρχή του καλοκαιριού καταδεικνύουν τη (βασική) στόχευση. Δηλαδή, για έναν παίκτη που σε επίπεδο βιογραφικού και συμβολαίου θα είναι πάνω από τον Ματιάς Λεσόρ. Στην πράξη βέβαια, επειδή η αγορά της EuroLeague είναι πιο στεγνή από ποτέ τα τελευταία χρόνια, κάτι τέτοιο δεν είναι απλό.

Παρένθεση. Ο Εργκίν Αταμάν έχει ξεκαθαρίσει πως δίνει απόλυτη προτεραιότητα σε παίκτες με εμπειρία από την Ευρώπη, και δη από την EuroLeague. Σε δεύτερο χρόνο θα κοιτάξει προς άλλες αγορές (βλ. το ΝΒΑ). Κλείνει η παρένθεση.

Έτσι, οι πράσινοι παραμένουν ενεργοί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εξετάζοντας τις περιπτώσεις που έχουν προταθεί και έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον τους. Με κυριότερο χαρακτηριστικό γνώρισμα το μέγεθος, ώστε να μπορεί να ματσάρει τα μεγαλύτερα κορμιά και να μην υπάρχει ξεκάθαρο έλλειμμα -σε αυτό το κομμάτι- κοντά στο καλάθι.

Αν όμως ούτε εκεί δουν... φως εν τέλει, τότε θα πάνε στο plan b (ή plan c, αν προτιμάτε). Σε παίκτες από την Ευρώπη που όμως δεν έχουν ξαναπαίξει στο επίπεδο της EuroLeague. Ακόμη και γι αυτό το σενάριο μάλιστα, υπάρχει η σχετική λίστα, με το όνομα του Αλεκσάνταρ Μπαλτσερόφσκι να ξεχωρίζει.

Ο 22χρονος σέντερ (2μ15) έπαιξε πέρσι στην Γκραν Κανάρια του Γιάκα Λάκοβιτς, βοηθώντας σημαντικά στην κατάκτηση του τίτλου στο EuroCup. Με 8.6 πόντους (με 40.9% στο τρίποντο), 3.8 ριμπάουντ, 1 μπλοκ και 1 λάθος ανά 16'59'' συμμετοχής. Το μέγεθος και το περιφερειακό σουτ (όχι στα επίπεδα άλλων ψηλών της EuroLeague, όπως ο Τιμπόρ Πλάις, βέβαια) είναι τα δύο μεγάλα "συν" στη δική του περίπτωση.

Η συγκεκριμένη επιλογή δεν είναι προτεραιότητα βέβαια, τη σημειώνουμε όμως γιατί δεδομένα υπάρχει στο... βάθος για τον Παναθηναϊκό, ως εναλλακτική επιλογή στο ενδεχόμενο που τίποτα από αυτά που είναι σε πρώτο πλάνο δεν λειτουργήσουν.

Ντίνος Μήτογλου, ο tweener

Παρεμπιπτόντως, η συνύπαρξη του Τόρνικε Σενγκέλια με τον Ντίνο Μήτογλου στο "4" λύνει εν πολλοίς τα χέρια του Εργκίν Αταμάν για την τελευταία θέση της ρακέτας -αυτή του σέντερ. Κυρίως γιατί ο διεθνής ψηλός μπορεί να πάρει λεπτά συμμετοχής στο "5" και να παίξει δίπλα στον "Τόκο".

Το ερωτηματικό που παραμένει

Σε ό,τι αφορά στην περιφερειακή γραμμή, το συμβόλαιο του Μάριους Γκριγκόνις παραμένει σε ισχύ (σ.σ.: είναι κλειστό άλλωστε), γεγονός που τον διατηρεί με το καθεστώς του ερωτηματικού για το 2023/24. Δεν αποκλείεται μάλιστα να μείνει στον Παναθηναϊκό, ως ο έβδομος ξένος. Κάτι που πριν από ένα μήνα έμοιαζε πολύ δύσκολο. Από την στιγμή που ολοκληρώθηκε η σεζόν όμως, πολλά έχουν αλλάξει κι ο Μάριους Γκριγκόνις έχει αυτό που μπορεί να τον καταστήσει σημαντικό στον Παναθηναϊκό του Εργκίν Αταμάν (βλ. το σουτ).

Δείτε τη συζήτηση για τα μεταγραφικά πλάνα του Παναθηναϊκού στο 8'00'' στο Show Must Go On LIVE με τον Παντελή Διαμαντόπουλο

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΛΛΑΔΑ EUROLEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ