BASKETBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός: Ο διαστημικός Μέικον και ο “τερματοφύλακας” Παπαγιάννης

Ο Ντάριλ Μέικον στον αγώνα του Παναθηναϊκού με την Αναντολού Εφές
Ο Ντάριλ Μέικον στον αγώνα του Παναθηναϊκού με την Αναντολού Εφές EUROKINISSI SPORTS

Το SPORT24 αναλύει την νίκη του Παναθηναϊκού επί της Αναντολού Εφές. Η εκτελεστική δεινότητα του Ντάριλ Μέικον που “πλήγωσε” την Εφές και ο Παπαγιάννης που έπαιξε ρόλο... τερματοφύλακα.

Κυρίαρχος. Αυτή είναι η λέξη που μπορεί να περιγράψει τον Παναθηναϊκό, ο οποίος διέλυσε με 95-69 την Αναντολού Εφές για την 6η αγωνιστική της EuroLeague, στην καλύτερη φετινή του εμφάνιση.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι “πράσινοι” δεν άφησαν περιθώρια στους πρωταθλητές Ευρώπης, κυριαρχώντας σε άμυνα και επίθεση, θέτοντας από νωρίς τους δικούς τους όρους στο παιχνίδι. Ένα παιχνίδι που χάρηκαν όλοι οι φίλοι του, υπήρξαν πολλοί διακριθέντες, αλλά ήταν κυρίως δύο παίκτες που ξεχώρισαν, ένας σε κάθε πλευρά του παρκέ.

Ο Μέικον έδειξε πάλι την κλάση του

Η εκτελεστική δεινότητα του Ντάριλ Μέικον είναι γνωστή και είχε φανεί από την περίοδο ακόμα που αγωνιζόταν στην ΑΕΚ. Όταν ο Αμερικανός γκαρντ βρει ρυθμό τότε είναι απλώς ασταμάτητος, αφού είναι από τους πιο προικισμένους σκόρερ στην Ευρώπη. Κόντρα στην Εφές βρήκε από νωρίς τους χώρους που έψαχνε και το αποτέλεσμα ήταν μαγικό, αφού ολοκλήρωσε τον αγώνα με 34 πόντους με 2/2 δίποντα, 9/12 τρίποντα, 3/3 βολές, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1 λάθος σε μόλις 25 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα συμμετοχής, με το Shot Chart του να είναι μαγικό.

Το Shot Chart του Ντάριλ Μέικον κόντρα στην Αναντολού Εφές
Το Shot Chart του Ντάριλ Μέικον κόντρα στην Αναντολού Εφές INSTAT SCOUT


Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Μέικον σημείωσε κόντρα στην Εφές 2.08 πόντους ανά κατοχή, σε ένα απίστευτο νούμερο, το οποίο δεν ήταν καν το καλύτερο ανάμεσα στους συμπαίκτες του, αφού ο Νεμάνια Νέντοβιτς (17 πόντοι) σημείωσε από την πλευρά του 2.36 πόντους ανά κατοχή! Οι δε πόντοι του Μέικον ήρθαν ως εξής:

Πικ εν Ρολ όπου σούταρε μετά από ντρίμπλα – 7 πόντοι

Κατάσταση αιφνιδιασμού – 12 πόντοι

Spot Up (σουτ από στάση) – 6 πόντοι

Off Screen (βγαίνοντας από σκριν) – 3 πόντοι

Isolation (ένας εναντίον ενός) – 3 πόντοι

Ελεύθερες βολές – 3 πόντοι

Ήταν μία εμφάνιση – ωδή στο επιθετικό ταλέντο του Αμερικανού, ο οποίος σε καταστάσεις μισού γηπέδου “χτύπησε” στα αργά πόδια των Πλάις και Πέτρουσεβ στο Πικ εν Ρολ, ενώ έδωσε πολλές ανάσες σκοράροντας 4 τρίποντα σε καταστάσεις transition.

Ο Παπαγιάννης σκέπασε τα καλάθια

Αν ο Μέικον έδωσε το σύνθημα στην επίθεση, ο Παπαγιάννης ήταν αυτός που έδωσε από νωρίς το σύνθημα στην άμυνα, σε μία βραδιά που είχε 12 πόντους, 10 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο και 3 κοψίματα. Μία βραδιά που κυρίως υπενθύμισε στον κόσμο ότι είναι ένας από τους καλύτερους rim protector στην EuroLeague.

Σύμφωνα με ο InStat Scout, o Παπαγιάννης ήταν ο πιο κοντινός αμυντικός σε 18 προσπάθειες για σουτ της Αναντολού Εφές, με τους παίκτες της τουρκικής ομάδας να έχουν μόλις 4/18 σουτ όταν έβρισκαν μπροστά τους τον διεθνή ψηλό,σουτάροντας δηλαδή με ποσοστό 22.2%, ενώ η Εφές είχε μόλις 1/6 σουτ σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ όταν σούταρε ο περιφερειακός και τον μάρκαρε ο σέντερ των “πράσινων. Όταν μάλιστα πλησίαζαν στην ρακέτα τα πράγματα γινόντουσαν ακόμα χειρότερα, αφού με τον Παπαγιάννη κάτω από το καλάθι είχαν μόλις 1/8 σουτ (13%) στο “ζωγραφιστό”, κάτι που φαίνεται και στο παρακάτω Shot Chart.

Τα σουτ στα οποία αμύνθηκε ο Κώστας Παπαγιάννης κόντρα στην Αναντολού Εφές
Τα σουτ στα οποία αμύνθηκε ο Κώστας Παπαγιάννης κόντρα στην Αναντολού Εφές INSTAT SCOUT


Όταν ο Παπαγιάννης παίζει έτσι, ο Παναθηναϊκός αλλάζει επίπεδο. Το γεγονός ότι ενεπλάκη περισσότερο στην επίθεση σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ σίγουρα έπαιξε τον ρόλο σε αυτή την εξαιρετική εμφάνιση, αφού ένας σέντερ πάντα έχει ακόμα περισσότερο κίνητρο όταν παίρνει μπάλες και στην επίθεση.

Μία νίκη που πρέπει να αποτελέσει οδηγό

Ο Παναθηναϊκός πήρε μία νίκη που είχε ανάγκη για πολλούς λόγους. Από βαθμολογικούς, μέχρι ψυχολογίας. Το θέμα πλέον είναι να χτίσει πάνω σε αυτό το αποτέλεσμα και να δει ποια είναι τα σημεία στα οποία πρέπει να σταθεί, ώστε αυτή η νίκη να αποτελέσει οδηγό για την συνέχεια.

Η παρουσία του Μέικον – του με διαφορά πιο σταθερού παίκτη της ομάδας – είναι αυτή που ξεχώρισε, αλλά αυτή η νίκη δεν ήρθε μόνο από τον Αμερικανό. Αυτή η νίκη ήρθε επειδή ο Παπαγιάννης σκέπασε τα καλάθια, επειδή οι Πέρι, Σαντ-Ρος και Έβανς έβγαλαν στην αρχή μεγάλες άμυνες, επειδή ο Σαντ-Ρος ήταν πιο επιθετικός με την μπάλα στα χέρια το ξεκίνημα του αγώνα, επειδή ο Νέντοβιτς βρήκε τα σουτ που έψαχνε. Το θέμα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα.

Ο Παναθηναϊκός μύρισε αίμα βλέποντας πληγωμένη την Εφές και δεν την άφησε να πάρει ανάσα σε άμυνα και επίθεση. Έδειξε ένα φονικό ένστικτο που έμοιαζε να του λείπει. Ξέροντας πλέον τι μπάσκετ μπορεί να παίξει, οφείλει να πατήσει πιο γερά στα πόδια του και να βάλει τις βάσεις για μία καλύτερη συνέχεια.

Παρακολουθήστε την Game Night της Τετάρτης (27/10) για την μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού:

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ