BASKETBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός: Η πεντάδα που έκανε έξαλλο τον Αταμάν κόντρα στο Μαρούσι είχε -14 στα τελευταία 5.5 λεπτά του αγώνα

BASKET LEAGUE 2023- 2024 /  - .  (  / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE 2023- 2024 / - . ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Εργκίν Αταμάν ξέσπασε μετά την νίκη του Παναθηναίκού επί του Αμαρουσίου, χαρακτηρίζοντας “απαράδεκτη” την απόδοση κάποιων παικτών και ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του hudlstat τι έγινε στα τελευταία 5.5 λεπτά του αγώνα, όταν η πεντάδα που έριξε ο Τούρκος τεχνικός στο παρκέ είχε -14 στο σύστημα +/-, αλλά και τις 61 πεντάδες που έχει ήδη δοκιμάσει. 

Ο Εργκίν Αταμάν ήθελε να περάσει το μήνυμά του μετά την νίκη του Παναθηναϊκού επί του Αμαρουσίου με 82-71. Ξέσπασε κατά τον παικτών του και μάλιστα τρεις φορές: Στις δηλώσεις του μετά το ματς, στην κατσάδα που τους έριξε στα αποδυτήρια και στην συνέχεια στην συνέντευξη Τύπου.

Ο Τούρκος τεχνικός έκανε σαφές μόλις στον τέταρτο αγώνα ότι σκοπεύει να επιβάλλει και στον Παναθηναϊκό το “my way or the highway”. Απαιτεί σοβαρότητα σε κάθε ματς για 40 λεπτά.

Τι έγινε όμως και έκανε έξαλλο τον Αταμάν;. Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του hudlstat.

Το -14 των τελευταίων 5.5 λεπτών με 4 παίκτες του βασικού ροτέισον στο παρκέ

Απέμεναν 5 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα για το τέλος του αγώνα, όταν με το σκορ στο 76-53 o Κώστας Αντετοκούνμπο και ο Μάρκο Λούκοβιτς αποβλήθηκαν με ντισκαλιφιέ.

Ο Εργκίν Αταμάν αποφάσισε τότε να αντικαταστήσει τον διεθνή σέντερ με τον Ματίας Λεσόρ, ενώ πέρασε στον πάγκο και τον Δημήτρη Μωραΐτη για χάρη του Λούκα Βιλντόσα, σε μία προσπάθεια να δώσει ρυθμό στον Αργεντινό γκαρντ, που ακόμα δεν είναι στο 100% μετά τον τραυματισμό του. Και τότε έγινε αυτό που δεν περίμενε.

Ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε στα τελευταία 5.5 λεπτά του αγώνα έχοντας στο παρκέ τους Βιλντόσα, Γκάι, Γκραντ, Σαμοντούροβ και Λεσόρ. Η συγκεκριμένη πεντάδα δεν έχει συνυπάρξει ξανά στο παρκέ, ωστόσο περιλαμβάνει 4 παίκτες του βασικού ροτέισον.

Αυτή η πεντάδα λοιπόν έβγαλε -14 στο σύστημα +/-, με το τέλος του αγωνα να βρίσκει τους “πράσινους” να επικρατούν με 82-71. Αυτό το -14 είναι το χειρότερο πρόσημο που έχει βγάλει οποιαδήποτε πεντάδα του Παναθηναϊκού μέχρι στιγμής στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια της σεζόν.

Ιδού το Shot Chart της πεντάδας του Παναθηναϊκού αυτό το διάστημα, όπου οι “πράσινοι” είχαν 2/5 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 0/2 βολές, 0 ασίστ και 4 λάθη.

Το Shot Chart του Παναθηναϊκού στα τελευταία 5.5 λεπτά του αγώνα με το Μαρούσι
Το Shot Chart του Παναθηναϊκού στα τελευταία 5.5 λεπτά του αγώνα με το Μαρούσι EUROKINISSI - ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ/HUDLSTAT

Το Μαρούσι από την πλευρά του το ίδιο διάστημα είχε 18 πόντους με 4/5 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 4/4 βολές, 3 ασίστ και 2 λάθη. Ιδού και το Shot Chart του στα τελευταία 5.5 λεπτά του αγώνα.

Το Shot Chart του Αμαρουσίου στα τελευταία 5.5 λεπτά του αγώνα με τον Παναθηναϊκό
Το Shot Chart του Αμαρουσίου στα τελευταία 5.5 λεπτά του αγώνα με τον Παναθηναϊκό EUROKINISSI - ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ/HUDLSTAT

Η χαλάρωση και η λεπτομέρεια στους αριθμούς του Αμαρουσίου

Ο Παναθηναϊκός ήταν πιο χαλαρός από ότι απαιτεί ο προπονητής του σε αυτό το πεντάλεπτο. Αυτό φαίνεται από αρκετά πράγματα. Φαίνεται από τα μόλις 2 φάουλ που έκαναν οι “πράσινοι”.

Φαίνεται από τα 4 λάθη. Φαίνεται και από κάτι ακόμα: Σύμφωνα με το hudlstat, το Μαρούσι σημείωσε 8 πόντους σε κατάσταση αιφνιδιασμού στα τελευταία 5.5 λεπτά του αγώνα. Όσους δηλαδή είχε σημειώσει στα 34.5 προηγούμενα λεπτά του αγώνα.

Η αμυντική ανισορροπία του Παναθηναϊκού και η χαλάρωση στην επίθεση φαίνονται ξεκάθαρα (και) στους αριθμούς. Την ίδια στιγμή, υπάρχει ένα ακόμα νούμερο που μπορεί κάποιος να θεωρήσει ανησυχητικό: Οι “πράσινοι” σημείωσαν μόλις 62 πόντους σε 63 κατοχές σε καταστάσεις μισού γηπέδου (0.98 πόντους ανά κατοχή).

Ο λόγος της άνετης νίκης τους ήταν ότι σημείωσαν 20 πόντους σε κατάσταση αιφνιδιασμού (transition), κάτι που βέβαια αποτελεί και προϊόν της άμυνάς τους στα πρώτα 34.5 λεπτά του αγώνα.

Ακόμα κι έτσι πάντως, το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός σημείωνε λιγότερο από 1 πόντο ανά κατοχή όταν χαμήλωνε ο ρυθμός κόντρα στο Μαρούσι δείχνει ότι υπάρχουν γενικά θέματα που - απολύτως λογικά - χρειάζονται ακόμα δουλειά.

Το πρώτο καμπανάκι, οι 61 διαφορετικές πεντάδες και η προσπάθεια ανασυγκρότησης

Ο Εργκίν Αταμάν θέλησε να βάλει τα πράγματα από νωρίς στην θέση τους. Είναι σαφές ότι ακόμα ψάχνει να βρει τον κώδικα επικοινωνίας που χρειάζεται για την ομάδα του, που έχει κρατήσει μόλις 3 παίκτες από την περσινή σεζόν (Γκριγκόνις, Μαντζούκας, Καλαϊτζάκης). Χαρακτηριστικό του πόσο το ψάχνει είναι ότι έχει ήδη δοκιμάσει 61 (!) διαφορετικές πεντάδες σε 4 παιχνίδια.

Είναι λογικό ο Παναθηναϊκός - και ο Αταμάν - να συνεχίζουν να ψάχνονται. Πιθανότατα όμως αυτό που τον έκανε έξαλλο είναι ότι στα τελευταία 5.5 λεπτά του αγώνα έριξε στο παρκέ 4 παίκτες του βασικού ροτέισον (Βιλντόσα, Γκάι, Γκραντ, Λεσόρ) και είδε μία διαφορά 23 πόντων να εξαφανίζεται. Και αυτό δεν του άρεσε.

Με την σεζόν να εξελίσσεται είναι δεδομένο ότι οι πειραματισμοί θα συνεχιστούν, αλλά την ίδια στιγμή ο Εργκίν Αταμάν θα έχει απαιτήσεις, ακόμα και από σχήματα που έχουν παίξει ελάχιστα μαζί. Και όποιοι δεν πάρουν το μήνυμά τους είναι σίγουρο ότι θα έχουν πρόβλημα.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΑΡΟΥΣΙ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ