EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός - Άλμπα 82-67: Μόλις έπαιξε άμυνα, άλλαξαν όλα και έφτασε εύκολα στη νίκη

Παναθηναϊκός - Άλμπα 82-67: Μόλις έπαιξε άμυνα, άλλαξαν όλα και έφτασε εύκολα στη νίκη
PHOTO CREDITS: V. STOLIS

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έκανε το καθήκον του, κέρδισε εντός έδρας την Άλμπα (82-67) και ξεκόλλησε από την τελευταία θέση της κατάταξης στην EuroLeague. Νταμπλ νταμπλ από Ντάριλ Μέικον και Γιώργο Παπαγιάννη, σε μια βραδιά που θα θυμάται για μια ζωή ο Νεοκλής Αβδάλας, που στα 15 του έκανε ντεμπούτο στην EuroLeague.

Το παιχνίδι από την Άλμπα ήταν επικίνδυνο, ειδικά δεδομένης της απουσίας του Νεμάνια Νέντοβιτς και του χαμηλού βαθμού ετοιμότητας του Ιωάννη Παπαπέτρου. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ όμως, έπαιξε σπουδαία άμυνα από τα μισά της δεύτερης περιόδου κι έπειτα, στηρίχθηκε στον επιθετικό πλουραλισμό και πήρε τη νίκη απέναντι στη γερμανική ομάδα (82-67), που του επέτρεψε να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.

Για μιάμιση περίοδο, η Άλμπα έδειχνε ικανή κι έτοιμη να κερδίσει στο ΟΑΚΑ (όπως είχε κάνει προ διετίας), μόλις όμως βελτιώθηκε η πράσινη άμυνα και περιορίστηκαν τα γερμανικά επιθετικά ριμπάουντ, όλα πήραν τον δρόμο τους για την ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη. Πότε ο Ντάριλ Μέικον, πότε ο Χάουαρντ Σαντ Ρος και πότε ο Γιώργος Παπαγιάννης έκαναν αυτό που χρειαζόταν, οδηγώντας τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στην εντός έδρας επικράτηση.

Όλα αυτά σε μια βραδιά, που θα τη θυμάται για μια ζωή ο Νεοκλής Αβδάλας. Σε ηλικία 15 ετών, 10 μηνών και 6 ημερών, ο παίκτης της παιδικής ομάδας του συλλόγου έγινε ο νεαρότερος που παίρνει χρόνο συμμετοχής σε αγώνα της EuroLeague, κερδίζοντας στην σχετική λίστα τον Γιάννη Καραμαλέγκο, που κρατούσε το σχετικό ρεκόρ από τον Νοέμβριο του 2010.

Παρεμπιπτόντως, ο Λεωνίδας Κασελάκης έκανε ρεκόρ καριέρας σε τρεις στατιστικές κατηγορίες. Ο λόγος για τους πόντους (17), το σύστημα αξιολόγησης (18) και τα λεπτά συμμετοχής (32).

Ο MVP

Το βραβείο του πολυτιμότερου μπορεί να μοιραστεί σε Γιώργο Παπαγιάννη και Ντάριλ Μέικον. Τόσο γιατί οι συνεργασίες τους έκαναν τη διαφορά, όσο και γιατί -σε επίπεδο στατιστικών- βοήθησαν σημαντικά στη νίκη. Ο πρώτος τελείωσε το παιχνίδι με 14 πόντους, 10 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο και 4 μπλοκ σε 32'47'' συμμετοχής, ενώ ο δεύτερος έγραψε 20 πόντους, 2 ριμπάουντ, 11 ασίστ και 1 λάθος σε 26'30'' παρουσίας στο παρκέ.

Ο αδύναμος κρίκος

Εν τη απουσία του Λουκ Σίκμα, οι υπόλοιποι έπρεπε να κάνουν το "κάτι παραπάνω" προκειμένου η Άλμπα να διεκδικήσει τη νίκη. Ο Μάοντο Λο δεν ήταν όμως αυτός που (μας) έχει συνηθίσει, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε... πρόβλημα για την ομάδα του. Ο έμπειρος γκαρντ έκλεισε την αναμέτρηση δίχως να σκοράρει εντός παιδιάς (0/3 δίποντα, 0/3 τρίποντα), έχοντας μόνο 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 18'01'' συμμετοχής, αριθμοί που του έδωσαν αρνητικό πρόσημο (-1) στην αξιολόγηση.

Το στατιστικό που ξεχώρισε

Η Άλμπα είναι ομάδα που στηρίζεται εν πολλοίς στο περιφερειακό σουτ. Μόλις λοιπόν το τριφύλλι έβαλε ένα χέρι σε κάθε γερμανική προσπάθεια από τα 6μ75, τα πράγματα έγιναν πιο απλά. Οι φιλοξενούμενοι είχαν 8/20 τρίποντα στο πρώτο μέρος, για να ακολουθήσουν τα 2/17 στο δεύτερο.

Ο αγώνας

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ξεκίνησε καλά το παιχνίδι, βρέθηκε στο +9 (17-8) μόλις στο 5ο λεπτό, αλλά ο ρυθμός που είχε το παιχνίδι ήταν ξεκάθαρο πως δεν τον βόλευε. Η Άλμπα είχε καταφέρει να οδηγήσει το tempo σε πολλές και γρήγορες κατοχές, κάτι που σταδιακά της επέτρεψε να νιώσει καλύτερα.

Πολύ γρήγορα, οι φιλοξενούμενοι γύρισαν την κατάσταση και μείωσαν στο σουτ (22-20 στο 8'), με τον Μάρκους Έρικσον να κάνει εξαιρετική δουλειά και τον Ταμίρ Μπλατ να παίρνει την σκυτάλη. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε βέβαια τον Λεωνίδα Κασελάκη ως αντίβαρο για το +5 (30-25) της πρώτης περιόδου.

Η προβληματική αμυντική συμπεριφορά των πρασίνων ήταν η αιτία της ολικής ανατροπής σκηνικού στα μισά του δεύτερου δεκαλέπτου. Τα συνεχόμενα γερμανικά τρίποντα έφεραν την ομάδα του Ίσραελ Γκονθάλεθ στο +9 (34-43 στο 16') με τον Δημήτρη Πρίφτη να υποχρεούται σε τάιμ άουτ. Μία κίνηση που αποδείχθηκε ικανή να βάλει φρένο στην κατηφόρα και να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ να αντιδράσει.

Οι παίκτες του τριφυλλιού γύρισαν από τη μίνι διακοπή και κράτησαν τους φιλοξενούμενους δίχως πόντο για κάτι παραπάνω από τέσσερα λεπτά, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν το παιχνίδι στο "Χ" (43-43) με την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους.

Η καλή άμυνα συνεχίστηκε μετά την ανάπαυλα, κάτι που αποτυπώθηκε στα σουτ τριών πόντων της Άλμπα. Οι φιλοξενούμενοι δεν ευστόχησαν ούτε μια φορά από τα 6μ75 στο τρίτο δεκάλεπτο, παρά το γεγονός πως ανανέωσαν ξανά πολλές κατοχές. Ο Γιώργος Παπαγιάνννης και ο Ντάριλ Μέικον ανέλαβαν δράση στην επίθεση και χάρη στη δική τους δράση, το τριφύλλι οικοδόμησε διαφορά που ναι μεν δεν ήταν ασφαλείας, επέτρεπε όμως στους παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη να φτιάξουν την αυτοπεποίθησή τους (57-52 στο 30').

Με τον αμυντικό ρυθμό των πρασίνων να είναι εξαιρετικός, οι φιλοξενούμενοι έχασαν το καθαρό μυαλό που είχαν μέχρι τα μισά της πρώτης περιόδου. Κι εν συνεχεία τα σουτ που πήραν. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ κράτησε πολύ χαμηλά την Άλμπα, βρήκε προσωπικούς πόντους από τους κοντούς και έχτισε το διψήφιο προβάδισμα (72-59) του 36ου λεπτού, που δεν αμφισβητήθηκε μέχρι το φινάλε.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Λαμόνικα - Περούγκα - Ραντόικοβιτς.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 30-25, 43-43, 57-52, 82-67.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ (Πρίφτης): Πέρι 4 (3 ριμπάουντ), Μέικον 20 (4/6 δίποντα, 2/8 τρίποντα, 6/6 βολές, 11 ασίστ), Παπαγιάννης 14 (7/12 δίποντα, 10 ριμπάουντ, 4 μπλοκ), Παπαπέτρου 2 (0/3 σουτ, 2/2 βολές, 3 ριμπάουντ), Κασελάκης 17 (2/5 δίποντα, 4/4 τρίποντα, 1/2 βολές, 4 ριμπάυντ), Γουάιτ 3 (1/5 σουτ), Αβδάλας 2, Έβανς 4 (1/4 σουτ, 2/2 βολές, 7 ριμπάουντ), Μαντζούκας, Σαντ Ρος 16 (5/6 δίποντα, 1/6 τρίποντα, 3/3 βολές, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 λάθη).

ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (Γκονθάλεθ): Λο (0/6 σουτ, 4 ασίστ), Ντα Σίλβα 13 (3 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα), Σμιθ 11 (1/5 τρίποντα), Ντίλοου, Έρικσον 18 (3/4 δίποντα, 4/9 τρίποντα, 3 ριμπάουντ), Σνάιντερ 3 (1), Ολίντι 5 (1 τρίποντο, 6 ριμπάουντ), Τίμαν 5 (0/3 τρίποντα, 6 ριμπάουντ), Μπλατ 9 (3/6 τρίποντα, 7 ασίστ), Ζούσμαν 1 (0/3 σουτ, 1/5 βολές), Λάμερς 2 (1/7 σουτ).

Ομαδικά στατιστικά - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: 22/41 δίποντα, 8/25 τρίποντα, 14/15 βολές, 38 ριμπάουντ (30 αμυντικά + 8 επιθετικά), 19 ασίστ, 2 κλεψίματα, 10 λάθη, 6 μπλοκ.

Ομαδικά στατιστικά - Άλμπα Βερολίνου: 17/37 δίποντα, 10/37 τρίποντα, 3/8 βολές, 34 ριμπάουντ (24 αμυντικά + 10 επιθετικά), 17 ασίστ, 7 κλεψίματα, 7 λάθη, 3 μπλοκ.

Οι επόμενες υποχρεώσεις των δύο ομάδων: Στη διαβολοβδομάδα που ακολουθεί, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ αντιμετωπίζει κατά σειρά την Αρμάνι Μιλάνο (εκτός) και την Μπαρτσελόνα (εντός), ενώ η Άλμπα Βερολίνου θα δοκιμαστεί αρχικά στo WiZink Center από τη Ρεάλ Μαδρίτης, πριν επιστρέψει στη Mercedes Benz Arena για το παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ