ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός AKTOR: Η χρονιά καθιέρωσης του Μάριους Γκριγκόνις, η εκτόξευση του Λιθουανού και το νέο συμβόλαιο

Ο Μάριους Γκριγκόνις
Ο Μάριους Γκριγκόνις 24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο Μάριους Γκριγκόνις θα συνεχίσει να φορά τη φανέλα του Παναθηναϊκού AKTOR μέχρι το 2027 και το SPORT24 σάς παρουσιάζει την πορεία του Λιθουανού με το τριφύλλι, από την πρώτη δύσκολη σεζόν, μέχρι τη φετινή της καθιέρωσης και της εκτόξευσης που έφερε το νέο συμβόλαιο.

Στις 14 Ιουλίου 2022, ο Παναθηναϊκός AKTOR έδινε επίσημη μορφή στην συμφωνία του με τον Μάριους Γκριγκόνις. Κάτι λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα, οι πράσινοι πήραν την απόφαση να τον "δέσουν" στο κλειστό του ΟΑΚΑ μέχρι το 2027.

Η παρθενική του σεζόν με το τριφύλλι ήταν μόλις η περσινή, ωστόσο τα πράγματα μοιάζουν πολύ διαφορετικά, τόσο για τον ίδιο όσο και για την ομάδα στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τον Απρίλη του 2024, που οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια για την επέκταση της συνεργασίας τους.

Το SPORT24 σάς παρουσιάζει την ανοδική πορεία του Λιθουανού γκαρντ, από την πρώτη του χρονιά στα πράσινα, μέχρι τη φετινή αγωνιστική περίοδο της καθιέρωσης και εκτόξευσης της αξίας του.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Μάριους Γκριγκόνις αποτέλεσε καλοκαιρινή προσθήκη για την ομάδα του Παναθηναϊκού, η οποία τον έκανε δικό της τον Ιούλιο του 2022. Οι προσδοκίες για την άφιξή του ήταν σίγουρα μεγάλες, καθώς πρόκειται για έναν παίκτη με σημαντική διαδρομή στην EuroLeague με τις φανέλες των Ζάλγκιρις Κάουνας (2009-14, 2918-21), Άλμπα Βερολίνου (2017-18) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2021-22). Εκείνο το καλοκαίρι άλλωστε αποτέλεσε πιθανότατα το πιο δυνατό -βάσει βιογραφικού- όνομα που εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό, σε μια πρώτη προσπάθεια αναδόμησης του έμψυχου δυναμικού.

Ο Λιθουανός έρχεται στην Ελλάδα μετά το πέρασμα από τη Ρωσία και ενσωματώνεται στον Παναθηναϊκό. Η σεζόν δεν εξελίσσεται καθόλου καλά για την ομάδα, με τον παίκτη να κάνει εμφανή τα ποιοτικά του στοιχεία, ωστόσο μην παρουσιάζει την ίδια σταθερότητα και αποδοτικότητα που όλοι περίμεναν στο παιχνίδι του. Ο Ντέγιαν Ράντονιτς δεν τον εκμεταλλεύεται σε απόλυτο βαθμό, γεγονός που αποτυπώνεται κιόλας στα νούμερά του.

Η σχέση των δύο ανδρών δεν υπήρξε άλλωστε κι η καλύτερη, κάτι που επιβεβαιώθηκε κι από τις δηλώσεις του Μάριους Γκριγκόνις άμα τη αποχωρήσει του Ντέγιαν Ράντονιτς.

Το τριφύλλι τερματίζει στην 17η θέση της EuroLeague και ο Γκριγκόνις ολοκληρώνει τη σεζόν μετρώντας 8.1 πόντους, κατεβάζοντας 1.6 ριμπάουντ και μοιράζοντας 1.6 ασίστ κατά μέσο όρο σε 27 παιχνίδια, από τα οποία ξεκίνησε μόλις στα 7 βασικός.

Η σεζόν της εκτόξευσης

Το καλοκαίρι παρατηρούνται ραγδαίες αλλαγές στην ομάδα, με τον Λιθουανό να είναι ένας εκ των ελάχιστων παικτών που διατήρησαν τη θέση τους στο ρόστερ (σ.σ.: ο μοναδικός ξένος), δεσμευμένος με συμβόλαιο έως το 2024.

Ο Εργκίν Αταμάν αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της ομάδας, το ρόστερ χτίζεται από την αρχή, με τον Γκριγκόνις, τον Μαντζούκα, τον Σαμοντούροβ και τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη να είναι οι μοναδικοί παίκτες που παρέμειναν στο ΟΑΚΑ για την αγωνιστική περίοδο 2023-24.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR αρχίζει να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης από το ξεκίνημα της χρονιάς, με τον Μάριους Γκριγκόνις να έχει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο και να αποτελεί σημείο κλειδί στο παιχνίδι της ομάδας του Τούρκου τεχνικού.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, καθώς από τα 17'54" που αγωνιζόταν κατά μέσο όρο την περασμένη σεζόν, ο Λιθουανός έχει ανεβάσει τον χρόνο του στο παρκέ στα 26'49". Εντυπωσιακή είναι η αλλαγή στα παιχνίδια που παίζει βασικός, καθώς από τα 33 παιχνιδια του τριφυλλιού στην ευρωπαϊκή διοργάνωση, ο Γκριγκόνις έχει θέση στο αρχικό σχήμα στα 32.

Μαζί με τον χρόνο συμμετοχής του ανέβηκαν και οι αριθμοί του, με τον Λιθουανο να σκοράρει κατά μέσο όρο 10.1 πόντους, να κατεβάζει 3 ριμπάουντ και να μοιράζει 1.3 ασίστ κατά μέσο όρο. Αξιόπιστη είναι και η συνεισφορά του στο τρίποντο, με τον Γκριγκόνις να εκτελεί με 43.7% από την περίμετρο.

Ο 30χρονος περιφερειακός αποτελεί ένα πολυεργαλείο και στον αμυντικό τομέα, καθώς λόγω και της σωματοδομής και του ύψους του (1.98 μέτρα) μπορεί να μαρκάρει τις τρεις από τις πέντε θέσεις.

Το σουτ στο Πριγκιπάτο

Αν έπρεπε κανείς να διαλέξει το highlight του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, το μυαλό του θα πήγαινε γρήγορα στο buzzer beater στο Πριγκιπάτο με αντίπαλο τη Μονακό. Ο Λιθουανός έδειξε κρύο αίμα στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τους Μονεγάσκους και με τρίποντο σε νεκρό χρόνο χάρισε ένα πολύτιμο αποτέλεσμα στην προσπάθεια των πρασίνων στην EuroLeague.

Γκριγκόνις... 2027

Η προσφορά του στην ομάδα εκτιμήθηκε από τον Παναθηναϊκό AKTOR, ο οποίος δεν θέλησε να μπει σε περιπέτειες και φρόντισε να κάνεις τις απαραίτητες κινήσεις για να τον κρατήσει στο ΟΑΚΑ με ορίζοντα τριετίας, αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για έναν βασικό πυλώνα του κορμού της ομάδας. Κάτι το οποίο είχε αυξημένο βαθμό δυσκολίας, αν αναλογιστεί κανείς τις ποιοτικές προσθήκες που έγιναν στο ρόστερ της ομάδας το καλοκαίρι.

Η σεζόν είναι ακόμη σε εξέλιξη, με τους πράσινους να έχουν μπροστά τους δύο μεγάλους στόχους. Το Final Four της EuroLeague και το πρωτάθλημα. Τα πράγματα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα για την ομάδα σε σχέση με πέρυσι και ο Μάριους Γκριγκόνις έχει εκτοξευθεί μαζί με τον Παναθηναϊκό...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ STOIXIMAN BASKET LEAGUE EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ