BASKETBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός AKTOR – Φενέρμπαχτσε: Οι Σλούκας και Ναν που πρόσφεραν 61 πόντους, η άμυνα στον Αμερικανό και η διαφορά “καλού παίκτη” και “ηγέτη”

Ο Κώστας Σλούκας Intime

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη του Παναθηναϊκού AKTOR επί της Φενέρμπαχτσε. Οι 61 πόντοι που πρόσφεραν οι Σλούκας, Ναν, η άμυνα της Φενέρ στον Αμερικανό πριν το ξέσπασμα στο τέλος και η διαφορά ανάμεσα σε έναν “καλό παίκτη” και έναν ηγέτη/σταρ. 

Ο Παναθηναϊκός AKTOR τα χρειάστηκε κόντρα στην δυνατή Φενέρμπαχτσε, αλλά τελικά κατάφερε στο φινάλε να πάρει την νίκη με 91-90 για την 25η αγωνιστική της EuroLeague.

To SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη του “τριφυλλιού”.

Η άμυνα που έβγαλε εκτός ματς τον Ναν για τρεις περιόδους

Η Φενέρμπαχτσε είναι μία ομάδα που ξεκινάει από την άμυνά της. Το βασικό της στοιχείο στην πίσω πλευρά του παρκέ είναι ότι θέλει να απομονώσει τον πιο επικίνδυνο παίκτη του αντιπάλου, με κάθε κόστος. Να τον βγάλει από την εξίσωση. Αυτό θέλησε να κάνει και με τον Κέντρικ Ναν στο χθεσινό παιχνίδι, ωθώντας τον στην δημιουργία, αντί για την εκτέλεση. Ήταν ένα πλάνο που έπιασε για τρία δεκάλεπτα.

Η Φενέρ έστελνε όλο το βράδυ στον Ναν στο δεξί του χέρι. Στα Pick and Roll οι γκαρντ της έκλειναν τον αριστερό διάδρομο στον Αμερικανό. Αν τελικά έπαιρνε το σκριν και πήγαινε αριστερά, τότε γινόταν αμέσως αλλαγή στο σκριν. Κατόπιν, ο αντίπαλός του τον έστελνε να κάνει drive από δεξιά (ενώ όλοι ξέρουν ότι προτιμά τον αριστερό διάδρομο), από που και ερχόταν βοήθεια. Στην αρχή ο Αμερικανός πάσαρε, βγάζοντας 4 από τις 7 ασίστ του στην πρώτη περίοδο. Ο Ναν όμως είναι σκόρερ. Πήγε στο ένστικτό του και έψαξε το σουτ του. Αυτό κόλλησε την επίθεση του Παναθηναϊκού AKTOR. Ιδού ένα παράδειγμα:

Ο Ναν θέλει να πάρει σκριν από τον Γκέιμπριελ, με τον Χολ να στέκεται ανάμεσά τους, στέλνοντάς τον δεξιά, με όλη την άμυνα της Φενέρ να τον περιμένει

printscreen

Ο Γκέιμπριελ φεύγει και ο Ναν θέλει να παίξει ένας με έναν. Ο Χολ εξακολουθεί να στέλνει τον Ναν δεξιά, με όλη την Φενέρ να τον περιμένει

printscreen

Ο Ναν πάει μέχρι μέσα και υποπίπτει σε επιθετικό φάουλ στον Χολ.

printscreen

Ο καθοριστικός Σλούκας, το ξύπνημα του Ναν και οι 61 πόντοι που πρόσφεραν οι δύο τους

Με τον Ναν απομονωμένο, ο Παναθηναϊκός AKTOR είχε ανάγκη από κάποιον άλλο παίκτη να βγει μπροστά. Αυτός ο παίκτης ήταν ο Κώστας Σλούκας (23 πόντοι και 3 ασίστ, που έδωσαν άλλους 9 πόντους). Ο ηγέτης των “πράσινων” κουβάλησε την ομάδα του για τρεις περιόδους εκτελεστικά, ενώ μοίρασε τις 3 ασίστ του (για ισάριθμα τρίποντα).

Ο Σλούκας κατάλαβε ότι ο Παναθηναϊκός AKTOR τον είχε ανάγκη. Αρχικά πήρε σουτ σε κατάσταση Catch and Shoot. Στην συνέχεια, χτύπησε την Φενέρ στο Pick and Roll. Θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί η Φενέρ δεν προσαρμόστηκε πάνω του. Η αλήθεια είναι ότι το έκανε. Τον έστελνε στο δεξί του χέρι. Παράλληλα, όμως, φοβόταν την δημιουργία του. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στον Σλούκα να σκοράρει.

Στην τέταρτη περίοδο ο Παναθηναϊκός AKTOR είχε ανάγκη τον Ναν. Ο Αμερικανός παρέμεινε καλά κλεισμένος. Βρήκε πόντους όμως με άλλο τρόπο: Με δύο επιθετικά ριμπάουντ και ένα κάρφωμα στο transition. Αυτό του έδωσε ρυθμό. Στις κρίσιμες επιθέσεις, η Φενέρ έπαιξε αλλαγές. Πλέον όμως δεν είχε σημασία. Ο Ναν ένιωθε καλά. Για αυτό και έβαλε δύο μεγάλα σουτ.

Το τέλος της βραδιάς βρήκε τον Ναν να έχει 17 πόντους και 7 ασίστ, που έδωσαν άλλους 15 πόντους. Κοινώς, ήταν υπεύθυνος για 32 πόντους της ομάδας του, όπως και ο Σλούκας. Συνολικά όμως οι δυο τους ήταν υπεύθυνοι για 61 και όχι 64 πόντους των “πρασίνων”, αφού μία ασίστ του Ναν έφερε τρίποντο του Σλούκα. Ήταν δηλαδή υπεύθυνοι για το 67% των πόντων της ομάδας τους, δείγμα της εξάρτησης του “τριφυλλιού” από αυτούς τους δύο.

Το τρελό φινάλε και η διαφορά του “καλού παίκτη” με τον “ηγέτη”

Ακόμα κι έτσι, σε ένα ματς με πολλά τεράστια σουτ από τις δύο ομάδες, με έναν Χουάντσο Ερνανγκόμεθ να δίνει λύσεις σε κρίσιμα σημεία, το ματς πήγε στον πόντο. Και η αλήθεια είναι ότι η Φενέρ ήταν αυτή που είχε την τύχη στα χέρια της, αφού ήταν μπροστά στο σκορ 88-90 και είχε και την μπάλα. Την οποία έδωσε στον Μάρκο Γκούντουριτς.

Ο Σέρβος πήρε την μπάλα, έχοντας τον Σλούκα μπροστά του. Θέλησε να σπαταλήσει τον χρόνο. Πήγε προς τον Σλούκα, αλλά έχασε την μπάλα. Ο Σλούκας βούτηξε στο παρκέ, πήρε τη μπάλα και μετά το φάουλ, κάνοντας το σκορ 90-90.

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να συζητηθούν για αυτή τη φάση. Υπάρχει μία λεπτομέρεια όμως, που δείχνει το πώς πιθανόν να σκεφτόταν Έλληνας και ήταν τόσο επιθετικός σε αυτή την άμυνα: Ο Παναθηναϊκός AKTOR είχε 3 ομαδικά φάουλ. Αν έκανε φάουλ σε εκείνη την φάση, η Φενέρ δεν θα πήγαινε στις βολές για να κάνει πιθανόν το 88-92. Ναι, ο Γκούντουριτς έχασε την μπάλα. Αλλά ο Σλούκας ήταν αυτός που ώθησε σε αυτό έναν καλό (αλλά όχι εξαιρετικό) χειριστή της μπάλας, που είναι γνωστό ότι του αρέσει να πηγαίνει αριστερά, αλλά έχει πρόβλημα όταν πρέπει να πάει δεξιά. Τέτοιες στιγμές, όλα παίζουν ρόλο. Και αυτό είναι που ξεχωρίζει έναν καλό παίκτη, από έναν σταρ/ηγέτη.

Για την τελευταία επίθεση της Φενέρ επίσης μπορούν να ειπωθούν πολλά, με κυριότερο ότι ενώ η τουρκική ομάδα είχε στην διάθεσή της 11 δευτερόλεπτα, ο Χέιζ-Ντέιβις επέλεξε να σουτάρει στα 5.4 δευτερόλεπτα και να μην εξαντλήσει τον χρόνο, δίνοντας ευκαιρία στον Παναθηναϊκό AKTOR να πάρει το ριμπάουντ και να κερδίσει το φάουλ που έκρινε το ματς.

Μία ακόμα λεπτομέρεια: Όταν ο Χέιζ-Ντέιβις σουτάρει υπό πίεση και βιαστικά, ο Γκούντουριτς είναι μόνος του στις 45 μοίρες.

Το βιαστικό, υπό πίεση, τρίποντο του Χέιζ-Ντέιβις, με τον Γκούντουριτς να είναι ελεύθερος στις 45 μοίρες printscreen

Στο φινάλε ενός κρίσιμου αγώνα, όλα παίζουν ρόλο.

Μία σπουδαία νίκη και η ανάγκη να βρεθεί το Plan B

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έδειξε χαρακτήρα. Έπαιξε ως πρωταθλητής Ευρώπης, είδε τους δύο σταρ του να καθαρίζουν στο φινάλε, παίρνοντας σημαντικές βοήθειες και από τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ. Είναι σαφές ωστόσο ότι κόντρα (και) στην Φενέρ φάνηκε πως υπάρχει μία ανάγκη στο “τριφύλλι” να βγουν κι άλλοι παίκτες μπροστά και – κυρίως – να βρεθεί ένα Plan B για την επίθεση για να αποτελέσει αντίβαρο ώστε να μην εγκλωβιστούν οι “πράσινοι”. Ένα αντίβαρο που χάθηκε μετά τον τραυματισμό (και) του Ομέρ Γιούρτσεβεν, που έχει ως αποτέλεσμα όλη η πίεση στην επίθεση να πέφτει πλέον στους γκαρντ/σταρ της ομάδας.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR γνωρίζει βέβαια ότι πρακτικά πρέπει να αντέξει μέχρι την διακοπή των εθνικών ομάδων, αφού την συνέχεια αναμένεται να επιστρέψει ο Τούρκος ψηλός, ενώ κάποια στιγμή την άνοιξη υπάρχει η ελπίδα ότι θα πατήσει παρκέ ο Λεσόρ. Η κλάση των Σλούκα, Ναν, Γκραντ και οι βοήθειες των Χουάντσο και – εσχάτως- Οσμάν μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί αρκετά για να μείνουν οι “πράσινοι” σε τροχιά τετράδας. Καλό θα ήταν ωστόσο να βγουν κι άλλοι μπροστά.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR συνεχίζει να παίρνει τις νίκες που χρειάζεται. Αυτό έκανε με την Φενέρ και αυτό θέλει να κάνει και αύριο (6/2) κόντρα στην Αναντολού Εφές. Αν κάνει το 2/2 σε αυτή την κρίσιμη διαβολοβδομάδα, τότε θα βρίσκεται σε θέση ισχύος. Και εκεί εστιάζει αυτή τη στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ