Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ Γυναικών 2026: Αυτό είναι το προφίλ της Τουρκίας

Αυτό είναι το προφίλ της εθνικής Τουρκίας ενόψει της συμμετοχής της στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ Γυναικών 2026.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών 2026 έρχεται από τις 4 έως 13 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο και η FIBA παρουσίασε το προφίλ της Τουρκίας.
Η ανάλυση της FIBA:
“ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ
Με κάποιες εξαιρετικές εμφανίσεις και την καταπληκτική υποστήριξη των φιλάθλων της στα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στην Κωνσταντινούπολη η Τουρκία κατάφερε και πήρε την πρόκριση. Ήταν μια αγχωτική εμπειρία και ένα roller coaster συναισθημάτων. Κέρδισε τον Καναδά και την Ιαπωνία, αλλά έχασε απροσδόκητα από το αουτσάιντερ, την Αργεντινή και στη συνέχεια από την Αυστραλία και την Ουγγαρία. Έστω και με δύο νίκες όμως κατάφερε και πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο για το Βερολίνο.
Τα αποτελέσματα:
1η αγωνιστική: Καναδάς 69-71 Τουρκία (Νίκη)
2η αγωνιστική: Τουρκία 55-59 Αργεντινή (Ήττα)
3η αγωνιστική: Ιαπωνία 67-75 Τουρκία (Νίκη)
4η αγωνιστική: Τουρκία 74-77 Αυστραλία (Ήττα)
5η αγωνιστική: Τουρκία 74-89 Ουγγαρία (Ήττα)
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΠΕΛΛΑ:
Αριθμός συμμετοχών (συμπεριλαμβανομένου του 2026): 3
Τελευταία συμμετοχή: 2018 (3η)
Καλύτερη θέση: 4η (2014)
Θέση στο βάθρο: Καμία
Η θέση της αυτή τη στιγμή στο FIBA World Ranking for Women, presented by Nike: 16η
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΤΟΥ Π.Κ.
Ο όμιλός της περιλαμβάνει δύο πρωταθλήτριες Ηπειρωτικών πρωταθλημάτων. Τη νικήτρια του Ευρωμπάσκετ 2025, το Βέλγιο, και τη νικήτρια του Κυπέλλου Ασίας, την Αυστραλία. Και οι δύο είναι πανίσχυροι αντίπαλοι. Αλλά σε ένα παιχνίδι, μπορεί η Τουρκία να ονειρεύεται ότι θα κάνει την έκπληξη. Ό,τι και να συμβεί, η Τουρκία ξέρει ότι θα πρέπει να ξεπεράσει το Πουέρτο Ρίκο και να πάρει τουλάχιστον μία νίκη στον όμιλο.
Αγώνες Φάσης Ομίλων
Βέλγιο – Τουρκία (4 Σεπτεμβρίου)
Τουρκία – Αυστραλία (6 Σεπτεμβρίου)
Πουέρτο Ρίκο – Τουρκία (7 Σεπτεμβρίου)
ΠΑΙΚΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ
Η Σεβγκί Ουζούν είναι η ηγέτιδα αυτή της ομάδας και μία σπουδαία γκαρντ. Πρόσφατα μάλιστα έκανε μία μεταγραφή που συζητήθηκε πολύ και προκάλεσε θόρυβο, από την πρωταθλήτρια της EuroLeague Φενέρμπαχτσε στην μεγάλη αντίπαλο της πόλης, Γαλατασαράι. Όταν πρόκειται για την εθνική ομάδα όμως, ολόκληρη η πόλη θα είναι ενωμένη δίπλα της για μία επιτυχία στο Βερολίνο.
Η νατουραλιζέ της Τουρκίας, η Κένεντι Μπερκ ήταν μία πολύ αποδοτική επιλογή. Η all around σπουδαία Μπερκ, που κάνει τα πάντα στο γήπεδο ήταν εκπληκτική στο Προκριματικό Τουρνουά και οι συνεισφορά της ήταν καθοριστική για την πρόκριση στο Βερολίνο.
Έχει ένα εξαιρετικό μείγμα δεξιοτήτων και μπορεί να παίξει τόσο κοντά όσο και μακριά από το καλάθι. Το στίγμα που αφήνει στο παιχνίδι της Τουρκίας είναι πολύ έντονο. Αυτό όμως σημαίνει μεγάλη προσοχή στην άμυνα και πως θα αποφύγει τα φάουλ γιατι αυτό θα είναι ζωτικής σημασίας για τις προοπτικές της ομάδας της.
Ο ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ
Ο φόβος είναι η κλήρωση και η αντιμετώπιση δύο ομάδων που στα χαρτιά είναι γνήσιες διεκδικήτριες του Τελικού. Κι αυτό είναι κάτι τόσο σκληρό για να το αντιμετωπίσει μια οποιαδήποτε ομάδα από νωρίς στη διοργάνωση. Υπάρχουν ερωτήματα για το αν έχει η Τουρκία αρκετό βάθος στον πάγκο, ειδικά αν η Μπερκ έχει πρόβλημα με φάουλ.
Η ελπίδα είναι ότι έχει πάρα πολλή διεθνή εμπειρία και μπορεί να παρουσιαστεί ενωμένη ως Ομάδα για να πετύχει μεγάλα αποτελέσματα. Παίκτριες όπως η Ολτσάι Τσακίρ, η Αλπέρι Ονάν και η Τίλμπε Σενιουρέκ είναι ικανές να δώσουν σημαντική υποστήριξη. Στη βραδιά της η Τουρκία είναι μια ομάδα που μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά σε οποιονδήποτε αντίπαλο”.