Οταν ο Σταυρόπουλος πέτυχε το πρώτο τρίποντο…

Με αφορμή το ματς του Πανιωνίου με τον ΠΑΟΚ, ο Νίκος Σταυρόπουλος θυμήθηκε τον αγώνα των δύο ομάδων στον οποίο ο ίδιος πέτυχε το πρώτο τρίποντο στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Τι δήλωσε
O ΠΑΟΚ μετά τον αγώνα με την Βέντπσιλς, έχει μπροστά του το ματς με τον Πανιώνιο και με αφορμή το παιχνίδι (8/11, 17:00) των “κυανέρυθρων” με τους “ασπρόμαυρους”, ο ΕΣΑΚΕ έχει αναφορά στον αγώνα των δύο ομάδων που έγινε στις 6 Οκτωβρίου του 1984, όταν ο τεχνικός διευθυντής του “Δικεφάλου”, Νίκος Σταυρόπουλος είχε σημειώσει το πρώτο τρίποντο στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος.
” Για εκείνη την εποχή το τρίποντο ήταν ένας επαναστατικός κανονισμός και παράλληλα μια πρόκληση“, θυμήθηκε ο Νίκος Σταυρόπουλος και συνέχισε (οι δηλώσεις του υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ): ” Εγώ και άλλοι παίκτες είχαμε συνηθίσει να σουτάρουμε από μακριά, αλλά η διαφορά με την εισαγωγή της γραμμής του τρίποντου, ήταν ότι το σουτ έξω από την γραμμή έδινε έναν παραπάνω πόντο. Γι’ αυτό έκανα λόγο και πρόκληση. Σε εκείνο το ματς ο Κώστας Μίσσας του Πανιώνιου είχε νωρίτερα επιχειρήσει χωρίς επιτυχία δύο ή τρεις φορές να σουτάρει έξω από τα 6,25 μέτρα, που ήταν η απόσταση τότε”
Συνεχίζοντας ο “Μάτζικ” ανέφερε: “Εγώ στην πρώτη προσπάθεια που έκανα ευστόχησα. Ήμουν σε καλή μέρα και είχα ευστοχήσει σε ακόμη δύο προσπάθειες για τρίποντο στον αγώνα. Ασφαλώς εκείνη την στιγμή δεν είχα συνειδητοποιήσει, ούτε είχα στο μυαλό μου ότι γραφόταν ιστορία. Θυμάμαι, όμως, ότι όταν επιστρέψαμε στην Θεσσαλονίκη οι φίλοι μου, που είχαν παρακολουθήσει την αναμέτρηση από την τηλεόραση, μου έλεγαν ότι είδαμε ότι πέτυχες τρία τρίποντα. Ήταν κάτι καινούργιο για το παιχνίδι τότε και τους είχε κάνει εντύπωση.
Η εισαγωγή του τρίποντου ήταν μια επανάσταση. Μαζί με την μείωση του χρόνου της επίθεσης στα 24’’ ήταν οι μεγαλύτερες αλλαγές στο παιχνίδι τις τελευταίες δεκαετίες. Άλλαξαν εντελώς την μορφή του μπάσκετ. Με το τρίποντο οι άμυνες «άνοιξαν» και έγιναν πιο επιθετικές. Πριν το τρίποντο ήταν «κλειστές» με τον ψηλό παίκτη να βρίσκεται κάτω από το καλάθι για να προστατέψει κυρίως από το σουτ μέσα από την ρακέτα. Οι παίκτες, επίσης, άρχισαν να εξασκούνται στην προπόνηση στο μακρινό σουτ και κυρίως να προσέχουν να βρίσκονται έξω από την γραμμή όταν επιχειρούσαν σουτ από μακριά. Οι προπονητές μας έλεγαν ότι από την στιγμή που σουτάρεις από μακριά είναι κρίμα να το κάνεις πατώντας την γραμμή. Άλλαξε όλη η διαδικασία της προπόνησης και η στρατηγική και η δομή του αθλήματος”.
Με αφορμή το αφιέρωμα αυτό, διαβάστε το κείμενο του Γιάννη Ντεντόπουλου με τίτλο “Στο πυρ το εξώτερον”