ΑΕΚ

Όταν η ΑΕΚ έγινε “Βασίλισσα”

Όταν η ΑΕΚ έγινε “Βασίλισσα”

Σαν σήμερα (4/4) πριν από 49 χρόνια η ΑΕΚ έγραφε ιστορία, κατακτώντας το Κύπελλο Κυπελλούχων μπροστά σε 80.000 θεατές. Το Sport24.gr θυμάται...

Αθήνα, 4 Απριλίου 1968. Το Παναθηναϊκό Στάδιο είναι κατάμεστο. 80.000 ψυχές βρίσκονται στο στάδιο. Αν χωρούσαν και 100.000 πάλι θα γέμιζε. Όλοι ήθελαν εξάλλου να δουν την ιστορία να γράφεται μπροστά στα μάτια τους.

Η ΑΕΚ του Αμερικάνου, του Τρόντζου, του Λαρεντζάκη, του Βασιλειάδη, του Τσάβα, του Χρηστέα και του Ζούπα ετοιμαζόταν για τον Τελικό με την πανίσχυρη Σλάβια Πράγας. Σε μία εποχή που η λέξη “μπάσκετ” ή μάλλον “καλαθοσφαίριση” δεν σήμαινε πολλά περισσότερα από την λέξη “πετοσφαίριση” στην χώρα μας, η ΑΕΚ έφτασε στον Τελικό μίας διοργάνωσης. Τον δεύτερο Τελικό στην ιστορία του θεσμού του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Αυτό βέβαια δεν είχε γίνει κατά λάθος. Οι “Κιτρινόμαυροι” ήταν μία σπουδαία ομάδα. Δύο χρόνια πριν εξάλλου είχαν φτάσει μέχρι το Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, χάνοντας τότε στον Ημιτελικό από την... Σλάβια Πράγας! Τώρα όμως είχε την ευκαιρία να πάρει “εκδίκηση”. Και δεν θα την έχανε!

Όταν η ΑΕΚ έγινε “Βασίλισσα”

Με όλη την Ελλάδα στο πλευρό της, η ΑΕΚ, αφού εκτός των 80.000 που βρέθηκαν μέσα στο Στάδιο (επίδοση που μπήκε στο ρεκόρ γκίνες για αγώνα μπάσκετ), υπήρχαν και δεκάδες χιλιάδες έξω από αυτό, η ΑΕΚ μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και ξέφυγε με 47-38 στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο ημίχρονο ωστόσο ήρθε η αντίδραση της Σλάβια, η οποία με αντεπίθεση διαρκείας ισοφάρισε σε 58-58. Το παιχνίδι πλέον ήταν ντέρμπι. Και έτσι συνεχίστηκε μέχρι το τέλος.

Οι δύο ομάδες συνυπήρχαν στο σκορ, μέχρι που η ΑΕΚ κατάφερε να ξεφύγει με 80-72 λίγο πριν το τέλος του αγώνα. Οι Τσέχοι προσπάθησαν να ανατρέψουν τα δεδομένα, πλησίασαν στο σκορ, αλλά τελικά τη νίκη την πήρε η ΑΕΚ με 89-82, με την Ελλάδα να γνωρίζει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Αυτός εξάλλου ήταν ο πρώτος Ευρωπαϊκός τίτλος για την χώρα μας και όλοι το πανηγύρισαν με την ψυχή τους!

Οι πόντοι του Τελικού:

ΑΕΚ: Αμερικάνος 29, Τρόντζος 24, Ζούπας 12, Βασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Χρηστέας 4, Τσάβας 3

Σλάβια Πρ.: Ζίντεκ 27, Ρουζίτσκα 25, Μίφκα 14, Μπάροχ 12, Τόμασεκ 4, Κονοπάτσκε

Η ονειρεμένη πορεία και η “γκάφα” που δεν στοίχισε

Όταν η ΑΕΚ έγινε “Βασίλισσα”


Το ίσως πιο ενδιαφέρον στοιχείο από την πορεία της ΑΕΚ είναι ότι... παραλίγο να μην γίνει ποτέ! Ο λόγος; Η διοίκηση της ομάδας είχε ξεχάσει να δηλώσει συμμετοχή στο Κύπελλο Κυπελλούχων και χρειάστηκε η παρέμβαση του Ραϊμούντο Σαπόρτα για να μπορέσει να αγωνιστεί στην διοργάνωση! Μερικούς μήνες αργότερα θα ήταν αυτός που θα της παρέδιδε το τρόπαιο!

Η ΑΕΚ πέρασε τον πρώτο γύρο άνευ αγώνα. Στον δεύτερο γύρο απέκλεισε την Κας Βιτόρια, χάνοντας τον πρώτο αγώνα με 82-72, αλλά κερδίζοντας στον δεύτερο με 85-65 χάρη στους 41 πόντους του Αμερικάνου! Στον Γ' γύρο η “Ένωση” πέρασε για ένα καλάθι την Βελγική Ρόαγιαλ, αφού κέρδισε με 76-54 στον πρώτο αγώνα και έχασε με 74-54 στον δεύτερο!

Σειρά είχε πλέον ο Ημιτελικός και η πανίσχυρη Ινις Βαρέζε. Στην Ιταλία η ΑΕΚ γνώρισε την ήττα με 78-60 και λίγοι της έδιναν τύχη στην ρεβάνς. Στην Αθήνα ωστόσο ο Αμερικάνος είχε άλλα σχέδια και σημειώνοντας 31 πόντους οδήγούσε εκ του ασφαλούς την “Ένωση”. Στο τέλος ωστόσο χρειάστηκε ένα καλάθι του (τραυματία, αφού έπαιζε με βαρύ διάστρεμμα από το 5ο λεπτό) Γιώργου Τρόντζου για να πάρει η ΑΕΚ τη νίκη με 72-52 και μαζί την πρόκριση στον Τελικό! Εκεί πλέον το τρόπαιο δε γινόταν να χαθεί.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ